Stunden många väntat på.

Sedan kameratelefonernas intåg så har man pratat om att kompaktkamerorna kommer att ersättas av mobiltelefoner med inbyggda kameror, som kan slåss i samma klass. Dock har det varit så pass stort avstånd hela tiden så att de har mest kompletterat varandra.

Kameratillverkarna har byggt in videofilmning i HD, vidvinkeloptik, bättre optik, RAW format, manuella inställningar, avancerade autofokussystem och mycket annat då en kamera kan innehålla mer datakraft och processorkraft avsett för bildhantering än en telefon som man prioriterar ska vara liten, men också rymma kraft för en GPS, stor skärm, sändare och mottagare för GSM eller 3G eller både och.

Men nu på sistone har det kommit telefoner med 5-8 megapixel, bättre optik och hyfsad blixt eller belysning. Och nu kommer Samsung Pixon 12 som många påtalar är startskottet för att ersätta en kompaktkamera på riktigt. Det bådar gott med 28mm vidvinkel, rejäl optik och hela 12 megapixel. Som en Nikon D3 :).

Vad är då begränsningarna? I första hand relationen bildkvalité och produktens kostnad. En kompaktkamera för 1500kr tar bättre bilder än alla mobiltelefoner. Och en Pixon 12 kommer kosta över 6000kr. Men under 2010 kan vi förvänta oss telefoner med optisk rejäl zoom, bättre optik och vassare filmning. Det finns redan i Asien och flera tillverkare visar mobiltelefoner med HD video, glasoptik i kameran och skärmar som är helt galet högupplösta.

Än är inte telefonen ersättaren. Men hur det länge det dröjer, det tvistar de lärde om.