Ordlista
Här kan du hitta förklaringar på ord och förkortningar som i huvudsak är relaterade till digital fotografering och filmning.

4/3-systemet
Klicka här för att läsa mer om 4/3 >>

AD
1. Art Director
2. Anomalous Dispersion, eller anomal brytning. En optisk egenskap som gör att ett medium (glas eller annat) bryter längre våglängder av ljus mer än kortare, dvs att brytningsindex ökar med ökad våglängd. Det man kallar "normal" dispersion innebär motsatsen, dvs att kortare våglängder bryts mer än längre. Anomal brytning är en udda företeelse som förekommer i vissa våglängdsområden för vissa media.

AF, Autofokus

Innebär att kameran har ett system för att ställa in skärpan själv. Det finns två huvudsakliga tekniker, aktiv eller passiv autofokus. Aktiv autofokus låter ju bättre men är den enklare tekniken som består av att kameran sänder ut en infraröd stråle för att mäta avståndet. Fungerar bra i dåliga ljusförhållanden men har kort räckvidd och i regel inte lika hög precision som ett passivt system. Aktiv autofokus används oftast i enklare analoga kompaktkameror. Systemkameror, videokameror och digitala kameror använder i regel ett passivt autofokussystem. Det bygger ofta på fasdetekterning. Enkelt kan man säga att den "ser" skärpa på samma sätt som när du själv fokuserar en kikare. Moderna kameror har båda lodräta och vågräta sensorer så de klarar att fokusera motiv med lodräta och/eller vågräta linjer utan problem. Ni som var med på tiden man använde så kallad snittbild i kameror förstår exakt. Detta system håller god precision men kräver ljus på motivet. De flesta moderna kameror ha numera AF-belysning, en lampa som tänds när det är för mörkt att fokusera korrekt. Många gånger projiceras ett mönster på motivet. Några kameramodeller projicerar detta mönster medhjälp av laser. Det finns även kameror som har hybrid-autofokus som använder båda systemen och kopplar mellan dem beroende på situationen.

Anamorfisk
En konverter eller optik som trycker ihop bilden på bredden. Används vid filminspelning. När du sedan visar filmen på en 16:9 TV så har du den i wideläge så blir bilden "normal" igen. Fungerar precis om en anomorfisk DVD-film.

Antireflexbeläggning
En mycket tunn ytbehandling som minskar reflexer på linsytan. På engelska heter det Coating. Så kallad MultiCoating vilket är den antireflexbehandling som används inom foto är flera lager för att kunna dämpa reflexer från flera färger (våglängder).

APO, Apokromatisk
Står för att objektivet är korrigerat för färgförskjutningar, så kallad kromatisk aberration, i färgerna RGB, dvs rött, grönt och blått.

AS
Förkortning för AntiShake. Används av KonicaMinolta som beskrivning av deras bildstabiliseringssystem.

ASA
Se ljuskänslighet

Asfäriska linser
Rent tekniskt så är det linser i objektivet som inte är sfäriska utan som det så fint heter ellipsoida. Tidigare så slipade man dessa linser vilket var mycket komplicerat och kostsamt. Idag görs det endast på de mest exklusiva objektiven. Det blir allt vanligare att gjuta dessa linser, många gånger i optisk plast. Låter kanske lite tragiskt med plastlinser i objektivet men dessa sitter i många objektiv i dag med gott resultat. Ofast är det en eller två asfäriska linselement i en sådan konstruktion. Används även i kompaktkamerors objektiv. Resultatet är en bättre kantskärpa och kontrast

ASL
Förkortning för Aspherical. Används av Tamron som beskrivning av deras objektiv som har asfäriska linselement.

ASP
Förkortning för Aspherical. Används av Sigma som beskrivning av deras objektiv som har asfäriska linselement.

Astigmatism
Ett linsfel som är ytterst sällsynt på moderna objektivkonstruktioner. Det innebär att vertikalt och horisontellt infallande strålar bryts olika och det medför att lodräta och vågräta linjer återges med olika skärpa.

B
Står för "Bulb". Oavsett vad en del påstår. Ett läge där slutaren står öppen så länge du håller ned avtryckaren. Tidigare fanns också ett läge som kallades "T" där slutaren står öppen tills du ändrar en inställning, dvs du behöver då inte hålla ned avtryckaren hela tiden som i "B"-läget. En trådutlösare eller fjärrkontroll är att rekommendera för "B"-läget. Används i huvudsak för nattfotografering.

