Naturliga stativ

Det finns naturliga stativ lite överallt. En trädgren, en backspegel, ett staket, din fotoryggsäck, ja, vi kan räkna upp hundratals exempel. I dagens läge med bildstabiliserande sensorer och objektiv med bildstabilisering så är inte behovet av stativ lika stort som förr. Men faktum kvarstår att det är alltid bättre om kameran är så stilla som möjligt, och självklart så är det alltid bäst att ha ett kraftigt fotostativ med sig överallt. Vi tänkte ge några exempel på naturliga stativ. Det kanske finns något som du hittills inte tänkt på.

DSC01008.jpg

Backspegeln: Ett bra stativ för fotografering inifrån bilen men även om du står ute. Tänk på att stänga av bilen då motorn annars genererar rätt mycket vibrationer. Lägg gärna en handske eller kameraremmen mellan så att du inte repar din kamera eller optik.

 

DSC01005.jpg

Sidorutan: Tänk på att stänga av bilen då motorn annars genererar rätt mycket vibrationer. Lägg gärna en handske eller kameraremmen mellan så att du inte repar din kamera eller optik.

 

DSC01021.jpg

Trädgrenen: Ett klassiskt naturligt stativ. Nackdelen är att ofta är någon annan gren i vägen för skottfältet. Se upp för kåda om det är en gran.

Staketet: Oftast ett bra stöd såvida ingen annan rör staketet eller om det är på en bro med trafik. Lägg gärna kameraremmen som skydd under. Använd helst inte en handske då den lätt kan trilla ner eller blåsa iväg ifall du står på en bro.

Väskan: Din fotoryggsäck eller annan väska kan vara ett bra stöd. Nackdelen är att det blir väldigt lågt.

Kompisen: Jepp, de kan vara mer än moraliska stöd. Sätt kameran vilande på deras axel och du har ett hyfsat stöd om inget annat finns tillgängligt.

 

DSC01014.jpg

Stolpen: Inte min favorit då stolpen inte stöder alls nedåt men den kan hjälpa mot vibrationer. Lägg kamerarremmen i mellan för att skydda mot repor.

Väggen: Stöder inte nedåt och det blir trångt, men funkar. Lägg kamerarremmen i mellan för att skydda mot repor.

 

DSC01003.jpg

Reservdäcket: Inte alla förunnat men är min absoluta favorit. Perfekt att gömma sig bakom bilen när man fotograferar vilda djur. Tänk på att stänga av bilen då motorn annars genererar rätt mycket vibrationer. Gummit gör ingen skada på din kamera och greppar bra.

Vi säger det igen: Självklart så är det alltid bäst att ha ett kraftigt fotostativ med sig.