Matthew Jordan Smith fångar de flyktiga ögonblicken

profoto_jordan_11.jpg

I sitt hektiska liv som beauty- och kändisfotograf behöver Matthew Jordan Smith kunna lita på sina blixtar. ”Min passion för fotografering grundar sig i möjligheten att frysa ett ögonblick i tiden som aldrig kommer tillbaka. Allt utvecklas och förändras runt omkring oss, men med en kamera och några bra blixtar kan jag skapa och fånga ett ögonblick och föreviga det för all framtid.”

Matthew Jordan Smith bor i Tokyo men reser mycket runt omkring i världen som beauty- och kändisfotograf.

”För att hänga med i utvecklingen och kunna skapa vackra bilder måste jag hela tiden vara i rörelse och ständigt tvinga mig ut ur min trygghetszon för att prova nya saker. Så fort jag märker att jag gör samma sak om och om igen vet jag att det är dags för mig att testa något nytt”, säger Matthew.

 

profoto_jordan_1.jpg 

Skönheten ligger i det ständigt föränderliga

Matthew valde att jobba med beauty-fotografering eftersom han vill visa ett annorlunda perspektiv på traditionell skönhet, och fånga ögonblick som aldrig kommer tillbaka.

”Det är det som är skönhet för mig – det flyktiga och det ständigt föränderliga. Du kan hitta det på massor av olika ställen: solen som skiner genom ett fönster, en människas leende, vattnet på en växt. Det finns där ett ögonblick och är sedan försvunnet för alltid. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får möjlighet att fånga och skapa detta med min kamera, och med rätt ljussättning vet jag att jag kan skapa något fantastiskt.”

profoto_jordan_2.jpg 

Ljuset avgör stämningen

Matthew använder ofta Profoto D2 eftersom den är tillförlitlig, exceptionellt snabb och mycket lätt att kontrollera vad gäller ljusmängd, ljusstyrka och hastighet.

”Jag gillar olika typer av blixtar men med just D2 får jag så många olika möjligheter, och tack vare den höga hastigheten går det väldigt lätt att fånga ett ögonblick och genast skapa en variation av det snabbt”, säger Matthew.

profoto_jordan_3.jpg 

Kändisfotografering skapar en koppling

Matthew jobbar framför allt med beauty- och kändisfotografering – två områden som är rätt olika även om målet alltid är detsamma.

”När jag fotograferar en kändis för en tidning vill jag visa personen från hans eller hennes bästa sida och skapa ett porträtt som verkligen blir oförglömligt. Jag vill se det som att fotografiet överbryggar klyftan mellan betraktaren och kändisen, att det skapas en koppling som för dem närmare varandra. Vid beauty-fotografering för reklamannonser är det lite annorlunda – då handlar det om att marknadsföra en produkt eller en plats på bästa sätt. Här försöker jag göra fotografiet så speciellt att den som ser det hajar till ett ögonblick. Vid båda typerna av fotografering försöker jag gå bortom kundens önskemål och behov och skapa något extraordinärt”, berättar Matthew.

profoto_jordan_4.jpg 

Utrustningen är avgörande för rätt ljus

Att hitta bra och vackert ljus kan ibland vara en utmaning.

”När jag planerar för ett fotojobb ser jag alltid till att ta med flera ljusformare, inklusive en Beauty Dish med en Grid. Fördelen med nya Profoto Softlight Kit är att jag kan åka var som helst med all utrustning jag behöver i ett enda kit. Min Softlight Reflector, mitt raster och min diffusor ryms nu i samma snygga, hållbara och mjukt vadderade väska. Jag gillar verkligen att jag kan välja mellan att bära den i handen eller hänga den över axeln! Jag har länge velat ha en väska för dem och nu har jag äntligen det.”

profoto_jordan_5.jpg 

Dröm stort och skapa ännu bättre

Efter att ha accepterat ett uppdrag från en kund sätter Matthew ihop en moodboard eller en lookbook med bilder från Matthews eget liv eller Pinterest, bara för att visa kunden hur han har tänkt sig fotograferingen.

”Mitt motto när jag arbetar är: ’Dröm stort’! Med det menar jag att jag alltid ska försöka använda min kreativitet på bästa sätt, för jag är övertygad om att ju mer jag använder min kreativitet, desto kreativare blir jag. Som Maya Angelou en gång sa: ’Kreativitet skapar mer kreativitet’.”

