Zanna Metzer - Makro med Sigma 70/2,8 DG Macro Art

002-DAR_1503.jpg

I den här inspirationsartikeln ska vi få läsa om Umeå-entreprenören Zanna Metzer som dels arbetar i bröllopsbranschen men också som konsult inom marknadsföring åt flera företag. En stor del av hennes arbete sker bakom kameran och här ska vi få en liten inblick i hur det kan se ut.

Zanna berättar:
Jag fotograferar dagligen på ett eller annat sätt. Det kan vara allt från snabba mobilbilder på katten som myser i vårsolen, till en stylade bröllopsfotografering eller en enklare produktfotografering. Den kamera jag använder mig av i mitt arbete är en Canon EOS 90D och oftast fotograferar jag med ett fast 35 mm objektiv som också är från Canon. Det är ett fantastiskt objektiv som ger mig de bilder jag förväntar mig, men det räcker inte alltid till för vissa av de visioner jag har.

Ringar till förlovning och bröllop är något som jag fotograferar i princip veckovis åt kund och ibland vill jag komma riktigt nära för att se detaljerna i sin helhet. När jag fick prova makroobjektivet Sigma 70/2,8 DG Macro Art förändrades allt. Det låter kanske lite överdrivet, men så var det! Den största skillnaden som jag märkte var att skärpan satt direkt, något som jag annars har varit tvungen att kämpa med på grund av att jag arbetat med objektiv som inte varit lämpade för den typen av närbildsfotografering. Mitt arbete har blivit mer effektivt och jag kan känna mig lugnare över att jag kan komma riktigt nära utan att skärpan påverkas negativt. Jag kan konstatera att jag borde ha uppgraderat mitt objektivstall för länge sedan!

Bild1.jpg

 

Utmaningar med närbilder på ringar
Att fotografera närbilder på ringar är en utmaning. Med sina blanka ytor är de inte så förlåtande. Minsta dammkorn och fingeravtryck på ringskenan gör att efterarbetet tar desto längre tid. Även reflektioner kan vara ett problem. I många fall är reflektioner en detalj som läggs till på produktbilder av ringar som produceras på datorn. Detta görs för att ringarna ska se mer verkliga ut. Men för min del är reflektioner någonting jag ofta måste ta bort då jag, min kamera och andra detaljer i rummet tydligt syns i ringen. Jag skulle gissa att jag lägger ungefär tre gånger så lång tid på bildbehandling i efterhand som jag lägger på själva fotograferingen. Ett sätt att minska denna tiden är att främst fotografera ringar som har sidostenar på ringskenan, så som i bilden ovan. Då slipper jag de värsta reflektionerna.

Så redigerar jag mina bilder
Förr laddade jag alltid över mina bilder till datorn för att sedan redigera via Photoshop där. Med åren har jag däremot förändrat min metod. Via bluetooth på kameran synkar jag den med min mobil där jag gör mitt urval och överför utvalda bilder till mobilen via Canons app Camera Connect. Jag gör sedan de första redigeringarna i Adobes mobilapp för Lightroom. Där justerar jag färgbalansen, kontrasten, etc och beskär bilderna så som de ska vara. De bilder jag fotograferar åt diverse företag är främst för bruk på sociala medier och därför beskär jag dem för det syftet direkt. Antingen 1:1 eller 4:5 beroende på motiv.

Jag för sedan över bilderna via AirDrop direkt till datorn för att därefter öppna de bilder som är i behov av extra retusch i Photoshop. Eftersom bilderna oftast är för sociala medier gör det ingen större skillnad att jag för över bilderna i flera steg via mobilen. De tappar inte märkbart i kvalitet. Bilderna blir även riktigt bra i tryck i exempelvis broschyrer. Skulle en bild däremot tryckas upp på en stor banderoll på stan skulle jag inte arbeta på det här sättet.

Nedan syns några före och efterbilder på retuschering jag gjort i Photoshop. Här tar jag bort små dammkorn och reflektioner som stör. Reflektioner ska fortfarande finnas där, men inte på fel sätt.

Bild2.png

Man kan sitta hur länge som helst i Photoshop om man verkligen vill gå in på detaljerad nivå och få bort precis alla skavanker. Men här försöker jag vara realistisk och fundera över hur slutkund faktiskt ser bilderna. Mest troligt letar de inte efter lika mycket fel som jag gör, haha!

Det känns jätteroligt att få arbeta med ett nytt objektiv som gjort att jag tagit mig en nivå uppåt när det kommer till närbildsfoto. Nästa projekt blir väl att sluta fotografera katten med mobilen och satsa på att fånga reflektionen av vårsolen i hennes ögon med makroobjektivet istället. Önska mig lycka till!

/ Zanna Metzer