Hur du designar och redigerar matfoto

Det ligger mycket arbete bakom att skapa ett foto av en läcker maträtt eller en delikat efterrätt. Michaela Hartwig tar oss bakom kulisserna med viktiga tips om att förbereda matbilder, vad man ska göra på vid fotograferingen och hur man kan uppnå naturliga bilder med rätt ton med Capture Ones fotoredigeringsprogram.

C1_matbilder_1.jpg

MICHAELAS TIPS

Förberedelse

Förbered alla ingredienser som du planerar att använda för din fotografering. Sortera de vackraste örterna, frukterna eller grönsakerna. Placera allt på ett bord i närheten i separata skålar och tallrikar så att allt är klart när du behöver det. Förbered en skärbräda och en vass kniv, en sax, några bomullstops, hushållspapper och en skål med rent vatten om du behöver rengöra något. När du fotograferar vill du inte slösa tid på att söka efter en specifik ingrediens eller verktyg. Dessa förberedelser sparar mycket tid.

C1_matbilder_2.jpg

Förbered dina inställningar. Använd en markör för att göra några testbilder innan du börjar med maten. Var medveten om vilken typ av belysning du vill ha. Placera svarta paneler där du vill skapa skuggor. Placera vita paneler där du vill ljusa upp bilden. Naturligtvis kan du lägga till några skuggor i Capture One Pro efteråt, men det är alltid bättre att ta bilden så nära det önskade resultatet som möjligt.

C1_matbilder_3.jpg

Tvätta aldrig din sallad eller dina örter. Om du vill ha färskvaror som ser färska ut, då ska du använda otvättad sallad eller örter och bara spraya dem med lite vatten några sekunder innan du trycker på avtryckaren.

Köp fler ingredienser än du behöver för själva receptet. Du kommer alltid att behöva extra örter, choklad, blommor osv för att dekorera runt tallriken och få bilden att se mer intressant och tilltalande ut.

C1_matbilder_4.jpg

Vid fotograferingen:

Att fotografera med tethering så är Capture One Pro branschledande och genom att hålla ett öga på Live View-skärmen hjälper det dig enormt att få all styling på plats när du arbetar ensam.

Designa på ögonhöjd. Om du fotograferar uppifrån och ned, designa ovanifrån. Om du fotograferar från en vinkel, designa från den vinkel som din kamera fotograferar från. Detta kan vara jobbigt för ryggen ibland, men slutresultatet blir bättre när du designar från kamerans perspektiv.

När du fyller glas eller dekorerar grädde på en tallrik, använd alltid en spritspåse eller rena skedar för rena och snygga arrangemang utan spill.

Om du har möjlighet till att fotograferar med ett stativ: försök att visa mänsklig interaktion i bilden. Detta ger alltid en mer livlig look på bilden i jämförelse med en klassisk tallriks bild . Försök att frysa handlingar som att strö florsocker på en tårta eller chokladsås som rinner över kanten på en brownie.

Skapa förgrund. Använd några rekvisitor, blommor, örter osv för att skapa en förgrund. Det kan vara något så enkelt som ett glas vin som bara rör vid bildkanten i det nedre hörnet. Eller kanske en stol eller ett blad nära linsen för att skapa oskärpa.

C1_matbilder_5.jpg

Redigering i Capture One Pro:

Färgredigering är en svår men spännande aspekt av matfotografering och jag litar på Capture One Pro's RAW omvandlare för att uppnå mitt önskade utseende. Utmaningen är att skapa en intressant färgnyans utan att ändra färgen på maten så att den ser onaturlig ut eller ej tilltalande. Avsikten med matfotografering är vanligtvis att göra tittaren hungrig. Därför måste maten se tilltalande och naturlig ut, inte konstgjord. För att uppnå detta gillar jag att ge mina skuggor en kallare nyans och mina högdagrar en varm nyans med Capture One Pros avancerade färgverktyg. Jag gillar också att ge det gröna en blå ton.

C1_matbilder_6.jpg

Capture One Pros bildredigeringsprogram är en räddare i nöden  när det gäller att uppnå dessa toner, eftersom jag kan göra valfri färgändring på bakgrunden, vilket kommer att påverka tallriken eller kanske rekvisita som bestick eller blommor. Men om färgändringen påverkar maten för mycket kan jag alltid radera delar av masken, så att själva maten bevarar sin naturliga färg.

C1_matbilder_7.jpg

Mina bilder lever oftast i svala och blåaktiga skuggor, så i de flesta fall är det nödvändigt att rita in varma toner på ett separat lager för maten för att göra det övergripande fotot mer behagligt. Detta är emellertid subjektivt och varierar från foto till foto.

Jag hoppas att detta hjälper dig att skapa läckra bilder. Lycka till!

Detta är en översättning på Capture Ones egna artikel, se originalartikel här.