Foto 1: D2 + Softlight Reflector

”För mitt första porträtt ville jag ha ett ljus som var mjukt men inte för mjukt. Jag gillar inte ljuset man får från en softbox alls. Det är snyggt med en mjuk känsla, men det ska vara mer kraft och klarhet i ljuset. Det är ett av de främsta skälen till att jag gillar Softlight Reflector så mycket. Ofta använder jag den enbart av den anledningen. Den ger mig den kraft och klarhet i ljuset jag vill ha.”

profoto_jordan_6.jpg 

Foto 2: D2 + Softlight Reflector med diffusor

”Ibland vill jag mjuka upp en aning utan att kompromissa med känslan i ljuset jag får från att använda enbart Softlight Reflector. I bilden nedan lade jag till diffusorn som gav mig precis rätt diffusion av ljuset. Den lilla skillnaden gör faktiskt mycket för bilden.”

profoto_jordan_7.jpg 

Foto 3: D2 + Softlight Reflector med raster

”Det här är ett av mina favoritsätt att använda mjukljusreflektorn. Rastret är ett mycket viktigt verktyg i mitt arbete, eftersom det hjälper mig att placera ljuset precis där jag vill ha det. Dessutom får bilderna ett mer dramatiskt utseende. Med rastret monterat blir mina fotografier mer attraktiva, känslofulla – och sticker ut på ett helt annat sätt. Att ha rätt verktyg är otroligt viktigt och jag är så glad över att ha alla verktyg jag behöver i ett smidigt och lättanvänt kit.”

profoto_jordan_8.jpg 

profoto_jordan_9.jpg 

profoto_jordan_10.jpg 

Foto 4: Två D2 + två Softlight Reflector med raster

”För bilden nedan använde jag två vita Beauty Dish. En till vänster om kameran som huvudljus och en annan bakom modellen, även den från vänster. Syftet med bakgrundsljuset var att skapa en aning kantljus, för att få fram en tydligare separation och förstärka bildens skönhet. Utan bakgrundsljuset känns bilden lite väl konventionell. Genom att tillföra bakgrundsljuset med ett raster kan jag styra ljuset exakt som jag vill och ge det en känsla och en karaktär som fångar betraktarens uppmärksamhet.”

profoto_jordan_11.jpg 

profoto_jordan_12.jpg 

profoto_jordan_13.jpg 

Foto 5: Att fånga känslan av rörelse

”Tokyo är en stad som alltid är i rörelse. När jag först flyttade hit började jag jobba mer med rörelser, och den här bilden har växt fram utifrån livet i Japan. Jag ville visa känslan av rörelse men ändå få en skarp bild, så jag började leka med funktionen för synkronisering med den bakre slutarridån och använde flera blixtar. På mitt huvudljus använde jag ett raster, så att ljuset bara skulle hamna där jag behövde det: i slutet av modellens rörelse. Den första delen av exponeringen är där modellen rör sig. Rörelsen fångas genom att mina ljuskällor har färgfilter monterade och de används bara som omgivningsljus. På så vis får jag med rörelsen och fryser sedan bilden i slutet med min Profoto D2-blixt. Jag älskar att fotografera på det här sättet och planerar att arbeta mer med rörelse i framtiden.

profoto_jordan_14.jpg 

profoto_jordan_15.jpg 

profoto_jordan_16.jpg 

 

Inspirationen finns runt omkring oss

”Jag hämtar min inspiration från livet självt! Jag hittar den i små saker i mitt vardagsliv i Tokyo, eller när jag reser och upplever nya saker och träffar nya och intressanta människor. Jag tror att du som konstnär måste ge dig ut och leva livet fullt ut – det är då inspirationen att skapa kommer. Inspirationen finns runt omkring oss hela tiden. Det handlar bara om att veta var och hur du ska leta efter den”, säger Matthew.

Matthew Jordan Smiths tips för beauty-fotografering

  1. Testa dina ljusformare. Innan du ger dig ut på ett jobb bör du testa och undersöka hur dina ljusformare på bästa sätt fungerar ihop med din stil och din utrustning. På så sätt lär du känna alla dina möjligheter.
  2. Gissa aldrig! Mät ditt ljus och använd rätt exponering. Det sparar tid och gör dig mer professionell.

profoto_jordan_17.jpg 

Det här är Matthew Jordan Smith

Hemstad: Född och uppvuxen i New York, bor för närvarande i Tokyo.

Typ av fotografering: Beauty- och kändisfotograf.

Vad jag vill uppnå med mina bilder: Bilder som uppmärksammas och inte förlorar sin relevans.

Motto i livet: Dröm stort! Ju mer du använder din kreativitet, desto mer växer den.

Min förebild/inspiration: Gordon Parks som jag tycker tog starka, klassiska och vackra bilder.