-
Fånga magiska ögonblick med Hanna Keiser
Varmt välkommen på liveföreläsning med bröllopsfotografen Hanna Keiser och Canons produktspecialist Anders Sävås!
Idag kl 13 välkomnar vi tillsammans med Canon dig på en lärorik och inspirerande föreläsning med bröllopsfotografen Hanna Keiser och Canons produktspecialist Anders Sävås. Föreläsningen kommer att sändas live på YouTube.
Hanna berättar:
Jag har jobbat som bröllopsfotograf sedan 2019 och det är verkligen ett av de bästa besluten jag tagit. Det ger mig möjligheten att fånga de mest speciella ögonblicken i människors liv. Att dokumentera kärlek och glädje är verkligen något magiskt.Jag strävar alltid efter att skapa personliga och unika bilder som verkligen fångar brudparets personlighet och känsla på ett genuint sätt oavsett vart i världen de gifter sig.
Läs mer och se föreläsningen här: Fånga magiska ögonblick med Hanna Keiser
-
Drönarsöndag: Kontrasterna
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Alexander Guldhag.
Alexander: Våren är på väg och isen har äntligen släppt greppet. Kontrasterna mellan de vita isflaken och det becksvarta vattnet samt tilltalade mig.
Bilden är tagen med DJI Mini 2 på ca 80m höjd
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Nyhet: Lirpa 1
NyhetMan kan inte tro sina ögon!
Nu gör mystiska Lirpa debut med sin revolutionerande systemkamera Lirpa 1. I skrivande stund håller den rekordet för världens högsta upplösning på 200 MP och den överlägset bästa bildkvaliteten med ett dynamiskt omfång på över 25 steg. Ögon- och tankestyrd autofokus, seriebildtagning upp till 100 b/s. Lyhört menysystem som lyder det du säger till kameran att ställa in. En unik USP för Lirpa 1 är att det går att byta ut objektivfattningen och på så sätt använda alla existerande objektiv med fullgod funktionalitet.
Sensorn är konstant rullande för att motverka "rolling shutter"-effekten och roterar i en hastighet av otroliga 1600 km/h (samma hastighet som vår planets rotationshastighet). LNUS-slutaren (Liquid Nitrogen Universe Shutter) är en helt ny uppfinning som klarar alla slutarhastigheter du kan tänka dig (dvs tänk vilken hastighet du behöver så fixar kameran det innan du ens hunnit tänka klart).
En liten mängd flytande kväve håller också temperaturen inuti kameran i schack. Kamerahuset är konstruerat i ett okrossbart material är helt vattentät för att klara både tsunamis och orkanstyrkor på upp 400 km/h (åskledare och syrgascylinder finns att köpa till som extra tillbehör, lämpligt för stormjägare). Kamerahusets egentliga vikt är 9300 gram men tack vare Lirpas specialutvecklade gasblandning som injicerats i kamerahuset blir den effektiva vikten exakt 0 gram, vilket gör stativ överflödiga då kameran kan placeras i luften. (OBS. Fungerar endast om det är vindstilla, Lirpa ersätter inte kameror som flygit iväg).
Lirpa berättar att deras första objektiv är en superduperzoom på 2-2000mm med fast bländare f/0,95.
Utmärkande egenskaper
- 200 MP motordriven sensor
- Nyutvecklad LNUS-slutare
- Ögon- och tankestyrd autofokus
- Viktlös
- Stort dynamiskt omfång
- Oförstörbar
Lirpa 1 har en prislapp på ∞:- och förväntas börja levereras redan i början av 2033.
Läs mer och beställ här: Lirpa 1
-
X-files: Svanar vid Tysslingen
Veckans X-files är inskickad av Jan Janzén.
Jan: Nu har sångsvanarna börjat sin resa norrut och kommer snart till er i Västerbotten. Vädret har gjort att svanarna varit litet senare än vanligt, men igår (22 mars) var det ca 2000 svanar vid Tysslingen i Närke.
Bilden är tagen med Fujifilm X-T3 med Fujinon XF 100-400/4,5-5,6 R LM OIS WR
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Test: OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 90/3,5 Macro IS PRO
TestEn mycket gemytlig makrooptik för Micro 4/3-kameror!
OM Systems 90mm makrooptik i deras PRO-serie med ljusstyrka f/3,5 och inbyggd stabilisering. Med en närgräns på endast 22 cm i makroläget och en avbildningsskala på 2:1 kommer du väldigt nära ditt motiv och kan ta extremt närgångna makrobilder.
Redan på f/3,5 är skärpan mycket bra över hela bilden, och nedbländad till f/5,6 ökar skärpan ytterligare ett snäpp från hörn till hörn. Diffraktionen är också lägre än vad det brukar vara med M.4/3-objektiv på f/11-f/16. Autofokusen drivs av en stegmotor som jag skulle vilja påstå med dagens mått inte är den snabbaste jag upplevt, men den sätter fokus stor exakthet så länge motivet innehåller tillräckligt med kontraster.
Objektiv är också kompatibelt med Olympus telekonvertrar MC-14 och MC-20, och med 2x-konvertern blir minsta fotograferbara yta som fyller upp hela sensorbilden endast 3,3 x 4,3mm, dvs en avbildningsskala på 4:1. Vilket motsvarar hela 8:1 på en kamera med fullformatssensor.
Läs hela testet här: OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 90/3,5 Macro IS PRO
Fler bilder tagna med OM SYSTEM ED 90mm f/3,5 Macro IS PRO hittar du här ->>
-
Ny firmware till Canon EOS R3 & R5
400 MP-foton och smartare autofokus tackar man inte nej till!
Canon har lanserat ny firmware till sina redan fenomenala kameror EOS R5 och EOS R3. Ladda ner nya mjukvaran från Canons hemsida eller använd appen Canon Camera Connect för att trådlöst uppdatera kameran med din smartphone.
Canon EOS R5 firmware 1.8.1
EOS R5 får den ny funktionen IBIS High resolution Shot, ett läge där kameran med hjälp av den inbyggda stabiliseringen tar 9 bilder som slås ihop till en 400 MP stor JPEG-fil. Men nya mjukvaran kan du nu även spara och ladda kommunikationsinställningar på minneskort för att smidigt dela dessa med andra kameror av samma modell.
Läs mer om alla nya funktioner och ladda ner mjukvaran här: EOS R5 - Canon Svenska
Canon EOS R3 firmware 1.4.0
EOS R3 får funktionen Registrera personprioritet som tillåter dig att förregistrera personer som kameran identifierar och spårar med prioritet. Du kan registrera upp till 10 ansikten och bestämma i vilken ordning dessa ska prioriteras om flera är i bild samtidigt vilket kan vara en mycket bra funktion för bröllops-, press- och sportfotografer.
