DSCF0385w.jpg
DSCF0385w.jpg

Räta upp och beskär

Nästan alla bilder mår bra av att rätas upp och beskäras. Det är sällan en bild är helt perfekt när den kommer ur kameran. Även om man har mycket tid att komponera en bild, horisonten är spikrak, kameran sitter på stativ, och allt känns rätt när man tryckte av slutaren. Men det är inte sagt att bildförhållandet som din sensor har passar på just den bilden. Din kamera kanske tar i 3:2 eller 4:3 men bilden kanske skulle gjort sig bäst i 1:1. Till nybörjaren så vill vi påpeka att nu pratar vi bildförhållande och inte skala. Det vill säga hur avlång eller fyrkantig man vill ha bilden.

Den erfarne fotografen lämnar ofta lite extra luft runt motivet och beskär inte exakt i kameran, utan gör det i datorn i stället. Med dagens högupplösta kameror så kan man unna sig lite luft runt motivet. Ibland när man sitter framför datorn och ser motivet så inser man kanske att man skulle haft lite mer av motivet på höger sida. Har du beskurit hårt redan i kameran så finns inget att göra. Men har du lämnat lite mer i bilden än du egentligen vill ha så har du mycket större möjligheter när du redigerar bilderna i datorn. Där ser du allt i lugn och ro och på en stor skärm. Sedan finns problemet när är en horisont rak?, när den verkligen är det eller när den ser ut att vara det på bilden men egentligen är någon grad fel? 

Bilden du ser här ovanför, hur skulle du beskurit den för att den ska bli bättre? Vårt svar är att beskära den på höger sida precis till vänster om den högra pelaren. Då blir du av med den avklippta långtradaren och en del störande linjer. Tyvärr blir inte mittpelarna exakt i mitten då, men det inget man tänker på i denna bild. Det kan man åstadkomma med lite mer redigering, om man nu tycker att bilden är värd den tiden. Sedan tog vi bort några av de störande bomkistorna. Allt är tycke och smak.

Se beskuren bild i större format >>

Så tänk på detta:
Upplevs bilden som rak?
Har du beskurit den så att du fått fram den känsla i bilden som du vill uppnå?