DSCF1581w.jpg
DSCF1581w.jpg

Stativ

Detta är ett mer kontroversiellt ämne än det egentligen borde vara. Det finns två starka åsiktsgrupper inom fotografering. De som tycker att stativ är ett måste. Alltid. Att inte använda stativ är en dödssynd. Den andra gruppen anser att stativ är ett stort hinder i deras kreativitet. Vi ska vara sansade och sakliga och hjälpa dig att hitta din nivå av stativanvändning.

Om vi börjar med att svara på frågan: Behöver du ett stativ? Svaret är: Ja!

Det är så att i många situationer så får du bättre skärpa om du använder stativ, samtidigt som många gånger så hindrar stativet dig från att ta en bättre bild för att du hinner inte ta lika många vinklar och du hinner inte reagera lika snabbt. Med modern bildstabilisering och moderna kameror som klarar allt högre ISO så är det inte lika nödvändigt att använda stativ idag som det var förr.

Vårt råd till dig är att använda stativ så ofta som du kan utan att det hindrar dig från att vilja ta med dig kameran eller att det hindrar dig från att vara kreativ fullt ut, t ex vid rörlig porträttfotografering. Var gränsen går känner du själv. 

Det finns ett bra mellanting och det är enbensstativ. Det får bort mycket skakningar och ger ändå en bra rörlighet. Väger inte mycket att ta med sig heller. Det funkar mycket bra i de situationer du egentligen borde kanske använda stativ men då ett vanligt stativ känns för besvärligt att ta med sig eller för besvärligt för att använda.

Vid långtidsexponering eller riktigt långa telen har du inte så mycket val. Där måste du använda ett stabilt stativ.

En fråga som också brukar dyka upp vid val stativ och det är vilket stativhuvud du bör ha. Vårt generella råd är att för vanlig fotografering så är en kulled det bästa valet. För video, ett videohuvud, och för långa telen så rekommenderar vi ett gimbalhuvud.

Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".