backup.jpg
backup.jpg

Säkra dina bilder

Det är viktigt för mig att se till att alla mina bildminnen inte försvinner utan finns kvar till kommande generationer, speciellt bilder på familjen.

Jag har hittat ett enkelt sätt att hålla ordning på och säkra upp mina bilder. Med virus, kraschande hårddiskar och oordning så är det lätt att förlora alla bilder. Det har drabbat personer nära mig, en förlorade allt pga virus och den andra tappade inte allt men väldigt många bilder på grund av en kraschad hårddisk. Att du ska ha ett bra virusskydd är så självklart att det går jag inte in på här.

Det finns massor av sätt att hålla ordning på sina bilder och att spara dem på trygga sätt. Jag tänker föreslå enkla och mycket väl fungerande sätt som alla kan hantera.

1. Hur du håller ordning på bilderna.
2. Hur du säkert förvarar bilder, dvs backup

Det finns program som lagrar och sorterar dina bilder, men så länge som du inte är en bildbyrå utan en vanlig användare så har jag ett mycket enkelt och logiskt sätt, som är helt gratis.

Skapa en mapp på din hårddisk som heter "Bilder", sedan under det så skapar du mappar för varje år, t ex 2018, 2019. Under dessa mappar skapar du mappar som heter "1 Januari", "2 Februari" och så vidare. Siffran före är för att du ska få dem kronologiskt annars sorterar datorn alfabetiskt och då kommer månaderna inte i ordning. Sedan kan du skapa mappar under det om du vill, t ex om du varit på resa och villa samla dessa bilder i en egen mapp. Detta gör det lätt att hitta.

Har du två hårddiskar i datorn så använd den som inte innehåller operativsystemet. Ifall du behöver installera om operativsystemet så måste du ofta formatera om hårddisken som operativsystemet ligger på. Det är bättre använda ett separat bibliotek än att använda Windows eller Macs egna "Mina bilder" därför att om operativsystemet dör och du bara har en hårddisk så kan du sätta in den hårddisken i annan dator och lätt hitta igen och rädda dina bilder. Ja, det går att hitta igen "Mina bilder" också men det kräver betydligt mer datakunskap.

Du bör ha minst två bärbara hårddiskar. Kopiera alla dina bilder till båda hårddiskarna, sedan förvarar du en av dem någon annanstans än hemma, På jobbet, hos föräldrar, barn, var som helst men inte hemma. Backa upp regelbundet, hur ofta beror helt på hur mycket du fotograferar. Och kopiera då över till den hårddisk du har hemma och ta med den och byt ut den uppdaterade mot den du har någon annanstans än hemma. Ha aldrig båda hemma. Om det brinner då så är allt borta. Ett hus kan byggas upp men dina bilder får du aldrig igen.

Sedan rekommenderar jag att även ha dina bilder i ett moln. Förslagsvis på Google Drive eller i iCloud. Dels får du där en extra backup men du kan också komma åt dina bilder från vilken enhet som som helst och dessutom från var som helst.

Gör du detta så är dina bilder tillräckligt säkra utan alltför mycket ansträngning.

Vill du vara ytterligare säkrare så ha en tredje hårddisk i bankfack. Denna kan du uppdatera mer sällan, kanske en gång per år.