Meyer-Optik Görlitz Trioplan 100mm f/2,8 (old)

Meyer-Optik Görlitz är kända från den analoga fota-eran med att tillverka mer eller mindre kassa objektiv. Numera så har Meyer-Optik Görlitz fått en kultstatus och priserna har skjutit i höjden. Denna optik är känd för sin såpbubbelbokeh.

Meyer-Optik Görlitz grundades 1896 av Hugo Meyer (1863-1905) och Heinrich Schätze. Det hette då Hugo Meyer & Co och 1936 bytte de namn till Optische und Feinmechanische Werke Hugo Meyer & Co. Efter kriget byttes namn igen och då till VEB Optisch-Feinmechanische Werke Görlitz och senare integrerades de i VEB Pentacon och VEB Carl Zeiss, men efter 1971 så användes inte Meyer-Optik-Görlitz längre.

1990 så bildades Feinoptische Werk Görlitz ur VEB Carl Zeiss och det drevs under privat regi. De tillverkade objektiv med Meyer-Optik-Görlitz logo men de hade svårt att hitta investerare och företaget gick omkull på kort tid. År 2014 så annonserade företaget "net SE" att de via Kickstarter skulle återuppliva både märket Meyer-Optik-Görlitz samt åter producera några av de gamla konstruktionerna. Det är därför jag skriver "typ återuppstod" för det är ju ett helt annat företag som egentligen bara utnyttjar namnet och gamla konstruktioner. Inget större fel i det men bara så att det framgår tydligt. De fick god respons och lyckades långt över förväntan på Kickstarter. Under åren så har de startat andra Kickstarterprojekt för att håva in mer pengar och det verkar som de använda nya projekt för att finansiera gamla. I augusti 2018 så tog sagan slut då "net SE" ansökte om konkurs och det är tveksamt om de som stött senare projekt någonsin kommer att få några objektiv. På den tiden Meyer-Optik-Görlitz fanns på marknaden under den analoga foto-eran så betrakades de som billigt skräp. Mycket på grund av kit-optiken Domiplan 50/2,8. De masstillverkades och man undrar om de egentligen hade någon kvalitetskontroll alls. De kunde vara från halvdåliga till urkassa.

Meyer-Optik-Görlitz hittade på många namn för sina objektiv där Trioplan, Telemegor och Domiplan var de mest kända men de hade också ett gäng andra namn: Aristoplan, Aristogmat, Aristostigmat, Diaplan, Doppelanastigmat, Doppelplasmat, Epidon, Euryplan, Helioplan, Kinon Superior, Kinoplasmat, Lydith, Makroplasmat, Megon, Nocturnus, Omin, Orestegon, Orestegor, Oreston, Orestor, Plasmat, Primagon, Primoplan, Primotar, Repro-Plasmat, Satzplasmat, Somnium, Telefogar, Telemegor, Trimagon, Triotar och Veraplan.

PA240229.jpg

Detta är den ursprungliga versionen av Meyer-Optik-Görlitz Trioplan 100/2,8. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Detta var på den tiden bara ett halvkasst tele som inte kostade mycket. Det var först på senare tid när diskussionen om bokeh tog fart som detta objektiv bubblade upp till ytan med sin väldigt unika bokeh. Priserna har rusat i höjden och objektivet som sådant kanske borde vara värt 300kr, men med tanke på bokehn så kanske 1000kr men de ligger ofta kring 5000-7000kr för ett fungerande V-exemplar. V ligger oftast högst i pris även om det inte är helt logiskt för de tidigaste exempler hade inte antireflexbehandling och de senare som hade det var märkta med ett rött V, men de senaste exemplaren var antireflexbehandlade men de var inte märkta med V.

 

MGV100-1-4.jpg

Här ser du de karakteristiska såpbubblorna.

 

MGV100-1-6.jpg

Återigen vid f/2,8 är det helt kasst för den här typen av bild. Och återigen taget på mellanformat. Helt oredigerad förutom vinjettering.

 

MGV100-7-2.jpg

Här bländat ner till f/22 och äntligen ser även kantskärpan bra ut. Här också något redigerat som jag skulle gjort i verkligheten.

 

MGV100-1-2.jpg

På f/2,8 ser vi tydligt såpbubbelbokehn. Ingen skärpa någonstans egentligen. Skärpan är inställd på Nikon-loggan.

 

MGV100-2-2.jpg

Även om man bländar ner till f/8 som här så blir bokehn mjuk och fin. Detta tack vare den runda och fina bländaröppningen. Skärpan ökar markant vid nedbländning.

Slutsatsen blir att detta är ett dåligt objektiv, men det är också ett charmigt objektiv. Rätt använt och då med såpbubbelbokehn som huvudnummer så kan man skapa spännande bilder. Det går dock inte att använda som en vanlig 100mm då det är optiskt för dåligt.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-10-29