God Jul 2022

Tolv kändes som ett juligt nummer då julen är i tolfte månaden på den dubbeltolfte dagen, så varför inte ha 12 bokehgranar i dagens inlägg. En julgran fotograferad med tolv olika objektiv med helt olika karaktärer på deras bokeh. Vissa galna, vissa spännande och andra vackra. Här kommer en mer ingående version än den som jag har i bloggen samt några extra bilder.

Välkommen hit, att du läser detta betyder att du är intresserad av olika karaktärer hos olika objektiv. Detta inlägg är mer djupgående än det inlägg som jag lade ut i bloggen. Här har jag plats att berätta lite mer ingående över varje objektiv samt berätta lite mer hur bilderna togs. Jag vet att det finns de som inte ser något värde i en massa suddiga granar alls, så återigen välkommen hit du som är så där extra intresserad av objektiv och fotografering. Nu ska vi grotta ner oss lite så där lite lagomt i dessa objektiv.

 

Trioplan100w.jpg

Meyer Optik Görlitz Trioplan 100mm f/2,8 är den mest klassiska optiken för att få såpbubbelbokeh. Detta är egentligen en stor brist i konstruktionen och själva objektivet har endast tre linselement. Det är inte skarpt och har ett gäng optiska fel men eftersom den ger så tydlig såpbubbelbokeh så har värdet stigit omotiverat mycket på dessa objektiv. Den äldre versionen ligger ofta på mellan 3000kr och 10000kr, vilket den inte alls är värd. Denna bild är tagen med den nytillverkade versionen, vi har båda, men jag gillar denna bättre, och dessa ligger idag från 16000kr ända upp till 50000kr, vilket är helt galet egentligen. Våra exemplar köpte vi långt billigare än så men det var för många år sedan. Med lite timing och lite tur så kan man hitta både nya och gamla till rimliga priser men idagens läge är det nog inte helt lätt. Det är oftast om den gamla versionen ligger med i någon gammal fotoutrustning som sälj som paket som du kan hitta den till vettigt pris.

 

Belar1w.jpg

Meopta Belar 50mm f/4,5 är en gammal förstoringsoptik från 780-80-talet någon gång. Dessa kan man få gratis tillsammans med någon Meopta förstoringsapprat som bortskänkes. Objektivet är inte alls bra men det har en fyrkantig bländaröppning och det kan man experimentera en hel del med. Här har jag vridit objektivet så att fyrkanterna blir till rätvinkliga romber.

 

Belar2w.jpg

Meopta Belar 50mm f/4,5 men med objektivet vridet så att fyrkanterna blir mer raka.

 

MD250aw.jpg

Minolta RF-Rokkor 250mm f/5,6. Detta är ett spegeltele och dessa ger den klassiska donut-bokehn. Något jag inte alls gillar i vanliga bilder men här blir det riktigt coolt.

 

 

MD250bw.jpg

Minolta RF-Rokkor 250mm f/5,6 spegeltele igen men fokuserat lite närmare och ringarna blir större. Genom att fokusera så kan du justera storleken på bokehbollar, eller i detta fall bokehringar.

 

MD250cw.jpg

Minolta RF-Rokkor 250mm f/5,6 spegeltele igen och nu med riktigt biffiga bokehringar. Kanske för mycket men alltid kul att experimentera.

 

Volnaw.jpg

MC Volna-9 50mm f/2,8 är känd fär sin stjärnformade bländaröppning. Olika bländare ger olika stora och lite olika formade stjärnor. Denna optik kan man hitta på mycket kul med. Denna optik kan man få tag i under tusenlappen även om många begär upp mot 3000kr, vilket den inte alls är värd.

 

Fujinon55w.jpg

Fujinon 55mm f/2,2 M42 är en av mina favoriter för såpbubbelbokeh. Den är liten, lätt och väldigt billig. Du kan få tag i en sån för 200-300kr, vilken den är absolut är värd. Den är inte lika bra som Trioplan på såpbubbelbokeh som vi tittade på tidigare men kostar bara en bråkdel.

 

Domiplanw.jpg

Meyer Optik Görlitz Domiplan 50mm f/2,8 ger också såpbubbelbokeh men jag föredrar absolut Fujinon 55mm f/2,2 istället. Domiplan är en sämre konstruktion och har oftast en defekt bländarmekanism. Den är också billig, typ 50-100kr.

