Ruby Law-01.jpg
Ruby Law-01.jpg

Ruby Law tar Profoto A1X och Profoto Connect till Pekings gator och gränder

På platser med mycket folk och massor av liv och rörelse kan det ofta vara svårt att fotografera med stora och skrymmande ljuskällor. När Ruby gav sig ut bland gatorna och gränderna valde hon därför att komplettera det befintliga ljuset med det vackra och naturliga ljuset från den lilla, lätta och kompakta Profoto A1X.

Vi börjar från slutet

När hon var klar med fotograferingen, berättade fotografen Ruby Law om sina upplevelser av Profoto A1X och Profoto Connect: ”Det känns som om min kamera och min ljuskälla har förenats till en helhet.”

Tanken om förening och förbindelse kan även sammanfatta Rubys idé för hela fotouppdraget. ”Jag föreställde mig ett ungt par, två främlingar som möts i den magiska staden Peking. Medan de utforskar staden ihop kommer de samtidigt närmare och närmare varandra.”

Tonvikten på kontakt märks även tydligt i Rubys fotograferingsstil. ”Jag ägnar mycket tid åt att prata med människorna jag fotograferar. Kommunikation hjälper till att skapa förtroende mellan fotografen och den som fotograferas. Jag vill lära känna dem, deras hopp och drömmar – till och med deras rädslor. Förhoppningsvis kan sedan denna kontakt tränga in i bilderna jag skapar.”

Evegenii Kulakov-01.jpg

På gator fulla av folk

Ruby valde Pekings hutonger som plats för fotograferingen. Det som lockade henne var att gatorna, de smala gränderna och människorna här har så mycket personlighet och karaktär. Hon ville fånga ögonblicken när paret upptäcker staden för första gången, lite grann som när Ruby själv fotograferade i Peking för första gången för några år sedan. ”Den där känslan av upptäcktsfärd, när allt vardagligt verkar så speciellt.”

Den första platsen de besökte bjöd på allt det som Ruby hade föreställt sig när hon planerade fotograferingen i Peking – en gråmönstrad hutong (en smal gränd som är typisk för Peking), röda lyktor som svajade från trädens nakna vintergrenar och massor av människor. Var tionde sekund passerade en familj eller en motorcyklist.

Det var viktigt att arbeta snabbt, så Ruby placerade sin Profoto Connect på kameran och satte den i automatiskt läge. Därefter monterade hon en A1X, med en Dome Diffuser fastklickad på det magnetiska tillbehörsfästet, på ett blixtstativ. Eftersom solen hade gömt sig bakom några hus en bit bort höll hennes assistent blixtstativet med A1X-blixten där solen skulle ha varit – med blixten riktad i 45 graders vinkel – och följde det promenerande paret medan Ruby tog bilden.

Ruby Law-01.jpg

Evegenii Kulakov-02.jpg

Det gäller att hålla ångan uppe

Det fanns flera goda skäl till att fotografera och agera snabbt. För det första var vädret kallt – brutalt kallt. Det hade bestämts i förväg att vårkläder skulle användas, i stället för bylsiga vinterkläder, så om bildtagningen drog ut på tiden var det modellerna som fick lida. För det andra brukar lokalbefolkningen kunna vara rätt nyfiken och ha för vana att samlas när det händer något spännande. Ibland kan man till och med väcka polisens intresse, särskilt om man jobbar med stora ljuskällor. Därför var det till stor hjälp av A1X är så liten och lätt.

För nästa bild skulle paret cykla – på samma cykel – längs en bred gata bland hutongerna med butiker på båda sidor. När cykeln kom i rörelse blev det ännu kallare för modellerna – så det var viktigt att skynda på.

”Det var nästan solnedgång och solen befann sig bakom modellerna. Eftersom de hamnade i motljus ville jag ge lite ljus åt deras ansikten, utan att för den skull förlora den gyllene färg som motljuset skapade i håret.” Återigen använde Ruby en A1X med en Dome Diffuser monterad och medan modellerna förflyttade sig på cykeln promenerade hennes assistent bredvid och höll upp A1X-blixten på ett stativ så att den ljussatte deras ansikten.

