• Svår att plocka, lätt att dricka

  Vi har en hel del hyss för oss, tävlingar m.m. och en av dessa tävlingar genomförde vi tillsammans med Norrmejerier och deras produkt JOKK. Tävlingen var en nationell fototävling där JOKK:s slogan stod för temat, nämligen det som står som rubrik i detta inlägg.

  Det kom in massor av bidrag, och det gjordes ett intensivt arbete i att välja ut bidraget som till sist vann. Det här med bildbedömning är subjektivt, men vinnarbilden är av väldigt hög klass!

  Vill du se bidragen så gå in på tävlingssidan som du hittar här.

  Vi håller just nu på att testa ett gäng kameror, som vanligt, och en av dem är Nikons projektorkamera S1000pj som vi fick med oss från Nikon igår. Test och separat blogg om den kommer under veckan!

  Den kamera däremot som imponerade mest är nya Nikon S640 som bevisligen är supersnabb. Nikon hävdar att den i mångt och mycket matchar en systemkamera, Nikon D40X i prestanda, vad gäller snabbhet, och det spontana första intrycket är att den är läskigt snabb och korrekt i fokusen och avtryckartiderna. Vi har nog alla skäl till att återkomma till den under veckan!

 • Coola mobiler

  Idag har vi kikat på SonyEricssons nya modeller. De kommer med mycket starka modeller nu i höst.

  Naite är helt byggd av återvunnet material och har ingen tryckt manual utan den är elektronisk.

  Yari är den nya spelmobilen. Den har rörelsesensor och shakecontrol. YouTubekompatibel. En nöjesmaskin helt enkelt.

  Satio den nya värstingen med 12M pixel kamera, Symbian operativsystem, pekskärm, PlayNow Arena, Wifi, YouTubekompatibel, GPS och den går till och med att ringa med.

  Aino MediaHome, den har trådlös överföring av mediefiler. DLNA gör att du se filer från telefonen om du har en TV som stöder DLNA, vilket blir allt vanligare. PlayNow Arena. 8M pixel kamera. Sist men onödigt coolast är att den har RemotePlay vilket innebär att du kan styra din PlayStation 3, dvs du kan se filmer eller lyssna på musik från din PS3 var du än är i världen.

  /Peder

 • Well, papp som kartong?

  Kartonger - hur roligt är det?

  För oss är det hur kul som helst! Dom innehåller det du som kund förväntar dig ska komma så fort som möjligt, efter din beställning! För att vi ska kunna hålla en så låg kostnad som möjligt för alla våra frakter så försöker vi optimera kartongerna till de mest frekventerade storlekarna.

  Blir man för yvig i valet av kartong när man ska packa en order så drar det ofta iväg en massa onödigt packmaterial…sånt som rinner ut på din matta och flyger runt där hemma…och som ungarna kan sätta i halsen, för det ser ju ut som popcorn eller godis.

  Så tänk på det nästa gång du får en leverans, att det ligger mycket arbete bakom. De som packar din order har sådan erfarenhet att de packar nästintill alltid ultimat, vilket bevisas av att vi har väldigt lågt antal trasiga produkter, men ändå effektiv storlek på förpackningarna.

  En kartong är i sig väldigt trist. Ofta kastar man bara bort kartongen när man fått sin leverans, men tänk på att den går att vika ihop och spara, när du själv behöver skicka något, då kvalitén på våra kartonger är mycket hög.

  Kartongerna vi fraktar i är av högsta kvalité, de tål en hel del vatten, de är extremt stabila och klarar framför allt den behandling som fraktbolagen utsätter dem för. Vi vet att de gör sitt bästa, men ibland faller och törnas paket, med full förståelse, men det har vi försökt att förutse och välja kvalité därefter. Varför har vi inte valt returwellpapp? De håller inte för den typen av produkter som vi skickar. Hade vi sålt produkter som inte är ömtåliga så hade vi givetvis valt det. Men nu säljer vi kameror och glasoptiker, vilket kanske är bland det mest känsliga produkterna som skickas med postpaket. Vissa av våra kartonger kostar så mycket som 100kr, bara kartongen, per styck!

  Så nästa gång du får en order frås oss så vet du att även kartongen genomsyras av det kvalitetstänk som CyberPhoto står för vad gäller service och ärlighet.

 • 300 + 1 + 18 = 25

  Förra veckan var jag ute och fotograferade med ett par arbetskompisar. En vecka senare var det dags igen men denna gång fick de förhinder, så ska man då bara struntat i det eller ge sig ut själv? Så dagens ekvation såg ut så här: 300mm + 1 person + 18°C varmt gav efter mycket utsortering 25 bilder.

  Dessa bilder kan du se här >>

  Thomas

 • Nu är det helg!

  Alldeles strax slutar troligen din arbetsdag, och man får ta helg! Som vi skrev om i bloggen, så var det ett gäng härifrån som var ute på lördagen och tog höstbilder. En hel del makrobilder finns i en länk att titta på, längre ner i bloggen.

  I helgen är det ett gäng som ska ut på fiske. Höstfisket är lite bättre än sommarfisket, i regel, och då det mesta fisket bedrivs i älven så kan det smälla på både gädda, öring och även lax på kroken. Men ska du ut i helgen, glöm inte ta med kameran! Om du gillar att ta naturbilder, kolla in nya Tokina 80-400mm objektivet. Det presterade väldigt bra i testet, med tanke på priset och jag blev själv sugen på objektivet när jag närgranskar bilderna och såg priset.

  En del kromatisk aberation på långa brännvidder, men ändå inte så farligt och skärpan är ruskigt bra. Har faktiskt inte sett ett objektiv under tiotusen kronor och den brännvidden som gett så bra kontrast och skärpa. Bilden till höger är en bild tagen på 400mm med helt öppen bländare. Riktigt bra tycker jag, redan där!