Även funktionen Panoreringshjälp som när ett kompatibelt objektiv används för panorering av bilder tillämpas bildstabilisering och korrigering av oskarpa motiv under exponeringen. I Canons tester har detta gett samma mängd lyckade panoreringsbilder på 1/60 sekund med funktionen som 1/250 sekund utan funktionen vilket är en stor förbättring.
Läs mer om alla nya funktioner och ladda ner mjukvaran här: EOS R3 - Canon Svenska
-
Fotohistoria: Sola
Idag ska vi se på en liten och ovanlig kamera som tillverkats av en klocktillverkare.
Schatz & Söhne var en klocktillverkare i Triberg i Tyskland och de tillverkade en enda kameramodell. Den heter Sola är från kring 1937. Den gav 13×18mm bilder på operforerad 16mm film. Den använde speciella kassetter och film gick från en kassett till en annan i kameran. Kameran har en frammatning som bygger på fjäderdriven klockteknologi och kan ta bilder i sekvens upp till 1,5 bild per sekund. Bildräknaren räknar upp till 24.
Slutaren klarar 1/300s - 1s + B. Objektivet var normalt ett Schneider-Kreuznach Kinoplan 25mm f/3,0. Det har C-gänga så man kunde byta till andra cine-objektiv. Det finns dock inte stöd för andra brännvidder i sökaren. Kameran har två sökare. En hopfällbar på kamerans topp samt en liten spegelsökare.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
Nyhet: Sony ZV-E1
NyhetZV-serien får en fullformatskamera som lånar godbitar från både A7S III och A7R V!
Idag introducerar Sony sin nya vloggkamera ZV-E1 med en unik uppsättning funktioner framtagna för innehållsskapare som är ute efter bästa möjliga inspelningsupplevelse.
Sony ZV-E1 är en kompakt kamera med samma högpresterande fullformatssensor som den oerhört populära A7S III som kan spela in i obeskuren 4K 60p (senare 4K 120p med 10% beskärning i en firmwareuppdatering!), unik AI-baserad autofokus som känner igen flera motiv och är designad att leverera professionell ljudkvalitet. Kameran är också fullspäckad med en egen uppsättning Sony-utvecklade vloggingfunktioner, som produktvisning eller streaming i 4K direkt, så att det ska bli lättare att skapa innehåll. Likt sina syskon i ZV-familjen har även ZV-E1 fått en tally lampa som lyser rött när du spelar in.
För första gången någonsin kan du spela in dina äventyr med ett biofilmsliknande utseende tack vare Sonys unika biovlogginställningar och professionella S-CINETONE-bildprofil. Få stabila resultat med Sonys nya inramningsstabilisering och inbyggda stabiliseringsfunktion.
Utmärkande egenskaper
- 12 MP Exmor R CMOS fullformatssensor
- 4K 60p, senare 4K 120p, 10-bit All-Intra
- FHD 240p (10x slow-motion)
- Samma AI processor som A7R V
- CineVlog - 5 utseenden som kan kombineras med 4 humör
- Focus Breathing Compensation, Focus Mapping, AF Assist
- Framing Stabilizer håller motivet i bild med beskärning
- Motivigenkänning för människor, djur, fåglar, bilar, tåg, flygplan och insekter
- 3-kapselmikrofon som kan fånga riktat ljud eller ta in allt
- Möjligheten att importera LUTs
Leverans av Sony ZV-E1 förväntas i mitten av April.
Sony har ett lanseringserbjudande på ZV-E1 där du kan spara upp till 4400:-!
Läs mer här: Sony ZV-E1 LanseringserbjudandeLäs mer och beställ här: Sony ZV-E1 | Sony ZV-E1 + FE 28-60/4-5,6
-
Tävling: Vårspår
Sista chansen att fånga vårspåren på bild för chansen att vinna en 12 månaders prenumeration på Capture One!
Om du inte redan laddat upp ditt bidrag är det hög tid att komma med oss och fånga vårspåren i din omgivning på bild och tagga oss så har du chansen att vinna ett av marknadens bästa fotoredigeringsprogram - Capture One Pro, i en 12 månadersversion + stilpaketet Beyond Styles Collection till ett totalt värde av värde 3490:-. Tävlingen pågår t.o.m. fredag den 31 mars.
Capture One har nyligen lanserat en 12 månaders prenumeration med åtkomst till alla versioner inom Capture One Pro. Importera, organisera, exportera och redigera bilder med ett stort utbud av avancerade bildbehandlingsfunktioner. Capture One Pro erbjuder dig även blixtsnabb och smidig tethering (fotografering direkt till datorn) och andra tidsbesparande funktioner. RAW-konverteringen hos Capture One Pro är t ex bland de bästa på marknaden och ger dig den bästa möjliga bilden att börja redigera.
Gör så här:
• Fånga dina vårspår i bild, ladda upp din bild på Instagram och tagga med #vårspår23. Endast ett bidrag per deltagande. Om flera bidrag har laddats upp är det senaste som gäller.
• Tävlingen pågår t o m den 31 mars. Anställda på CyberPhoto eller familjemedlemmar till anställda får ej delta.
• Vinnaren meddelas och presenteras i början på april i våra kanaler.
• Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.För dig som ännu inte är bekant med Capture One Pro har vi en superbra samling artiklar här: Capture One - Redigera dina bilder som ett proffs!
Capture One låter dig även prova på Capture One Pro gratis i 30 dagar så kom igång redan idag!
Lycka till! 🌼
-
Nyheter från DJI
Vi rullar ut den röda mattan för DJI Goggles Integra och RC Motion 2!
DJI Goggles Integra och RC Motion 2 är skapta för DJI Avata och säljs i de nya combopaketen DJI Avata Pro-View Combo (RC Motion 2) och DJI Avata Explorer Combo men även som separata tillbehör.
De lätta DJI Goggles Integra har en integrerad design som kombinerar pannband och batteri i ett, vilket gör att irriterande kablar är ett minne blott och du kan enkelt ta av och på dig glasögonen. DJI Goggles Integra kan användas även medan du laddar den och kommer att förbli strömförsörjd genom flera drönarflygningar så du kan fortsätta flyga hela dagen.
DJI Goggles Integra är utrustad med två HD Micro-OLED-skärmar för att leverera verklighetstrogna färger och detaljrikedom. Den höga uppdateringsfrekvensen på 100 bilder per sekund ger en mjuk och följsam bild vilket ger ytterligare inlevelse till flygningen.
Videoöverföringstekniken mellan drönaren och glasögonen är DJI O3+, med latens så låg som 30 ms. Glasögonen växlar också automatiskt mellan 2,4 GHz och 5,8 GHz frekvensband för att hålla en stabil signal för en flytande, uppslukande visningsupplevelse med minimal störning.
