Skapa magiska julbilder med hjälp av artificiellt ljus

Sandra Hallnor berättar hur du tar julkorten till nästa nivå.


Vad kan vara mer stämningsfullt än jul, mysig belysning och väntan på att tomten ska komma? 

Mörket utgör både en mysfaktor för oss likväl som en utmaning för kameran när vi ska fånga stämningen på bild i svagt ljus. För att kunna fota inomhus den här tiden på året är det bra att ha en kamera med en sensor som kan hantera svagt ljus samt ett objektiv med stor bländare, gärna F1,8 eller större. Som tur var finns det också artificiellt ljus som inte bara gör det möjligt att fota när det naturliga ljuset är svagt, utan också kan förstärka känslan i ljuset du redan ser eller skapa magiska effekter åt dig i dina bilder. 

I den här artikeln lär du dig fyra olika sätt att använda artificiellt ljus för mer stämningsfulla julbilder.   

Bild 1: Förstärk känslan av Julaftonskvällen

magiskajulbilder_1.jpg
EXIF: F1,4, 1/250, ISO 1000 (Sony A7IV + Sigma 35/1,4 DG DN Art

Finns det någon stund som är mer laddad av längtan och magi än timmarna innan jultomten kommer på julaftonskvällen? 

När du har en mörk bakgrund och tillgången till naturligt ljus är begränsad är det lätt hänt att motivet smälter ihop med bakgrunden. 

I den här bilden var ljuset ifrån julgranen inte starkt nog för att få flickan att sticka ut ifrån bakgrunden eller för att något i förgrunden skulle synas. 

Därför har tre externa ljuskällor använts för att denna bild skulle kunna tas. Två stycken för att lysa upp flickans hår så hon sticker ut från bakgrunden och en för att att ljusa upp förgrunden. 

Se bild nedan för förklaring av ljuskällornas riktning och position.

magiskajulbilder_2.jpg

Ljuskällorna som användes i denna bild var:
A) 2 st NanLite PavoTube II 6C 
B) Viltrox L116T med stativ DÖRR LS-2000

Alla tre ljuskällorna var inställda på Kelvin 3300 och kamerans vitbalans var inställd på samma Kelvin som ljuskällorna. 

Bild 2: Skapa effekt av “magiska julklappar”

magiskajulbilder_3.jpg
EXIF: F 1,6, 1/200 ISO 500 (Sony A7IV + Sigma 35/1,4 DG DN Art

Även om du planerar att redigera dina bilder i Photoshop och skapa stämningsfulla effekter där, måste du få till riktning av ljuset redan på bilden direkt i kameran för att bilden ska fungera. Annars kommer bilden kännas konstig och effekterna ditsatta. 

Bilden till vänster visar vad som fångades i kamera och bilden till höger visar hur bilden ser ut efter en övertäckning (overlay) har lagts till i Photoshop för att addera lite magi till ljuset från paketet. 

För att få till rätt ljus direkt i kameran användes en Godox R1 RGB LED i paket som bebisen öppnar.

Se bild nedan för förklaring av ljuskällornas riktning och position.

magiskajulbilder_4.jpg

Ljuskällorna som användes i denna bild var:
A) 2 st NanLite PavoTube II 6C för att skapa konturljuseffekterna på bebisen
B) Viltrox L116T med stativ DÖRR LS-2000 för att ljusa upp ansiktet
C) Godox R1 RGB LED låg i paketet när bebisen öppnade för att skapa ljuseffekten från paketet 

Du kan inte bara justera temperaturen på ljuset i Kelvin Godox R1 RGB LED, utan du kan även ställa in den exakta nyansen du vill att skenet ska ha. I denna bild användes inställningarna RGB H: 16, S:100 Ljusstyrka 50 på ljuskällan som låg i paketet.

Bild 3: Skapa sagobokseffekt

magiskajulbilder_5.jpg
EXIF: F/1,6, 1/250, ISO 640 (Sony A7IV + Sigma 35/1,4 DG DN Art)

Om du har en ljuskälla som ska lysa upp från boken men den ska lysa upp två ansikten är det lätt hänt att ena ansiktet blir ljusare än det andra. Därför kan det vara en fördel att använda två ljuskällor när det är två personer som ska vara med i bild. 

För att få en fin ljusriktning från boken på båda tjejernas ansikten använde jag två Spekular KYU-6, Magnetisk LED wrap band. Ett band fästes på varsin sida i uppslaget med hjälp av magneterna som följer med. Eftersom ljuskällorna från banden är långsmala passade de perfekt till boken och magneterna ger kontroll över varifrån ljuset ska komma. 

Bilden till vänster visar vad som fångades i kamera och bilden till höger visar hur bilden ser ut efter en overlay har lagts till i Photoshop. 

Se bild nedan för förklaring av ljuskällornas riktning och position.

magiskajulbilder_6.jpg

Ljuskällorna som användes i denna bild var:
A) 2 st NanLite PavoTube II 6C för att skapa konturljuseffekterna i håret på båda tjejerna så de separerades från bakgrunden
B) Viltrox L116T med stativ DÖRR LS-2000 för att ljusa upp ansiktena 
C) 2 st Spekular KYU-6, Magnetisk LED wrap band för att skapa ljuseffekt från boken så att det träffade både tjejernas ansikten på ett mjukt och fint sätt 

Bild 4: Förstärk effekten av levande ljus

magiskajulbilder_7.jpg

Levande ljus är hemskt stämningsfulla i bild men sällan en ljuskälla som är stark nog för att den ska ge effekt i bilden och synas i ansiktet. Du måste dels komma riktigt nära ljuset med ansiktet för att det ska lysas upp av ett levande ljus, vilket inte alltid är så lätt eller säkert. Men det levande ljuset är också en väldigt liten ljuskälla så den kastar lätt hårda skuggor i ansiktet. 

Ett säkrare och mer stämningsfullt sätt att fota med levande ljus är att använd en extern ljuskälla som lyser på ditt motiv i samma riktning som ljuset gör och justera temperaturen på ljuset på din externa ljuskälla tills du är nöjd. Kom ihåg att rikta extraljuset så att det lyser på ditt motiv från samma vinkel som ljuset gör.  

Se bild nedan för en förklaring av hur du kan rikta din externa ljuskälla för att förstärka effekten av levande ljus.

magiskajulbilder_8.jpg

Ljuskällan som användes i denna bild var:
A) Viltrox L116T på stativ

Stort lycka till med dina julbilder!

Tagga gärna CyberPhoto i dina julbilder på sociala medier så vi får se och inspireras av det du skapar samt dela dina bilder för att inspirera andra att experimentera med artificiellt ljus.

Text och bilder av Sandra Hallnor 2022

Produkter som användes i artikeln