Fokus på fokus

En ren reflektion över vad som utvecklats på sistone, både på kompaktkameror men även på systemkameror är autofokusen.

Det är inte så många år sen Autofokus inte var en självklarhet, och vissa argumenterade för att inte ha autofokus. Kompaktkamerorna har varit rätt dåliga på att fokusera rätt, men på sistone har funktioner och autofokusmetoder utvecklats i hiskelig fart. Exempel på nya metoder:

* Följande autofokus
* Ansiktsigenkännande autofokus
* Smile detection (letar efter leenden!)
* Blink detection (ser om du blinkar på bilden)

Det finns ytterliggare MASSOR av varianter som ska hjälpa oss att ta bra bilder. Och även på systemkameror har det kommit in nya autofokus lägen, speciellt i Live View läget.

Lek gärna med din kamera och försök hitta om du kan ha nytta av de olika autofokus-lägena!

Idag har vi besök av Casio, och jag har hunnit med att leka med Casio Exilim Pro EX-F1, som är en totalt underskattad produkt. Bildkvalité blir sekundärt när man leker med High Speed bildserietagning. Du måste testa detta! Finns en del filmer bland informationen på tex. EX-F1 och Casio Exilim EX-FC100.