Fotograf Jenny Rehnman tipsar om hästfotografering


Jag brukar börja med att borsta hästen och försöka få den så ren som möjligt. Vill man få till en lyxig finish kan man använda lite barnolja runt hästens ögon och mule. Man kan ha en handduk eller oparfymerade babywipes med sig för att rengöra hästen i ansiktet och runt ögonen. Ju renare och finare man får hästen innan man börjar fotografera, desto snyggare och enklare blir det. Dessutom blir det mindre efterarbete framför datorn.
  
En medhjälpare som kan hålla i hästen är också väldigt bra att ha, om jag går ut i hagen själv för att fota mina hästar så brukar det oftast sluta med att hästarna kommer alldeles för nära, och står jag utanför hagen så kommer dom gärna för nära staketet och man får fula eltrådar eller staket med i bild.

Ett enkelt knep för att få till riktigt snygga porträttbilder är att ställa hästen i en dörröppning. På så vis kan man få hästens huvud och hals lagom exponerad, medan kroppen som står inne blir lite underexponerad och slutresultatet ser väldigt proffsigt ut.

Hästens uttryck kan vara lite svårt att få till, men som tur är finns det många knep. De flesta hästar svarar bra på gnäggljud, och det finns en uppsjö att tillgå på tex Youtube. Man kan också använda något som prasslar eller en hink med kraftfoder som man kan skramla med för att få hästen intresserad. Det man är ute efter är att hästen spetsar sina öron och får en fin blick.

När man fotar hästar i rörelse så bör man tänka på att försöka fånga hästen i rätt ögonblick. Gärna i ett framåtgripande moment under hästens gångarter. T ex om man fotograferar en häst i trav så vill man gärna ha bilden under svävmomentet, dvs då inga ben är i marken.

En kort slutartid är att föredra när man vill frysa hästens rörelse utan rörelseoskärpa. Slutartiden bör bara minst 1/500 sekund, och gärna ännu kortare.

Och när vi är inne på kameratekniska frågor så använder jag ofta Nikon Z9:ans fina ögonfokus, den är riktigt bra på att detektera ögon på både djur och människor.

När jag fotograferar hästar och andra djur tycker jag om att använda ett objektiv med längre brännvidd. Till stilla porträtt använder jag helst en fast optik med minst 85mm och med en ljusstyrka runt bländare 1,2 till 1,8. Vid rörelse så är man mer flexibel med en 70-200 telezoom eller liknande.

Angående bländaren väljer jag ofta en stor bländaröppning, dels för att släppa in så mycket ljus som möjligt för att få en kort slutartid och minimera skakningsoskärpa, och såklart även för att få en soft och fin bakgrund.

Som det mesta med fotografi så är det ditt eget tycke och smak som styr hur du vill komponera din bild, och mitt bästa råd till dig som vill fotografera tama djur är att våga prova dig fram och inte vara rädd för att leka med kamerans inställningar. Man får också försöka vara lyhörd och inte tvinga djuret till något som den inte tycker om, det ska vara roligt att vara fotomodell!

Lycka till med din fotografering av hästar!