Läs mer och beställ här: DJI Goggles Integra
Den kraftfulla och intuitiva DJI RC Motion 2 ger bekväm och lyhörd kontroll, vilket gör att även nybörjare snabbt kan njuta av det roliga med rörelsebaserad flygkontroll. Med rörelseavkänningsteknik kan du styra flygriktningen med bara en lätt vridning av handleden. Tillsammans med joysticken kan du navigera, manövrera och utforska luften på ett helt unikt sätt.
När den används med DJI Avata och DJI Goggles kommer flygplanets flygriktning att reagera på dina handrörelser, vilket ger en uppslukande flygupplevelse som om du satt i pilotsätet.
Höjd- och riktningskontroll är ännu smidigare med DJI RC Motion 2:s uppgraderade joystick. Starta och landa med exakt noggrannhet och rikare dynamisk rörelse, och tackla till och med mer komplexa flygmanövrar som att pila vänster och höger. Gaspedalen har en ny backfunktion som gör att du kan flyga bakåt i trånga situationer. Backa bara tillbaka som du flög in och undvik en snäv U-sväng. Funktionsratten gör det enkelt att justera ISO, slutaren och andra kameraparametrar. Gör snabbt justeringar utan att räcka upp handen mot dina glasögon.
Läs mer och beställ här: DJI RC Motion 2
-
Norrsken över den östgötska landsbygden
Vår Contentpartner Kevin Bruseby är tillbaka, denna gång med norrskensmotiv!
Kevin berättar: Vi fick två kvällar med riktigt fint norrsken, och det var väldigt roligt att få uppleva lite färger på himlen igen.
Klicka här för att se större bild 1 >> | Bild 2 >> | Bild 3 >>
Bilderna är tagna med Nikon Z6
Om du önskar förgylla ditt Instagramflöde med toppenbilder så hittar du Kevin där under @kevinbruseby
-
Drönarsöndag: Trädklädda öar
Vem bor där?
Jag var ute och flög en ovanligt fin eftermiddag i oktober och fick syn på en ordentligt trädklädd ögrupp i mitten av en sjö. De är så pass isolerade från fastlandet att det är lätt att tänka sig att det inte försiggår något där men det kan säkert vara så att några mindre djur eller om inte annat insekter kallar det för sitt hem.
Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro
/Carl
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Inte våfflor
men pannkakor, dagen till ära!
Idag, den 25 mars, är det en av årets smarrigaste dagar; våffeldagen. Tyvärr hade jag inga bilder på just våfflor att bjuda på men däremot låg det några bilder på den nära besläktade maträtten pannkakor och dammade i en hårddisk. Att laga mat utomhus har en tendens att göra att allt smakar bättre och pannkakor som redan är så gott från början blev supergoda, vilket jag hoppas bilderna lyckas förmedla. Bilderna är tagna middagstid vid Nydalasjön, Umeå sommaren 2022.
Klicka här för större bild 1 >> | Bild 2 >>
Bilderna är tagna med Sony A7 IV + Sigma 28-70/2,8 DG DN Contemporary
/Carl
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Stockholms Fotodag 2023
Imorgon är det äntligen dags! Här hittar du allt du behöver veta om mässan!
Under Stockholms Fotodag hittar du den senaste fototekniken. Du möter tillverkarna som låter dig testa nya kameror, objektiv och andra tillbehör som stativ och väskor. Är du på gång att skaffa dig en ny utrustning, då har du här chansen att prata direkt med experterna – för att hitta just det som passar dig! Och framför allt: vad som känns bäst just i din hand!
Du har också möjlighet att ta del av exklusiva mässerbjudanden hos oss under dagen.
Du som inte har möjlighet att fysiskt besöka mässan kan se den livestreamad här: Kamera&Bild Stockholms Fotodag LIVE
Under Fotodagens inspirerande föredrag får du möjlighet att själv utvecklas som fotograf. De välkända fotograferna delar med sig av sina kunskaper och bjuder på sina idéer. Du får även chansen att möta proffs inom en mängd olika genrer, som alla ger dig tipsen för hur du kan bli en bättre fotograf! Du lyssnar till deras föredrag för att höra mer om tankarna bakom bildskapandet, och du möter dem även personligen för att kunna ställa just dina frågor – om motiven, utrustningen och vägen fram till den perfekta bilden.
Program
09:00 Fotodagen öppnar
09.30 Jessica Wikström - Fotograferar live på scen
10.45 Jonas Borg - Från stillbild till video
12.00 Alexander Mahmoud - Att arbeta som pressfotograf
12.45 Lunchpaus.
14.00 Paneldiskussion
15:00 Therese Asplund - Om färger och porträtt
16:15 Magnus Winbjörk - Från fototillfälle till print
17.00 Fotodagen avslutasVi kommer även att ha en paneldiskussion där några av Sveriges mest meriterade fotografer diskuterar aktuella ämnen inom fotografin utifrån sina egna erfarenheter och sitt bildskapande. Under diskussionen som leds av moderator Calle Rosenqvist från Kamera & Bild kommer det även finnas möjlighet för dig i publiken att ställa frågor.
Nytt för i år är att alla seminarier, vimmel från mässgolvet samt exklusiva och spännande intervjuer kommer att livesändas för att ni som inte har möjlighet att närvara fysiskt, skall få ut så mycket som möjligt av dagen – fast hemifrån.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00
Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, ÄlvsjöVarmt välkommen!
-
Fotohistoria: Kodak Pupille
En liten och kanske anspråkslös kamera men den har en del intressant historia och som kallades dessutom för drottningen av 3x4-kameror. Den hade också en del udda tillbehör.
Pupille tillverkades från början av Nagel, vilket var en kortlivad kameratillverkare i Stuttgart i Tyskland mellan 1928 och 1931. Nagel grundades av Dr. August Nagel. Han jobbade tidigare på Contessa Nettel men når det företaget tvingades in i Zeiss Ikon så valde Dr. Nagel att starta ett eget företag i stället. Trots svåra tider så hade Nagel framgång och någon gång 1931-1932 så köpte Kodak upp hans företag och Kodak AG - Dr. Nagel Werk skapades. Detta var verkligen en win-win-situation då Kodak fick tillgång till kameror av hög kvalitet som var tillverkade i Tyskland och Dr. Nagel fick tillgång till ekonomiskt stöd samt till ett globalt nätverk att sälja kameror genom.
