Be free to create – med Audrey Woulard, Profoto Connect och Profoto A1

Audrey Woulard upptäcker hur lätt det är att arbeta med Profotos vackra och naturliga blixtljus med sändaren Profoto Connect bland de ständigt skiftande ljusförhållandena i Barcelona.

Audrey Woulard, som bor och arbetar i Chicago i Illinois, är känd för sina porträtt av tonåringar och unga vuxna, vanligen med hemstaden som bakgrund. Audrey är van att fotografera med enbart det naturliga omgivande dagsljuset, som hon använder på ett skickligt sätt för att skapa sina stämningsfulla bilder. Samtidigt som dagsljuset är vackert, kan det dock även leda till en hel del frustration.

För att maximera det naturliga solljuset har Audrey tidigare bara fotograferat på bestämda platser och under vissa tidpunkter på dagen, vilket förstås innebar stora begränsningar i hennes arbete. Den uppenbara lösningen var att börja använda blixt, men det var inget som lockade henne alls.

Misstro mot blixt

”När du använder det naturliga dagsljuset har du lyxen att bara kunna plocka upp kameran och ta en bild. Förr behövde man, om man använde en fristående blixt, hitta ett sätt att utlösa den på. De flesta sändare var ganska komplicerade och jag behövde lista ut hur jag skulle få det att fungera innan jag kunde börja fotografera – och det fick mig att tappa tempot.”

Detta var anledningen till att Profoto bad Audrey att ägna en dag åt att fotografera tonåringarna Berkeley och Marina i den sjudande katalanska staden Barcelona, med en Profoto A1 och Profoto Connect – Profotos sändare helt utan knappar.

Evan Pantiel-01.jpg

En av fördelarna med att bara använda det naturliga dagsljuset är att du slipper släpa runt på en massa utrustning. Det är bara du och din kamera. Därför blev Audrey glad när hon upptäckte att både Profoto Connect, som är mycket liten, och Profoto A1 rymdes i hennes vanliga väska utan problem.

Att dämpa middagssolens skarpa skuggor

Audrey begav sig till en vacker park som ligger intill den imponerande Arc de Triomf. Eftersom hon fotograferade mitt i den starka middagssolen, beslöt sig Audrey för att använda ljuset från sin Profoto A1 för att ge lite fyllnadsljus åt ansiktena hon fotograferade. På så sätt skulle hon slippa de skarpa skuggor som inte skulle gå att undvika utan blixt. För att utlösa sin Profoto A1, som hon använde som fristående blixt högt upp och något till vänster om kameran, tryckte Audrey fast sändaren Profoto Connect på kamerans blixtsko.

audrey woulard-01.jpg
Evan Pantiel-02.jpg

”Profoto Connect är väldigt enkel att använda för det finns bara tre olika lägen: automatiskt, manuellt och av. Jag ville kunna förflytta mig medan jag fotograferade och eftersom avståndet mellan mig och flickorna hela tiden skulle förändras bestämde jag mig för att använda automatiskt läge.”

Hur enkelt som helst

Eftersom Audrey valde att sätta sin Profoto Connect i automatiskt läge behövde hon bara rikta kameran och ta bilderna. När modellerna kom närmare kameran ändrades exponeringen automatiskt.

”Jag blev förvånad över hur snabbt och lätt det gick att ta den första bilden, så trots att jag hade en fullbokad dag bestämde jag mig för att fotografera en snabb extrabild med Berkeley – återigen med Profoto A1 som fyllnadsljus för att kompensera för den starka middagssolen.”

audrey woulard-02.jpg

Evan Pantiel-03.jpg

Snabba bud i skymningstimmen

För nästa bild gjorde Audrey en kort resa till Barcelonas strandområde: Barceloneta. Här ville hon fånga en bild i skymningstimmen där hon kombinerade det omgivande ljuset med blixtljus, och hon måste agera snabbt för solen sjönk i rask takt på himlen. Hon placerade sin Profoto A1 högt upp på ett stativ framför och strax till höger om modellen. För att skapa ett mjukare ljus använde hon Profoto A1-blixten med en Dome Diffuser fastklickad på blixthuvudets magnetiska fäste.

