MariaLindbergSagofotografering_hero.jpg

Lördag den 9 september hade vi möjligheten att tillsammans med Sigma och fotograf Maria Lindberg erbjuda en workshop i sagofotografering. Vi tog chansen att göra en intervju med Maria så att även du kan ta del av några tips och få inspiration från denna workshop. Här kommer 4 tips på hur du kan tänka för att få bättre porträttbilder med ett sagolikt tema.

Hur förbereder du dig inför en fotografering?
Det är viktigt för mig att känna att jag har kontroll så jag gör alltid en noggrann planering. Fast jag också helt okej med att den ändras under fotograferingens gång. Saker som väder, barn och djur som har andra idéer än mig kan göra att jag måste tänka om.

Men jag har alltid en plan för fotoplatser, vilka poser och ”scener” jag vill skapa samt vilka kläder och rekvisita som ska användas. Jag har min planering lättillgänglig i mobilen om jag skulle glömma under fotograferingens gång. Det är också viktigt att förbereda kund eller modell så de vet förutsättningarna.

Vilket är dina bästa tips för att välja en "sagolik" fotoplats?

  1. Bra och mjukt ljus, om det är soligt vill jag ha min modell i skugga. Gärna öppen skugga där denne belyses av den öppna himlen. Är jag mitt inne i skogen ber jag modellen vända ansiktet uppåt mot ljuset mellan träden, jag använder aldrig direkt solljus.
  2. En fin bakgrund, den ska vara långt bort och gärna fylld av grönska. Extra fint om en stig/väg leder in i bilden och ger djup.
  3. Inramning, grenar, träd, löv eller gräs som ramar in modellen.

MariaLindbergSagofotografering_bild1.jpg

Vad bör man tänka på när man väljer kläder till modellen/modellerna?
Dels måste de såklart passa modellen, både i storlek och färger. För stora kläder går dock nästan alltid att dra in med säkerhetsnålar och klämmor. Jag vill gärna ha tidlösa kläder i naturnära färger. Eller mer starka toner som till exempel lila - det kontrasterar fint till det gröna i naturen. Jag undviker mycket mönster och använder hellre enklare kläder än sådant med mycket mönster och annat på. Addera gärna något med struktur som till exempel en stickad halsduk.

Vad är dina 5 bästa tips när du efterbehandlar en bild i Lightroom och Photoshop?

  1. Intensivt gröna toner i naturen kan oftast åtgärdas med färgreglagen i Lightroom (samma finns i Lightroom, Lightroom Classic och Camera Raw). Dra ner mättnaden rejält på reglaget för grönt.
  2. Maskerna i Lightroom (Finns i bägge Lightroom + Camera Raw) är användbara för att påverka enbart personen eller bakgrunden. Du kan ljusa upp skuggor och öka kontrasten på en person som är för dåligt ljussatt i bilden.
  3. Grundredigera alla bilder i Ligtroom och se till att de är lika i form av kontrast, färger, ljushet etc. Så har du en bra utgångspunkt för att få bilder som passar väl ihop.
  4. Öppna upp bilden från Lightroom till Photoshop, när du sen sparar den Photoshop-redigerade filen ploppar den fram i Lightroom också. Vilket ger dig en bra översikt över alla dina redigerade filer ihop.
  5. Öva, öva och öva. Att exempelvis bli bra på dodge and burn i Photoshop tar tid och mycket övning. Både att lära sig själva hantverket och få blicken för när det är lagom.

MariaLindbergSagofotografering_innanefter.jpg

Före och efterbild från workshopen i Umeå. Den till vänster är innan redigering och den till höger är efter den har redigerats.