Bloggpost

2009-09-23

HDR

Det mänskliga ögat har ett mycket stort dynamiskt omfång, dvs vi kan urskilja många nyanser mellan helt vitt och helt svart. Digitala kameror är inte alls lika bra på detta även om de blivit bättre på senare tid. Exempelvis kan en solnedgång som ser mäktig ut när man ser den med ögonen bli bara svart nedanför horisonten och ett stort vitt utfrätt parti där solen skall vara. För att i bildformat "efterapa" det ögat ser har det blivit mer och mer populärt att skapa HDR-bilder. HDR står för High Dynamic Range eller högt dynamiskt omfång. Det går till så att man tar ett antal, oftast två eller tre, bilder av samma motiv men med olika exponering och kombinerar dessa digitalt i datorn. Man kan då få en bild där skuggpartierna framträder i detalj utan att sota igen, och samtidigt hålla tillbaka högdagrarna så att de inte fräter ut.

Att skapa HDR-bilder är dock inte helt enkelt, då det krävs en hel del kunskaper i bildredigering, men det skall nu bli åtminstonde något enklare i nya Photoshop Elements v8. Den nya versionen av det populära redigeringsprogrammet har en ny funktion som heter PhotoMerge, och som mer eller mindre automatiskt skall kombinera två eller flera bilder till en enda.

Programmet har givetvis flera andra nya funktioner samt en uppdatering av bildhanteringsdelen, organizern, vilket är välkommet. Photoshop elements v8 släpps till både Mac och Win samtidigt och finns till att börja med endast i engelsk version. Svensk version kommer säkerligen längre fram.