CCTV del 2

Jag vill börja med att säga att denna test är väldigt orättvis. Men den slutar med en rättvis poäng. På ett sätt är det en meningslös test då ingen använder CCTV-objektiv för att de är bra, men jag ville verkligen veta hur bra de är, då det mesta jag tagit med dem blivit rätt dåligt.

Det finns en charm med objektiv som vinjetterar kraftigt och/eller har rätt dålig kantskärpa. Det kan ge sköna effekter på vissa motiv. Så förutom ren experimentlusta så kan det ha praktiska fördelar att prova alla möjliga och omöjliga objektiv på din kamera. Lite mindre romantiskt är att du kan faktiskt få sådana resultat från en bra optik med hjälp av Photoshop.

Objektiv för övervakningskameror är avsedda för de små bildsensorer som övervakningskameror har. Därför kan de aldrig bli riktigt bra på en större sensor som t ex sitter i Micro 4/3-kameror. Trots detta är det många som satt CCTV-objektiv på sina Micro 4/3-kameror. Här ska vi jämföra tre CCTV-objektiv mot sina riktiga Micro 4/3-motsvarigheter, samt mot en joker, en billig begagnad Contax-optik, en Carl Zeiss 50/1,7, de är rätt vanliga och de går att hitta för 300-500kr. Så låt kampen börja...

 

o4540.jpg

Här är bilden jag utgår ifrån. Bilden tagen på drygt en meters håll så att alla objektiv kunde fokusera.

 

v2514.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Vi börjar riktigt orättvist och jämför en optik för Fujian/OEM 25/1,4 144kr mot en Panasonic/Leica 25/1,4 för 5490kr. Mittskärpa, Panasonic vinner naturligtvis överlägset, den billigare är inte skarp någonstans.

 

vk2514.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Samma objektiv men här tittar vi på kantskärpan. Som förväntat.

 

v2540.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Nu bländar vi ner till 4,0 och här händer det grejer. Visst vinner Panasonic lätt, men skillnaden i mittskärpan är inte lika gigantisk.

 

vk2540.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Bländare 4 och kantskärpa. Självklart sopar Panasonic mattan med den andra optiken. Inget annat är att vänta heller då CCTV-optik inte byggd för så stora sensorer.

 

v3517.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Då går vi till Fujian/OEM 35/1,7 och kör den mot Olympus 45/1,8. Det skiljer inte alls mycket i storleken på objektiven, däremot skiljer det en hel del i pris, 175kr mot 2590kr. Olympus vinner överlägset då vi här kör full öppning och kollar mittskärpan. Fujian är dock inte helt kass, den är mycket bättre än Fujian 25/1,4.

 

vk3517.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Återigen förväntat resultat pga konstruktion och pris.

 

v3540.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Då bländar vi ner till 4,0 och naturligtvis vinner Olympus (höger) lätt, men här är skillnaden i mittskärpa inte så stor som prisskillnaden är.

 

vk3540.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Kantskärpa. Som jag nu sagt flera gånger så är inte CCT-objektiv gjorda för denna sensorstorlek.

 

v5014.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Då hoppar vi till 50mm, full öppning och mittskärpa. Från vänster Fujian 50/1,4 (144kr), Contax Zeiss 50/1,7 (300kr) och Olymous 45/1,8 (2590kr). Olympus vinner lätt. Men Contax ligger inte så långt ifrån. Fujian är helt frånkörd.

 

vk5014.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Kantskärpa. Fujian är helt off som väntat, men här kommer Contax och dominerar, den är faktiskt strået vassare än Olympus.

 

v5040.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Vi bländar ner till 4,0 och nu presterar Fujian i stort sett lika bra som Contax medan Olympus är bättre än de andra.

 

vk5040.jpg

Klicka på bilden för att se den i full skärm. Så till kantskärpan på bländare 4, där Fujian naturligtvis är off, men det är otroligt jämnt och otroligt bra resultat både från Contax och Olympus.

Men charmen då? Klart jag ska avsluta med bilder där en del av charmen med en typ dålig optik kommer fram. Men charmen dog till stor del för mig då jag hade svårt att hitta en C-adapter där objektiven kan fokusera på oändligt. Jag har provat flera adaptrar men inte hittat någon som varit tillräckligt urfräst för att 35/1,7 ska gå in helt. Fler adaptrar är på väg som jag kommer att prova senare, men jag har liksom gett upp lite. 25/1,4 kunde fokusera på oändligt, 35/1,4 till 10m, och 50/1,4 upp till 1m. Samtliga tre Fujian/OEM var billiga i inköp, de var ändå byggda i metall och såg helt okej ut. Känslan var ingen upplevelse och de har gigantiska problem med motljus och interna reflexer. Olympus 45/1,8 är en grymt liten optik och otroligt bra så den är helt klart favoriten, men jag blev nykär i Contax Zeiss 50/1,7. Båda dessa objektiv går att använda på full öppning och kan naturligtvis fokusera på oändligt.

 

P8160196.jpg

Fujian CCTV 35 eller 50mm, jag minns inte vilken jag använde just här...

 

P8160204.jpg

Fujian CCTV 35 eller 50mm, jag minns inte vilken jag använde just här, i ett område som kallas häxskogen...

 

P8190255ps.jpg

Alice vackra ögon tagna med Fujian CCTV 35/1,7 på 1,7

Hade jag kul? Ja.
Kommer jag att använda någon av CCTV-objektiven? Troligen inte.
Den rättvisa poängen? Köp en begagnad Contax Zeiss 50/1,7 om du ramlar över en billigt... 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2013-08-19