Bildpunkt
Den engelska och vanligaste benämningen på bildpunkt är pixel och är en förkortning av "Picture cell". Använd i huvudsak att beskriva upplösning på följande:
1. Den ljuskänsliga delen som bygger upp en bildsensor.
2. Den del som bygger upp en bildskärm.
3. Bildpunkt används också för att beskriva en utskriven bild. Här används inte ordet pixel utan det engelska "dot" och då i dpi som är en förkortning at dots per inch.

Bildsensor
En komponent som har ett visst antal ljuskänsliga punkter som överför ljus till elektronisk information. De vanligaste typerna är CCD och CMOS. CCD står för Charge Coupled Device och den vanligaste typen av bildsensor i både digitalkameror och videokameror. Den består av miljontals pyttesmå ljuskänsliga celler som är försedda med färgfilter. CMOS står för Complementary Metal Oxide Semiconductor. Den har mycket av kringelektroniken, som en CCD har, redan inbyggt och är betydligt billigare att tillverka än en CCD. CMOS började som ett billigt alternativ och återfanns i de billigaste kamerorna men i dagens läge så har CMOS utvecklats och finns egentligen endast i de allra dyraste systemkamerorna i dag.

Bildsensor storlek
Helt enkelt den fysiska storleken på bildsensorn. Anges oftast på diagonalen och i tum. En liten kommentar om storleken är att större är ofta bättre. En trend som sker just nu är att trycka in fler och fler pixlar på samma yta. Det ger ofrånkomligt tätare mellan pixlarna som i sin tur ger mer störningar mellan pixlarna som blir brus i den slutliga bilden. Ibland lyckas de bättre och ibland sämre. På en kompaktkamera är egentligen sensorstorleken inte så intressant om bildresultatet blir bra. På en systemkamera så har sensorstorleken betydelse för hur stor förlängningsfaktorn blir. På digitala systemkameror är så kallad APS-storlek vanligast. Det ger en faktor på x1,5 till x1,6. Olympus 4/3-system ger en faktor på 2x jämfört med en 35mm kamera. Det finns även de om har fullformat, dvs 24x36mm.

Bildstabilisering
Det är ett system för att motverka effekterna av kameraskakningar. Det finns olika lösningar på detta.
Optisk. Används i professionella objektiv och dyrare videokameror. Kort kan man säga att det är ett optiskt system som rör sig i den optiska konstruktionen.
Digital. Används i de flesta digitala videokameror och i vissa stillbildskamerors videofunktion.
Sensor. Innebär att själva sensorn rör sig. Fördelen i en systemkamera är du inte behöver speciella objektiv för att få bildstabilisering. I skrivande stund så är det bara KonicaMinolta som använder detta system.

Bildvinkel
Bildvinkel är förhållandet mellan brännvidd och filmens/bildsensorns storlek. Man räknar en bildvinkel på ca 45° som normalobjektiv. De som har större vinkel kallas vidvinkel och de som har mindre vinkel kallas för tele. På en 35mm kamera har 50mm en bildvinkel på 47°. En digital systemkamera med sensor i APS-storlek (faktor 1,5-1,6x) får den bildvinkeln vid ca 30mm och på en mellanformatskamera, låt oss säga 6x6, så hamnar brännvidden på ca 80mm.

Blandljus
Det värsta ljus man kan tänka sig. Klassiska exempel är eftermiddagsljus och skugga i samma bild, eller ett rum med tänd lampa och infallande solljus. Då blir det två helt olika färgtemperaturer på samma bild. Eftersom vi nu inriktar denna ordlista på digital fotografering så kommer här ett tips. Med automatisk vitbalans så försöker kameran göra det bästa av en omöjlig situation. Du kan försöka åtgärda i ett bildbehandlingsprogram efteråt. Om möjlighet finns så kan du ta två bilder med olika vitbalansinställningar och sedan sätta ihop dessa till en perfekt bild. Ett annat alternativ är att ta bilden i RAW-format och sedan utifrån den gör två bilder med olika vitbalansinställningar och sedan sätta ihop den till en bild.