  Ett annat tips på en bra optik för dig som gillar att vara ute i naturen, är Nikon 70-300 VRII som ger både brännvidd (motsvarande ca 450mm på DX) och möjligheten till att fotografera på den brännvidden för fri hand, alltså latmansfotografering, utan stativ.

  Ut i naturen, passa på innan snön och vintern är här! Trevlig helg till er alla som följer bloggen!

 • All Natural

  Vi började med e-handel redan 1995 och vårt användande av tangentbord ökade drastiskt. Vi började snart känna obehag i axlar och nacke. Ja, du känner till de problemen. Inom kort tog vår datakille hem ett MicroSoft Natural Keyboard. Det var uppdelat, liksom knäckt i mittten. Mycket skumt tyckte vi andra medan datakillen snabbt älskade det. Efter mycket tvekande så provade jag det själv. Jag höll på bli tokig när jag skulle skriva snabbt och missade tangenter hela tiden. Efter ett par dagars irritation så märkte jag att smärtan i axlar och nacke försvann. Sedan har jag aldrig haft problem med varken axlar eller nacke på 14 år.

  Idag så är det svårt att skriva på ett vanligt tangentbord då de känns så trånga. I stort sett all vår personal använder nu Natural Keyboard.

  Det är mitt tangentbord du ser på bilden. Jag har plockat bort caps-lock-knappen då det var lätt att komma åt den av misstag. Sedan har jag satt post-it-lappar på vissa funktionsknappar, det är snabbkommandon för macron i PhotoShop.

  Thomas

 • HDR

  Det mänskliga ögat har ett mycket stort dynamiskt omfång, dvs vi kan urskilja många nyanser mellan helt vitt och helt svart. Digitala kameror är inte alls lika bra på detta även om de blivit bättre på senare tid. Exempelvis kan en solnedgång som ser mäktig ut när man ser den med ögonen bli bara svart nedanför horisonten och ett stort vitt utfrätt parti där solen skall vara. För att i bildformat "efterapa" det ögat ser har det blivit mer och mer populärt att skapa HDR-bilder. HDR står för High Dynamic Range eller högt dynamiskt omfång. Det går till så att man tar ett antal, oftast två eller tre, bilder av samma motiv men med olika exponering och kombinerar dessa digitalt i datorn. Man kan då få en bild där skuggpartierna framträder i detalj utan att sota igen, och samtidigt hålla tillbaka högdagrarna så att de inte fräter ut.

  Att skapa HDR-bilder är dock inte helt enkelt, då det krävs en hel del kunskaper i bildredigering, men det skall nu bli åtminstonde något enklare i nya Photoshop Elements v8. Den nya versionen av det populära redigeringsprogrammet har en ny funktion som heter PhotoMerge, och som mer eller mindre automatiskt skall kombinera två eller flera bilder till en enda.

  Programmet har givetvis flera andra nya funktioner samt en uppdatering av bildhanteringsdelen, organizern, vilket är välkommet. Photoshop elements v8 släpps till både Mac och Win samtidigt och finns till att börja med endast i engelsk version. Svensk version kommer säkerligen längre fram.

 • Att filma med systemkamera

  En rubrik som var omöjlig att sätta för så lite som ett år sen. Och nu är det "naturligt" att filma med sin systemkamera. Nikon var först, men Canon hakade på och har i mångt och mycket överglänst med sin Canon 5D Mark II kamera, men nu är även Olympus och Pentax och jagar kunder med HD video möjligheter i systemkameran.

  Vad ska man tänka på? Det finns massor. Men se till att välja rätt tillbehör. Ska du filma, så ska du leta efter ett videostativ, ett riktigt sådant. Bra tips på ett stativ är bland andra ett paket med Manfrotto 190XB och 700RC2 huvud, som är både prisvärt men håller en förvånansvärt bra byggkvalité för de pengarna! Manfrotto har även en Fig Rig som syns på bilden här bredvid, där du kan fästa blixt, mikrofon eller andra produkter och den är riktigt stabil även när du rör dig. Lite som en enkel steadycam lösning.

  För flera videostativ, klicka här.

  En annan produkt som bör köpas, är en extern mikrofon. De som har inbyggd mikrofon, håller inte världsklass, och dessutom finns några modeller med mic-ingång vilket ger dig möjligheten till extern mikrofon. Den kanske mest prisvärda kommer från Röde, och kostar strax under 2000kr. Det finns en billigare variant för strax under tusenlappen som också håller en riktigt bra kvalité, men den dyrare varianten är riktigt, riktigt bra. Fått toppklass i vårt test!

  För mer info om mikrofoner, klicka här.

  Om du har mer frågor vad gäller just filmning eller tillbehör till din videokamera eller systemkamera med video-funktion, ring oss eller maila oss, vi svarar mer än gärna! Är det avancerade videofrågor så har vi Roger (som du kan läsa mer om längre ned i bloggen) som är vårt orakel. Annars idag så infann sig lite höstmörker, både för att det redan är lite mörkt ute, troligen för alla mörka moln, den kalla morgonluften och att Hans på lagret, som även är hockeytränare, börjar med hockeysnack hela tiden. Det är ett höst-tecken om något!

 • Casio på frammarsch!

  Ett märke som många av oss inte förknippat med footgrafering är Casio. Trots det har de producerat kamera efter kamera som sett bra ut, presterat bra och tillfört nya möjligheter till fotograferandet!

  Den första digitala kompaktkameran jag köpte var en Casio, tror den hette Exilimex 40, med 4 megapixel och den slog all konkurrens när det gällde hastighet och skärmen. Men den blev omodern fort och den byttes till annat fabrikat. Sen kommer jag ihåg när Exilimex S10 lanserades, för den var så snygg! Tunn, tung, metall-känsla och bra testresultat på det.

