planera.jpg
planera.jpg

Planera

Ibland måste man planera både tid och plats för att kunna ta den bild du vill ha. Det kan vara att ha solen eller månen på en speciell plats, eller bara att kunna se när den gyllene eller den blå timmen är.

Det finns många sätt att planera, och det kan avse personer, platser eller ljus, eller alltihopa. Det finns flera appar som kan hjälpa dig att hålla koll på solen, var den går upp eller ner och vilka tider som då gäller. Jag använder oftast TPE, The Photographer's Ephemeris. Den finns för dator, Android och iOS. Jag använder den oftast i telefonen.

Även om man kan ta fina bilder när man råkar vara på en plats, så är det oftast så att de bilder man planerat inför som blir de allra bästa. Budskapet i detta inlägg är att använda de hjälpmedel som finns för att kunna planera en fotografering. 

Bilden till vänster så ser du appen TPE och på bilden till vänster så ser du en solnedgång tagen i Obbola nära Umeå. Ja, det är en solnedgång och inte en termonukleär explosion. Den är tagen i en serie bilder där jag besökte platsen flera dagar i rad för att se om jag kunde fånga en intressant solnedgång. Jag hade inte förväntat mig fånga detta resutlat. Jag använde TPE för att veta klockslaget för solnedgången.