”När man fotograferar med bara det tillgängliga ljuset är man begränsad till vissa typer av ljus och solens position blir väldigt viktig. Eftersom den hela tiden rör på sig har man ett rätt litet tidsfönster att jobba på, så man måste se till att komma till platsen i god tid och ha allt i ordning när solen står i optimalt läge. Tack vare Profoto Connect och Profoto A1 kan jag nu balansera ut eventuella ljussättningsproblem som kan dyka upp.”

audrey woulard-03.jpg

För att balansera ljuset på Marina när solen sjönk i bakgrunden, satte Audrey först sin Profoto Connect i automatiskt läge för att få en grundexponering och gick sedan över till manuellt läge för att kunna finjustera ljuset allt eftersom hon fotograferade, via Profoto-appen. Problemet med att fotografera i skymningstimmen är att ljuset hela tiden förändras i takt med att solen sjunker, men genom att kunna finjustera i manuellt läge kunde Audrey fortsätta att anpassa exponeringen gradvis för att kompensera för det allt svagare ljuset.

”Jag skulle helt enkelt inte ha kunnat ta den här bilden utan att använda blixt för att ljussätta modellen framifrån. Annars hade hon bara blivit en silhuett mot den sjunkande solen.”

Evan Pantiel-04.jpg
Evan Pantiel-05.jpg

En blå värld

Eftersom solen nu hade gått ned under horisonten begav sig Audrey och Berkeley in bland gatorna och gränderna bakom Barceloneta för att skapa en bild i den blå timmen. Gränden som Audrey valde kändes en aning klaustrofobisk med lägenhetshus som tornade upp sig mot himlen på båda sidor, men det var den perfekta platsen för att skapa den ljussättningseffekt hon var ute efter.

Audrey började med att ändra vitbalansinställningen på kameran för att skapa en kallare blå ton i bilden. Därefter satte hon Profoto Connect i automatiskt läge, så oavsett om Audrey rörde sig medan hon fotograferade eller om Berkeley förflyttade sig visste hon att ljuset från Profoto A1 skulle ge en perfekt exponering av bilden.

Återigen placerade Audrey sin Profoto A1 på ett stativ högt upp och till vänster om kameran, med ett orangefärgat CTO-färgfilter fastklickat på blixthuvudet för att bevara Berkeleys naturliga hudton och en Dome Diffuser fastklickad utanpå det för att göra ljuset mjukare. På så vis fick hon ljuset från blixten att se ut som dagsljus på motivet, samtidigt som det omgivande ljuset gav upphov till den kalla, blå känsla i bakgrunden som är typisk för den här tidpunkten på dygnet.

”Att kunna ljussätta mitt motiv på det här sättet ger mig väldigt många fler kreativa möjligheter.”

audrey woulard-04.jpg

audrey woulard-05.jpg

Evan Pantiel-06.jpg

Trafik mitt i staden

Den sista bilden för dagen var precis i Audrey Woulards stil. Berkeley snurrade runt och dansade mitt i stadens centrum sent på kvällen, bland ljusen från gatlyktorna och från strålkastarna på de passerade bilarna som for förbi på båda sidor av den breda boulevarden.

Evan Pantiel-07.jpg
Evan Pantiel-08.jpg

Audrey höll sin Profoto A1, med en Dome Diffuser monterad, i handen högt ovanför huvudet för att ge modellen ljus och separera henne från de dova orangea färgtonerna från gatlyktorna i bakgrunden.

”Profoto Connect gör det så enkelt att fotografera med en blixt som Profoto A1. Jag kan bara plocka upp kameran och fotografera med min A1 som fristående blixt utan att behöva tänka på några extra inställningar innan jag sätter igång. Det innebär att jag är fri att fokusera på samma saker som jag fokuserar på när jag fotograferar med enbart det naturliga dagsljuset – att få en fantastisk bild.

Skillnaden är att nu har jag alltid ett vackert och naturligt ljus med mig, när som helst och var jag än befinner mig.”

audrey woulard-06.jpg

Produkter som används i artikeln: Profoto A1 och Profoto Connect.