Fokusandning

När man läser om objektivlanseringar idag är det inte ovanligt att fraser som "Fokusandning är välkontrollerad..." dyker upp i texten. Fokusandning, eller "focus breathing" som det heter på engelska, är vad som sker när bildvinkeln förändras till följd av att objektivet skiftar fokus. Det är mycket vanligt att objektiv som inte är specialanpassade bara för video ger en viss focus breathing. och handlar om att det faktiskt är den effektiva brännvidden som förändras en aning när man fokuserar.

Detta är egentligen inget problem om du fotograferar men är ofta oönskat vid videoinspelning då förändringarna av bildvinkeln kan vara distraherande för tittaren. I kamerorna Sony A7 IV och Sony FX6 finns funktionen Breathing Compensation som motverkar detta problem (med Sonys kompatibla objektiv) genom att digitalt beskära bilden samtidigt som fokus skiftar vilket resulterar i en oförändrad bildvinkel.

Nedan kan du se ett kort videoexempel på två objektiv vars fokusandning är betydligt olika bra kontrollerade. Mot slutet av videon är objektivet med sämre kontrollerad fokusandning nedbländat till F/11 för att tydligare visa den in- och utzoomande effekten som sker vid fokusskiftningarna.