Bröllopsfotografen Emilia Karlsson tipsar

Bröllop är en av de vackraste och roligaste dagarna som man kan uppleva som par, en dag fylld med känslor och nervositet. En viktig dag som man vill minnas för alltid. Att investera i en bröllopsfotograf under delar eller hela bröllopsdagen blir alltmer vanligt och tur är väl det för det är så värdefullt att titta tillbaka på alla foton från den vackra dagen.

Mitt namn är Emilia Karlsson och jag har fotograferat bröllop i flera år runt om i Sverige och även utomlands. Jag började lite blygsamt med att fotografera arbetskollegors barn och mindre bröllop och utvecklade mina fotokunskaper allt efter hand. Jag minns så väl första gången jag läste en fotoartikel om vad man som fotograf ska tänka på när det kommer till att fotografera och det stod att man absolut inte ska fotografera i motljus. Nu är mina motljusbilder mina populäraste bilder som skapar både känsla och en viss magi. Med det sagt så finns det en hel del riktlinjer att förhålla sig till som fotograf och mitt tips är att utforska din egen stil och pröva dig fram.

EmiliaBröllopstips_1.jpg

Komma i gång

Att få äran att fotografera en av de viktigaste dagarna i livet för människor är både pirrigt och superroligt. Hur ska man förbereda sig och hur blir man bröllopsfotograf? 

Jag tänker berätta hur jag gjorde för att bli en erfaren och efterfrågad bröllopsfotograf. Har du ett naturligt öga för bild och ljus så kommer du komma långt som fotograf. Jag har valt att enbart jobba med naturligt ljus när jag fotar. En annan sak som är viktig är att du nischar dig med din bildstil, både vad det gäller redigering och fotostil. 

Jag har valt att jobba utifrån att mina foton ska fånga hela bröllopsdagen på ett naturligt sätt och det tog ett tag att hitta ”min redigeringsstil”. Mitt tips är att kolla runt på Instagram, Pinterest och andra fotografers hemsida och se vilken stil som du gillar mest. Jag hade haft svårt att jobba som fotograf och fota i en stil som inte var ”min redigeringsstil” till exempel bara för att den är populär. Allt blir mycket enklare och roligare om man är autentisk. 

Tillsammans med Instagram, Facebook och en enklare hemsida så är det både gratis och enkelt att marknadsföra sig som fotograf, trots att konkurrensen är stor. Jag har använt mig mycket av att skapa en helhetsbild över mina fotojobb både på min hemsida och min Instagram. Det är många som som planerar bröllop som hittar inspiration och tips på dessa plattformar och för dig som fotograf är dessa plattformar jätteviktiga platser att nå ut på.
En annan riktigt bra plats för marknadsföring är Facebookgrupper som till exempel ”Bröllop 2022”, bli medlem som fotograf och håll utkik. Här kan du även som nystartad fotograf leta efter en etablerad fotograf som du kanske kan följa med en dag bara för att se hur man jobbar – man lär sig alltid något.

EmiliaBröllopstips_2.jpg

Utrustning 

Som med allt inom fotografering krävs det en utrustning som lämpar sig för ändamålet. 
Här kommer en lista på den utrustning som jag tycker är viktigast att ha i kameraväskan som bröllopsfotograf. Det här är självklart en smaksak men det här är vad jag föredrar att jobba med.  

    • Flera kamerahus då det inte alltid finns tid till att byta objektiv under stressiga moment och kanske viktigast av allt för att känna sig trygg med en eller två backup kameror under dagen. Man vill inte stå på ett bröllop som fotograf utan kamera.
Jag fotograferar med Sony A7 II och Sony A9 och jag har valt att spara mina första kameror Sony A500 och Sony A77 II som mina reservkameror. 

    • Objektiv med fast brännvid som tex. 35 mm, 50 mm eller 85 mm är bra för porträttfoton. Jag har valt att jobba mycket med fasta brännvidder för att få en så stor bländare som möjligt eftersom det ofta är att man fotar i kyrkor eller på hotellrum med lite sämre ljusinsläpp. Det här går att komma ifrån med en portabel blixt men jag jobbar alltid bara med naturligt ljus eftersom jag tycker att det ger finast känsla i bilderna och för att en blixt kan förstöra stämningen under vissa tillfällen. Här brukar jag också vara väldigt öppen med mina kunder och förbereda dem på brusigare foton med högre ISO vid riktigt mörka tillfällen, som till exempel på kvällen i en mörk lada med dov belysning. Här är det faktiskt viktigare att du får med ögonblick och händelser än att bildkvalitén är absolut på topp. 

    • Objektiv med rörlig brännvidd som en zoom på 70–180 mm eller motsvarande för stunder där du vill fånga ögonblick på nära håll men ändå hålla dig på ett bra avstånd från gästerna. För mig är det här objektivet lika viktigt som de objektiv jag använder med fast brännvidd. Många är obekväma framför kameran och därför är det guld värt att stå på lite avstånd och fånga de där magiska ögonblicken där man får med både känsla och ljus utan att vara i vägen. Och framför allt får du mer avslappnade bilder när gästerna inte ser att du fotograferar. 

    • Objektiv med en brännvidd motsvarande vidvinkel är bra att ha men inte ett måste i fotoväskan. För mig har det varit nödvändigt när jag vill fånga hela kyrkan både från utsidan och från insidan som i många fall är väldigt majestätisk. Men det är också ett användbart objektiv när man på en mindre yta ska fånga en gruppbild på bröllopets alla gäster. 

    • Välj objektiv med möjlighet till autofokus då många moment under en bröllopsdag går fort och vissa händelser vill du verkligen inte missa.

