Rengöring av objektiv

Rengöring är ganska lätt men ändå mer komplicerat än vad många tänker på. Vi ska dela upp detta i hur du rengör objektiv, hur du rengör kamerahuset och hur du rengör bildsensorn. Det är väldigt olika saker att tänka på.

För att rengöra ett objektiv bör du ha microfiberduk, pensel, blåsbälg eller tryckluft, och linsrengöringsmedel. Vi har färdiga kit för detta. Tänk på att både microfiberduken och penseln måste vara avsedda för objektiv. Annars riskererar du att repa linsytan.

1. Blås bort allt löst damm med blåsbälgen.
2. Det som inte gick bort med blåsning tar du med penseln.
3. Om det finns fingeravtryck eller annan smuts kvar så använd microfiberduken med lite linsrengöringsmedel.
4. Torka det sista med torr del av microfiberduken.

Blås inte med munnen mot linsytan, då det alltid kommer små vattendroppar när du blåser. De kan lämna fläckar. Andas inte på linsytan för att få imma på den som du sedan tänkt torka av med microfiberduken. Moderna högteknologiska ytbehandlingar kan reagera med de syror du har i munnen. Låter kanske långsökt men Nikon gick ut med detta officiellt för en tid sedan men nu har de dock tagit bort den informationen. Hur som helst så en blåsbälg och en microfiberduk väger inget att ha i din fotoväska och de gör det bästa jobbet.

Det är mycket enklare att rengöra en plan linsyta än en konvex, det är en av anledningarna till att alltid ha ett UV-filter på din optik. Om du använder tryckluft på burk, vilket är mycket bekvämt, så tänk på att blåsa bort dammet och inte blåsa in det i optiken.