Blixtsynk
Det är den tid slutaren visar hela bildytan och en blixt kan belysa den. Blixtsynkroniseringstiden anges ofta som "X". Tidigare var det så att snabbaste tiden att fotografera med blixt var på en ridåslutare 1/60-1/250s beroende på kameramodell. En centralslutare klarade upp till 1/500s. I dag så klarar många blixtar av att "pulsa" blixten så att den skickar en massa korta blixtar för att kunna "lysa längre" och det gör att du kan använda blixt på betydligt snabbare exponeringstider.

Blooming
Liknar överstrålning och kan också förvärra effekten av kromatisk aberration men är inte ett optiskt fel utan är att överexponerade pixlar påverkar pixelgrannar.

Bläckstråleskrivare
Den vanligaste skrivaren och absolut den vanligaste fotoskrivaren. Kort beskrivet fungerar den så att den sprutar små bläckdroppar på papperet. Nu är det mycket hög precision och resultatet är fantastiskt bra. Naturligtvis beror det på vilken skrivare man använder, det finns bättre och sämre även där. Hållbarheten varierar också beroende på skrivaren. Här kan Canon få lite gratisreklam för deras skrivare har låga priser, ger grymt bra resultat och bäst av allt är att med deras teknologi så ska utskrifterna hålla bättre än "vanliga" foton.

Bländare
Sitter i oftast objektivet. Måste skriva så för att det finns äldre kameror där bländaren satt kvar på kamerahuset när tog bort objektivet. Men låt oss säga att bländaren sitter i objektivet och fungerar som en kran för ljuset. Bländaren styr också skärpedjupet. Mindre bländaröppning (högre siffra) ger större skärpedjup men släpper igenom mindre ljus. De flesta objektiv ger bättre skärpa ju mer du bländar ner till en viss gräns. Bländare 8-11 brukar vara objektivets optimala prestanda. Bländarstegen motsvarar ett steg på exponeringstiden. Stegen är 1 1,4 2 2,8 4 5.6 8 11 16 22 32.

Bländarsteg
Ordet "bländarsteg" används i dagligt tal för att beskriva skillnad i exponering. Att "bländarsteg" används både för att beteckna inställning av bländaren, slutaren, exponeringskompensation, ljusbortfall i filter och konvertrar m.m m.m, gör det till ett lite luddigt begrepp. Vill man vara mer tydlig och korrekt pratar man hellre om EV, exponeringsvärde. T ex: "Han ökade exponeringen med 1EV", eller "Exponeringskompensationen i kameran klarar +/- 2EV".

BMP
Står för BitMaP. Det är ett bildformat som är okomprimerat. Används inte mycket numera. Tar mycket plats.

Bokeh
Ordet är egentligen japanska. Det var Japanska fotografer som började termen och sedan har sedan använts i brist på engelsk översättning. Bokeh är en beskrivning av hur en optik återger bilden utanför fokus. Enkelt sagt så är det hur snygg oskärpan är. Oskärpa kan upplevas som suddigt och oskarp men kan också upplevas som mjukt. För den som vill grotta ner sig i detaljerna finns mycket bra sida här >>

Bouncer

Är en "blixtljusuppmjukningslåda". Det är väl ett trevligt och beskrivande ord. Finns i varierande versioner till både studioblixtar och vanliga blixtar. Mest känd är OmniBounce som är en variant av en bouncer.

Brusreducering 
Är precis vad det låter som. En programvara i kameran som minskar bruset. De flesta moderna kameror har en väl fungerande brusreducering men kan påverka övrig bildkvalitet. I de flesta fall så är det värt att använda den då det det vid långtidsexponering kan bli felfärgade pixels i bilden annars.

Brännpunkt
Den punkt som ljuset bryts till när det passerar en konvex lins.

Brännvidd
Det är alltså hur många mm som en optik är på. T ex en 200/2,8 har brännvidden 200mm. Tekniskt så är brännvidden avståndet mellan brännpunkt och optiskt centrum.

CCD
Se "Bildsensor"

CMOS
Se "Bildsensor"

DC
1. Direct current = likström
2. En benämning för Sigmas objektiv som endast passar kameror med liten bildsensor.

DG
Sigmas objektivserie som passar både digitala och analoga systemkameror.

Di
Tamrons objektivserie som passar både digitala och analoga systemkameror.

Di-II
Tamrons objektivserie som
som endast passar kameror med liten bildsensor.