  Plötsligt såg man Casio Exilim Pro EX-F1 med 1000 bilder per sekund, eller ännu mer med ny programvara senare, och den tekniken i flera kompakta modeller allt eftersom. Bildkvalité är A och O, men samtidigt är det så roligt med denna funktion att kunna filma i hög hastighet, att det överglänser eventuella brister. Sök efter höghastighetsfilmer på Youtube eller Vimeo, finns massor av kreativa saker att göra. Jag får upp massor av idéer när jag leker med denna teknik!

  Förutom detta så kommer vi att se en del nya produkter och nyheter från Casio i vårt sortiment, så häng med så får ni se vad vi kan bjuda er på under hösten!

 • Fokus på fokus

  En ren reflektion över vad som utvecklats på sistone, både på kompaktkameror men även på systemkameror är autofokusen.

  Det är inte så många år sen Autofokus inte var en självklarhet, och vissa argumenterade för att inte ha autofokus. Kompaktkamerorna har varit rätt dåliga på att fokusera rätt, men på sistone har funktioner och autofokusmetoder utvecklats i hiskelig fart. Exempel på nya metoder:

  * Följande autofokus
  * Ansiktsigenkännande autofokus
  * Smile detection (letar efter leenden!)
  * Blink detection (ser om du blinkar på bilden)

  Det finns ytterliggare MASSOR av varianter som ska hjälpa oss att ta bra bilder. Och även på systemkameror har det kommit in nya autofokus lägen, speciellt i Live View läget.

  Lek gärna med din kamera och försök hitta om du kan ha nytta av de olika autofokus-lägena!

  Idag har vi besök av Casio, och jag har hunnit med att leka med Casio Exilim Pro EX-F1, som är en totalt underskattad produkt. Bildkvalité blir sekundärt när man leker med High Speed bildserietagning. Du måste testa detta! Finns en del filmer bland informationen på tex. EX-F1 och Casio Exilim EX-FC100.

 • Hösten - en fotografisk höjdpunkt

  Aldrig är naturen vackrare än när den klär sig i höstfärger. Jag och två arbetskamrater, Stefan och Börje hade bestämt oss för att fotografera tillsammans på lördagsmorgonen.

  Hösten nästan kräver en macro-optik eller närbildslinser alternativt mellanringar samt ett polarisationsfilter.

  Om du vill se några bilder från den utflykten så klickar du här >>

  Vi hade avsatt två timmar och de bara flög iväg. Vi hade mycket trevligt och bilderna blev bra. Så kameran på axeln och ut i skogen med dig!

  Thomas

 • Stunden många väntat på.

  Sedan kameratelefonernas intåg så har man pratat om att kompaktkamerorna kommer att ersättas av mobiltelefoner med inbyggda kameror, som kan slåss i samma klass. Dock har det varit så pass stort avstånd hela tiden så att de har mest kompletterat varandra.

  Kameratillverkarna har byggt in videofilmning i HD, vidvinkeloptik, bättre optik, RAW format, manuella inställningar, avancerade autofokussystem och mycket annat då en kamera kan innehålla mer datakraft och processorkraft avsett för bildhantering än en telefon som man prioriterar ska vara liten, men också rymma kraft för en GPS, stor skärm, sändare och mottagare för GSM eller 3G eller både och.

  Men nu på sistone har det kommit telefoner med 5-8 megapixel, bättre optik och hyfsad blixt eller belysning. Och nu kommer Samsung Pixon 12 som många påtalar är startskottet för att ersätta en kompaktkamera på riktigt. Det bådar gott med 28mm vidvinkel, rejäl optik och hela 12 megapixel. Som en Nikon D3 :).

  Vad är då begränsningarna? I första hand relationen bildkvalité och produktens kostnad. En kompaktkamera för 1500kr tar bättre bilder än alla mobiltelefoner. Och en Pixon 12 kommer kosta över 6000kr. Men under 2010 kan vi förvänta oss telefoner med optisk rejäl zoom, bättre optik och vassare filmning. Det finns redan i Asien och flera tillverkare visar mobiltelefoner med HD video, glasoptik i kameran och skärmar som är helt galet högupplösta.

  Än är inte telefonen ersättaren. Men hur det länge det dröjer, det tvistar de lärde om.

 • Posten

  Posten är vår logistikpartner som vi faktiskt är nöjda med. Vi har deltagit i pilotprojekt och kommer att göra det inom kort igen ser det ut som.

  Vi skickar upp till ett tusental paket per dag och om det då blir något enstaka paket som går fel på en månad så bedömer vi det som väldigt lite problem, men för den stackare som skulle fått sitt paket så är det bara problem.

  På bilden ser du Posten på besök idag för att utröna om hur de ska kunna hjälpa den som får problem ännu snabbare och effektivare. Det viktigaste för oss är god service mot dig som kund och därför ställer vi höga krav på vår logistikpartner.

 • Tävla med Camilla

  Camilla jobbar som coordinator och är ofta inblandad i många projekt. Just idag planerar hon kontoren i vår kommande utbyggnad.

  Vill du tävla med henne? Vi har några Canon-skjortor och Nikon-tröjor som du kan vinna. 5 första som svarar rätt på följande fråga vinner något trevligt att ha på sig.

  Från vilken TV-serie kommer hennes armband ifrån?

  Skicka ett mail till blogg@cyberphoto.se
  Ange om du vill ha något från Nikon eller Canon.

 • Sikta mot stjärnorna

  När jag gick ut med soporna i går kväll upptäckte jag att det var stjärnklart. Hmm, tänkte jag… kanske lite stjärnskådning? Med en fembarnsfamilj och en gammal 40-talskåk i ständigt behov av renovering blir det tyvärr inte mycket tid över till exkursioner. Att få en ledig stund som sammanfaller med mörk himmel utan måne och moln är inte helt lätt. Bäst att ta tillfället i akt! Jag lastade stativet och teleskopet och körde en bit utanför samhället och monterade teleskopet. När backluckans lysen slocknade och det blev helt mörkt öpnnar sig en ny värld och först står jag bara där hänförd. Vintergatan framträder tydligt och det är alldeles tyst. Nja, så tyst det nu kan bli 5km från E4'an mitt i natten.

