Shun-06.jpg
Shun-06.jpg

3 typer av bröllopsbilder med Shun och Profoto A1X

Shun har rest världen runt som bröllopsfotograf, men staden han bor i har en alldeles speciell plats i hans hjärta. ”Tokyo är en speciell stad som inte liknar någon annan, med en unik blandning av gammalt och nytt.” Det var därför han och hans team bestämde sig för att ge sig ut i Tokyo med Profoto A1X och skapa bröllopsbilder på tre av stadens vackraste platser. ”Eftersom A1X är så liten och lätt är den helt perfekt för bröllopsfotografering.”

1. En bröllopsbild att minnas

Det var före gryningen som Shun och hans team träffades vid den berömda korsningen Shibuya Scramble Crossing i Tokyo. Vanligtvis är korsningen full av människor, trafik och jäkt, men vid den här tiden på dygnet var det ovanligt lugnt.

Shun-01.jpg

Shun använde sin Profoto A1X som huvudljus med paraplyet Umbrella Shallow Translucent M monterat. När ljuskällan placerades vid sidan av och strax bakom modellen skapade den ett vackert ljus på hennes ansikte i det tidiga skumma morgonljuset. Han kallar tekniken för ”short light”.

”Jag älskar det här ljuset. Short light är ett riktat ljus som gradvis tonas av från högdager till skugga, vilket ger ett starkt ljus på baksidan av motivet och en svag skugga på framsidan. På så sätt får motivet en tredimensionell känsla.”

Taira-Tairadate-01.jpg

Taira-Tairadate-02.jpg

På plats i korsningen måste Shun tänka och agera snabbt, för han hade väldigt ont om tid innan trafikljuset skulle slå om till grönt igen. ”Det rörde sig om mindre än en minut per scen.” Här kom Profoto A1X verkligen till sin rätt. Den lilla storleken och den lätta vikten gjorde att Shun kunde röra sig och jobba snabbt i TTL-läge (automatiskt), som han valde genom att helt enkelt vrida på sändaren Profoto Connect.

Taira-Tairadate-03.jpg

”Jag gillar verkligen TTL i dessa situationer. Först väljer jag TTL så att en bra blixtexponering ställs in automatiskt. Därefter går jag över till manuellt läge och låser inställningarna. Sedan är jag klar. Med TTL går allt väldigt snabbt och enkelt. Jag kan fokusera mer på att kommunicera med mina modeller och tänka kreativt, eftersom jag behöver ägna mindre tid åt blixtinställningarna.”
 

2. Att fånga skönhet och tradition med en blandning av solljus och blixt

Efter Shibuya-korsningen begav sig Shun och hans team till en plats som är full av traditionell japansk kultur – Koshigaya Noh-teatern.

Shun-02.jpg

Nära ingången finns det en fridfull plats som kantas av träd. När det varma solljuset träffade brudens hud tecknade det skuggor från lövverket på hennes ansikte. Det blev en mycket vacker scen, men med bara det naturliga solljuset blev skuggorna för djupa och mörka, vilket skapade en väldigt stor kontrast mellan ljus och mörker. Därför valde Shun att låta sin Profoto A1X utlösas i samma riktning som solen, bara för att mjuka upp skuggorna.

”När jag blandar blixtljus med det omgivande ljuset använder jag Profoto A1X som fristående blixt – monterad högt upp och i samma riktning som solen. Detta eftersom det kan se märkligt ut att ha två ljuskällor som kommer från olika håll. Jag försöker följa solen för att ge bilden ett mer naturligt utseende.”

Taira-Tairadate-04.jpg

När solen steg högre på himlen flyttade sig teamet till själva Noh-teatern, en vacker gammal byggnad av japanskt cypressträ. Här lyste det starka solljuset upp brudens ansikte. Shun behövde dock mjuka upp den kraftiga skuggan som kastades på hennes brudklänning, så hans assistent fick hålla Profoto A1X i handen riktad mot bruden.

