Christoph Jorda-11.jpg
Christoph Jorda-11.jpg

Christoph Jorda tar B1X på loaction till en högre nivå

Christoph Jorda och hans team trotsar både vädrets makter och tyngdlagen. Hängande 25 meter över ett isolerat, dånande vattenfall i en centimetertjock lina fångar teamet några adrenalinfyllda bilder.

Christoph Jorda växte upp bara 30 minuter från alperna. Med ett av naturens underverk utanför dörren är det kanske inte så konstig att Christoph redan från tidig ålder älskade friluftssporter som skidåkning, mountainbike och klättring.

Även fotograferingen fanns i familjen, och det dröjde inte länge innan Christoph själv plockade upp kameran. Från det ögonblicket var det oundvikligt att hans omättliga hunger efter storslagna naturupplevelser och kärleken till fotografi skulle förenas. Det har blivit en karriär där Christoph skapat unika bilder på några av de vackraste, mest oländiga och ogästvänliga platserna i världen.

Christoph Jorda-01.jpg

Karl Gough-01.jpg

För att sätta Profoto B1X på prov ville Christoph göra något annorlunda som skulle kräva att B1X presterade på topp, och samtidigt skapa en oförglömlig bild. Det var därför ett lyckligt sammanträffande att Christoph och några vänner just hade planerat att bege sig till en trång ravin nedanför en sjö, cirka 30 km in i Österrike från den tyska gränsen.

”Varje år gör vi en highline-klättring – det är en gemensam passion vi har – så det var ett perfekt läge att ta med Profoto B1X.

Christoph Jorda-02.jpg

Christoph Jorda-03.jpg

Karl Gough-02.jpg

Den här typen av fotografering innebär många utmaningar. Bara att ta sig till själva platsen innebar en 40-minuters vandring genom skog med 50 kg var i ryggsäcken, så det underlättade att de tre B1X man tagit med hade så otroligt lätt vikt för en sådan kraftfull blixt. Väl på plats visade det sig svårt att montera highline-linan. ”Berget var av sämre kvalitet, och av säkerhetsskäl kunde vi därför inte fotografera på den plats jag hade tänkt. Det tog oss 12 timmar att hitta en annan plats och att borra in bultarna i berget för att kunna säkra linan. När det var klart var det för sent för att fotografera, så vi fick övernatta under bar himmel.”

Nästa dag visade det sig att de verkligen hade hittat den perfekta platsen. Från Little Plansee, en del av en större sjö som ligger högt ovanför, kastar sig ett vattenfall 238 meter utför en klippig ravin och ned i floden Lech. Vid den del av vattenfallet som teamet hade valt, kallat Stuibenfälle, hängde highline-linan 25 meter över en liten underliggande bassäng.

Här skulle Christoph ta sin första bild genom att fotografera uppåt mot den rörliga polyesterlinan som sträckts högt över klyftan från bassängens vattenlinje, med kameran skyddad i ett vattentätt ytterhölje av plast.

Christoph Jorda-04.jpg

Med en B1X placerad nära kameran och riktad ned mot vattnet för att lysa upp klipporna under ytan, och den andra dold bakom klippor halvvägs upp i vattenfallet med ljuset riktat mot Jakob när han gick över vajern, var de redo att sätta igång.

Ögonblicket när Jakob arbetar sig steg för steg över den centimetertjocka linan får hjärtat att stanna och pulsen att stiga. Det enda han hör är vattnet som dånar där han hänger med

utsträckta armar, medveten om att han är ett enda felsteg från katastrof, men Jakob gör vad han ska och teamet får sin bild.

Christoph Jorda-05.jpg

Karl Gough-03.jpg

Det första som slog Christoph var att blixten avfyrades konsekvent, trots att den ena av Profoto B1X-enheterna fanns mer än 80 meter bort, dold bakom klippor och omgiven av

vatten. Det andra som slog honom var den rena kraft som B1X kunde generera. ”Att kunna fotografera på höga slutartider mitt på dagen ger mig oändliga möjligheter.”

Marco Schmidt-01.jpg

Teamet flyttade sig sedan till en plats ovanför vattenfallet. Christoph började med att fotografera Jakob gående på linan bort från kameran och mot det starka solljuset. Resultatet blev att Jakob framträdde som en silhuett, och därför placerades en B1X med ett mjukt ljus bakom honom för att förbättra ljuset och konturerna på ryggen.

Christoph Jorda-06.jpg

För nästa bild fotograferade han highline-entusiasten Karin Doblander från hög vinkel ovanför linan, tittande ned mot klippformationerna och vattnet nedanför. Karin är en van highline-klättrare – hon inte bara gick på linan, vid ett tillfälle bestämde hon sig för att ta en paus och lägga sig ned på den.

Christoph Jorda-07.jpg

Christoph Jorda-08.jpg

Medan hon gick höll Christophs assistent i en B1X med en Magnum Reflector i den ände av linan som hon gick emot, och riktade ljuset mot henne för att frigöra henne från bakgrunden. ”Solen stod fortfarande ganska högt på himlen, men B1X hade inga problem med att överträffa den så att hon framträdde mot de dämpade färgerna i bakgrunden.”

Christoph Jorda-09.jpg

Till huvudbilden behövde Christoph en mörk och dyster stämning, så för att fördriva tiden medan det fortfarande var för ljust bestämde han sig för att ta några bilder av Karin, Frans och Jakob. Han ville åstadkomma en drömliknande kvalitet med knivskarpt fokus på ögonen, och resten av bilden gradvis allt mer ur fokus.

Christoph Jorda-10.jpg

För att uppnå den här effekten placerade han en Profoto B1X – var och en med en Zoom Reflector monterad på blixthuvudet – på var sida om varje teammedlem. Med en 85 mm-lins på kameran och med bländarvärdet på 1,4 kunde Christoph fotografera med supersnabb slutartid. Resultatet blev förvånansvärt intensiva bilder som nästan tvingar betraktaren att söka ögonkontakt med motivet.

Marco Schmidt-02.jpg

Till slut började solen gå ned, och teamet tvingades att förflytta sig snabbt för att ta den bild som Christoph planerat för.

Med kameran på ett stativ nedanför vattenfallet behövde han tre Profoto B1X-blixtar för att forma exakt det ljus han ville åstadkomma. En av dem stod dold bakom klippor ungefär halvvägs upp i vattenfallet och strax bakom linan. Den här blixten hade till uppgift att belysa Jakob, som stod på tur för att gå över.

Teamet placerade de övriga två ovanför vattenfallet, riktade nedåt. Den första B1X-enheten skapade detaljrikedom och skärpa på bergväggen och i vattnets dånande nedåtrörelse. Den andra frigjorde Jakob från bakgrunden.

Marco Schmidt-03.jpg

Genom en lång exponering som synkroniserades på andra ridån kunde Christoph fånga vattnets bildsköna rörelser, medan Jakob frystes knivskarp mitt på linan – elegant inramad av klipporna och vattenfallets kaskader under honom. Han ser nästan ut att sväva mitt i luften. Christoph var fantastiskt nöjd med resultatet: ”Tack vare Profoto B1X kunde jag ta den bild jag ville utan att behöva kompromissa.”

Christoph Jorda-11.jpg

Det är en bild som är både storslagen och dramatisk. Den perfekta kombinationen mellan sportutövaren och den storslagna naturen. Det är Christoph Jorda när han är som bäst.

Nu återstår bara vandringen hemåt …

Richard Daltrup-01.jpg

Produkter som användes i denna artikel: Profoto B1XProfoto OCF magnumreflektorProfoto OCF zoomreflektor och Profoto Air Remote TTL