Jessica Wikström med medarbetare
Jessica Wikström med medarbetare

Jessica Wikstrom - Fujifilm GFX 50S och Profoto B1X

Temat var enkelt: Skapa det bästa du kan med den bästa utrustningen som finns på marknaden. Fotograf Jessica Wikström var inte den som tvekade när FUJIFILM och Profoto utmanade henne att göra en plåtning med Fujifilms nya mellanformatskamera Fujifilm GFX 50S tillsammans med batteriblixten Profoto B1X. Resultatet? Häpnadsväckande skarpa och detaljrika porträtt. Läs mer om Jessicas upplevelse och få tips på porträttfoto här.

_DSF5934sv.jpg

Berätta lite om ditt arbetssätt och om bilderna du tog under plåtningen.
Det måste vara enkelt, och roligt. För mig handlar porträttfoto om att bli inspirerad av människan framför mig och att få framhäva personen på absolut bästa sätt. Att nå fram till det perfekta porträttet under sessionen är alltid lite av ett experiment så att våga leka loss under en plåtning är viktigt.  

_DSF4323-retouched.jpg

För de här bilderna ville jag visa att det både snabbt och väldigt enkelt går att få olika looks med en blixt och en ljusformare. Vi har använt en Profoto Octabox 120cm + Profoto B1X och styrt ljuset med hjälp av v-flats (vikskärmar).   

_DSF4301-retouched.jpg

Enklaste sättet att skapa ett mjukt men dramatiskt ljus är att istället för att rikta ljusformaren rakt mot modellen, så rikta den en aning bort. Här går ljuset precis förbi modellen och ger intrycket av att omsluta honom snarare än att lysa rakt på. Till vänster finns en vit v-flat för att lätta upp skuggor och ge en liten kick i högdagrar, och till höger en svart v-flat för att förstärka skuggor på den sidan. Som rekvisita använde vi två gamla äppellådor vi hittade i studion och en golvplanka att sitta på.

_DSF4227.jpg

Mörka kläder mot mörk bakgrund harmoniserar ofta väldigt bra. Att vrida ljusformaren tillbaka lite mot modellen gör att ljus spiller över på bakgrunden och skapar en separation mellan bakgrund och modell.

Se mer av Jessica och hennes arbete med GFX50S. 

 

 Har du några tips till den som vill fota porträtt?

Var förberedd! Inför varje plåtning tar jag fram ett antal poser jag vill plåta min modell i. Jag sparar dem i telefonen och har dem tillgängliga under plåtningen för att enkelt kunna ta fram och visa. Toppen för dig som fotograf som kanske inte kan alla poser i ryggraden än och toppen för en osäker modell som snabbt kommer att känna sig trygg! - Våga experimentera! Det är okej att testa ljuset med sin modell och inte ha allt uppsatt i förväg. Modellen är lika mån om att det ska bli bra som du är, så våga prova att flytta runt blixten, eller dig själv.

Berätta lite mer om den utrustning du använder.

Jag gillar att bli inspirerad av mina modeller men också av utrustningen jag jobbar med. Den behöver vara pålitlig och enkel och helst så lite sladdar omkring mig som möjligt. Ända sedan jag började fotografera med GFX50s'en har jag nästan uteslutande använt 110mm- objektivet för porträtt. Det är sanslöst skarpt och återger färger precis så som jag gillar det! Profoto B1/B1X har funnits med mig länge nu och är en riktig arbetshäst. Enklare går det nästan inte att få det och utrustningen levererar gång på gång toppresultat.
Klicka in på bilden så kommer du direkt till produktsidan där du kan läsa mer.

gfx_50s.jpg

110mm.jpg

profoto_b1x.jpg