Att filma med systemkamera

En rubrik som var omöjlig att sätta för så lite som ett år sen. Och nu är det "naturligt" att filma med sin systemkamera. Nikon var först, men Canon hakade på och har i mångt och mycket överglänst med sin Canon 5D Mark II kamera, men nu är även Olympus och Pentax och jagar kunder med HD video möjligheter i systemkameran.

Vad ska man tänka på? Det finns massor. Men se till att välja rätt tillbehör. Ska du filma, så ska du leta efter ett videostativ, ett riktigt sådant. Bra tips på ett stativ är bland andra ett paket med Manfrotto 190XB och 700RC2 huvud, som är både prisvärt men håller en förvånansvärt bra byggkvalité för de pengarna! Manfrotto har även en Fig Rig som syns på bilden här bredvid, där du kan fästa blixt, mikrofon eller andra produkter och den är riktigt stabil även när du rör dig. Lite som en enkel steadycam lösning.

För flera videostativ, klicka här.

En annan produkt som bör köpas, är en extern mikrofon. De som har inbyggd mikrofon, håller inte världsklass, och dessutom finns några modeller med mic-ingång vilket ger dig möjligheten till extern mikrofon. Den kanske mest prisvärda kommer från Röde, och kostar strax under 2000kr. Det finns en billigare variant för strax under tusenlappen som också håller en riktigt bra kvalité, men den dyrare varianten är riktigt, riktigt bra. Fått toppklass i vårt test!

För mer info om mikrofoner, klicka här.

Om du har mer frågor vad gäller just filmning eller tillbehör till din videokamera eller systemkamera med video-funktion, ring oss eller maila oss, vi svarar mer än gärna! Är det avancerade videofrågor så har vi Roger (som du kan läsa mer om längre ned i bloggen) som är vårt orakel. Annars idag så infann sig lite höstmörker, både för att det redan är lite mörkt ute, troligen för alla mörka moln, den kalla morgonluften och att Hans på lagret, som även är hockeytränare, börjar med hockeysnack hela tiden. Det är ett höst-tecken om något!