Det är specifikt kameramodellen Pupille som vi ska titta på idag. Den konstruerades och tillverkades av Nagel men som sagt så salufördes den senare under namnet Kodak istället. Detta var för sin tid en mycket kompakt kamera, den är 97 x 68 x 49mm. Den gav 16 bilder med 3x4cm som negativformat på 127-film. Pupille hade en mycket fin design och den var tillverkad med god precision så den kallades "Queen of the 3x4 cameras". Objektivet hade en riktig fokuseringssnäcka. Många kameror på den tiden hade enklare objektiv som endast fokuserade med hjälp av frontlinsen. Nagel använde bland annat E. Leitz = Leica Elmar 50mm f/3,5 och senare i de kameror som bar Kodak-namnet även Schneider-Kreuznach Xenon 45mm f/2. Slutaren kom från Compur och klarade 1/300s - 1s + B + T.
I mitten av 1930-talet utvecklade Dr. Nagel en 35 mm filmkassett som skulle passa de framgångsrika Leica och Contax mätsökarkamerorna. Nagel krympte också sin tidigare Vollenda-kamera för att passa detta mindre format, vilket i förlängningen skapade Kodak Retina. Kodak i USA marknadsförde denna nya filmkassett som 135-format, och den blev snart den 35 mm-standard som är universell idag.
Pupille hade två hål i topplattan som passar till Leicas externa mätsökare. Ser lite knasigt ut men funkar. Sedan fanns det två typer av spegeltillsatser så att kameran blev någon form av udda TLR, dvs tvåögd spegelreflex. Den ena var Megoflex från Hugo Meyer. Den andra okänd tillverkare så troligen från Nagel själv. Väldigt udda och faktiskt fula tillsatser.
Som väldigt onödigt vetande kan jag berätta att Pupille såldes R. F. Hunter i England som Rolloroy, samt att det fanns en budgetversion som hette Ranca. Den hade en frontlinsfokuserad Nagel Anastigmat 50mm f/4,5 med en Everset slutare.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
Afrikas Barnkammare
Här kommer en video som Johan Nurminen gjort från fotoresan till Serengeti Nationalpark.
Serengeti Nationalpark är ett av världens mest omtalade vildmarksområden och med en storlek på över 1,5 miljoner hektar utgör det Tanzanias största nationalpark. Ekosystemet i Serengeti är ett av de äldsta i världen och området har genom åren lockat till sig allt från författare som Ernst Hemingway till kända forskare och filmare. Få ställen på jorden erbjuder ett så storslaget djurliv som Serengeti och höjdpunkten är den årliga djurmigrationen då flera miljoner djur rör sig på jakt efter nya betesmarker.
Johan Nurminen deltog i senaste turen av Zoom Fotoresors resa Afrikas Barnkammare och har klippt ihop en väldigt fin video på lite under 10 minuter där vi får beskåda allt ifrån stora kattdjur till zebror, giraffer och otaliga andra djur. Se och njut!
Om du är intresserad av att göra denna resa så är bokningen öppen för nästa års sväng i februari med en av Sveriges främsta bevarandefotografer Tom Svensson.Läs mer här: Zoom Fotoresor - Afrikas Barnkammare
-
Test: Laowa 19/2,8 Zero-D
TestNu kan du läsa vårt test av Laowas specialdesignade vidvinkel till Fujifilm GFX.
Objektivet ger dig en extremt vidvinklig bild med en vinkel på 110° (motsvarar ca 15mm på en 35mm-kamera). Objektivet hör till Laowas Zero-D serie av raktecknande objektiv. En raktecknande ultravidvinkel är ett utmärkt verktyg för bilder av landskap, arkitektur och interiörer.
Mats: Denna optik är manuellt fokuserad och även bländarinställningen sker manuellt via objektivets bländarring. Liksom övriga Laowa-objektiv är 19/2,8 Zero-D en mycket rejäl konstruktion i metall, med en gedigen känsla i fokus- och bländarreglagen. Jag hade dock önskat att klicklägena i bländaringen kändes tydligare, man ska inte behöva titta efter vilken bländare man ställt in utanpå objektivet.
I centrum av bilden är skärpan helt okej på f/2,8 och ut mot kanter och hörn blir det väldigt soft på full öppning. På korta fokusavstånd runt 1-2 meter blir det rejält skarpt i mitten av bilden även på f/2,8. Nedbländad runt f/8-f/11 ökar skärpan över hela bilden och framförallt ut mot kanter och hörn. Det blir dock aldrig lika knivskarpt som hos många av Fujis GF-objektiv, men skärpan på f/8-f/11 är ändå tillräckligt bra för de flesta användare (bortsett från "pixel peepers").
Den mest imponerande egenskapen är förstås den i stort sett obefintliga distorsionen, detta är ett mycket raktecknande ultravidvinkelobjektiv som är som gjort för landskap- och arkitekturfoto. I motljussituationer får man en underbar 10-uddig solstjärnseffekt.
Läs hela testet här: Laowa 19/2,8 Zero-D, för Fuji GFX
Fler bilder tagna med Laowa 19mm f/2,8 Zero-D hittar du här ->>
-
Nyhet: Zhiyun Molus X100 och G60
NyhetSuperkomptakta LED-belysningar på 100W och 60W under 400 gram!
Zhiyun är ett välkänt varumärke bland filmskapare och videokreatörer framförallt för sina innovativa gimbals men idag är det deras belysningsutbud som får utökning med en ny serie LED-lampor för professionella innehållsskapare.
Den nya Molus-serien är en ultrakompakt och bärbar serie som är utformad för att fungera lika bra i alla situationer, oavsett om du är en del av ett litet kreativt team, frilansare eller amatörvideograf.
MOLUS G60 är har en storlek jämförbar med en Rubiks kub och är ultraportabel med sina 300g, men producerar ändå upp till 60W vid maximal effekt. Den ger ett flexibelt CCT-område på 2700K - 6500K som enkelt kan justeras via bluetooth eller med en inbyggd ljusstyrningskontroll på baksidan. Ett CRI på ≥96 och ett TLCI-index (Television Light Consistency Index) på ≥97 säkerställer en korrekt färgåtergivning. För ökad bekvämlighet kan G60 strömförsörjas antingen med en strömadapter eller med USB-C.
Läs mer och beställ här: Zhiyun Molus G60 | Zhiyun Molus G60 Combo
MOLUS X100 är storebror med en vikt på bara 385g och kan ge 100W maximal effekt. X100:s CCT-värde sträcker sig från 2700K-6500K med en CRI≥95 och TLCI≥97. Innehållsskapare som är på språng kan minimera dödtid med tre sätt att driva belysningen, antingen genom att välja mellan ett batterigrepp, en DC-adapter eller en 100W PD-snabbladdning.
Även X100 kan enkelt justera ljusets färgtemperatur och ljusstyrka för att få önskad effekt antingen via bluetooth eller med inbyggda mekaniska styrreglage. När Music Mode är aktiverat kan blixteffekter utlösas av ljud. Till exempel, en blixteffekt som simulerar skottlossning eller som ändras i takt med musiken.