Diffraktion
Det optiska fel som uppkommer vid mycket små bländaröppningar eller om ljuset passerar skarpa kanter.

Digital zoom
Detta är egentligen ingen riktig zoom utan endast att kameran beskär i bilden. Ju mer du zoomar desto sämre upplösning.

DIN
Se ljuskänslighet

Dioptri
Ett mått som oftast används vid okularjusteringar. Det är ett mått på optisk brytkraft.
 
Distorsion
Betyder förvrängning. Två vanliga typer av distorsion är för det första tunnformighet vilket innebär att raka linjer buktar utåt bildens kanter. Det är andra är kuddformighet som då inträffar på teleobjektiv och det är att raka linjer böjs inåt i stället. Det finns bra programvaror som kan kompensera dessa optiska fel på digitala bilder.
 

DL
Står för Deluxe och är en objektivserie hos Sigma.

Dubbelexponering

Innebär att man tar flera bilder på samma bildruta.

EV
Exposure Value eller ExponeringsVärde. Ett mer allmängiltigt begrepp för att beskriva graden av exponering än begreppet "bländarsteg" som ofta används informellt. Ett steg på EV-skalan motsvarar dock ett steg på bländar- eller slutartidsskalan. Så beteckningarna har i stort samma betydelse och kan i de flesta fall bytas ut mot varandra.

EX
Står för Excellence och används av Sigma på deras bättre objektiv. Dessa har också en annan ytbehandling.

Exponering
Det finns olika exponeringslägen. Programautomatik där kameran ställer både tid och bländare. Tidsautomatik där du ställer bländaren och kameran ställer tiden. Bländarautomatik där du ställer tiden och kameran väljer bländare. Manuellt där du ställer både tid och bländare själv.

Exponeringskompensation
En funktion där du kan påverka exponeringen utan att behöva köra manuellt. Vanligast är att du kan över eller underexponera 2 bländarsteg.

Exponeringstid
Det är den tid bildsensorn/filmen får ljus av slutaren. Varje tidssteg motsvarar ett bländarsteg. T ex 1/2s, 1/4s, 1/8s, 1/15s, 1/30s, 1/60s, 1/125s, 1/250s, 1/500s, 1/1000s, 1/2000s, 1/4000s, 1/8000s.

Filter
Man talar oftast om två olika typer av filter. Optiska filter och digitala filter. Optiska filter är den typ av filter du skruvar utanpå objektivet. Det finns massor av olika typer av optiska filter, men för att nämna de två populäraste och mest användbara så är det UV-filter och Polarisationsfilter. Digitala filter är effektfilter som sitter inbyggda i kamerans programvara.

Filterdiameter

Den storlek av filtergänga som passar kameran eller angiven filteradapter.

Filterfaktor
Vissa filter är färgade eller är neutralgråa och de dämpar ljusinsläppet. Filterfaktorn talar om hur mycket filtret dämpar ljuset. Moderna kameror mäter ljuset genom optiken och då kompenseras detta automatiskt så att säga, då kameran mäter genom filtret.

Firewire
IEE1394. Macintosh motsvarighet till USB kan man säga. Det är ett överföringsprotokoll. Överföringshastigheten, max 400Mb/s är betydligt högre än USB 1.1. Nu finns USB2.0 som är jämförbar med Firewire. Firewire2 är på gång med dubbla överföringshastigheten 800Mb/s.

Fisheye
Ett objektiv eller konverter som ger 180° bildvinkel. Raka linjer blir kraftig böjda. Mer ju närmare bildkanten du kommer. De extremaste fisheye ger runda bilder. Typ dörrkikare.

Fixfokus
Ett objektiv som är konstruerat att ge skärpa från en rimlig närgräns upp till oändligt. Saknar fokusering. En enkel lösning på de allra billigaste kamerorna. Ger inte alls samma goda resultat som ett objektiv med fokusering.

Färgtemperatur
Här är något som blivit väldigt intressant att veta mer om. Vid digital fotografering jobbar man ofta med vitbalans, som är en styrning av hur kameran ska hantera rådande färgtemperatur. För att ställa in vitbalans så mäter man på en vit yta och låser vitbalansen på den, då ska övriga färger bli korrekta. Färgtemperatur mäts i Kelvin. Dagsljus ligger på ca 5500° K medan en vanlig glödlampa ligger på under halva den nivån, normalt ca 2000-2500° K. Experimentera gärna med din kameras vitbalans.

