Rengöring av sensor

Förr eller senare så kommer du att behöva rengöra din sensor. Det är egentligen inte så komplicerat men det gäller att har rätt rengöringsmaterial och att vara försiktig. Du bör inte använda annat än det som är avsett just för att rengöra bildsensorer, för använder du fel materiel så kan du skada bildsensorn.

Sätt rengöringsvätska på en rengöringsspatel och för den över sensorn tills den blir ren. Vi rekommenderar absolut att skaffa en lupp med belysning, det underlättar arbetet. Det är egentligen inte svårare än så. Rengöringsspatlar bör inte återanvändas.

Se rengöringsvätska >>

Se rengöringsspatlar (Swabs) >>

Se lupp med belysning >>

Använder du luft på burk så funkar det oftast bra för att blåsa bort damm men de har en tendens att spotta. Det är bara att rengöra men kan som sagt undvikas. Använd blåsbälg eller spatel istället. Det man inte vill göra är att blåsa dammet från sensorn till slutaren. Slutaren är finmekanik med mycket små toleranser och definivt inget som man vill få in damm i.

Slutligen en varning. Precis som man inte kan torka en pudel i en mikrovågsugn så kan man inte heller rengöra en sensor med kniv eller skruvmejsel. Varför vi nämner just de exemplen med kniv eller skruvmejsel är självklart ingen slump. Det har hänt och de förstörde sina kameror. Det är sällan lönsamt att byta bildsensor. Så återigen, använd rätt produkter så är det inga problem.

Känner du dig osäker så kan vi rengöra din bildsensor åt dig. Vi har rätt materiel och stor erfarenhet. Ring eller maila oss så hjälper vi dig