Läs mer och beställ här: Zhiyun Molus X100 | Zhiyun Molus X100 Combo | Zhiyun Molus X100 Pro
Båda LED-lamporna har Zhiyuns nya DynaVort-kylsystem. Ett nytt innovativt kylsystem som består av ett gyroskop och en FOC-fläkt för att förhindra överhettning. Tekniken bygger på en algoritm för flödesdynamik som avsevärt ökar kylningseffektiviteten genom en intelligent kontroll av luftflödet. Detta innebär att innehållsskapare får en ultrakompakt LED-lampa, redo för fotografering i farten, med 100 % jämn belysning utan flimmer.
Den nya ZY Vega-appen gör det möjligt att styra både X100 och G60. Med den här appen har innehållsskapare fullständig kontroll över sin belysning, inklusive möjligheten att fullt ut justera enskilda lampor och gruppera flera lampor tillsammans.
Lamporna finns i flera olika paket beroende på fotograferingssituationen och har Zhiyuns eget ZY-fäste för att fästa ljusmodifierare. En adapter för Bowens fäste finns också tillgänglig.
LED-belysningarna kommer att börja levereras redan i slutet av mars 2023.
-
Drönarsöndag: Visning
En fin dag för en flygtur.
Den här bilden är tagen tidigare denna vecka då vi tillsammans med Mattias Miller från DJI arrangerade en uppvisning av DJI:s Enterprise-drönare för företag och myndigheter som är intresserade av hur drönare kan spara tid, pengar och huvudbry i arbetet. Som bilden förtäljer hade vi otroligt tur med vädret och just när man tänkte att det inte kunde bli mycket bättre dök vår VD Patrik upp med både kaffe och godbit för att verkligen sätta pricken över I:et.
Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro ca. 30 minuter innan utsatt starttid för visningen.
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Blåvinge
Veckans X-files är inskickad av Henrik Larsson.
Henrik: Jag var nere i västmanland för att fota insekter när jag hittade en fjäril, närmare bestämt en blåvinge vilande på en överblommad maskros. Här i dalarna är det mer berg som blockar solljuset men i västmanland är det mer platt så att få solen bakom det man fotar är mycket lättare.
Tack vare kort skärpedjup så kan man bara ana eken i bakgrunden och få fjärilen skarp. Minuten efter så kom ett gäng kossor brakande genom hagen med siktet inställt på mig. Jag såg dom på avstånd men tog ändå chansen att sätta upp stativet. Det hela slutade med att jag rafsade ihop allt jag hade och la benen på ryggen. Närgånga kor på några hundra kg är inget jag vill gå i närkamp med.
Bilden är tagen med Canon EOS 5D Mark III
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Test: FE 20-70/4 G
TestNu kan du läsa vårt test på Sonys nya kompakta normalzoom.
Sony FE 20-70mm f/4 G är en kompakt normalzoom med ett större zoomomfång än vanligt som går från 20mm ultravidvinkel upp till kort tele på 70mm. Vilket gör den till en mycket mångsidig optik som fungerar bra till allt från vida landskapsbilder till porträttfoto.
Mats: Autofokusen jobbar mycket tyst, snabbt och exakt tack vare sina två två linjära XD-motorer. Optiken ger relativt låga förändringar av focus shift vid zoomning (parfokal) och focus breathing vid fokusering.
Sony FE 20-70mm f/4 G levererar mycket bra skärpa genom hela zoomomfånget redan på f/4 och till stor del av bilden. Nedbländad 1-3 steg ökar skärpan framförallt i kanter och hörn beroende på brännvidd och fokusavstånd. Kromatisk aberration går att hitta i känsliga fall, och förekommer lite mer på 20mm än 70mm, men i det stora hela försumbart. En svag vinjettering kan märkas på f/4, som i vanlig ordning avtar vid nedbländning och i princip borta omkring f/8.
Läs hela testet här: FE 20-70/4 G för E-fattning (fullformat)
Fler bilder tagna med Sony FE 20-70mm f/4 G hittar du här ->>
-
Stockholms Fotodag - Therese Asplund
Kom och se Thereses föreläsning om vikten av att kunna lita på det du ser när du redigerar.
Therese Asplund är en svensk porträttfotograf med passion för människor och ljus och driver sedan mer än tio år fotostudion Ateljé Linslusen. Förutom arbetet i studion, med nyföddbebisar, barn och familjer, så gör hon även många jobb ute på location både i uppdrag för olika företag och privatpersoner. På uppdrag för företag fotograferar Therese allt från mode och reklam till arkitektur och produkter. De konstbilder hon gör i sina egna projekt blir ofta tävlingsbilder och Therese har vunnit priser både i Sverige och internationellt.
När det kommer till bildskärmar kan man lätt drunkna i tekniska specifikationer, men vad gör det för skillnad rent praktiskt? Therese Asplund tävlar på allra högsta nivå men lägger hellre tiden på att skapa än att grotta ner sig i tekniken och som vet hur viktigt det är att du kan lita på vad du ser när du redigerar.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00
Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö -
Fotohistoria: Omega 120
Idag ska vi titta på en amerikansk kamera som är både udda och sällsynt.
Simmon Bros. Inc. L.I.C. New York, USA, var kända för deras förstoringsapparater. Alfred Simmon designade Omega 120. Som namnet antyder så tar den 120-film. Den lanserades i mars 1954 och den ger 6x7 negativ. Denna kamera var en föregångare till Koni-Omegaflex som vi berättat om tidigare i denna serie om fotohistoria.
Omega 120 hade en kopplad mätsökare och levererades med en Omicron 90mm f/3,5. Slutaren kom från amerikanska Wollensak och var en Rapax Synchro som klarade 1/400s - 1S + B.
Du ser 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
Stockholms Fotodag - Magnus Winbjörk
Missa inte när Magnus berättar om processen från fototillfälle till print.
Landskap och norrsken är några av de motiv som Magnus Winbjörk har i sin portfölj som djur- och landskapsfotograf i norra Sverige. Med sina bilder vill Magnus visa hela världen hur vackra miljöer som finns i den svenska fjällvärlden.
– Jag vill att det ska se ut som jag vill, som jag hade tänkt mig. Och ju mer jag höll på ju mer insåg jag vilket hantverk det är att printa. Nu är det nästan lika roligt som själva fototillfället! Det går att göra så mycket med olika papper och att redigera bilderna olika för att passa olika storlekar och papper. Till exempel ett porträtt på en äldre person med väderbiten hud passar ju mycket bättre på ett matt, lite grövre papper, medan om du ska skriva ut en bild på något detaljrikt med mycket färg blir det bättre med ett blankare papper och så vidare, förklarar Magnus.
