Väder & placering

Fotograf Kevin Bruseby delar med sig av sina bästa tips för att du ska bemästra vädret för att skapa spännande bilder!

Fotografering i varierande väderlekar är det som skapar spänning och dynamik i fotograferandet. I denna guide har jag sammanställt mina bästa tips för att öka dina chanser att fånga de önskade bilderna vid ett flertal olika sammanhang.

Denna guide omfattar följande väderlekar:
Dimma
Norrsken och astrofoto
Starkt dagsljus
Soluppgång och solnedgång
Vinterlandskap

1. Dimma

Dimma är ett fascinerande väderfenomen att fotografera, och för den som önskar finns det många saker att sätta sig in i. Om man verkligen vill skräddarsy sina dimbilder, börjar arbetet med planering långt innan man beger sig ut för att fota. För att få goda chanser att fånga dimman, vill man helst ha en vind på max 1 m/s samt en luftfuktighet över 95%. Jag har personligen bäst erfarenhet av SMHIs väderprognoser, då dessa oftast brukar vara pålitliga. Det är även smidigt att använda sig av andra indikatorer där man bor för att avgöra om det kan tänkas finnas någon dimma ute. Trädtoppar och flaggor är perfekta indikatorer för vind, medan immiga fönster och bilrutor ofta brukar tyda på hög luftfuktighet.

Foto 1.jpg

Den bästa tiden att fotografera dimma är vid gryning samt skymning eftersom luftfuktigheten är som högst vid dessa tider. Jag har personligen bäst erfarenhet av soluppgångar mellan maj till september, då morgonsolen under denna period brukar ge upphov till de bästa ljusförhållandena. Hösten brukar av många annars betecknas som “dimsäsongen”, men faktum är att sommaren även bjuder på många dimmiga tillfällen. Dessutom skapar den lummiga grönskan ett väldigt fint ljus att arbeta med. De bästa platserna att fotografera dimma är vid fuktiga markområden, sjöar samt gölar eftersom luftfuktigheten vid dessa platser ofta lokalt kan vara högre än vad väderprognosen angett. Platser som dessutom är vindskyddade av skog samt terräng är väldigt förmånliga. Om du beger dig ut ett antal morgnar när prognosen är ideal kommer du snabbt få en bra känsla för vilka platser i din omgivning som är de bästa platserna för fotografering av dimma.

Mitt favoritmotiv att fotografera i dimman är utan tvekan dimstrålar. Dessa bildas när solen bryter igenom dimman, och förutsätter att det finns någonting som bryter solens inkommande ljus samt omdirigerar detta. För att fånga dimstrålar på bild rekommenderar jag att kika efter träd samt skogsdungar som har dimma omkring sig, eftersom trädgrenar brukar kunna sprida ut ljuset på ett mycket fint sätt.

Foto 2.jpg

Om det är väldigt tät dimma, är mitt bästa tips att fotografera objekt som är nära dig eller som försvinner bort i dimman. Exempel på sådana objekt kan vara skogar, alléer och bryggor. Detta är dels ett perfekt sätt att skapa mer djup i dina bilder, men även ett bra sätt att skapa mer intressanta bilder då dagar med tät dimma ofta brukar innebära relativt monotont ljus. För dessa typer av bilder fungerar objektiv inom samtliga brännvidder beroende på objektet och kompositionen. Tre objektiv som jag ofta använt mig av är Sigma 18-35/1,8 DC HSM Art, Sigma EX 105/2,8 DG OS HSM Macro samt Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary.

Foto 3.jpg

Om det å andra sidan är mer lokal dimma där solen har möjlighet att bryta igenom, brukar jag ofta använda mig av längre brännvidder med Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary för att framhäva dimstrålar samt skapa ett bättre djup i bilderna. Vid komponering av bilder använder jag mig ofta av tredjedelsregeln, vilket betyder att motivet placeras så att två tredjedelar av bildens yta blir dominant och en tredjedel icke dominant. Ett smidigt sätt att framhäva dimstrålar är att fotografera med en viss vinkel mot solen, eftersom detta bättre separerar strålarna från ljuskällan. Dessutom kan man på så sätt undvika att få sunflares i sina bilder.Foto 4.jpgOavsett vilken typ av dimma som råder, brukar en drönare göra det möjligt att fånga unika vyer. Jag använder själv DJI Mavic Air 2 Fly More Combo, och använder den praktiskt taget vid varje fotorunda för att få mer varierade bilder. När dimman är väldigt låg kan det vara klokt att bege sig till en högre altitud så att man befinner sig över dimman redan innan flygturen inleds. Utöver det, är mitt främsta tips att ha de grundläggande principerna kring komposition i åtanke vid drönarfotografering för att få så intresseväckande bilder som möjligt.

Foto 5.jpg

2. Norrsken och astrofoto

Norrsken är ett fantastiskt naturfenomen att fotografera, och med de rätta förberedelserna är det inte heller alltför svårt. De två essentiella faktorerna som skapar förutsättningar för bra norrskensbilder är utrustningen samt valet av plats. I grunden vill man ha ett ljusstarkt objektiv, det vill säga ett objektiv som genom dess stora bländaröppning kan få in mycket ljus i sensorn. Detta krävs för att kameran lättare ska fånga norrskenet på bild. För denna sorts fotograferande är det även en bonus att ha ett fullformats kamerahus eftersom dessa bland annat ger mindre brus i bilderna jämfört med APS-C kameror. Jag använder själv en Nikon Z6 + FTZ Adapter och Sigma 28/1,4 DG HSM Art för alla former av astrofoto. Slutligen behöver man även ett stativ för att kunna ta långa slutartider.