Ruby Law-02.jpg

Evegenii Kulakov-03.jpg

Evegenii Kulakov-04.jpg

Att komplettera det naturliga dagsljuset

”När jag fotograferar utomhus på location ser jag blixtljuset som ett komplement till det naturliga dagsljuset. Med det menar jag att det artificiella ljuset aldrig får komma i konflikt med den naturliga ljusmiljön. Om det gör det så förstörs berättelsen jag försöker berätta. Som tur är ger A1X ett ljus som är både vackert och naturligt.”

Modellerna hade nu satt sig vid sidan av vägen, belysta bakifrån av solen, och med ett lätt vinddrag i håret från bilarna som for förbi. Ruby bestämde sig för att fånga detta ögonblick på bild, för som hon ser det är det de små detaljerna som berättar hela historien.

Ruby placerade en A1X, med en Soft Bounce monterad, på ett stativ som hennes assistent fick hålla för att skapa en sidoljuseffekt. Assistenten stod ganska nära modellerna för att få fram en diskret skugga som gav form åt deras ansikten. För att ge ytterligare lite ljus åt ansiktena använde Ruby ännu en A1X som var monterad på kameran, med en Dome Diffuser som gjorde ljuset från blixten ännu mjukare.

Slutligen, bara för att få lite mer värme i bilden, tog Ruby ett gult OCF-färgfilter som hon helt enkelt placerade framför objektivet.

Ruby Law-03.jpg

Evegenii Kulakov-05.jpg

Dags för porträtt

Högt upp på Rubys önskelista över bilder att ta under fotograferingen med Profoto A1X fanns ett närbildsporträtt av paret.

Blixten placerades högt upp och ungefär 1,5 meter till vänster om dem, sett från Rubys håll, för att skapa en känsla av naturligt solljus. Detta gav form åt modellernas ansikten och lite accentljus åt deras hår. Samtidigt såg en Soft Bounce till att det starka ljuset blev både mjukt och naturligt.

Det här var ett perfekt tillfälle att använda Profoto-appen. ”Att kunna justera A1X-blixtens ljusstyrka via appen var till stor hjälp eftersom blixten hölls så högt upp. Jag behövde inte plocka ner den för att ändra inställningen, vilket sparade oss lite tid.”

Ruby Law-04.jpg

Evegenii Kulakov-06.jpg

Evegenii Kulakov-07.jpg

Profoto A1X … kamera … tagning!

För den sista bilden ville Ruby skapa lite rörelse. ”Jag bad modellerna att promenera bort från mig och när de tittade bakåt ville jag att min kvinnliga modell skulle snärta till kjolen med handen. Det var lite av en actionbild och jag blev mycket nöjd över att min A1X fungerade perfekt ihop med min korta slutartid.”

A1X hölls högt upp på ett stativ med en Soft Bounce monterad och assistenten promenerade bredvid paret, precis utanför bilden. ”Min A1X hade tillräckligt med kraft för att utan problem lysa upp till och med de mest ljusstarka förhållanden, så jag satte den på medelhög styrka för att hålla ljuset mjukt och naturligt.”

Ruby Law-05.jpg

Evegenii Kulakov-08.jpg

En smidig och kompakt lösning

Ruby känner att Profoto A1X ger henne möjlighet att fotografera på ställen där det är omöjligt att ha med sig stora och skrymmande ljuskällor. ”Den är smidig och kompakt, med utmärkt batteri, snabb laddtid och ett nytt användargränssnitt som är lätt att förstå. Kort sagt är A1X en liten och behändig studioblixt som tillsammans med Connect gör allt mycket enklare än förr.”

”Genom att använda Profoto A1X och Profoto Connect ihop får jag frihet att skapa ett naturligt ljus när som helst och var som helst – helt utan stress. Och med Profoto Connect i automatiskt läge behöver jag bara sätta på utrustningen och börja fotografera.”

Produkter som används i denna artikel: Profoto A1X och Profoto Connect