Magnus kommer berätta mer om sina natur- och norrskensbilder, och hur man kan tänka när man skriver ut sina egna bilder, och förklara hela flödet från fotograferingstillfället till färdig utskrift.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00
Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö -
DJI Enterprise - Info & testflygning
Imorgon kl 10:00 är det dags för en visning av DJIs fantastiska enterprise drönare i Umeå!
Imorgon den 16 mars kl 10:00 välkomnar vi dig som är företagare eller myndighet för att få en inblick i DJI fantastiska drönare, specifikt modellerna Matrice 300 RTK och Mavic 3 Enterprise. På plats finns DJI:s egen Mattias Miller och Erik Carlsson från CyberPhoto som hjälper dig att förstå möjligheterna av drönarflygning i din verksamhet.
DJI Mavic 3 Enterprise är en kompakt men kraftfull drönare för kartläggning, inmätning och undersökning. Kartlägg områden med stor effektivitet utan behovet av kontrollpunkter på marken. Drönaren är utrustad med både en vidvinkelkamera och en hybridzoom som ger upp till 56 gånger förstorning så du kan se viktiga detaljer på avstånd. Batteriet är optimerat för långdrift som möjliggör att du får 45 minuters flygtid vilket ger upp till 2 kvadratkilometer täckning på en flygning.
Matrice 300 RTK är DJI:s senaste kommersiella drönarplattform som hämtar inspiration från moderna flygsystem. Den erbjuder upp till 55 minuters flygtid, avancerade AI-funktioner, 6-riktningsavkänning, positionering och mer. Konfigurera din Matrice 300 RTK för att passa dina uppdragsbehov genom att montera upp till 3 nyttolaster (t.ex. kameror eller strålkastare) samtidigt, med en maximal lastkapacitet på 2,7 kg. Matrice 300 RTK är den ultimata drönaren för räddningstjänster, inspektion och kartläggning tack vare sina smarta och automatiserade funktioner.
Eventet har redan ägt rum.
Vi träffas vid Bäcksjön på denna plats: https://goo.gl/maps/SSW4ya2KiMAoDnsH6
Vid frågor kan du alltid kontakta oss på info@cyberphoto.se
-
Nyhet: Nisi Wizard och NM-200S
NyhetTvå nyheter för att komma i rätt position!
Nisi lanserar Wizard W-72 och W-63, ett innovativt kamerafäste som låter dig enkelt växla mellan vertikal och horisontell fotografering med bara ett vrid. Mycket mer flexibelt och smidigare än L-fästen. Utmärkt för tex event-fotografen som behöver växla mellan horisontell och vertikal orientering med jämna mellanrum. Fästet monteras med enkelhet under kameran och stativplattan är av typen Arca Swiss Standard.
Kompatibilitet W-72: Canon R-serien, Fujifilm X-serien, Nikon Z-serien och Olympus-kameror
Kompatibilitet W-63: Sony A-serien och Canon M-serien.
Läs mer och beställ redan idag: Nisi Wizard W-72 | Wizard W-63
Nisi lanserar även makrofokuseringskenan NM-200S. Med hjälp av en makrofokuseringskena (även känt som makroräls eller makrosläde) kan du finjustera och flytta fokuspunkten med lätthet utan att behöva ändra fokuseringen på objektivet. Denna skena är utrustad med rattar för att möjliggöra precis justering samt rotation av kameran.Med en arca-kompatibel snabbfäste kan du lätt montera och montera av kameran och rälsen själv har en arca-design så du kan montera rälsen på ett stativ.
Läs mer och beställ här: Nisi NM-200S
-
Test: Samyang V-AF 75 T1,9 FE
TestSamyangs videofokuserade objektiv-serie V-AF fortsätter att leverera!
Samyang V-AF objektiven fungerar utmärkt för all användningsområden för rörlig bild. För dig som vloggar, är filmstudent eller äger ett litet produktionsbolag. Ljusstarka och uniforma cineobjektiv med autofokus är perfekt för att göra inspelning smidigare och minimera efterbehandlingen.
Mats: Redan på största bländaröppning f/1,8 är skärpan mycket bra till stor del av bilden, och som skarpast från kant till kant blir det redan på f/4. Mycket bra skärpa och bäst hittills i V-AF serien. Det är som väntat inte helt fritt från kromatisk aberration, vinjettering och distorsion. De håller sig på normala nivåer och ungefär vad man kan förvänta sig i denna pris- och prestandaklass, och de är inga som helst problem att korrigera i efterhand.
Ljusstyrkan 1,9 anges med beteckningen T istället för F, som annars alltid anges för objektiv till stillbildskameror. T-värdet är ett korrigerat värde på ljusstyrkan där man tar hänsyn till de ljusförluster som finns i objektivet.
Bilderna tagna med en Sony A7R IV i RAW och konverterade till JPEG i Capture One.
Läs hela testet här: Samyang V-AF 75 T1,9 FE
Fler bilder tagna med Samyang V-AF 75 T1,9 FE hittar du här ->>
-
Stockholms Fotodag - Jonas Borg
Dags att ta steget från stillbild till video? Jonas föreläser om de kreativa möjligheterna och svårigheterna och vad du som nybörjare ska tänka på.
Jonas är en fotograf och filmare baserad i Stockholm. Han har i över 20 år arbetat för stora svenska och internationella företag, organisationer och produktioner. Han var fotograf vid Kronprinsessans bröllop 2010 och har sedan dess haft Kungahuset som klienter. Jonas har vunnit och blivit uppmärksammad i flera internationella fototävlingar såsom ”Tokyo International Photo Awards” och ”Pink Lady food photographer of the year”.
Jonas kommer att prata om att börja filma med sin systemkamera. Då han själv tagit steget att gå från enbart stillbildsfotograf till filmare kommer han prata om vilka kreativa möjligheter – och svårigheter – som finns och vad man kan tänka på som nybörjare när man går från stillbild till video.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00
Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö -
Drönarsöndag: Bullmark ovanför dimman
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Ida Svärling.
Ida: Bullmark ovanför dimman.
Bilden är tagen med DJI Mini 2
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Kattunge
Veckans X-files är inskickad av Benny Skoglund.
Benny: Här kommer en bild som jag tog i somras, uppe i nordöstra Thailand, Sakon Nakhon.
Träffade på kattungen på en marknad som gärna ville vara med på bild.Bilden är tagen med Sony A7R llla och Sony FE 24/1,4 GM
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Test: Sigma 50/1,4 DG DN ART
TestHur står sig Sigmas nya 50mm mot Sonys GM? Läs testet och få svaret!
Sigmas nya 50mm normaloptik med ljusstyrka f/1,4 som är designad med fokus på den höga optiska prestanda som Sigmas Art-serie är känd för. Objektivet tecknar ut fullformat och finns med Sony E- och Panasonic L-fattning.
