Leica Summicron-R 50/2 (old)
Detta Leica Summicron 50/2 är från 1969 vilket gör det hela 50 år gammalt. Kan det vara tillräckligt bra för en modern kamera? Det är byggt som en stridsvagn och allt fungerar som det ska. Fokuseringen går mjukt och fint. Bländaren löper lätt.
Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen.
Bländare f/2. Okej mittskärpa men skärpan faller snabbt mot kanterna. Lite mjuk med överstrålning och kromatisk aberration.
Bländare f/2. Samma bild som ovanför men lite lätt redigerad på det sätt som jag normalt skulle ha redigerat en sådan bild. Inte alls perfekt på något sätt men ändå bra för en optik som byggdes 1969. Jag är förvånad över hur mycket den tecknar ut av mellanformat, för det är ju faktiskt inte så mörka hörn.
Bländare f/2.8. Märkbart bättre.
Bländare f/4. Bra skärpa. Nu räcker kantskärpan lätt för fullformat.
Bländare f/5,6. Ser mycket bra ut och faktiskt så räcker nu kantskärpan nästan för mellanformat.
Bländare f/8. Myclet bra skärpa.
Bländare f/11. Mycket bra skärpa trots att diffraktionen börjar inverka. Nu räcker kantskärpan för mellanformat även om optiken inte alls är byggd för det.
Bländare f/2. Lite mjuk men ändå förmodligen bättre än de flesta andra objektiv från den tiden.
Bländare f/2,8. Mycket bra.
Bländare f/4. Mycket bra skärpa. Tyvärr blir bokehbollarna till hexagoner.
Bländare f/5,6. Mycket bra skärpa.
Bländare f/8. Mycket bra skärpa.
Slutsatsen blir att detta är ett bra objektiv. Det känns som om jag bedömer Leica lite annorlunda än äldre japanska objektiv, då jag förväntar mig att Leica ska vara bra och de japanska ska vara bristfälliga. Det förhållandet gäller äldre objektiv. Hur som helst så denna 50 år gamla optik gör mig glad. Den går absolut att använda på en modern kamera. Det är tungt och känns mycket gediget. Man känner att det är en kvalitetsprodukt så fort man har objektivet i handen. Priserna ligger oftast kring 3000-4000kr och vissa lycksökare begär upp emot 8000kr, men de går att få för kring 2000kr. Personligen skulle jag välja att gå på den nyare versionen. Det objektivet är lättare, snyggare och är ungefär samma pengar.
Bild och text: © Thomas Lövgren
2019-05-23