Använd automatik

Ett generellt råd är att köra så mycket automatik som möjligt utan att det inverkar på din kreativitet. Tanken är att automatiken ska underlätta din kreativitet. Ibland kan det vara mysigt att köra helt manuell exponering och i några få situationer är det bästa valet, men i de allra flesta fall så är någon form av automatik att rekommendera för att kunna arbeta snabbt och kunna fokusera mer på den kreativa delen av fotografering än den tekniska. Genom att använda tidsautomatik så kan du med hjälp av bländaren styra till den exponeringstid eller det skärpedjup du vill ha. Gärna kombinerat med automatisk ISO. Det är ett exempel där du får hjälp av kameran men ändå har koll på tid och skärpedjup utan att du behöver ratta både tid och bländare.

DSC00458w.jpg

Självklart så har olika fotografer sina personliga preferenser. Men att köra helt manuell exponering ger generellt inte bättre bilder utan oftast sämre bilder då ljuset eller motivet kan förändras fortare än du hinner med att justera. Självklart så finns det tillfällen då helt manuell exponering är bästa valet.

Det finns en kombination där du har manuell exponering men automatisk ISO, som är mycket användbar. Då sätter du den tid som passar bäst för motivet och den brännvidd du använder. Du sätter den bländare som ger det resultat du vill ha, om det är kort eller långt skärpedjup. I detta läge får du den tid och bländare du vill ha och kameran ser till att det blir rätt ljus genom att automatiskt ändra ISO.

Ibland dyker motiv upp utan att du hinner göra mycket annat än att trycka av, som på den bild du ser här ovanför. Den är tagen i Rom. Fågeln satte sig på stolpen och hade helt klart siktat in sig på tjejens kaka. Hon märker fågeln som lurar ovanför hennes axel och denna bild blev till på en bråkdels sekund. Den är tagen med Sony A7R IV med Sony 24-105/4 på 98mm.

Helt manuellt blir ofta onödigt långsamt medan helt automatiskt, så kallad programautomatik, där tappar du kontrollen över den kreativa sidan. Använder du programshift i programautomatik så kan du få kontroll över det kreativa igen.

Så nyttja kamerans hjälpmedel som kan hjälpa dig att ta bra bilder. Av alla hjälpmedel så är vår favorit tidsautomatik och automatisk ISO. Det är en bra balans mellan snabbhet och att du fortfarande har kontroll över resultatet.