Sikta mot stjärnorna

När jag gick ut med soporna i går kväll upptäckte jag att det var stjärnklart. Hmm, tänkte jag… kanske lite stjärnskådning? Med en fembarnsfamilj och en gammal 40-talskåk i ständigt behov av renovering blir det tyvärr inte mycket tid över till exkursioner. Att få en ledig stund som sammanfaller med mörk himmel utan måne och moln är inte helt lätt. Bäst att ta tillfället i akt! Jag lastade stativet och teleskopet och körde en bit utanför samhället och monterade teleskopet. När backluckans lysen slocknade och det blev helt mörkt öpnnar sig en ny värld och först står jag bara där hänförd. Vintergatan framträder tydligt och det är alldeles tyst. Nja, så tyst det nu kan bli 5km från E4'an mitt i natten.

Först försökte jag få en glimt av jupiter. Enligt mitt astonomiprogram i datorn så skulle Jupiter vara synlig just en bit över över horisonten i sydlig riktning. Det var den också men några molnslöjor gjorde att det mest bara var en suddig ljusfläck. Jag tyckte mig dock kunna urskilja någon måne eller två.

Efter lite kikande på måfå tänkte jag mig att kika på amatörastromonernas grundobjekt nummer ett - M31, eller Andromedagalaxen. Jag kan en del om teleskop och stjärnskådning, men det är mest teoretisk kunskap. I praktisk bemärkelse är jag dock bara nybörjare, så jag fick leta ett tag. Efter ett tag fick jag till slut in den i siktet. Man inser hur bortskämd man blivit med alla bilder från Hubbleteleskopet och andra teleskop i miljard-dollarsklassen, för den ser inte ut som man väntar sig. Mer som ett diffust ljusfält med suddig kontur. Det känns ändå helt fantastiskt när man tänker på att det man ser är en annan galax. Att se den med egna ögon gjorde min dag - eller natt.

Efter en lång stund blev det dags att säga god natt, så jag ställde upp kameran och tog en bild på mig själv och teleskopet (ännu är jag ingen astrofotograf, skall be att få återkomma i det ärendet ;-). Fick faktiskt med ett stjärnfall på bilden!

Ett par timmars förlorad sömn var det verkligen värt.

/Erik

För dig som är intresserad, så har vi teleskop för både nybörjare och den avancerade astronomen, för mer info, klicka här.