Taira-Tairadate-05.jpg

”Profoto A1X är verkligen till stor nytta även när solen är stark. Genom att komplettera solljuset med ljuset från min A1X lyckades jag få klänningens vita färg korrekt återgiven.”

Shun-03.jpg

Shun valde att skapa ytterligare en scen i den traditionella träbyggnaden, den här gången framför en målad bambuvägg. Här uppstod det dock ett problem. Taket blockerade det naturliga solljuset, vilket gjorde att bruden hamnade i skugga.

Taira-Tairadate-06.jpg

Därför placerade Shun sin Profoto A1X på ett stativ, monterade dit paraplyet Profoto Umbrella Shallow Translucent M och utlöste blixten från höger sida – sett från sitt håll. På så sätt kunde han skapa ett naturligt ljus med mer djup än enbart solljuset kunde ge.

”Som du kan se på bilden skapar Profoto A1X en mycket naturlig avtoning från ljus till skugga. Det är riktigt vackert.”

Shun-04.jpg

Mitt på scenen på Noh-teatern lät Shun bruden och brudgummen titta romantiskt på varandra. Solen stod dock rakt ovanför dem och det skarpa ljuset kastade kraftiga skuggor över deras ansikten. För att balansera ljuset monterade Shun sin Profoto A1X på kameran och utlöste blixten direkt mot dem.

Shun-05.jpg

Det jämna ljuset – tack vare A1X-blixten på kameran – lyfte fram deras ansikten och ansiktsuttryck och mjukade upp skuggorna som kastades på brudklänningen och kostymen.

Taira-Tairadate-07.jpg

3. Storslagna bröllopsbilder i solnedgången

Den sista fotoplatsen i Tokyo blev Toyosu Gururi Park i solnedgången – med utsikt över Tokyo i det vackra kvällsljuset. ”Det här är min favoritplats”, berättar Shun.

Shun-06.jpg

Det normala vid solnedgångar är att man matchar exponeringen efter bakgrunden och ljussätter modellen framifrån, men Shun valde att göra något annorlunda – han fokuserade på det naturliga ljuset och dess riktning. ”Jag tillför ljuset från blixten till solnedgångens ljus.”

Taira-Tairadate-08.jpg

Shun använde sin Profoto A1X som fristående blixt och placerade den högt upp på vänster sida – i samma riktning som solen –med paraplyet Umbrella Shallow Translucent M monterat. På så sätt uppnådde han en harmoni mellan det allt svagare ljuset från solnedgången och blixtljuset, vilket resulterade i ett dramatiskt men ändå naturligt ljus i bilden.

Taira-Tairadate-09.jpg

”Det finns ögonblick som bara existerar i nuet och som aldrig kommer tillbaka. Att behöva vänta på att blixten ska laddas kan därför driva mig till vansinne. Det är ett av skälen till att jag verkligen gillar Profoto A1X. Laddtiden är så kort att jag aldrig missar det rätta ögonblicket och blixten utlöses alltid precis när jag vill.”

Shun-07.jpg

Shuns tankar kring ljussättning för bröllopsfotografering

”Det naturliga ljuset är fantastiskt, men med Profoto A1X kan du ta ännu vackrare och ännu mer dramatiska bilder. Du kan skapa högdagrar för att lyfta fram detaljer och fokusera betraktarens ögon på det du vill.

A1X kan även hjälpa dig att skapa en underbar miljö. Dagen då jag tog de här bilderna hade vi ett fantastiskt väder, men även på en mulen dag kan du skapa ett varmt solsken genom att tillföra ljuset från Profoto A1X, till exempel med ett Clic Gel Full CTO monterat.

Tack vare den snabba laddtiden får du dessutom ett vackert ljus precis när du behöver det, så att du aldrig missar ett fototillfälle. Profoto A1X är en blixt som jag alltid kommer att ha med mig, för att ta bilder som mina kunder kommer att minnas länge.”

Produkter som används i denna artikel: Profoto A1X - Profoto ConnectUmbrella Shallow Translucent M