  Först försökte jag få en glimt av jupiter. Enligt mitt astonomiprogram i datorn så skulle Jupiter vara synlig just en bit över över horisonten i sydlig riktning. Det var den också men några molnslöjor gjorde att det mest bara var en suddig ljusfläck. Jag tyckte mig dock kunna urskilja någon måne eller två.

  Efter lite kikande på måfå tänkte jag mig att kika på amatörastromonernas grundobjekt nummer ett - M31, eller Andromedagalaxen. Jag kan en del om teleskop och stjärnskådning, men det är mest teoretisk kunskap. I praktisk bemärkelse är jag dock bara nybörjare, så jag fick leta ett tag. Efter ett tag fick jag till slut in den i siktet. Man inser hur bortskämd man blivit med alla bilder från Hubbleteleskopet och andra teleskop i miljard-dollarsklassen, för den ser inte ut som man väntar sig. Mer som ett diffust ljusfält med suddig kontur. Det känns ändå helt fantastiskt när man tänker på att det man ser är en annan galax. Att se den med egna ögon gjorde min dag - eller natt.

  Efter en lång stund blev det dags att säga god natt, så jag ställde upp kameran och tog en bild på mig själv och teleskopet (ännu är jag ingen astrofotograf, skall be att få återkomma i det ärendet ;-). Fick faktiskt med ett stjärnfall på bilden!

  Ett par timmars förlorad sömn var det verkligen värt.

  /Erik

  För dig som är intresserad, så har vi teleskop för både nybörjare och den avancerade astronomen, för mer info, klicka här.

 • Sony A850

  Efter att Ralph har fått göra ett snabbtest, och lite av hans åsikter finns att läs här, så tog jag imorse A850 och gick runt för att testa lite då jag själv aldrig använt Sonys systemkameraprodukter.

  Som invand Nikon användare är detta mina reflektioner. Tänk på att detta är mycket subjektiva åsikter.

  Första känslan är att kameran är mycket robust. Greppet är inte i klass med Canon och Nikon rent ergonomiskt, men betydligt bättre än greppet på de billigare Sony produkterna. Knappar och reglage är tydliga och intuitiva i mångt och mycket, och det är lättare för mig att gå till en A850 än till en Canon kamera, när man kan Nikon sen tidigare. Att det finns AUTO läge på en fullformatare tycker jag är kanonbra. Skulle jag ha haft det på Nikon D700:an så skulle frugan använt den mer, och jag hade troligen, av lättja, använt den också till och från. Exponeringarna är säkra, och vitbalansen är med på noterna men jag upplever en skillnad på dynamiskt omfång mot D700. Om det är mätbart eller endast upplevd kan jag inte säga. Men man märker samma sak som hos andra tillverkare, att skärmen är så bra att man blir imponerad av bilden och det blir lite besvikelse när man tittar i sin 22 tums LCD skärm, inte samma kontrast och tryck i bilden. De är helt enkel FÖR bra i kamerorna. Jag vet inte vad Sony siktar på att sälja, men det är tuffare än någonsin just nu, med Nikon D700, Canon 5D Mark II och nya Canon EOS 7D och Nikon D300s i prisklasserna strax under och över, men något man faktiskt upplever i A850 är detaljrikedomen i bilderna. Hade varit fantastiskt roligt att få testa den i en bra ljussatt miljö som en studio!

  Det finns dock inget billigare sätt att få tag i 24 megapixel och den sensorstorleken, så visst kan A850 göra att det skapas ett rejält köpsug!

 • Pentax K-x

  När jag såg K-x första gången i olika färger (den kommer i rött, blått, svart och vitt) så tyckte jag att det var lite löjligt. Canon har funnits i silver, Nikon likaså och Pentax har provat med både kristallprydda och andra färgsättningar, men till slut så står alla och säljer de svarta kamerorna.

  Men jag köpte nyligen själv Canon Ixus 100 i rött, för att den var tuff i just den färgen, även om svart är sober o snygg. Så den röda K-x kameran gör mig lite sugen, utan att ha läst specen!

  K-x kameran känns smidig, och är relativt billig, om man får använda uttrycket, prisvärd låter bättre, med tanke på att den innehåller HD filmning, har 11 fokuspunkter varav 9 korslagda, 12 megapixels CMOS sensor m.m. m.m.

  Nikon D5000 och Canon 500D är några tusen dyrare, om du är sugen på HD filmning, och Pentax har ett mycket roligare utseende. Även kvalitékänslan i Pentax kameror är mycket hög.

  Ralph, vår produktansvarige, kommer att fylla på mer info kontinuerligt, så följ K-x genom att klicka här.

 • Sony på besök!

  Idag har vi besök av ännu en av våra leverantörer, och det har varit en trevlig dag, mycket för att vi fått se ett helt hav av produkter. Sony har nu A230, A330, A380, A500, A550, A700, A850 och A900 i sitt utbud, vilket är det bredaste uppdaterade utbudet på marknaden idag!

  Vi får testa A850 och kommer imorgon att delge vad vi tycker och ge er den första känslan av kameran. Sony A850 är en fullformatskamera som bådar gott, det blir spännande att se resultatet.

  Sony siktar högt med en kompaktkamera med 10 biler per sekund, Exmor sensor och G optik, vi får se vad vi kan kräma ur den! Mer tester och reflektioner kommer under veckan.

  En liten parentes är att vi har fortfarande varm luft i Umeå, det biter inte riktigt i kinderna på morgonen ens, så det kanske inte blir höst ännu ändå…vore skönt!

 • Hösten är här!

  Idag kände jag att - nu är hösten här - för första gången, ordentligt!

