Det finns inga dåliga fotografier

20170722k.jpg

Döm inte. Det är en bra princip i livet och en bra princip inom fotografering. Vi ska börja med att särskilja en bild och ett fotografi. Det kan vara lite hårklyverier att ge dessa ord olika betydelser när de egentligen betyder samma sak. Men låt oss ge bild betydelsen ett snap-shot, en bild tagen utan egentlig tanke utan bara som en avbildning av en händelse eller en person. Vi ger ordet fotografi betydelsen en bild som har en tanke, eller en förberedelse bakom.

Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Det finns många olika kategorier inom fotografering, t ex porträtt, landskap, gata, närbild, abstrakt, dokumentärt, djur, osv, och man behöver inte hålla sig till en enda kategori heller. 

Du har precis som jag någon gång besökt en konstutställning där du sett en tavla där du inte ens ser vad motivet föreställer och än mindre förstår syftet med den olycka du ser framför dig. Det är bevisligen inte din typ av tavla och du gillar den inte, men du skulle aldrig gå fram till konstnären och säga att den tavlan är skräp. Jag förundras ofta över hur många gilla, eller hur få gilla, vissa bilder kan få på instagram. Det gäller både mina egna och andras bilder. Vissa bilder som jag tycker är fantastiskt bra får inte lika många likes som andra bilder som jag själv upplever som ganska mediokra. Det är verkligen olika tycke och smak.

Alla bilder är inte genomtänkta men när en bild, eller ska vi säga fotografi, är genomtänkt så blir den till konst. Det är många som är aktiva fotografer och som tycker om att ta bilder, och det är något väldigt postivt. Inom fotografin så diskuteras det mycket och i många fall så är det bra, men det kan också komma många åsikter som är ren kritik men som kanske döljer sig under namnet konstruktiv kritik, fast egentligen är det ändå ren kritik. Detta kan leda till att någon inte vågar visa upp sina bilder varken som utskrifter eller på nätet. Det kan i värsta fall leda till att någon inte ens vågar ge utlopp för sin kreativitet genom att inte ta några bilder alls. 

Även om det egentligen bara är din egen åsikt som räknas när du visar en bild, så är det svårt att skaka av sig om någon kritiserar den. Oftast händer detta online. Du och jag kan göra en skillnad här. Varför kritisera? Om man pratar med någon om en bild, och man kanske inte gillar bilden, varför inte fråga vad fotografen tycker om med sin bild? Man kan också fråga om det är något som denna inte är helt nöjd med i bilden. Där kanske man kan vänligt ge ett tips hur denne kan lösa den punkt som denne själv tog upp som negativt. 

Varför inte först fundera vad man gillar med en bild innan man hittar fel på den? Gör man så med allt i livet så blir man nog en lyckligare människa själv och även de runtomkring blir lyckligare.

Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Lär. Se. Lek. Ha kul. 

Fotografering är en konstform.