Byt perspektiv

perspektiv_w.jpg

Var inte rädd att prova nya perspektiv när du fotograferar. Det normala är att man tar en bild stående, på fri hand eller med stativ, vilket innebär att de flesta bilder är tagna på kring 1,8m höjd oftast rakt fram. Det är ett perspektiv som ofta blir bra. Men ibland kan en bild blir mycket mer intressant om du fotograferar mer uppifrån, eller mer nerifrån, eller kanske mer från sidan.

Det finns egentligen ingen specifik regel här. Det enda vi verkligen vill uppmuntra dig till är att prova fler vinklar och fler brännvidder när du fotograferar. Det kostar inte mer än tid att ta bilder idag. De dåliga bilderna är ju bara att ta bort. Men provar du fler perspektiv än du normalt gör så kommer du att bredda både din kunskap och kvaliteten på dina bilder.

Porträtt blir klassiskt alltid bra med en brännvidd på 80-100mm och lite, lite högre än motivet. En fotograf som vi känner älskar att ta porträtt med en 400/2,8. Känner du att du fastnat i ditt fotograferande eller känner dig uttråkad, så utmana dig själv genom att använda andra objektiv än du normalt använder. Ta landskap med 200mm och porträtt med 35mm som ett par exempel. 

I dagens läge har ett perspektiv blivit mer lättillgängligt och det är uppifrån, tack vare moderna drönare. Bilden du ser är ett annorlunda perspektiv på ett öde hus. Kolla in stolen som står i dörren!

Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

Se bilden i full upplösning >>