Fönsterljus

Ljus från ett fönster kan vara en mycket bra ljuskälla och ska absolut inte underskattas.

DSCF9092w.jpg

Man kan använda ett fönster som ljuskälla på många sätt. Dels som ljuskälla till t ex ett porträtt men du kan också ta en bild där själva fönstret blir en del av motivet. Någon som sitter och tittar ut, kanske lite drömmande, bara din fantasi som sätter gränserna. Som liknande den bild du ser här ovanför. Det är självklart mycket lättare och effektivare att använda en studiobelysning för där har du full kontroll på allt.

Använder du ett fönster som ljuskälla så beror ljuset på hur stort fönstret är. Ett stort fönster ger mindre skuggor, vilket ibland är bra, och ibland dåligt och du vill ha lite mer karaktär i ett porträtt. Naturligtvis gör det stor skillnad om det är molnigt eller soligt, och om solen lyser rakt in i ett rum. Oftast ger moln bästa ljuset in i ett rum, men återigen så beror det helt på vilken effekt du är ute efter. Du kan styra ljus med gardiner och persienner men oftast så får du "styra ljuset" genom att flytta omkring motivet i rummet. Generellt kan man säga att ju längre in i rummet du placerar motivet, desto mjuklare ljus får du.

Slutligen och kanske viktigast av allt: Släck alla lampor för annars får du en mardröm med vitbalansen. Du kan styra skuggor bra med en reflexskärm och då får du samma färgtemperatur i alla delar. Då förutsatt att du använt en vit eller silverfärgad reflexskärm.

Lycka till med din fotografering!