Försättslins
Kallas också närbildslins. Ett "filter" som sätts framför objektivet för att ge en bättre närgräns. Ett billigt och bra sätt att kunna ta bättre närbilder. Säljs även i satser där du kan välja storlek på förstoringsgraden eller kombinera filtrena till mycket stor förstoring.

Gråkort
En pappskiva som är neutralgrå och reflekterar 18% av infallande ljus vilket ska motsvara ett vanligt motiv.


Histogram
En bild från en digitalkamera består av enskilda bildpunkter. Histogrammet är en skala från mörka till ljusa (från vänster till höger) nyanser i bilden, och ju högre grafen är desto fler bildpunkter finns det i bilden med just den ljusheten.

En underexponerad (mörk) bild kommer att ha en högre graf till vänster och få eller inga bildpunkter åt det ljusa hållet. Nackdelen med detta är att mörka partier i bilden "sotar igen" och man tappar detaljer.

En överexponerad (ljus) bild kommer att ha omvänd tyngdpunkt, med få eller inga mörka bildpunkter men en rejäl övervikt till höger i histogrammet. Nackdelen med detta är att ljusa partier "fräter ut" och man tappar detaljerna.

Histogrammet kan också få överdrivet många både riktigt mörka och ljusa bildpunkter. Det beror då på att kamerans dynamiska omfång (förmåga att återge mörka och ljusa detaljer) inte räcker till och bilden kommer att upplevas ha överdrivet mycket kontrast. Det dynamiska omfånget är generellt rejält mycket bättre på digitala systemkameror jämfört med kompaktmodellerna.

Om histogrammet å andra sidan visar att det varken finns mörka eller ljusa bildpunkter, kommer bilden då att upplevas dassig eller dimmig.

HMC
Står för HoyaMultiCoated och innebär en antireflexbehandling i flera lager som släpper igenom 97% av ljuset. De flesta udda-märken släpper igenom ca 91%.

HMC Super
Står för HoyaMultiCoated Super och innebär en antireflexbehandling i 12 lager som släpper igenom hela 99,7% av ljuset. HMC släpper igenom 97%. De flesta udda-märken släpper igenom ca 91%.

HSM
Förkortning för HyperSonicMotor. Används av Sigma som beskrivning av deras fokuseringsmotorer av ultraljudstyp.

IF, Innerfokusering

Innebär att fokuseringen sker inuti objektivet. Fördelen är att objektivet ändrar inte längd och frontlinsen snurrar inte.

IS
Förkortning för Image Stabilizer. Används av Canon som beskrivning av deras bildstabiliseringssystem.

ISO
Se ljuskänslighet

JPG, JPEG

Det vanligaste bildformatet. Det är ett komprimerat format och du kan välja kompressionsgrad när du sparar en bild i JPG-format. Ju mer du komprimerar bilden dest mer "förstörd" blir den. JPEG står för Joint Photographic Experts Group. JPEG 2000 är ett nytt uppdaterat format som kan komma att bli vanligare.

Kamerahus
Kamerahus innebär en systemkamera UTAN objektiv.

Koma
Något man får efter att ha ätit en rejäl lunch. Fast det kan också vara ett optiskt fel som gör att ljuspunkter ser ut som kometer. Precis som astigmatism så existerar den knappt längre på moderna objektiv.

Kompaktkamera
Ett utryck som utvecklats. Initiellt så innebar det en liten kamera som ryms i fickan men i dag betyder det mer en kamera som inte har utbytbar optik. Det vill säga inte en systemkamera. Många kompaktkameror i dag kan se ut som en systemkamera men ha fast monterad optik.

Konverter
Finns i två huvudsakliga varianter. Den konverter du sätter mellan kamerahus och objektiv. Denna är av förklarliga skäl endast möjlig på systemkameror och då endast i forma v telekonverter. Intressant info är att en telekonverter av denna typ sänker ljusstyrkan lika mycket som den förlänger brännvidden. T ex en 2x telekonverter på en 100/2,8 ger då 200/5,6. Den andra typen sätter du framför objektivet, denna är vanligast på kompaktkameror och videokameror. Den finns då som fisheyekonverter, vidvinkelkonverter, telekonverter och macrokonverter. Fast den sistnämna är egentligen en avancerad försättslins.

