Mats produkttips: Bra att ha prylar

På denna sida tipsar Mats om prisvärda fototillbehör som han anser sig ha svårt att klara sig utan och som han använder flitigt både privat och i sitt arbete.

Nikon 400mm gorillapod.jpg

Minikulled + Clamp
En liten minikulled tillsammans med en Nano Clamp är något som jag väldigt ofta har användning av. Det är en suverän liten pryl när man vill fästa t ex något tillbehör eller en mindre kamera typ actionkamera på cykeln, snöskotern, på en trädgren eller ja på nästan vad som helst där man kan fästa en Clamp.

Jag rekommenderar att skaffa dessa tre små och billiga produkter, och som håller en mycket bra kvalitet också:


Ministativ
Ett smidigt ministativ har jag ofta med mig eftersom det kan komma till användning till de flesta fotouppdrag, och jag brukar även ta med det på längre resor t ex utomlands när man inte har möjlighet eller lust att dra omkring på ett stort stativ.

 Något av dessa två prisvärda ministativ är mycket bra val:

Om du vill ha tips på större stativ och stativhuvuden så hittar du det på denna sida ->

Gorillapod
Jobys Gorillapods är fantastiskt användbara i många situationer när man behöver ett smidigt och lätt stativ som man kan fästa på alla möjliga och omöjliga ställen. Bara för att nämna ett exempel så har jag en gång fäst en Gopro längst fram på ett 400mm f/2,8 objektiv med hjälp av en Gorillapod (i bilden ovan). Det är bara ens egna fantasi som sätter gränsen för vad man kan använda dessa flexibla och böjbara stativ till.

De finns i många olika varianter och storlekar och här ser du de jag rekommenderar i första hand lite beroende på storlek och vikt på kameran. Den översta passar till smartphones:


Släde
En kamerasläde är suveränt att ha speciellt vid makrofotografering eftersom det kan underlätta både skärpeinställning och komposition av bilden. En kameraskena kan också användas till makrofotografering och mycket annat. Kameraskenan MS-160 kan t ex användas för video när man behöver montera fler prylar till kameran som exempelvis mikrofon eller extra monitor, och speciellt på kameror som saknar blixtsko eller om blixtskon är upptagen av något annat tillbehör. Men den fungerar inte bra som "video-slider" eftersom den ger inte tillräckligt jämnt flyt i åkningen.

Jag rekommenderar någon av dessa två mycket prisvärda slädar:


Slider
En större variant av släde är en så kallad Slider som i regel används för videofilmning när man vill skapa åkningar framåt, bakåt eller i sidled.

Det finns sliders som kostar nästan en halv förmögenhet, men dessa två som jag rekommenderar nedan fungerar bra för de flesta användare, och speciellt för dig som inte känner behovet av de bästa och allra dyraste prylarna:


Snabbplattor och adaptrar
Jag använder mig av flera olika stativ för stillbild och video och med olika snabbfästen såsom Arca-Swiss- och Manfrotto 501PL-platta, så för att slippa byta snabbplatta på kamerorna hela tiden så växlar jag istället adaptrarna på stativen istället. Det är betydligt smidigare och går mycket fortare jämfört med att först skruva bort en snabbplatta och sedan skruva dit en annan.

Påsticksfoten eller DB-14 brukar jag använda för att fästa actionkamera, ljudinspelare eller andra tillbehör i kamerans blixtsko.


Oumbärliga batteriladdare
Jupios dubbelladdare tycker jag är fantastiskt användbar och perfekt för dig som har flera batterier till din kamera. Den klarar inte bara av att ladda dubbla batterier, den visar också hur mycket ström du har kvar i batterierna när du börjar ladda och sen när de nått 100%. En suverän funktion när man har många batterier och vill snabbt kontrollera vilka batterier som behöver laddas eller inte. Den kan även fungera som powerbank (via kamerabatteriernas ström) när det krisar och din smartphone som börjar få slut på ström. 

En solcellsladdare är också fenomenalt att ha med sig när man inte har tillgång till ett strömuttag som t ex vid fjällvandring eller fricamping.  


Annat smått och gott
Här ser du några andra billiga och ofta nödvändiga produkter som de flesta fotografer har nytta av. Det är förmodligen inte många av oss som fotograferat en längre tid som inte tappat bort sitt objektivlock någon gång. För landskapsfotografen är ett litet vattenpass en bra lösning och oftast mer att lita på än kamerornas inbyggda "vattenpass", och bra att ha till kameror som har kalibreringsfunktion för den inbyggda nivåindikeringen. 

Mats-blogg.png
Skrivet av Mats
PRODUKTSPECIALIST
 

Vi finns här för dig - CyberPhoto har rötterna i en lokal fotobutik i Umeå och har alltid haft kunden i fokus! Vår kunniga personal hjälper dig att hitta den utrustning just du behöver oavsett om du är amatör eller proffs, privatperson eller företagare. Vi arbetar med inbyte och begagnat som ger praktiska, ekonomiska lösningar. Du hittar inspirationsrik information om nyheter, tävlingar och event i vår blogg. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på chatt, via mejl (länk till mejl) eller telefon 090-200 70 00. Du är även varmt välkommen att besöka vår butik i Umeå.