Bildberättelse

Vi har bett om att få bilder av er som läser bloggen, och en av de inskickade bidragen ser ni här. Fotografen är Marcus Syvertsen från Stockholm.

Bilden är tagen med Canon 5D, Canon 100mm Macro F2.8 vid ISO 1000. För större bild: Klicka på bilden.

Så här skriver Marcus om bilden och efterbearbetningen:

Bilden är från början givetvis tagen i färg, eftersom att ursprungsfilen är i RAW-format. De ändringar som gjorts är ökning av kontrast, exponeringen pressades ett steg upp och färgmättnad drogs ner till 0. Efter det bearbetades bakgrunden lite grann, då denna från början var full av scenmaterial från föreställningen. Det distraherade mig, så jag valde att fatta ritbordet och måla över skräpet med svart brush helt enkelt.

Håret på höger (sångarens vänster) är också bluffat. Om man tittar på de två yttersta lockarna på vardera sida om huvudet så är de skrämmande lika - det är meningen, för att håret ska bli mer symmetriskt och inte dra till sig så mycket uppmärksamhet. Efter det filade jag till lite kanter och skarvar. Sångaren hade ett slags flintmössa på sig med löshår, och denna satt lite på trekvarten vilket skapade otrevliga skuggor i ansikte och panna tack vare den starka belysningen ovanifrån.

Förutom det var det inte så mycket mer, vissa områden har jag skärpt till lite på efterhand för att leda fokus till det väsentliga. Ansiktet, munnen och ögonen. Jag är lite besviken på att tyglappen på jackan överexponerades och frättes ut, men det får jag leva med.. Orsaken till att jag exponerade upp hela bilden odynamiskt var för att få till en gammaldags känsla av lite sämre bildkvalitet och mindre dynamiskt omfång. Därav självklart även det svartvita med den hårda kontrasten.

Resultatet blev bra, tycker jag. Och kommer definitivt att hamna i fotoalbumet på nästa arbetsintervju.