kevinbruseby_8.jpg

Fotografera (de vilda) djuren i din omgivning

Kevin Bruseby berättar om sina bästa tips hur du fotograferar vilda djur.

Djur är ett otroligt roligt motiv att fotografera, men som både kräver tid och tålamod. När man
lyckats få den bilden man länge velat ha brukar det dock kännas väldigt värt allt arbete. Men om
du är som mig, och har lite lagom med tålamod, så är denna guide just för dig! I denna guide har
jag sammanställt några enkla tips för att markant öka dina chanser att fånga fina vilda djur på
bild.

Denna guide innehåller följande kapitel:
Val av plats
Lokalisera djuren vid gryning & skymning
Återvänd till platsen regelbundet
Ta hjälp från olika håll
Utrustning
Kamerainställningar
Komposition & ljussättning

1. Val av plats

Ett smidigt sätt att komma närmare djuren är att besöka naturreservat, då dessa vanligtvis brukar ha ett mycket rikligt djurliv. Kanske finns det en fågelsjö som kryllar av fåglar, eller skogar som är rika på andra intressanta djur? Dessa platser är perfekta att besöka om du vill få en så stor chans som möjligt att stöta på fina djur. Då de flesta naturreservat har väl utmärkta leder och passager, är även tillgängligheten här god. På vissa naturreservat finns det även utplacerade gömslen för exempelvis fågelfoto, vilket är perfekt att utnyttja!

kevinbruseby_1.jpg

En sak som är värd att ha i åtanke är att inte underskatta djurlivet i städerna, då exempelvis parkområden brukar innehålla mycket djur. Trots att städer visserligen erbjuder mer vanliga djurarter, kan en helt vanlig ekorre även se väldigt bra ut på bild om man bara får till en bra komposition. Då djur som lever i stadsmiljöer vanligtvis är mindre skygga, gör detta det dessutom enklare att komma närmare djuren. Fotografering i stadsmiljöer är ett enkelt samt roligt sätt att kunna experimentera lite med kompositioner samt ljus på djurmotiv.

kevinbruseby_2.jpg

Sist men inte minst, är det värt att nämna att man såklart kan hitta häftiga djur även i stadsmiljöer. Den här kungsfiskaren fotograferade jag exempelvis vid Stångån i centrala Linköping förra vintern, så man ska absolut inte underskatta städernas djurliv!

kevinbruseby_3.jpg

2. Lokalisera djuren vid gryning & skymning

Om du vill fotografera djur som verkligen befinner sig i det vilda, är mitt bästa tips att lokalisera djuren vid gryning och skymning. Vid dessa tider på dygnet är djuren inte bara som mest aktiva, utan ljuset är även som bäst. Genom att vara ute vid dessa tider får du en bra uppfattning om var djuren är lokaliserade, vilket gör det enklare för dig att kunna planera framtida fotorundor.

kevinbruseby_4.jpg

Det är även viktigt att anpassa platsen där du spanar efter djur utifrån årstid samt vilket djur det är du vill fotografera. Om det exempelvis är rävar du är ute efter, är det hål kring stenrösen, bergshålor och trädrötter under den senare delen av vårkanten som du ska spana kring. Det finns många bra böcker och inte minst videos från kunniga personer på YouTube som förklarar var du ska spana för att finna just det djuret du är intresserad av.

3. Återvänd till platsen regelbundet

För att verkligen få till några bra bilder är det viktigt att du återvänder till platsen regelbundet. Detta kommer inte enbart öka dina chanser att fånga djuren på bild, utan dessutom kommer du få en större chans att få mer unika och varierande ljusförhållanden. Det är även när man minst anar det som djuren plötsligt dyker upp, så genom att regelbundet befinna dig där du vet att djuren håller hus så kommer du ge dig betydligt bättre förutsättningar att fånga någonting på bild.

kevinbruseby_5.jpg

Personligen har jag oftast fått de bästa djurbilderna när jag inte ens hade planerat att fotografera några djur. Då jag i grunden är en landskapsfotograf som jagar dimmiga morgonlandskap, har jag på så sätt per automatik befunnit mig på de platser vid de tidpunkter där djuren är som mest aktiva. Det är även baserat på detta som jag starkt rekommenderar att åka ut regelbundet utifrån ljusaspekten, eftersom det otroligt varierande ljuset mellan olika morgnar kan ge upphov till riktigt unika bilder.

kevinbruseby_6.jpg

4. Ta hjälp från olika håll

Ett smidigt sätt att öka dina chanser för att hitta häftiga djur på bild är att ta hjälp från olika håll. Dels är Artportalen.se en mycket användbar sida, där du på en prickkarta kan se var olika djur observerats. Du kan även höra av dig till personen som rapporterat in djuret och fråga om ni kan fota tillsammans nästa gång, eller så kanske du rent utav redan känner någon som har bra koll på var djuren du vill fota håller hus? Det kan vara skönt med lite hjälp på traven för att komma igång! 