Kromatisk aberration
Du har nog läst på många ställen på vår hemsida att vi nämner något konstigt som kallas kromatisk aberration. Det är ett optiskt fel som ger färgförskjutning i bilden. Problemet är vanligare på stora zoomomfång av naturliga orsaker. Det är helt enkelt svårare att bygga stora zoomomfång. Kromatisk aberration ter sig oftast som en lila skugga vid skarpa kontraster, då ofta med en grön skugga på andra sidan. Se bildexempel så förstår du vad vi menar. Det är också därför vi väljer minst ett motiv med svart text mot vit bakgrund i våra tester.

Kuddformighet
Se Distorsion

LCD
Förkortning för Liquid Crystal Display.

LD
Står för Low Dispersion. Enkelt uttryckt ett bättre glas i optiken.

Ledtal

Styrkan på en blixt kallas ledtal och är en matematisk ekvation. Man tar helt enkelt avståndet x bländaren vid ISO 100. T ex om en blixt ger bländare 5,6 vid 8 meter så har blixten ledtalet 45.

Ljusmätning
Det finns i huvudsak tre indelningar.
1. Evaluerande=flerzon=matrix=ESP ljusmätning mäter ljuset i flera mätzoner och har programvara som talar om för kameran hur den ska reagera vid olika kombinationer.
2. Centrumvägd ljusmätning mäter till största delen i motivets mitt och mindre utåt kanterna.
3. Utsnittsmätning mäter endast i motivets centrum. Spotmätning mäter också endast i motivets centrum men betydligt snävare än vad utsnittsmätningen gör.

Ljuskänslighet
Anges idag nästan uteslutande i ISO. ISO står för International Organization for Standardization. Tidigare angavs filmkänslighet i ASA och/eller DIN. Till exempel 100ASA motsvarar 21DIN och ska nu egentligen anges ISO 100/21° men på digitalkameror så anges endast ISO 100 som motsvarande ljuskänslighet. På film ger högre ISO-tal kornigare bilder. På en digitalkamera så fungerar det likadant fast det blir inte kornigare utan brusigare bilder, ungefär samma sak.

Makro
Makrofotografering innebär fotografering inom skalan 1:1 - 1:10
Makroobjektiv innebär ett objektiv speciellt konstruerat för att ge gott resultat även på korta avstånd.
Makroläge (objektiv) Finns oftast på zoomobjektiv. en funktion som ger möjlighet till fotografering på korta avstånd. Ger dock inte alls samma resultat som ett riktigt makroobjektiv.
Makroläge (kamera) Kompaktkameror har ofta ett läge där du kan bilder närmare än i standardläget. Ofta ner till 1-2cm. Tyvärr oftast då i vidvinkelläget.

Mellanringar

De är riktigt kul! Har du en systemkamera så köp till en mellanringssats och ny värld kommer att öppnas för dig. De säljs oftast i satser om tre olika stora ringar, men vissa kan också köpas enstaka. De sätts mellan objektivet och kamerahuset och ger en kraftigt förbättrad närgräns. En gräsmatta blir till en djungel och en myra till ett monster. Ett tips. Nästa gång du möter en "broms", ja naturligtvis, den eländes flugan som gärna tar en smakbit av dig. Lappa till den och kolla in dess ögon. Flugan är grå som rysk stridsvagn men ögonen är färgglada och ofta sick-sack-mönstrade som en indian-vas.

Moiré
Uppträder i fina mönster på gränsen till upplösningen på digitalkamerabilder.

Motljusskydd
En "strut" du sätter framför objektivet för att undvika reflexer från t ex solen.

Nedbländningsknapp

Drar ihop bländaren till det värde du inställt. Sökaren blir mörkare på grund av detta men du kan kolla skärpedjupet. Lite svårt att se ibland men ändå praktiskt att ha.

Nivellera
Att justera läget på t ex ett stativhuvud för att huvudet ska vara parallellt med horisontalplanet. Extra viktigt när man panorerar vid filmning eller när man tar panoramabilder med stillbildskamera.

Nivelleringshuvud/Nivelleringskula
Stativtillbehör som gör att man kan justera stativhuvudet så det är parallellt med horisontalplanet, se Nivellera ovan.

Normalobjektiv
Se bildvinkel

Närgräns

Det närmaste avstånd kameran kan ta en skarp bild.