Mats: På f/1,4 blir det skarpt i centrum, och märkbart softare ut mot kanterna. Vid nedbländning ca 1-2 steg ökar både centrum- och kantskärpan, och som skarpast över hela bilden blir det runt f/4. Distorsionen är svagt kuddformig och faktiskt lite tydligare än vad det brukar vara hos 50mm-objektiv. Vinjetteringen är också mycket märkbar på f/1,4, men minskar som vanligt på mindre öppningar och försumbar runt f/5,6.
Sigma 50/1,4 DG DN ART känns mycket gediget och är till stor del byggt av metall. Känslan i fokus och bländarring kan man heller inte klaga på. Autofokusmotorn jobbar snabbt och tyst och lämpar sig väl för både stillbildsfoto och filmning.
Sigma 50/1,4 DG DN ART är utan tvekan ett skarpt normalobjektiv som levererar bättre skärpa än de flesta f/1,4-objektiv på full öppning, även om det inte når upp till samma kantskärpenivå som Sonys FE 50/1,4 GM kantskärpa på största öppning, och Sony har även lyckats bättre med korrigeringen av longitudinell kromatisk aberration på f/1,4.
Bilderna tagna i RAW med en Sony A7R V i och konverterade till JPEG i Capture One.
Läs hela testet här: Sigma 50/1,4 DG DN ART
Fler bilder tagna med Sigma 50/1,4 DG DN ART hittar du här ->>
-
Stockholms Fotodag - Alexander Mahmoud
Kom och se prisade Dagens Nyheter-fotografen berätta om utmaningarna och vad som krävs för att skapa bilder som berör.
Alexander Mahmoud är fotograf på Dagens Nyheter. Med kameran som verktyg skildrar han händelser både i Sverige och internationellt. Han har följt thailändska bärplockare i Norrland, dokumenterat konsekvenserna av gängskjutningar och mött flyktingar på Lesbos – för att nämna några exempel.
Han har flera gånger nominerats till Stora journalistpriset, som Årets berättare och Årets röst. Han har även vunnit priset tillsammans med DN-journalisterna Josefin Sköld och Patrik Lundberg – för deras granskning av det svenska adoptionssystemet. Då i kategorin Årets avslöjande.
Alexander har även sommarpratat i Sveriges Radio och släppt två böcker, nu senast ”Du vill inte mer” som kom ut i februari på Norstedts förlag. Den nya boken, som Alexander beskriver som en kärleksförklaring till arbetet, är en fotografisk arbetsdagbok där 150 bilder blandas med texter om hans arbete på DN, livet i övrigt och om möten med olika människor – kända såväl som mindre kända.
– Jag jobbar mycket och sen när jag är ledig så vill jag jobba, eller jag drömmer om jobbet. Det är väl så när man har fått sitt drömjobb, säger Alexander om att vara DN-fotograf.
På Stockholms Fotodag den 25:e mars kommer Alexander utifrån sin senaste bok berätta mer om jobbet som fotograf på Dagens Nyheter: Vilka utmaningar han möter, hur hans vardag ser ut och vad som krävs för att skapa bilder som berör.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00
Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, ÄlvsjöVarmt välkommen!
-
Fotohistoria: Chiyoca 35 IF
Återigen så ska vi se närmare på en riktigt sällsynt kamera. Denna gång en japansk kamera från 1950-talet som endast tillverkades i cirka 500 exemplar. En av många "Leica-kopior" från denna tid.
Kameratillverkaren Reise grundades av en tidigare anställd från Kōgaku Seiki, vilket var föregångare till Nicca. I början av 1950-talet så tillverkade Reise i stort sett bara Leica-liknande kameror för Chiyoda Shōkai, en fotobutik i Tokyo. Denna fotobutik var troligen ett stort ekonomiskt stöd för den lilla fabriken som Reise hade. Man ser också en koppling till att fotobutiken hette Chiyoda och kameran hette Chiyoca.
I slutet av 1954 döptes kamerorna om till Chiyotax eftersom namnet Chiyoca låg nära Chiyoko, som användes som kortnamn av företaget Chiyoda Kōgaku Seikō, vilket var föregångaren till Minolta. Tillverkningen av Chiyotax-kamerorna avbröts sommaren 1957, troligen för att Chiyoda Shōkai drog tillbaka sitt stöd och därmed så försvann företaget Reise. Dess chef, följt av ett team av arbetare, anställdes av företaget Misuzu Kōgaku Kōgyō, och fortsatte produktionen av kameran under namnet Alta.
Det verkar som att Reise-företaget var delvis knutet till Tanaka Kōgaku (tillverkare av Tanack), som enligt uppgift distribuerade polisversionen av Chiyoca, och som senare levererade Tanar 5cm f/2-objektiv – ommärkta Altanon – till Alta. Tanaka grundades av en annan tidigare anställd på Kōgaku Seiki, och det fanns kanske personliga band mellan företagets chefer
Företagets fullständiga namn varierade med tiden. Enligt vissa källor var det först "Reise Optical Institute", förmodligen en översättning för Reise Kōgaku Kenkyūjo, ライゼ光学研究所, och senare "Reise Camera Company, Ltd.", kanske för Reise Kamera K.K., ライゼカメラ㈱. Namnet Reise–Kogaku förekommer på Reise-Q.C 5cm f/3.5-objektivet som gjorts för Chiyoca, och Reise Camera Company, Ltd. visas högst upp i den senare Chiyotax IIIF. I septembernumret 1956 av Shashin Kōgyō framträder tillverkaren av Chiyotax som Reise Camera (ライゼカメラ), men den citeras som Reise Kōgaku (ライゼ光学) i oktobernumret. Namnen "Chiyoca Camera Company, Ltd." och "Chiyotax Camera Company, Ltd." som finns på de övre omslagen av Chiyoca- och Chiyotax-kameror är förmodligen dummy-nam. Inte lätt att hänga med i svängarna när namn används kors och tvärs för så länge sedan.
Det förekommer en del ryska kopior av denna kamera. De är relativt lätta att avslöja om man jämför mot en bild av en äkta Chiyoca.
1951 lanseras Chiyoca 35, kallas även Chiyoca I, och kallas även Chiyoca 35 Standard, och kallas även Chiyoca 35 I. Flera namn, men troligen samma kamera. Om den verkligen lanserades 1951 lär ingen kunna bekräfta då den inte omnämns i någon fototidning förrän 1953. Dessa kameror har ingen mätsökare utan endast en optisk sökare. 1952 lanseras Chiyoca IF, som också kallas Chiyoca 35 IF. Den har nu fått blixtsynk därav tillägget i namnet F, för Flash.