  Det var rå och kall luft som mötte mig när jag gick ut mot bilen. Det är mycket avslut på hösten. MC-säsongen är snart slut. Bankörning, ljumma sommarnätter på bilträffar, sommarbad, sola på stranden och grilla är några av sommarens höjdpunkter som nu läggs bakom en.

  Som vi tidigare påpekat är hösten perfekt för att förkovra sig för fofografering. Ta sista bilderna på mc-turen eller på bilen med sommardäcken monterade, så har du något att längta efter under vintern! Gillar du vintern bättre än sommaren? Ja, då har du tur att det har vänt, för då är din bästa årstid snart här! Ett roligt mål inför vinterns fotografering är att försöka få actionbilder, något som är lätt på vinterhalvåret. Vare sig du åker pulka, kör skoter eller spelar hockey så är det läckert när det sprutar snö och is på bilderna, samma känsla som man fotograferar action i vatten, men nu är vattnet i fast form - på land!

  Många här på CyberPhoto kör hoj, och det är snart dags för sista turerna, men kom ihåg att vara försiktig, greppet är inte riktigt det samma när det är kallt i asfalten!

 • Leica

  Jag har alltid varit svag för Leica. Den röda lilla pricken får min puls att öka. Är det något fel på mig? Absolut, men jag är inte ensam. Leicas gluggar har alltid varit bland det bästa som finns ända sedan 1913.

  Tvärtemot vad alla väntat sig men ändå så rätt, presenterar Leica sin X1. Det blev ingen halv-Panasonic med micro 4/3-fattning utan någonting så mycket roligare. En kompakt och välbyggd kamera med en bra optik. Det är en fast 24/2,8 vilket då motsvarar 36mm brännvidd jämfört med vanlig film. Vi kommer absolut att testa denna kamera för att se om den uppfyller våra höga förhoppningar.

  Leica X1 hamnar mellan M9 och D-Lux 4 som modell. Även om D-Lux 4 en bra kamera så är det ett faktum att X1 har 10x större yta på sin bildsensor. Det borde ge både lägre brus och ett bättre dynamiskt område. Sedan känns det bra att det står "Made in Germany" på den.

  /Thomas

 • Casual Friday

  Lite USA och England inspirerat så har många företag Casual Friday, med lite ledigare klädsel på fredagar. I Sverige har det dock ofta varit tvärtom, att på fredagar har man rakat sig och klätt sig lite extra snyggt.

  Fredagar är en perfekt dag för att hitta på något kul, då stämningen oftast är lite mer uppsluppen, och vi har tex. haft en T-shirt tävling som du kan läsa om längre ned i bloggen. Vi har alltid fredagsfika klockan 15 på fredagar, vilket är ett trevligt tillfälle för att umgås.

  Vi har haft mycket att göra under veckan, som vanligt, och vi kom idag på att det börjar nalkas jul, en period då vi får arbeta extra hårt och extra mycket för att hinna med allt, så det gäller att planera i tid!

  En som inte förstod Casual Friday konceptet är vår logistikchef, Patrik, som vände på hela grejen och kom till jobbet i…just det, Frack!

  Trevlig helg!

 • Filtrera verkligheten!

  Något som är roligt att testa, är olika typer av filter. Eftersom mycket kan göras i datorn i efterhand så är det många som ett tag slutade använda filter men användningen har ökat igen. Ett bra polarisationsfilter är värdefullt, det dämpar reflexer väldigt effektivt, något som är svårt att göra i efterhand.

  Har du frågor om filter, så hör gärna av dig eller maila, så ska vi kunna lotsa dig rätt. Vill du kika bland våra filter, så klicka här.

  På vintertid så har man ofta en väldigt kontrastrik, men färgfattig natur att fotografera, speciellt de dagarna när himlen är grå-vit och inte blå, så det är ett lätt sätt att få lite stuns i bilderna om man har ett filter för att färgsätta lite himmel med.

  Ett annat tips är gråfilter, perfekt om du vill ha kort skärpedjup med stor bländare, men det är jättemycket och starkt ljus så det är risk för en kraftig överexponering och ett utfrätt bildresultat. Gråfilter hittar du om du klickar här.

  Nu är det fredag, och helgen gör sitt intågande…dags för fredagsfika!

 • Bildberättelse

  Vi har bett om att få bilder av er som läser bloggen, och en av de inskickade bidragen ser ni här. Fotografen är Marcus Syvertsen från Stockholm.

  Bilden är tagen med Canon 5D, Canon 100mm Macro F2.8 vid ISO 1000. För större bild: Klicka på bilden.

  Så här skriver Marcus om bilden och efterbearbetningen:

  Bilden är från början givetvis tagen i färg, eftersom att ursprungsfilen är i RAW-format. De ändringar som gjorts är ökning av kontrast, exponeringen pressades ett steg upp och färgmättnad drogs ner till 0. Efter det bearbetades bakgrunden lite grann, då denna från början var full av scenmaterial från föreställningen. Det distraherade mig, så jag valde att fatta ritbordet och måla över skräpet med svart brush helt enkelt.

  Håret på höger (sångarens vänster) är också bluffat. Om man tittar på de två yttersta lockarna på vardera sida om huvudet så är de skrämmande lika - det är meningen, för att håret ska bli mer symmetriskt och inte dra till sig så mycket uppmärksamhet. Efter det filade jag till lite kanter och skarvar. Sångaren hade ett slags flintmössa på sig med löshår, och denna satt lite på trekvarten vilket skapade otrevliga skuggor i ansikte och panna tack vare den starka belysningen ovanifrån.

  Förutom det var det inte så mycket mer, vissa områden har jag skärpt till lite på efterhand för att leda fokus till det väsentliga. Ansiktet, munnen och ögonen. Jag är lite besviken på att tyglappen på jackan överexponerades och frättes ut, men det får jag leva med.. Orsaken till att jag exponerade upp hela bilden odynamiskt var för att få till en gammaldags känsla av lite sämre bildkvalitet och mindre dynamiskt omfång. Därav självklart även det svartvita med den hårda kontrasten.