kevinbruseby_7.jpg

5. Utrustning

När det kommer till utrustningen, är det viktigaste att ha ett objektiv med en lång brännvidd. Jag rekommenderar starkt att ha någonting som sträcker sig till 400-600 mm intervallet, då detta gör det möjligt att komma riktigt nära djuren. Jag använder själv ett Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary tillsammans med en Nikon Z6 + FTZ Adapter. Om du vill ha ett vasst teleobjektiv som ändå inte kostar skjortan, kan jag verkligen rekommendera Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary telezoom.

kevinbruseby_8.jpg

I bästa världar vill man såklart både ha ett vasst kamerahus samt ett högkvalitativt objektiv, men om ekonomin begränsar dig är min rekommendation att lägga pengarna på ett bra objektiv. Ett vasst objektiv kan verkligen ta dina bilder till nästa nivå, inte minst när det gäller fotografering av vilda djur. Vid köp av kamerautrustning brukar jag ofta basera mina inköp utifrån CyberPhotos tester, då dessa alltid brukar vara pålitliga samt ge en bra uppfattning om hur utrustningen i praktiken fungerar.

kevinbruseby_9.jpg

6. Kamerainställningar

När jag fotograferar djur använder jag mig oftast av kamerans bländarprioriteringsläge, där jag vanligtvis sätter bländaren på största möjliga öppning (lågt f-värde). Detta gör dels att mer ljus når sensorn så att ISO-värdet kan hållas så lågt som möjligt, vilket bidrar till att minimera onödigt brus i bilden. Dessutom får du en mer krämigare bakgrund med mer bokeh ju större bländaröppning du använder. Vid fotografering av vilda djur krävs det ibland att man behöver göra väldigt snabba ryck, och då är det tacksamt att ha en mindre parameter i kameran att behöva hålla koll på. När bländaren förblir konstant, är det enbart ISO-värdet och slutartiden som du behöver ha uppsikt över.

kevinbruseby_10.jpg

Vid fotografering av djur, har jag alltid seriebildtagningsläget förinställt på kameran. Seriebildtagning är ett smidigt sätt att exempelvis undvika ögonblinkningar hos djuren samt fånga unika ögonblicksbilder på rörliga motiv. Genom att använda dig av seriebildtagning ökar du helt enkelt sannolikheten för att fånga precis den bild du vill ha. 

kevinbruseby_11.jpg

Även fast det finns många bra brusreducerande program som exempelvis Topaz Denoise som gör det möjligt att ta bort brus i efterhand, är det såklart skönt att ha så lite brus i bilden som möjligt från början. Det kan därför vara värt att hålla koll på ISO-värdet när du fotar så att du har den så lågt ställd som möjligt. För att avgöra hur låg ISO som är möjlig att använda i ett visst läge, kan man följa tumregeln om 1:1 förhållandet mellan brännvidden och slutartiden. Denna regel gäller för handhållna foton tagna på fullformatsbrännvidder, och innebär att man exempelvis ska ha en slutartid på 1/300s vid fotografering på 300 mm brännvidd. ISO-värdet kan därmed anpassas för att se till att denna tumregel följs. Om du vill göra det lite enklare för dig är Auto-ISO en användbar funktion, där du väljer ett förinställt intervall som ISO-värdet automatiskt kan förflytta sig inom.

kevinbruseby_12.jpg

När det gäller fokusläget brukar jag personligen oftast använda mig av singelfokus vid fotografering av djur. Vid fotografering av snabbt rörande motiv är dock kontinuerlig autofokus användbart, då kameran med detta läge valt hela tiden försöker att justera fokus efter det valda motivet när utlösarknappen är halvt nedtryckt.

7. Komposition & ljussättning

För att göra dina djurbilder mer unika, kan det vara värt att lägga tid på att få till bra kompositioner med fin ljussättning. En komposition som jag regelbundet använder mig av är tredjedelsregeln, vilket innebär att motivet placeras så att två tredjedelar av ytan blir dominant och en tredjedel icke dominant. Detta är såklart ingen perfekt komposition som fungerar för alla bilder, men ibland kan denna enkla metod göra en bild mer visuellt tilltalande. För bilden nedan valde jag exempelvis att använda mig av denna metod, med syftet att främja ekens storhet i förhållande till det lilla fåret.

kevinbruseby_13.jpg

Ett bra sätt att få till en fin ljussättning i bilderna är att fotografera vid gryning samt skymning, eftersom det mjuka ljuset skapar goda förutsättningar för att få till härligt ljus i bilderna. Jag gillar personligen att fotografera djur i dimma, eftersom det skapar så mjuka kontraster samtidigt som färgerna verkligen framhävs. Tjock och mer gråmulen dimma kan även göra sig bra för djurbilder, då detta kan bidra till att skapa en härlig mystik i bilderna.

kevinbruseby_14.jpg