Sony fisheye konverter
Sony fisheye konverter

Mer om konvertrar och mellanringar

Det finns mycket att lära när du börjar med foto. Här hittar du mer information och tips från vår experttestare Mats kring konvertrar och mellanringar. Varför ska man ha en konverter och vad ska jag tänka på? Vad gör en mellanring? I texten här nedan hittar du svaren.

Konverter 
Konvertrar används för att förlänga brännvidden på objektivet. Som exempel fördubblar en 2x konverter objektivets brännvidd, vilket innebär att ett 300mm objektiv landar på 600mm med en 2x konverter, eller 420mm med en 1,4x etc. Monterar man en konverter på ett zoomobjektiv så får man inte större zoomomfång, utan man flyttar bara fram zoomen i den grad som konvertern påverkar.

Här ser du vilka skillnader i brännvidder och förstoring man får med och utan konverter. Bilden längst till vänster är utan konverter med 300mm brännvidd, den andra med en 1,4x, den tredje med 1,7x, och den sista med 2x konverter.

konverter1.jpg

Man förlorar även ljusstyrka, ex. 2X = 2 steg och 1,4X = 1 steg. Därför bör man helst använda ljusstark optik med bländare 2,8 eller ännu bättre ljusstyrka i samband med konverter, annars finns risken att autofokus inte fungerar (se förklaring längre ner), och att slutartiderna kan bli på tok för långa för handhållen fotografering. Men inbyggd bildstabilisering i kamera eller objektiv kan dock kompensera detta till en viss grad.

Konvertrar innehåller alltid linser precis som objektiven, och man förlorar i regel mer eller mindre skärpa beroende på kvaliteten på konvertern.  Objektivets skärpa spelar också stor roll, och ju skarpare objektivet är desto mindre förlust märker man av. En trevlig egenskap är att närgränsen på objektivet bibehålls samtidigt som brännvidden förlängs, teleobjektivet kan i vissa fall fungera nästan som ett macro objektiv med en 2X konverter.

Mellanring
Mellanringar använder man när man vill förkorta närgränsen, vilket också ökar förstoringen, perfekt till macrobilder. Men fokuseringen blir mycket begränsad, det går t ex inte att fokusera på oändligt.

Ljusstyrkan i optiken påverkas även med mellanringar till det svagare, men man förlorar oftast ingen nämnvärd bildkvalitet eftersom ringarna saknar linser. Tänk dock på att eventuella svagheter i optiken kan bli mer påtagliga eftersom förstoringsgraden ökar. Bäst effekt och bildkvalitet får man oftast med fast optik runt 50-100mm. Ju mer vidvinkel desto kortare närgräns och större förstoring, men vidvinkelobjektiv tillsammans med mellanringar är inget vi rekommenderar eftersom motivplanet hamnar ofta extremt nära frontlinsen, och i värsta fall inuti optiken. Mellanringar kan man även använda flera tills man fått det utsnitt man önskar, beroende på objektivets brännvidd.

Stativ rekommenderas vid fotografering med både konvertrar och mellanringar. Det blir svårare att få en skarp bild med långa brännvidder och längre slutartider som uppstår pga. försämrad ljusstyrka, och särskilt om kamera eller objektiv saknar inbyggd bildstabilisering. 

Ljusmätning och autofokus fungerar med de flesta mellanringar så länge optiken är tillräckligt ljusstark.

Autofokusproblem 
Uppstår när objektivet har för liten bländaröppning -för låg ljusstyrka. Om du t ex äger en vanlig standard systemkamera och vill skaffa en 2x konverter, så bör optiken inte ha sämre (högre tal) ljusstyrka än bländare f/2,8 på objektivet. Står det 4.0 eller 5.6 på objektivet är det manuell fokus som gäller. För 1,4x konverter gäller bländare 4 som största öppning på objektivet. Detta gäller alltså vanliga konsumentkameror, medan de flesta proffskameror har oftast ljuskänsligare autofokus och klarar därmed ett bländarsteg extra, alltså bländare f/8 som största öppning, och finns idag några enstaka modeller som klarar ner till bländare f/11 och även f/22.

Mest lämpliga objektiv att användas med konvertrar är ljusstark teleoptik med fast brännvidd. Vissa professionella zoomar som ex.vis ett 70-200/2,8 fungerar också relativt bra. Medan konsumentzoomar som t ex ett 70-300/4-5,6 fungerar betydligt sämre, eller inte alls eftersom många konvertrar har linspaket som sticker in en liten bit i objektivets bakre öppning.

Kompatibilitet
Konvertrar från tillverkare som Canon, Nikon, Pentax, Sigma, Sony och Fujifilm är i regel bara kompatibla med ett begränsat antal teleobjektiv från respektive tillverkare, och orsaken är oftast på grund av att de främre linselementen når in i objektivet. Sådan konvertrar går alltså i de flesta fall inte att montera överhuvudtaget på vanliga standard objektiv, och även om de mot förmodan skulle gå att montera kan det finnas risk att linselementen krockar med varann. Man bör därför inte laborera med att prova sådana konvertrar på objektiv som inte är kompatibla enligt tillverkarnas direktiv. Kenkos konvertrar däremot saknar linselement som når in i optiken och passar därmed rent fysiskt i stort sett alla objektiv, men för autofokus gäller samma förutsättningar som för de övriga tillverkarna.

Konvertrar för digitala kompaktkameror och videokameror
Dessa konvertrar skiljer sig i förhållande till konvertrar avseda för systemkameror, de monteras nämligen framför optiken istället för mellan optik och kamerahus.

Kamerans objektiv behåller oftast sin ljusstyrka oavsett om man skruvar dit en vidvinkel eller telekonverter. Med en vidvinkelkonverter kan man i regel zooma över hela omfånget utan problem, medan en telekonvertern kan bara användas i teleläget på zoomen, annars finns det stor risk för mycket kraftig vinjettering -mörka hörn, eftersom insidan på objektivet har en tendens att komma med på bild.

Man bör inte välja en vidvinkelkonverter med mindre fattning än vad filtergängan på kamerans objektiv är, det ökar också risken för vinjettering. Lämpligast är naturligtvis om konvertern har samma fattning som optiken, men man kan använda stepring om konvertern har lite större gänga än kamerans objektiv. Fler stepringar än 1st kan dock påverka autofokusen negativt, den blir ofta långsammare eller får problem att hitta fokus.

Text skriven av Mats.

mylin25s.jpg

Se vår video om macrofoto med mellanringar: