DSCF1941-2.jpg
DSCF1941-2.jpg

Motivutrymme

Det är viktigt att vara medveten om det utrymme du vill ge ditt motiv. Oftast handlar det om att inte klippa bort kroppsdelar. Det vanligaste felet för den ovane fotografen är att klippa benen. När den ovane ska ta en bild så sätter denna ofta huvudet i mitten, halva bilden är tom himmel och nedre delen består av avklippta ben.

Du som är en mer van fotograf beslutar hur du vill placera motivet och hur mycket luft du vill ha runt motivet. Många gånger så ger du lite extra luft runt motivet som du sedan kan beskära bort när du redigerar bilden. Det är alltid enklare att beskära än att behöva trolla dit något i bilden som inte finns där. 

Ibland vill du ha mycket luft runt motivet, ibland bara lite, och ibland inget alls, du kanske rent av inte ens har med hela ansiktet på bilden. Men då har du gjort ett medvetet val för att få det intryck av bilden som du är ute efter.

Enda regeln är egentligen att du tar ett medvetet beslut om hur mycket utrymme du vill ge ditt motiv i den bild du tar.

Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + Helios 40-2 (85/1,5), f/1,5, 1/120s och ISO 100. Vilken typ av bokeh man vill ha är ett ämne för någon annan gång. Helios 40-2 har en virvelbokeh av världsklass men oftast vill man kanske ha en bokeh som är mer av typen vispad grädde för porträtt. Egentligen så är allt mittimellan tråkigt, antingen ska det vara en supermjuk och krämig bokeh, eller en helt galen virvelbokeh. Tycke och smak.

Klicka här för att se större bild >>