  Resultatet blev bra, tycker jag. Och kommer definitivt att hamna i fotoalbumet på nästa arbetsintervju.

 • Testverksamheten i full gång!

  Nu under hösten kommer många nya produkter, och det ställer krav på alla att hinna testa och prova för att vi ska få ut testerna på hemsidan.

  På sistone har Nikon D300s och D3000 blivit testade, likaså Canon Powershot SX20 och Canon Ixus 120 och Olympus nya mini-systemkamera, PEN. Klicka gärna vidare och läs testerna för att se vad vi tycker och det finns testbilder så du kan själv skapa dig en uppfattning.

  Har du en idé om hur vi kan förbättra våra tester? Är det något du saknar? Hör av dig till oss så ska vi ta till oss av det du skriver.

  Många frågar efter tips på vad man kan köpa till sin kamera. Behoven är vitt skilda men ett bra stativ är viktigare än många tror. Den populäraste just nu är Digipod 2841p vilket är förståeligt med tanke priset. Den har kulled, vattenpass och en rejäl kvalitékänsla om man ser till priset. Vill man ha det där lite redigare, lite robustare är DÖRR A3 stativ med kulled, tex HB-36, att föredra. Mycket rejäl och fortfarande till ett mer än överkomligt pris.
  Men för oss som kanske köper dyrare prdoukter än man behöver(läs: prylnördar), men föredrar det bästa i klassen, så är Manfrottos stativ riktigt trevliga. 055 XB med 486 eller 488 kulledshuvud är något för dig som hellre kör VW än Skoda, eller hellre Audi än VW och värdesätter känslan i reglaget till klimatkontrollen bättre än det är lite gedignare. Jag tror du förstår.

  Enkelt sagt. Skaffa dig ett stativ!

 • 3D - blir det en realitet?

  Fujifilm har åter och åter varit inne och spårat på 3D kameror, och på Photokina 2008 hade man fungerande exemplar, dock inga serietillverkade produkter. Kändes häftigt men inte som något vanligt folk har med sig på semestern, inte inom några år i alla fall.

  Men nu börjar vibbarna kännas annorlunda. TV-branschen hade jättefokus på 3D under IFA mässan i Berlin som gick av stapeln nyligen. Både TV och BluRay-spelare med 3D bild ska komma ut redan under 2010!

  Teknikerna skiljer en aning, men effekten man eftersöker är den samma. Tänk dig själv att se på en actionfilm i 3D, eller en musikvideo eller rentav dina egna semesterbilder i 3D. Jag är övertygad om att, när 3D slagit igenom i ett segment, tex. TV, så kommer det öka slagkraften rejält i tex fotobranschen. Se bara på HD som slog igenom inom allt, kameror, videokameror, TV, DVD-spelare, BluRay, TV-spel och på sistone även mobiltelefoner. Så fort det står HD på en produkt, är den het!

  Tänk dig en systemkamera med 3D funktion. Vem blir först?

 • Mittwoch

  Nu är vi mitt i veckan, och om några dagar mitt i September. Det betyder att vi dessutom snart når mitten på hösten. Vad allt går fort, och i synnerhet norröver i Sverige där det var ljust nästintill dygnet runt, för bara 7-8 veckor sen. Och om någon vecka så kommer det kännas som det är mörkt dygnet runt.

  Vad är det som gör att många köper blixtar, belysning och annan studioutrustning just nu? Är det den kommande mörka årstiden som sätter fart på fotointresset, och då måste man kompensera med lite konstgjort ljus? Trots att kamerorna idag presterar fantastiskt rena bildfiler även på höga ISO, så är en ljusstark optik fortfarande mycket värt. Bakgrunder blir snyggare, dynamisk omfång och brusnivåer är så låga som det bara går om man kan köra på låga ISO och bara känslan i en rejäl F2.8-optik är en del av glädjen. I alla fall för oss prylnördar.

  Vi har ett gäng snygga, lyxiga T-shirtar på lager, med broderad DX logo på ena ärmen, CyberPhoto på andra ärmen och Nikon logo på bröstet! För er som följer bloggen kan vi nu erbjuda att få köpa dessa för endast 50kr plus frakt. Hur går man tillväga? Klicka här!

  Tänk på att välja Brev som leveranssätt, och att i Inforutan ange vilken storlek du önskar! Det finns XS, S, M och några stycken L.

  Håll koll på hemsidan, det händer mycket nytt framöver!

 • Nyheter och nyheter

  Det kommer nya produkter i en jämn ström och vi har besök av leverantörer som visar både häftiga och, ursäkta språket, ohäftiga produkter. Många gillar vi själva, och vissa gillar vi inte lika mycket men på kort tid har det kommit några produkter som många av oss gillar. Väldigt mycket!

  En produkt som skapat väldigt mycket diskussioner på olika forum är Canon EOS 7D som presenterades förra veckan. Nikon, som sålt massor av D300 och D700 lanserade uppdateringen (känns inte som en helt ny kamera) D300s med HD Video funktion och tåget med populära modeller fortsätter. Intresset för dessa två produkter har varit större än för många billigare konsumentprodukter. Varför?

  Kan det vara så att många av de som köpt EOS 350, 400, 450 och 500 nått begränsningen på kameran? Irriterat sig på avsaknaden av funktioner, snabbknappar, ergonomi eller vädertäthet? Alla D40, D40X, D60 kunder som saknar inbyggd autofokusmotor eller något av ovanstående? Är det de som vill uppgradera sig?

  Känner du att du vill uppgradera dig, men är osäker på vilket hus du ska köpa? Har du använt Nikons enklare kamerahus skulle jag rekommendera att kolla in D90. Den är rejäl, har bra ergonomi, bra med snabbfunktioner, riktigt bra skärm och klarar tex. att styra blixtar trådlöst och sköta autofokusen på aldre objektiv som kräver motor i huset. Är du Canon användare så är 50D inget dumt val, och kan du äta gröt någon vecka till, så lovar 7D mycket, och det ser mycket lovande ut!