Erfarenhet är A och O 

Har man de tekniska kunskaperna som krävs med sin kamera, en fotostil och en vision så skulle jag säga att det går rätt fort att bli en duktig bröllopsfotograf. Allt handlar om erfarenhet. I början av min karriär fotograferade jag bröllop både gratis och för en blygsam summa pengar. Allt för erfarenheten. För när det kommer till att fotografera bröllop så gäller det att alltid vara ett steg före i planeringen och den erfarenheten får du snabbt när du har gått på några olika bröllop.
Bröllopsdagen är en dag där inget får gå fel eller ta onödigt mycket med tid så ha alltid ett möte med brudparet i god tid före bröllopet och gå igenom deras planerade körschema tillsammans. Planera in ett samtal eller ett möte med bröllopsparet där ni går igenom eventuella önskemål och kommande schema tillsammans. Kom gärna med tips som du lär dig efter hand, till exempel hur man planerar upp en dans med tomtebloss etc. Kom gärna med idéer men var också öppet för att vara flexibel under dagen då moment ofta tar lite längre tid än planerat. Brudparet har nog att tänka på inför bröllopet så det sista de ska fokusera på är att ha koll på bröllopsfotografens uppgifter.

Be paret skicka inspirationsbilder före bröllopsdagen på den typ av bilder som de förväntar sig och prioriterar under dagen. Det här underlättar för att du som fotograf ska ha koll på just deras prioriteringar. Till exempel om paret vill ha en viss typ av bild med sin hund eller sina barn, vissa par kanske värdesätter en första blick och ett annat bröllopspar kanske värdesätter mingelbilder efter vigseln mer. 

Förbered dig genom att hålla utkik efter fotoplatser för porträttfotograferingen innan bröllopsdagen. Helst under exakt den tiden då porträttfotograferingen är planerad så du vet hur solen står på himlen på bröllopsdagen. 

Fråga toastmasters och bröllopsparet om eventuella händelser både hemliga och inte hemliga under dagen, på så sätt missar du aldrig en händelse. Här gäller det att planera in mat och toalettpauser efter det körschema som finns. Ett tips är att alltid ha en mättande energibar i väskan så du snabbt kan få i dig lite energi under de mest intensiva timmarna. 

Även om du bara vill nischa dig som bröllopsfotograf så ta lite jobb som porträtt fotograf innan så att du är van vid att fota olika typer av åldrar. Att ha fotat barn innan ett bröllop är guld värt så att du vet hur du ska bemöta eventuella barn på bröllopet. Här gäller det också att planera in rätt tid för fotografering av barn under bröllop så att de fortfarande har humöret uppe och rena kläder.

EmiliaBröllopstips_3.jpg

Vägled dina kunder under hela fotograferingen, här är det du säger minst lika viktigt som det du gör. Många som fotograferas under bröllop är ovana vid att stå framför kameran och då är det din roll som fotograf att få dom att känna sig bekväma. Dra ett roligt skämt, bjud på dig själv och framför allt – berätta vad de ska göra med sin kropp. Vart de ska lägga händerna, hur de ska stå och vart de ska stå. Jag brukar alltid bjuda på mig själv och förklara för brudparet hur jag tänker, om jag ber den ena partnern att viska i den andra partnerns öra så har jag en baktanke med det. Det blir inte bara fina kort men paret brukar börja fniss lite och då kommer de där naturliga leendena som är så vackra fram. 

Jag älskar att fånga allt som sker under dagen och lägger stor vikt på detaljer, det får brudparet och gästerna att uppleva bröllopsdagen från ett annat perspektiv när de går igenom alla foton efteråt. Zooma in på ringar, bubbelglas, pussar, folk som håller handen, barn och djur. Att få med en stor del detaljer från dagen gör att det känns som att man är med om dagen igen när man tittar tillbaka på alla foton. 

Och kanske viktigast av allt: var lyhörd mot dina kunder och uppmärksam under dagen. Det är många gånger jag som fotograf får agera både assistent åt prästen och styra upp händelser som planerats på plats. Som fotograf är du inte bara där för brudparet utan även för alla gäster. Som inom alla yrken och tjänster är det viktigt att ge ett gott första intryck genom leenden och en vänlig hälsning.  

EmiliaBröllopstips_4.jpg

Redigering och leverans

När det kommer till arbetet efter bröllopsdagen så är det minst lika viktigt som det jobb som du utför under dagen. I mina paket ingår alltid en snabb förhandsvisning på ett antal foton från dagen, dessa för jag över via wifi från min kamera till min mobil och redigerar på Adobe Lightrooms mobilversion. Den här tjänsten är otroligt uppskattad och ger dig som fotograf foton som du snabbt efter bröllopet kan få använda i din marknadsföring. 

Det finns flera olika och bra tips om hur man jobbar med bildbehandling men jag har valt att använda mig att Lightroom i kombination med Photoshop. Jag har sparat ner olika förinställningar när det kommer till redigeringen men lägger ändå alltid tid på varje enskild bild som jag redigerar då alla bilder har egenskaper. 

Under redigeringen går jag igenom varje enskild bild från dagen och i mina paket har jag valt att inkludera alla foton som jag väljer ut från dagen i paketet. Här gör många fotografer olika, känn efter vad som känns bäst för dig. 

Jag levererar både förhandsvisningsbilderna och den högupplösta slutleveransen i olika mappar på den molnbaserade tjänsten Dropbox. Där kan man lägga in flera olika mejladresser så det även bli lätt för brudparet att dela sina minnen med nära och kära. 

Tusen tack för att ni läste, hoppas att du fick något användbart tips på vägen till att bli bröllopsfotograf. Ha tålamod, tro på dig själv och framför allt ha roligt under tiden så kommer du att lyckas med dina drömmar.

EmiliaBröllopstips_5.jpg