Optisk zoom
Det verkliga zoomomfånget. Helt enkelt det omfång objektivet har.

OS
Förutom att betyda lukt eller olympiska spelen så har OS en fotografisk betydelse för Sigma som använder förkortningen till deras Optical Stabilizer som är deras bildstabilisering.

Oändlighet
Symboliseras av tecknet ∞ på fokuseringsskalan och representerar avstånd längre bort än den graderade avståndsskalan. På stora telen så kan oändligtläget vara lite flytande och det innebär att du får skarpt på länga avstånd strax före ändläget på objektivet. Anledningen är att beroende på fotograferingsförhållandena, avdunstning och värme kan påverka.

PC kontakt

Nej, det är inte en datoranslutning som man lätt kan tro. Det är blixtuttag för kabelanslutning till extern blixt. PC står för Prontor/Compur som var/är tillverkare av slutare och PC blev snabbt standard anslutning av blixt.

Pentaprisma
Det är det vanligaste prismat på systemkameror, det är den blupp som sticker upp i mitten på en systemkamera. Prismat har 5 sidor därav namnet penta. Prismat gör att du ser bilden rätt väg i sökaren. Ett objektiv vänder bilden upp och ner om du inte redan visste det.

Porroprisma
Används i huvudsak i den klassiska kikaren med tydligt vinkelställda, lite bredare prismahus. Namnet har denna kikartyp fått efter sin upphovsman, italienaren Ignatius Porro.

RAW
Kort beskrivet ett okomprimerat och opåverkat bildformat. Fördelen är att du kan styra många parametrar utan förlust. Nackdelen är att den tar stor plats på minneskortet och att den måste först bearbetas av programvara som är ofta både tillverkar- och kameramodellsspecifik innan du kan visa eller använda bilden för normalt bruk.
 
RGB
Förkortning av de additiva grundfärgerna: Röd, Grön och Blå. Man brukar prata om olika färgrymder och två vanliga är sRGB och Adobe RGB. Den senare har en större färgrymd, dvs den innehåller fler nyanser. Systemkameror har normalt möjlighet att välja olika färgrymder. Klicka på bilden för en större bild. -->
 

Skylightfilter

Det finns två mycket viktiga anledningar varför du behöver ett sådant filter på din optik. Skillnaden mot ett
UV-filter är att Skylightfiltret är svagt rosafärgat.
1. Det tar bort UV(UltraViolett)-strålning. Du får bättre, verkligare färger på dina bilder, mindre blåstick. Gäller framförallt analog fotografering.
2. Det skyddar din optik från repor. Får du en repa, byt filter för några kronor istället för optik för tusentals kronor. En billig försäkring. Det tar upp stötar. Lättare att hålla rent en plan glasyta än en kupad lins. Förhindrar slitage på yttre linselementet.


Slutartider

Anger vilka tider kamerans slutare kan arbeta inom. Det vill säga den tid kamerans bildsensor/film får ljus. Vanligt är från ca 1s upp till 1/2000s.

Sekvenstagning
Kamerans möjlighet att ta flera bilder i en följd. Anges ofta hur många bilder per sekund (b/s alt fps) ibland även hur många bilder i följd.

Sfärisk aberration
Ett optiskt fel som visar sig i form av mjukteckning. Felet består av att ljusstrålar inte bryts i samma punkt. Man kan säga att all information inte hamnar på samma ställe, vissa ligger framför och vissa ligger bakom bildsensorn eller filmen. Moderna objektiv har sällan problem med detta.


Självutlösare

Kameran kan fördröja exponeringen oftast 10-12s efter avtryck.

Skakningsoskärpa
Beror på att du darrar för mycket helt enkelt. En bra grundregel för frihandsfotografering är att inte ha långsammare slutartid än du har brännvidd. Denna regel är då tänkt vid 35mm fotografering. Det innebär att använder du en 200mm objektiv så bör du inte ha längre slutartid än 1/200s. Det är en bra riktlinje även om det finns de som klarar att hålla stilla på lite längre tider, t ex skyttar, och sedan finns det de som darrar mer än snittet eller trycker av så hårt att de får skakningsoskärpa på grund av det. ta gärna stöd mot något. Bildstabilisering minskar risken för skakningsoskärpa. Ett kraftigt stativ är det bästa vid längre exponeringstider.

