Vad är vinjettering?

Om du märkt att hörn och kanter i dina bilder är mörkare än övriga partier i bilden, då har du mest troligt stött på optisk vinjettering.

Men vinjettering kan även uppstå av andra orsaker, som exempelvis om man råkat montera motljusskyddet felaktigt eller använt flera filter på varann. Men i så fall handlar det förstås inte om vinjettering som uppstått i objektivet, utan endast om handhavandefel.

Äkta vinjettering är alltid mest synligt på objektivets största bländaröppning, och avtar i stort sett alltid i takt med nedbländning. Vinjettering förekommer mer eller mindre i alla objektiv beroende på optisk konstruktion och brukar vara mest framträdande hos objektiv med hög ljusstyrka och kort brännvidd. Men finns även i många ljussvagare objektiv, och objektiv som är helt vinjetteringsfria är oerhört sällsynta. Så att påstå att vinjettering är ett optiskt fel känns inte riktigt rätt, utan det är snarare en optisk egenskap som uppstår av en mängd olika orsaker.

Många kameror har också inbyggd korrigering för vinjettering, men sällan något som sker automatiskt utan att man först aktiverar funktionen för detta i kamerans meny.

Den vänstra bilden nedan är ej korrigerad för vinjettering, medan den högra bilden är korrigerad i efterhand via programvara för RAW-bilder. Lägg märke till att huset i båda bilderna har exakt samma ljushet medan allt runt omkring i vänstra bilden är mörkare på grund av vinjetteringen i objektivet. I hörnen skiljer det upp till ca 2 bländarsteg.

vinjettering1.jpg

Med dagens teknik och digitala kameror är vinjettering inget problem längre. Det är väldigt lätt att korrigera via programvara i efterhand eller direkt i kamerorna, och vinjettering kan även läggas på i ett senare skede som en effekt. Till vissa motiv kan vinjettering tillföra något positivt i bilderna eftersom det ofta framhäver motivet så länge det placeras i mitten av bilden.

Text skriven av Mats 2019-05-09.

mylin25s.jpg