Jana williams-04.jpg
Jana williams-04.jpg

Jana Williams skapar en mjuk och drömlik stil med Profoto B10

Jana upptäcker att hon kan behålla sin mjuka och drömlika stil – även under Kaliforniens skarpa sol – med hjälp av Profoto B10.

 

Jana Williams är född i Alabama och använder ord som ”tidlös”, ”klassisk”, ”romantisk” och ”med en touch av Vogue” för att beskriva sin fotograferingsstil. Hon bor och arbetar numera i Hollywood i Kalifornien och utnyttjar alla de bästa sidorna av sin stil i sitt jobb som bröllopsfotograf.

En upptäcktsresa

Jana är helt självlärd och hon minns hur fascinerad hon var av de gamla kamerorna som hon samlade på i sin lägenhet. ”Jag har alltid velat ge mig ut i världen och arbeta med skapande. Och när jag läste boken ’Lev kreativt’ av Julia Cameron blev jag inspirerad att plocka upp kameran och göra något åt saken.”

Under tiden som hon utvecklade sin egen stil brukade Jana fotografera allt och alla, och till slut upptäckte hon att det var människor som var hennes passion. Hon började fotografera headshots för Ford Models tills en vän bad henne att fotografera på ett bröllop. Det blev en vändpunkt i Janas liv och hon har aldrig ångrat sig ett ögonblick.

Bröllopsbilder med extra intensitet

I dag fotograferar Jana bröllop över hela världen, men för sitt test av Profoto B10 valde hon att hålla sig nära hemmet och göra det hon kan bäst. ”Det är bröllop jag är expert på, så jag ville skapa en typ av intensifierad bröllopskänsla – något romantiskt och stämningsfullt, men samtidigt med ett tydligt drag av trendigt modemagasin.” Platsen som Jana valde ligger bara en kort biltur från hennes hem i Hollywood, bland de stora öppna ytorna i Malibu State Park. Här hittade hon en kombination av vidsträckt himmel, närbelägna berg och gyllene fält som sträcker sig så långt ögat når.

jessica whitehead-01.jpg

Att jaga bort skuggorna

För de första bilderna stod solen högt på himlen och sken starkt. Jana placerade därför sin Profoto B10 högt upp och till höger om modellen, med en OCF Softbox 2' Octa monterad, för att skapa ett fyllnadsljus som kunde få bort de dramatiska skuggor som uppstod.

Jana williams-01.jpg

jessica whitehead-02.jpg
 

”Jag var ute efter en typ av bild som man skulle kunna hitta i Vogue eller Harper’s Bazaar. Jag gillar känslan av mystik i bilderna – vad gör hon alldeles ensam, mitt ute i ingenting, i den här bröllopsklänningen? Och jag älskar tygets rörelser och hur bergen i bakgrunden ger en antydan om styrka.”

Det var tryckande hett på platsen, vilket inte var konstigt med tanke på att solen stod så högt på himlen, och det fick Jana att verkligen uppskatta att B10 är så lätt. ”Den var jättesmidig att ha med sig och väldigt enkel att sätta på plats och göra i ordning.”

En kombination av detaljer och mjukhet

På samma ställe i parken ville Jana även komma närmare modellen för att ta en porträttbild. ”Vi hade en så fantastiskt vacker klänning och jag ville få fram de slingrande detaljerna i tyget, samtidigt som jag ville behålla en drömlik mjukhet i modellens ansikte. Därför använde jag min B10 igen, med samma OCF Softbox 2' Octa monterad, och jag placerade den högt upp och till höger om modellen – på ungefär en meters avstånd. På så sätt fick jag bort skuggorna.

Jana williams-02.jpg

 

jessica whitehead-03.jpg

 

För att ytterligare bevara detaljerna och behålla den mjuka och vackra känslan i bilden, fotograferade jag i HSS-läge med en vidöppen bländare, på runt 1,8 till 2,0.”

Att skapa rörelse i bilden

För nästa bild var Janas tanke att skapa en romantisk berättelse med rörelse. ”Jag föreställde mig bruden springande över fältet, medan hon tittar tillbaka över axeln mot den hon älskar.”

Jana williams-03.jpg

 

jessica whitehead-04.jpg

 

Jana placerade sin Profoto B10 på ett stativ, fortfarande med en OCF Softbox 2' Octa monterad. Solen stod nu lågt i bakgrunden och fungerade som kicker- eller kantljus, så B10-blixten fick agera fyllnadsljus och skapa en mjuk ljusspridning som gav bilden lite av en sagokänsla.

”Jag kände mig nöjd över att vi lyckades fånga den romantiska känsla som jag var ute efter. Men om någon råkade se när vi tog bilden måste det ha sett rätt komiskt ut – med modellen springande över fältet, mig jagandes efter henne med min kamera och min assistent efter mig hållande B10-blixten ovanför mitt huvud för att mjuka upp solljuset.” 

Berättelsen ligger i detaljerna

För den sista bilden ville Jana fortsätta med berättartemat.

”Jag gillade att modellen i stolen hade smutsiga fötter, det får betraktaren att tänka att hon kanske är på någon typ av resa. De där små detaljerna som får betraktaren att ställa en fråga, och sedan försöka lista ut svaret, hjälper verkligen människor att bli engagerade i bilden.”

Jana williams-04.jpg

 

jessica whitehead-05.jpg

 

Eftersom solen hade gått ned bakom bergen, valde Jana den här gången att fotografera med två Profoto B10-blixtar. Den första fick fungera som huvudljus och placerades tillsammans med en OCF Softbox 2' Octa nära och strax ovanför kameran för att skapa ett mjukt fyllnadsljus. Jana placerade den andra B10-blixten bakom modellen, på modellens högra sida, med en OCF Magnum Reflector monterad för att imitera solen och ge ett trevligt motljus.

”Precis som för alla andra bilder jag tog under dagen, tog jag den sista bilden med TTL. Som bröllopsfotograf har jag ofta bara ett kort ögonblick på mig att ta den perfekta bilden och lyxen att kunna använda TTL innebär att jag kan agera och tänka snabbt utan att behöva oroa mig över hur exponeringen ska ställas in.”

Så passar Profoto B10 Janas stil

Jana känner att Profoto B10 kompletterar hennes fotograferingsstil perfekt. Förutom att vara lätt – samtidigt som den är kraftfull nog att överglänsa solen – hjälper B10 Jana att skapa den stämningsfulla och drömlika känsla som är hennes kännetecken.

jessica whitehead-06.jpg

 

”Profoto B10 öppnar så många möjligheter för mig. Till exempel jobbar jag ofta med motljus för att få en drömlik effekt och när jag använder en fristående B10 behöver jag inte överexponera bakgrunden – jag kan bevara detaljerna i bilden men ändå få ett mjukt och vackert ljus på personen jag fotograferar. Och eftersom Profoto B10 är så lätt att bära och enkel att använda, kan jag fokusera min energi på rätt saker – på mitt motiv och den berättelse jag vill berätta.”

Produkter som användes i denna artikel: Profoto B10 - Profoto OCF softbox 60cm - Profoto OCF magnumreflektor