SP
Står för Superior Performance. En beteckning för Tamrons bättre objektiv.

Sublimeringsskrivare
Färgerna läggs på speciellt papper från en folie med hjälp av värme. Inte lika flexibla som en bläckstråleskrivare och dyrare i drift men ger oftast bra bilder med god beständighet.

SW, SWM
Förkortning för SilentWaveMotor. Används av Nikon som beskrivning av deras fokuseringsmotorer av ultraljudstyp.

Takkantprisma
Används i huvudsak i kikare. Fördelen med detta prisma är att det ger helt raka prismahus. Dessa kikare kan göras i betydligt mindre och smidigare format än kikare med porroprima.

Telekonverter
Se konverter

Teleobjektiv
Se bildvinkel

TIFF
Flexibelt bildformat som kan hanteras av de flesta program. TIFF står för Tagged Image File Format.

TTL
Står för:
1. ThroughTheLens. Genom objektivet. Oftast ljusmätning som avses. Betyder kort och gott att blixten mäter genom optiken för att avgöra hur mycket den behöver ta i för att ge en korrekt exponering. Det finns flera varianter av TTL, t ex i-TTL (Nikon) och E-TTL (Canon).
2. Transistor-transistor logic. Utvecklad 1965 av Texas Instruments.
3. Time to live. Ett fält i IP (Internet Protocol)

UC
Står för Ultra Compact och är en objektivserie hos Sigma.

Upplösning bildsensor
Det är den totala upplösningen på sensorn. Den verkliga upplösningen, dvs den upplösning som går att utnyttja är vad som anges som "Upplösning bild" eller "Effektiv upplösning". Numera anger de flesta tillverkare den verkliga (effektiva) upplösningen på sina kameror.

Upplösning bild, effektiv

Den verkliga upplösningen, dvs den upplösning som går att utnyttja är vad som anges som "Upplösning bild" eller "Effektiv upplösning". Numera anger de flesta tillverkare den verkliga (effektiva) upplösningen på sina kameror.

USB
Står för Universal Serial Bus och är protokoll för filöverföring. USB 1.1 har en max hastighet på 12Mb/s. Idag är USB 2.0 standard. Tyvärr finns i USB 2.0 i olika hastigheter där lägsta nivån är samma som USB 1.1 medan i högsta nivån (Hi-Speed) så är hastigheten ungefär densamma som Firewire, 480Mb/s.

USM
Förkortning för UltraSonicMotor. Används av Canon som beskrivning av deras fokuseringsmotorer av ultraljudstyp.

UV filter
Det finns två mycket viktiga anledningar varför du behöver ett sådant filter på din optik. Skillnaden mot ett Skylightfilter är att UV-filtret är helt färglöst.
1. Det tar bort UV(UltraViolett)-strålning. Du får bättre, verkligare färger på dina bilder, mindre blåstick. Gäller framförallt analog fotografering.

2. Det skyddar din optik från repor. Får du en repa, byt filter för några kronor istället för optik för tusentals kronor. En billig försäkring. Det tar upp stötar. Lättare att hålla rent en plan glasyta än en kupad lins. Förhindrar slitage på yttre linselementet.


Vidvinkelkonverter
Se konverter

Vidvinkelobjektiv
Se bildvinkel

Vinjettering

Det blir mörka hörn på bilden. Det är ett optiskt fel såvida du inte satt på för många filter på varandra eller använder ett felaktigt motljusskydd.

Vitbalans (Förklaring till tabellen tekniska data)
Anger vad kameran har för inställningsmöjligheter angående färgåtergivningen i förhållande till motivets färgtemperatur. Ofta finns ett automatiskt läge, några förinställda lägen och ett manuellt läge där du kan låsa vitbalansen mot något vitt. Bilder som tas i RAW-format kan justeras i efterhand i ett bildbehandlingsprogram.

VR
1. Förkortning för Virtual Reality
2. Förkortning för Vibration Reduction. Används av Nikon som beskrivning av deras bildstabiliseringssystem.

X
Se blixtsynk

XR
Står för Extra Refractive Index Glass. En typ av glas. Tamron använder denna benämning på deras kompakta zoomobjektiv.

Zoomobjektiv
Objektiv med varierbar brännvidd. Se även brännvidd och bildvinkel.

 

 
© CyberPhoto AB