Foto 6.jpg

Gällande valet av plats, vill du för alla former av astrofoto befinna dig långt bort från större samhällen för att minska ljusföroreningar och få det riktigt mörkt. Framförallt när det gäller norrskensfoto, kan det även vara klokt att i förväg besöka platser som är riktade i nordlig riktning och planera vart du vill fotografera när det väl blir norrsken. Eftersom norrsken framförallt i den södra halvan av landet är en bristvara, vill du verkligen inte ödsla tid på att leta fotoställen när det väl blir norrsken. Jag rekommenderar även starkt appen Articans Aurora Forecast för norrskensfoto då den ger tillförlitliga norrskensprognoser, vilket gör det lättare att veta när det är värt att åka ut. Självklart vill du även ha en så stjärnklar himmel som möjligt för att kunna fånga himlen på bild.

Foto 7.jpg

Om du precis som mig är bosatt i den södra delen av landet och därmed inte får se norrsken särskilt ofta, är en vanlig instinkt att fotografera mot himlen för att fånga det som sker. Det är dock viktigt att i detta läge fortsätta tänka på komponering precis som i alla andra lägen, för att se till att du inte får monotona samt ointressanta bilder på norrskenet. Det enda som begränsar dig gällande valet av kompositioner är din egna fantasi, men för landskapsbilder kan exempelvis bryggor, vägar och skogsområden lämpa sig väl.

Foto 8.jpg

När det gäller astrofoto i övrigt, rekommenderar jag starkt appen Photopills då den bland annat ger möjlighet att se månens samt vintergatans placering på himlen i framtiden, vilket även detta underlättar fotograferandet stort.

Foto 9.jpg

3. Starkt dagsljus

Även fast starkt dagsljus inte är det mest optimala ljuset att fotografera i, kan man anpassa valet av plats och motiv för att ändå få fina bilder. När det gäller valet av plats, är mitt tips att fotografera i skogar eftersom träden fyller en softbox-liknande funktion i det starka ljuset. Då skuggan bidrar till att mjuka upp de annars starka kontrasterna i bilden, är detta ett smidigt sätt att få fina bilder även mitt på dagen. Gällande valet av motiv för naturfoto, brukar jag ofta använda mig av Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary där jag fokuserar på detaljer i landskapet som jag vill fotografera. Detta kan exempelvis vara en stuga i en skog, eller någon form av wildlife. Det huvudsakliga som jag har i åtanke är att det inte ska finnas någonting i bilden som är överexponerat, eftersom målet återigen är att få så mjukt ljus som möjligt i bilden. Genom att använda sig av längre brännvidder blir detta lättare eftersom mindre av landskapet syns i bilden ju längre brännvidd som används.

Foto 10.jpg

Bortsett från naturfoto, finns det såklart många andra motiv som man kan fotografera i skogen. Jag brukar ofta passa på att ta olika former av porträtt- och produktbilder på dagen då skogens ljus brukar lämpa sig bra för detta. Värt att nämna är att det såklart inte finns något fel med att ta vanliga landskapsfoton rakt under den starka solen, vissa motiv kan till och med passa bra i detta ljus. Jag kan dock varmt rekommendera att använda filter till dina objektiv för att tona ner ljuset samt få bort eventuella reflektioner. På samtliga av mina objektiv har jag UV-filter monterade, och emellanåt använder jag även polarisations- och ND-filter beroende på motivet.

Foto 11.jpg

4. Soluppgång och solnedgång

Möjligheterna är verkligen oändliga när det gäller fotografering vid soluppgång och solnedgång, och det är enbart din fantasi som sätter gränserna. Mitt bästa tips är egentligen bara att ha ett öppet sinne samt ha med dig din kompletta kamerautrustning med dig vart du än går, för du vet aldrig vad du kan tänkas hitta. Jag brukar dock ofta tendera att dra mig till sjöar, skogar samt öppna fält då dessa platser inte bara erbjuder fint ljus, men även ett brett urval av vilda djur. Om du vill vill ha specifika tips för fotografering av vilda djur, så finner du min artikel om det ämnet här.

Foto 12.jpg

5. Vinterlandskap

När det gäller fotografering i vinterlandskap, är ett bra tips att söka sig till vindskyddade områden då snön förmodligen är bättre bevarad i träden på dessa platser. Då man vanligtvis vill ha så vintriga bilder som möjligt vid fotografering av vinterlandskap, känns det naturligt att söka sig till platser där träden är välfyllda med snö. Även om all snö rasat ner från träden på en plats, kan träden vara helt snöklädda på en annan. Utöver detta, rekommenderar jag även att fotografera nära vattenområden i samband med att det snöat eller varit kallt. Vid vattenområden brukar det kunna komma mer nederbörd, vilket resulterar i mer snö. Dessutom brukar luftfuktigheten ibland lokalt vara högre på dessa platser, vilket efter kalla och fuktiga nätter exempelvis kan ge upphov till fin rimfrost. Slutligen är det även klokt att om möjligt bege sig till högre altituder, eftersom snömängderna lokalt kan vara större på högre höjder. Dessa skillnader kan framförallt vara märkbara när det är nollgradigt, då så lite som ett tiotal höjdmeter kan göra en otroligt stor skillnad.

Foto 13.jpg

Text och bilder av Kevin Bruseby 2022-06-30.