  För dig som Pentax användare kan K-7 rekommenderas varmt. Inte bäst på allt, men bra på mycket, riktigt bra ergonomi och riktigt rejäl Pentax känsla!

 • Äntligen kan du filma som på bio!

  Äntligen kan vi filma "på riktigt", tack vare att vi kan filma med systemkameror. Inte just då för att det är praktiskt eller så, utan för att äntligen finns det möjlighet att filma med en stor bildsensor.

  Problemet med videokameror, och då menar jag långt upp på proffsnivå, är att de har så små bildsensorer vilket leder till korta brännvidder. En systemkamera har mångdubbelt större bildsensor vilket ger möjlighet till större brännvidder och därmed mindre skärpedjup. Tidigare har filmaren varit tvungen att filma med vanlig kemisk film, då ofta 35mm film för att kunna få rätta "filmkänslan".

  Tänk på det nästa gång du ser film på bio. Det är ofta mycket korta skärpedjup, speciellt när du ser någon prata på filmen.

  Vill du läsa mer om korta skärpedjup? Klicka här >>

  /Thomas

 • Fotografera din hobby

  Fotografering i sig är en hobby, men många av oss har även någon annan hobby, som fiske, motorcyklar, bilar, dataspel, kolla på film eller parkour, en häftig sport, eller vad man nu kan kalla det, som syns mer och mer i filmer och fler utövare fastnar för detta utöver världen.

  Även i Umeå så tränar ett gäng killar parkour på lekplatser och övergivna industriområden, mycket häftigt att se på! Killarna (verkar vara i majoritet) klättrar uppför väggar, hoppar nerför murar, klättrar och svingar sig i allt de ser. Vilken fantasi!

  Men när man ska föreviga sin hobby, vad ska man ha för produkter då? Många vi har kontakt med ska fotografera dottern på en ridtävling, grabben på gymnastikträningen eller simhoppstävlingen eller föreviga sin frimärkssamling. Häromdagen hade jag en kund som vill fotografera sina alster från sin vävstol, och undrade vad man skulle ha för produkter till det. En annan skulle ta bilder till sin hemsida, på handgjorda smycken och där kom vi fram till att en ljusbox, med bra belysning och makro-objektiv var bästa lösningen.

  När du vill föreviga din hobby eller ditt intresse, hör av dig så hjälper vi dig mer än gärna att hitta rätt.

  På bilden försöker Ralph föreviga en av sina hobbyn, med rätt produkter förstås! Tänk om man hade en Porsche…

 • Scotland in my heart

  Jag har faktiskt inte skrivit tidigare i vår blogg. Det är så många stora (och spännande) projekt på gång nu i höst. De flesta är ännu hemliga men jag kan kan berätta att vi kommer att bygga ut med ytterligare ca 1000kvm med start nu i höst och det blir färdigställt kring årsskiftet. Jag ska se om vi kan lägga ut lite bilder här i bloggen från bygget sedan.

  Jag har också en egen "blogg" som du kanske sett. Men en blogg ska man ju skriva
  nästan dagligen i och det hinner jag inte. Då kom jag på ett lämpligt namn. Captain's log, Kaptenens logg för att ta det på svenska. Den hittar du här>>  Mitt senaste
  inlägg i den kallar jag för "Scotland in my heart" och den bild som du ser här
  är just från Scotland och från det inlägget. Det är Bass Rock nordöst om Edinburgh. Det vita på klipporna är fåglar. En massa fåglar. Den är tagen med Canon EOS 1D mkIII och Canon EF 70-200/4L.

  När jag går igenom bilder som är tagna genom åren så slås jag av hur otroligt mycket bildkvaliteten har ökat i de digitala kamerorna och då tänker jag både på kompakta och systemkameror. Både exponering och färger är så mycket bättre på dagens generation av kameror. Pyttelilla Canon Ixus 100 är ett praktexempel på en kamera som var en utopi för bara ett par år sedan. Liten som ett kreditkort, tar riktigt bra bilder med fantastiskt bra färger och korrekt exponering, 3x zoom och filmar i High Definition.

  Jag använder helst en systemkamera då bildkvaliteten är klart bättre på en sådan jämfört med en kompaktkamera, och jag fotograferar numera endast i RAW-format som jag sedan konverterar till jpg. Jag använder programmet CaptureOne. Det programmet lyckas få fram detaljer och nyanser som kamerans egen jpg-konvertering inte ens är i närheten av.

  Snart är dags för höstfärger ute i naturen, då blir det fram med polarisationsfiltret :-)

  Thomas

 • Ögonblick

  Som många av er erfarit så handlar fotografering väldigt mycket om ögonblick. Både i ordet bokstavliga mening, ögon och blick, men även om korta stunder då förutsättningarna är perfekta.

  Det kan vara fågeln som i en halv sekund träffas perfekt av solljuset, älgen som för ett ögonblickar tittar rakt in i kameran eller bilen precis innan den voltar över. Många av de mest kända bilderna är tagna under förhållande som inte går att återskapa. Flaggresningen på Iwo Jima. Barnen som springer efter en attack i Vietnam. Susanna Kallurs fall i häckfinalen. 1 sekund senare finns inte bilden där längre.

  Att alltid ha med sig en kamera kan löna sig dessutom, en bra bild kan du få med i tidningen, i TV eller annan media så en bra kompaktkamera i fickan eller väskan är aldrig fel. En mindre kamera som kan vara riktigt bra till detta ändamål är Canon SX 200 IS. Den har 12x optisk zoom, bra bildkvalité samt HD Video-inspelning men har ändå ett rätt behändigt format.