 

Helios44w.jpg

Helios-44 är den mesta kända optiken för att ha virvelbokeh. Nu kommer det inte fram så bra på en sådan här bild men man ser ändå tydliga tendenser. Klicka på länken om du vill se mer av virvelbokeh. En kul optik att experimentera med, speciellt porträtt mot lövträd där solen tittar igenom. Beroende på avstånd till motivet och avstånd till bakgrunden så kan man få olika mycket effekt av virvelbokehn. En bra början är 7m till bakgrunden och 2m till motivet. Sedan får man testa sig fram till vad man nu är ute efter för effekt. Full öppning är att rekommendera och gärna på en fullformatskamera, och allra helst på en mellanformatskamera typ Fujifilm GFX.

 

Helios442w.jpg

Helios-44-2 med omvänd frontlins. En modifiering, eller hack som många kallar det numera, är att skruva loss frontlinsen och vända på den och sedan skruva tillbaka den. Resultaten blir helt galna men man kan ha sjukt roligt med den. En sådan optik i okej skick kan man få för 200kr och om man nu mot förmodan skulle råka skada något när man modifierar den så kostar den ju bara som två hamburgare.

 

Summilux50w.jpg

Leica Summilux 50mm f/1,4 är en klassisk optik på många sätt. Den har en fin bokeh men här ser man också lite av dess baksida. Den håller inte runda fina bokehbollar över hela bildytan och den har lite lökringar i bokehn också, något som är väldigt vanligt hos objektiv med asfäriska linselement.

 

Summilux50bw.jpg

Leica Summilux 50mm f/1,4 har en till egenhet. När man bländar ner så får bländaren en stjärnform. Även om jag har älskat denna optik under många år, så börjar den kännas lite ålderstigen och jag använder allt oftare Sonys 50mm f/1,2 för bilder där jag tidigare använt Summiluxen.

 

GF110x.jpg

Fujinon GF 110mm f/2 R LM WR är en av världens bästa objektiv. Tänkte ha den som referens till en perfekt bokeh. Nu kom jag tyvärr åt bländaren av misstag och den råkade hamna på f/2,2 så bollarna blev inte så runda och fina som objektivet faktiskt kan klara av att göra. Jag har inte tiden att ta om bilden heller. När jag kom på idén att göra 12 bokehgranar så var första tanken att sätta en batteridriven julbelysning med färgade lampor. Nu hade jag bara en sån slinga och skulle behövt minst fem såna vilket jag inte hittade i butik. Nästa tanke var att ta en vanlig slinga och och koppla den till bilens 220V-uttag men då är tyvärr alltid parkeringsljusen på när uttaget är på så det skulle bli för mycket ljusstörning i bilden. Hemma på gården så är det mycket belysning över allt men jag släckte ner det mesta och de som styrs av fotocell var det enklast att helt enkelt skruva ur LED-lamporna. Bryter man strömmen eller lurar sensorn med ficklampa brukar den inte gå igång förrän nästa dygn. När gården var helt mörklagd var det bara att bära fram en gran och dra ström till den. Det tog mycket tid att få fram dessa bilder men det var samtidigt väldigt roligt.

 

Primoplanw.jpg

Meyer Optik Görlitz Primoplan 58mm f/1,9 är en rätt ovanlig optik och detta är den nytillverkade versionen. Objektivet är ganska dåligt rent optiskt. Den äldre versionen ligger ofta kring 3000-6000kr vilket den inte alls är värd ut användarsynpunkt. Den nya versionen ligger på allt mellan 6000-10000kr, vilket är på tok för mycket. Den är känd fär sin bokeh. PÅ denna bild så antyder jag helt klart en lättare virvelbokeh.

 

Noctiluxw.jpg

Leica Noctilux 50mm f/0,95 är den absolut dyraste optiken i denna granserie. Visst den är väldigt bra för att vara en f/0,95 men nedbländad så är en Summilux 50mm f/1,4 i stort sett lika bra. Med en prislapp på 130,490kr så ställer man krav på perfektion. Denna optik har inte den mest spännande bokehn men det kändes kul att ta med den ändå. Nu kan man välja hur stora bokehbolar man vill ha genom att fokusera olika, och det gäller alla objektiv oavsett ålder eller tillverkare. Eftersom denna har f/0,95 så ville jag ha lite fetare bokehbollar här. 

Slutligen kan jag också tipsa om ett inlägg där jag går igenom olika typer av bokeh, klicka här >>

Tack för att du läst ända hit. Det finns mycket spännande att experimentera med i objektivens värld. Och eftersom detta inlägg publiceras på julafton 2022 så får jag önska dig en riktigt God jul!

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-12-24