Kaupo Kikkas - Tystnad är guld

Tystnad är guld: Genom att bege sig från en musikalisk bakgrund till världen av fotografi har Estonia’s Kaupa Kikkas kombinerat de två konsterna, och många egenskaper hos hans Sony a7R lll är viktiga för att kunna göra det.

kaupo_kikkas_1.jpg

Kaupo studerade på en musik skola i Estland innan han bestämde att han kunde vara mer användbar för världen som en bra fotograf än en medioker musiker. Men det han lärde sig inom musik har stannat hos honom och ger honom en särskild insikt och ett band till sina subjekt.

kaupo-kikkas-group-of-musicians-sat-down-with-their-instruments.jpg

Det gemensamma intresset och respekten hjälper subjekten att slappna av , vilket ger  porträtten en sällsynt detalj - lätthet och förtrogenhet - och det är något som stöds av en särskild egenskap hos hans Sony α7R III - Silent Shooting-läget.

Att fotografera är stressigt för vissa människor, "på engelska kallas det "shooting" trots allt!" skrattar Kaupo, "och det är bara detsamma för musiker som det är för någon annan." Spänning kanske inte är omedelbart uppenbart i porträtt, men subtila tecken finns där - spända axlar, för mycket luft i lungorna, en defensiv hållning, ett tvingat leende och i Kaupos kompetensområde, hur objekten håller sina instrument. Allt leder till ett porträtt som inte är kul för subjekten, fotografen eller tittaren.

kaupo-kikkas-lady-sits-on-a-plinth-in-front-of-vertically-striped-backdrop.jpg

Men trots lugnet och förtrogenheten som Kaupos erfarenhet medför, kan tekniken i Sony-kameror hjälpa till. "Även om a7R IIIs regelbundna mekaniska slutare är väldigt tyst, räcker det och gör kamera blyga människor nervösa, säger Kaupo. I dessa sessioner använder han den elektroniska slutaren via Silent Shooting-läget. "I det läget vet de inte när du fotograferar längre - de tänker inte på det och kan vara sig själva."

Bristen på slutarljud är också avgörande för att fånga porträtt av musiker när de arbetar, säger Kaupo.

kaupo-kikkas-conductor-concentrating-hard-and-pointing-at-a-member-of-the-orchestra.jpg

Tidigare var han tvungen att vänta på pauser i föreställningen och ta chanser där han kunde fotografera. Nu slår han bara på "silet mode" vilket är mycket lättare," förklarar han, "jag kan fotografera mina porträtt i en mer dokumentär stil. Innan var slutarljudet alltför störande vid inspelning, men nu, även om en artist spelar kan du sitta och fotografera bara några meter bort."

kaupo-kikkas-musician-with-accordion.jpg

Kaupo är en Sony Europe Imaging Ambassador och du kan se mer av hans arbete på www.sony.se/alphauniverse

 

A7R III fullformatskamera med snabb hybrid-AF, klicka in och läs mer:

Sony_A7RIII.jpg