Ta egna personalbilder

Många företag väljer idag att ta egna personalbilder och med rätt utrustning behöver det inte vara speciellt svårt. Det finns liksom inga gränser eller regler för hur ett företagsporträtt ska se ut, så det bestämmer ni själva, men ett enkelt tips är att inte krångla till det och göra det svårare än vad det är.

Personalfoto_2.jpg

Personalporträtt med neutral bakgrund

Många väljer ofta en vit och neutral bakgrund, medan andra vill ha en mörkare eller till och med en helt svart bakgrund.

Det är faktiskt enklare att ta stämningsfulla porträtt mot en mörk bakgrund eftersom man behöver inte ljussätta den mörka lika mycket som en ljus eller vit bakgrund. Men ifall inget ljus träffar en vit bakgrund så blir den faktiskt svart den också, väldigt mycket inom porträttfotografering handlar om ljussättningen.

För att få en vit bakgrund vit så behöver man överexponera bakgrunden i förhållande till motivet med några EV-steg. Se bara till att inte överexponera för många steg då blixtljuset i så fall kan studsa tillbaka till motivet bakifrån, vilket blir mindre vackert. Ett jämnt och vitt bakgrundsljus löser man enkelt med 1 st blixt som man placerar bakom motivet strax ovanför golvet och som man riktar upp mot bakgrunden. På den blixten använder man ingen softbox, utan där fungerar det bättre med en paraplyreflektor som ger ett brett och hårt ljus på den vita bakgrunden.

Den enklaste grunduppsättningen för ljuset är att börja med ett paket 2 st studioblixtar som inkluderar 2 st softboxar och en radiosändare. Vi rekommenderar även en bakgrund och en reflexskärm. Ett vanligt missförstånd är att "ju kraftigare studioblixtar desto bättre ljus", men det är faktiskt många gånger tvärtom. En studioblixt runt 100-200 Watt sekunder räcker gott och väl och det är viktigare att blixten klarar lägre effekter än högre. En van fotograf använder sällan eller aldrig studioblixtarna på full effekt.

En klassisk uppställning av blixtar som ska lysa upp motivet är att placera 1st blixt lite snett framifrån och på varsin sida om motivet. Det bör också skilja ca 1 EV-steg mellan dessa två blixtar för att ljuset inte ska kännas platt och tråkigt. Med bara 2 st blixtar har man dock inget ljus över till bakgrunden, men det löser man antingen med att köpa till en tredje blixt samt en paraplyreflektor och ett lågt stativ, eller så byter man ut en av de två frontblixtarna mot en reflexskärm istället och lyser upp bakgrunden med den andra blixten. Man kan även använda en Snoot för att skapa en smalare ljuseffekt på bakgrunden, eller som hårbelysning uppifrån och snett bakom motivet.

 

Spontana bilder på personal i sitt arbete

Här behöver ni i regel inte tänka lika mycket på ljussättningen för bakgrunden eftersom arbetsbilder tas oftast i befintligt ljus. Men en reflexskärm för att lätta upp skuggor i ansiktet är alltid bra att ha, och är det mörkt i lokalen kan man behöva använda åtminstone 1 st blixt. Men för den här sortens bilder är det en stor fördel om fotografen är så portabel som möjligt eftersom det är fotografen som får springa runt i lokalerna istället för tvärtom, och då kan det vara svårt att bära omkring på mycket utrustning.

Personalfoto_1.jpg

Lämpliga kameror och objektiv

I stort sett alla dagens systemkameror fungerar utmärkt för porträttfotografering, och vi rekommenderar en spegelfri kamera eftersom de är betydligt mer framtidssäkra än spegelreflexkameror som mer eller mindre är på väg bort från marknaden. Det räcker gott och väl med en kamera i den lägre prisklassen.

När det kommer till val av objektiv rekommenderar vi att du håller dig till brännvidder runt 70mm till 135mm, och som har en ljusstyrka från f/1,4 till f/2,8. Fasta 85mm teleobjektiv är det vanligaste porträttobjektivet som väldigt många professionella fotografer använder sig av. Om du använder en kamera med mindre sensor kan du tänka på att använda en kortare brännvidd, eftersom på en APS-C kamera motsvarar en 50 mm optik ca 80 mm.

 

Lämpliga kamerainställningar vid användning av studioblixtar

När man fotograferar med blixtar så bör man helst använda manuell exponering, och lämplig exponeringsinställning att utgå ifrån är att först välja en slutartid mellan 1/60 sekund ner till 1/180 sekund. När det gäller ISO-talet så får man bäst bildkvalitet och minst brus om man väljer ISO 100-200. Bländaren beror helt på vilket objektiv man använder, men för normala porträttbilder är ett ljusstarkt teleobjektiv med ljusstyrka runt f/1,4 och ner till f/2,8 att föredra.

Personalfoto_3.jpg

Bra att tänka på

Ifall personalbilderna ska upplevas enhetliga och inte spreta åt många olika håll är det alltid en fördel att ni använder samma utrustning och likvärdig ljussättning till alla bilder. Avståndet mellan fotograf och avbildad person bör också alltid vara detsamma, och lämpligt avstånd för porträttbilder är 1,5-2 meter mellan fotograf och person, och ungefär lika stort avstånd mellan person och bakgrund. Ifall bakgrunden är för nära så ökar risken för störande skuggor i bakgrunden. Ett glatt humör från fotografens sida brukar också vara en fördel för att den som blir fotograferad ska känna sig bekväm och avslappnad.

Lycka till med er personalfotografering och är det något ni funderar över så är ni mycket välkommen att ställa era frågor till oss.