Vlogging

Vlogg är ett kortare och mer använt ord än ursprungsordet videoblogg. Här använder du film och ljud istället för stillbilder och text. YouTube är absolut den största kanalen för vlogging. Har du något du vill berätta om eller visa för dina kompisar, dina vänner, din sportklubb eller för hela världen? Då kanske du också ska vlogga. Här ska vi hjälpa dig att hitta rätt utrustning för ditt vloggande. Vi kommer att dela upp det i tre nivåer: Prova-på-med-mobilen, Nybörjaren och Entusiasten.

vlogg_hero.jpg

Hur börjar jag?

Vlogging är ett kreativt sätt för dig att berätta om saker du är intresserad av och/eller är duktig på. Det finns självklart många sätt att att blogga på och du får hitta din egen stil att berätta på, att filma på, och att redigera på. Vi kan redan här uppmuntra till att från början skaffa en bra mikrofon. Den inbyggda räcker inte rikigt till för vlogging, oavsett om det gäller mobil eller systemkamera. Oftast är inte problemet kvaliteten på mikrofonen utan att den sitter i kameran och är för långt ifrån dig, vilket lätt kan ge ett burkigt ljud.

Vi kan ge några tips om hur du hittar din egen stil. Var dig själv. Bestäm dig för hur ofta du ska vlogga och berätta om det för dina tittare. Sätt den kameravinkel som du trivs bäst med. Sätt den brännvidd som du trivs bäst med. Sätt belysningen som du tycker att det känns bäst för dig. Kolla hur andra vloggar och ta med dig det du gillar och undvik det ogillar. Logiskt men det är ett steg man inte ska hoppa över.

Redigering

Innan vi går in på de olika nivåerna av utrustning så avhandlar vi redigering snabbt. Du klarar dig långt med Windows eget Movie Maker eller Apples eget iMovie. Båda dessa program har möjligheter som täcker det mesta för att publicera en vlogg. Bäst av allt är att båda dessa program är helt gratis. Den dag du känner att du behöver en mer avancerad programvara för filmredigering så finns det flera bra att välja på. Adobe Premiere (PC+Mac) och Final Cut Pro X (Mac) är de två populäraste.

4K eller 1080p?

Även om de flesta telefoner och kameror kan filma i 4K och alla programvaror klarar 4K så är det inte nödvändigt att köra 4K för vlogging. 4K tar upp mycket mer utrymme och kapacitet av din utrustning än vad 1080p gör och 1080p räcker gott för detta ändamål.

Prova-på-med-mobilen

Ett perfekt kit för dig som vill komma igång att vlogga med mobilen. Här utgår vi från att du använder din befintliga mobil. Vi har valt ut en lämplig mobilhållare, mikrofon och ett smidigt stativ som en bra start för dig. Dessa är inte de dyraste och inte de billigaste men det är de som är mest prisvärda, och är av god kvalitet. Det är grunden, sedan kan du bygga på med en gimbal ifall du vill vandra medan du vloggar och en bra belysning om du vloggar hemifrån. Du kan också behöva en Powerbank för att ladda mobilen med.

Klicka här för att läsa mer om Vloggkit - Prova-på-med-mobilen.

DSCF8398-2.jpg

Nybörjaren

Här utgår vi från Canon G7 X Mark III som är av god kvalitet, som kan filma i minst 1080p, har en skärm som går att vika framåt samt en mikrofoningång. Du får även med en kompakt och högkvalitativ mikrofon från Röde, en kamerabur som du kan montera flertalet tillbehör på (bland annat den medföljande mikrofonen), ett extra batteri till kameran, samt ett flexibelt och mycket användbart stativ. Ett perfekt alternativ för dig som vill ta steget upp från en mobiltelefon och börja vlogga med en kamera.

Klicka här för att läsa mer om Vloggkit - Nybörjaren.

DSCF8383w.jpg

Entusiasten

Här går vi upp på en systemkamera. Den har bl.a. en större sensor, vilket ger bättre kvalitet och suddigare bakgrund, samt möjligheten att byta mellan olika objektiv. Nikon Z50 är en kamera att växa med, den är tänkt att fungera både för de mer oerfarna och de som kommit lite längre i sitt innehållskapande. Den har en vass filmfunktion samt en autofokus som fungerar tyst och smidigt. Förutom kameran får du med ett smidigt bordstativ (som du även kan använda som ett extra handgrepp), en monteringsplatta, ett extra batteri till kameran, samt en kompakt och högkvalitativ mikrofon från Röde. Ett perfekt kit för dig som vill ha lite större flexibilitet och snäppet vassare kvalitet.

Klicka här för att läsa mer om Vloggkit - Entusiasten.

DSCF8405-2.jpg