  Bilden till höger är tagen av Ralph, vår produktansvarige, och får representera rubriken. Bilden är tagen med Canon EOS 30D och EF 300/2,8L IS USM.

 • Sista chansen!

  Det känns som att sista chansen att få lite sommarvärme är nu! Det är skönt att under lunchen få gå ut och sätta sig i solen och njuta av de varma strålarna. På bilden är Torbjörn, ansvarig på order, slumrandes på lunchen.

  Hösten är, som vi påpekat i bloggen tidigare, kanske den mest kreativa årstiden för oss fotografer och fotonördar. Bara höstens färger inspirerar till bilder som man inte kan ta under resten av året. Ofta är fisket bra för de som tycker om det, och jaktbilder brukar komma fram under hösten, då många är ute i skogarna och jagar och fiskar. Glöm inte ta med kameran ut i naturen, du vet aldrig vad du träffar på!

  Ett tips på en bra produkt är Adventure Icebreaker, en ryggsäck som tål riktigt tuffa tag och som har vunnit många priser. Gillar du prylar? Är det viktigt att ha tuffa produkter? Då är National Geographics egna väskor något för dig. Då har du häftigaste väskan i gänget.

  Obs! Missa inte Tamrons 17-50 F2.8 optik som nu finns med bildstabilisering. Finns till en början med Nikon fattning.

 • Filma med CyberPhoto!

  Vi har som mål att vara till så mycket stöd som vi bara kan vid ditt inköp av fotoutrustning. Kameror kan många av utan och innan, och fotografering är en hobby många av oss delar med varandra. Däremot är det få av oss som filmar aktivt.

  Men en som kan det mesta gällande rörlig bild är Roger. När du har kluriga frågor om video, HD video, nästa videokamerainköp eller proffs-produkter, så är Roger mannen att fråga. Roger tipsar om att vi även kan erbjuda Panasonics proffs-produkter. För mer frågor gällande detta, ta kontakt med oss!

  Vad ska man då välja? En kompaktkamera med HD video-inspelning? En Videokamera med eller utan HD kvalité på inspelningen? Eller ska man satsa på en systemkamera som spelar in video?

  Känner du igen frågeställningen? Ring oss så ska vi hjälpa dig klura ut bästa lösningen.

  PS. Nya tester är klara och några till på väg. Ixus 120 från Canon och Sonys nya A380 är ett par av dem. .DS

 • Vilken väljer du?

  Just nu så lanseras Canon EOS 7D och det är bara veckor sedan Nikon D300s lanserades. Även Canon 5D Mark II och Nikon D700 är extremt kompetenta kameror. Den som vill ha lite fart och tålighet väljer Nikon och den som letar HD Video, upplösning och har Canon optik sedan tidigare väljer 5D Mark II.

  Aldrig någonsin har man fått så mycket kamera för dessa pengar. I prisspannet 17-27 tusen kronor får man idag extremt högpresterande produkter. Bra optik till det så kan man ta de tekniskt bästa bilderna som går att ta! Går man tillbaka 2½ år så känns det som att gå tillbaka till urtiden, knappt brukbara ISO 800, inte alls sådan bredd på optikurvalet och priserna har inte direkt gått upp alltför mycket om man jämför med vad man får för pengarna.

  Vad gäller Canon EOS 7D har vi hittat lite andra nyheter och specifikationer. Den är ordentligt tätad. Den är ergonomiskt sett aningens ombyggd vad gäller knapp-placering och har dessutom virtuell horisont inbyggd. Man kan styra kameran trådlöst, tex med en Iphone via tillbehöret WFT-E5. Sökaren visar nu 100%!

  Läs gärna mer om kameran här, och test kommer så fort vi har fått lägga händerna på ett exemplar.

 • Nyhet! 3 nya objektiv från Canon

  Samtidigt som Canon 7D lanseras, så släpps 3 nya objektiv:

  * EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
  * EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
  * EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM

  Första tanken är: vad bra! Man har saknat ett kit-objektiv med mer brännvidd än 18-55 IS som har använts nu ett tag och som känns lite kort till tex. 500D. Nikon har varit steget före med 16-85 VR och 18-105 VR något år nu, och dessa har sålt bra tillsammans med D5000 och i synnerhet med D90 där en 18-55 VR har känts lite kort i rocken.

  Dessutom är HIS en spännande nyhet! Det är, som vi förstår, EF 100mm Macro som har HIS (Hybrid bild stabilisering). Mer info och priser kommer under dagen. Häng med!

 • Nyhet! Canon 7D

  Idag presenterades nya Canon EOS 7D enligt Canon USA´s hemsida. Canon EOS 7D är tydligen en het nyhet enligt informationen, och när man tar sig en snabb titt över specifikationerna så bådar det gott!

  Se lite exempel:

  * 19 punkters AutoFokus (korslagda)
  * 18 megapixel
  * Ny CMOS sensor i APS-C format
  * HD Video i 24p, 25p eller 30p.
  * Stor, tydlig skärm
  * Trådlös styrning av Speedlite blixtar
  * dubbla Digic 4 processorer
  * 8 bilder / sekund (upp till 126 JPEG)
  * Nya AF lägen
  * ISO100-6400 (exp. 12800)

  Om Canon 7D håller måttet på alla specifikationerna så är kameran mycket stark som produkt. Den skiljer sig totalt från 5D och blir ett jättebra komplement där man verkar ha fokuserat på att kunna använda annan optik, ar riktigt bra fart i kameran, mycket processorkraft men ändå behålla hög upplösning och HD Video!

  En tanke som kom upp var att nu lägger sig Canon & Nikon med en liknande produkt, sig väldigt nära varandra. D300s med HD Video och 7D med HD Video hamnar prismässigt och produktmässigt väldigt nära.

  Vi väntar oss mer info under dagen och priser, så följ med i bloggen under dagen!

  Ett tips, kom ihåg att boka upp Canon EOS 7D tidigt för att få en kort leveranstid!