Först 1953 kom en modell med mätsökare, den fick namnet Chiyoca IIF
Chiyoca 35 IF levererades oftast med ett Hexar 50 mm f/3.5-objektiv, i en konstruktion som ibland beskrivs som fast men som faktiskt är lite hopfällbar. Detta objektiv gjordes inte officiellt av Konishiroku, de som senare blev Konica. Reise fick tag i olika Hexar 50 mm f/3.5 objektiv avsedda för förstoringsapparater och monterade in dem i en fokuseringssnäcka som de tillverkade själva. De levererades med ett specifikt Chiyoca objektivlock i krom. Tydligen så stämmer inte riktigt fokuseringskammen på dessa objektiv för att användas på Leica mätsökarkameror eller andra Leica-kopior.
Dessa var enkla och billiga kameror och kunde inte på något sätt jämföras med en äkta Leica. Idag så ligger de rätt högt i värde på grund av de är så sällsynta.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
Vackra vinterbilder från Sandra Hallnor
Norrsken och meta för hela slanten!
Vår Content Partner Sandra Hallnor, även känd för många som Portraits of Lapland, är som bekant otroligt duktig på att ta vackra bilder med berättelse. Sandra har skrivit en artikel där hon delar med sig av handfasta tips lånade från Hollywood för att få liv i bilderna.
Du kan läsa artikeln här: Använd storytellingteknik för mer levande semesterbilder på barnen
Klicka här för att se större bild >> Bild 1 | Bild 2 | Bild 3 | Bild 4
Se mer från Sandra Hallnor på Instagram: @portraitsoflapland
-
Test: Laowa 17/4,0 Zero-D
TestNu kan du läsa vårt test på Venus Optics första objektiv för Fujifilms GFX-kameror.
I skrivande stund är Laowa 17/4,0 Zero-D den klart mest vidvinkliga optiken för Fujifilms GFX-system. Bildvinkeln motsvarar en brännvidd på 13 mm på en 35mm fullformatskamera (113°).
Mats: Objektivet har fått Laowas Zero-D-beteckning, vilket innebär att det är så gott som fritt från distorsion - eller med andra ord mycket raktecknande (raka linjer och korrekta vinklar). Denna optik är manuellt fokuserad och även bländarinställningen sker manuellt via objektivets bländarring. Man får heller ingen information ang inställd bländare i bildernas Exif-info eftersom objektivet saknar elektronik.
I mitten av bilden är skärpan relativt bra på f/4, men det gäller bara inom ett begränsat område och skärpan faller snabbt ut mot kanterna. Nedbländad runt f/8-f/16 ökar skärpan framförallt ut mot kanter och hörn. Bländare f/11 är den jag rekommenderar om man är ute efter så bra skärpa som möjligt från hörn till hörn med detta objektiv. Man vinner inget i skärpa genom att blända ner ytterligare till f/16, det ger bara aningen större skärpedjup.
Bilderna tagna med en Fujifilm GFX 100s i RAW och konverterade till JPEG i Capture One.
Läs hela testet här: Laowa 17/4,0 Zero-D
Fler bilder tagna med Laowa 17mm f/4 Zero-D hittar du här ->>
-
Stockholms Fotodag - Jessica Wikström
Missa inte Jessicas föredrag där hon fotograferar porträtt live på scen!
Den 25 mars är det äntligen dags för Stockholms Fotodag 2023! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Stockholms Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!
Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf och ambassadör för Fujifilm baserad i Stockholm, specialiserad inom kreativa och cinematiska porträtt, med klienter över hela världen. Jessica arbetar ofta med en ljuskälla för att plocka fram både dramatik och djupa skuggor i sina bilder – något som kännetecknar hennes bildspråk.
Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Jessica sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och dramatiska porträtt.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00
Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, ÄlvsjöVarmt välkommen!
-
Test: Nisi Filter Swift System
TestVi har testat Nisis filtersystem med smidig klickfunktion för filterstapling.
Vi har under flera år använt oss av Nisis högkvalitativa variabla gråfilter till våra filmproduktioner, och när Nisi släppte Filter Swift System VND så kände vi att vi måste börja använda det istället för att ha två olika filter som måste skruvas på och av hela tiden.
I filmen nedan ser du några exempel på vilket resultat man kan få med och utan de tre filter som ingår i detta kit. Vi har använt oss av samma vitbalans, bländare och slutartid till samtliga filmsekvenser, men Auto-ISO-inställningen gör att ISO förändras när man vrider på filtret, vilket också framgår i filmen.
Mats: Variabla ND-filter är i mitt arbete mer eller mindre ett måste eftersom jag är ute alla tider på dygnet och filmar och fotar, och speciellt nödvändigt är det vid filmning under dygnets ljusaste timmar eftersom ljuset är oftast för starkt för att man ska kunna hålla sig rätt slutartid (t ex 1/50 sek vid 25 fps).Tidigare har jag använt allt från fasta ND-filter och på senare tid även variabla ND av varierande kvalitéer. Klart bäst har hittills varit Nisis variabla filter i True Color -serien, som också ingår i detta kit.
Läs hela testet här: Nisi Filter Swift System VND / Black Mist-kit
-
Drönarsöndag: Trysunda
Sommar, sol och stugliv!
Min flickväns familj har en stuga på ön Trysunda som är beläget utanför Örnsköldsvik. För oss hör det sommaren till att besöka stugan minst en gång men gärna mer om vädret tillåter och i mån av tid. Personligen tycker jag det är väldigt skönt att få komma iväg från staden en några dagar, skruva ner tempot och det enda jag behöver fundera på är vad som ska slängas på grillen nästa gång. Namnet Trysunda betyder "Tre sund".
Bilden är tagen sommaren 2020 med en DJI Mavic Pro.
/Carl
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Area 51
Veckans X-files är inskickad av Robin Jonsson.
Robin: Jag har bifogat en bild jag tagit på en god väns Buick av årsmodell
1927. Bilen kommer från området kring Area 51 i USA.Bilden är tagen med en Nikon Z50 + Nikkor Z DX 50-250/4,5-6,3 VR
Bländare: f/10, slutare: 1/2 s, ISO: 100, brännvidd: 98 mm
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Tävling: Jubileumsresa med Fujifilm och konstnärsduon Alexandrov Klum är avgjord
Ett stort grattis till Lars Aune som har vunnit en resa till Madeira värde 24 900:-!
Lars berättar om sitt bidrag från en oförglömlig fotoresa till Island:
Kerlingarfjöll är en bergskedja som ligger i Islands centrala högland. Undangömt inom denna bergskedja ligger Hveradalir, ett geotermiskt underland med ångande ventiler, kokande lerpölar och regnbågsfärgade varmkällor. Kombinationen av vandringsleder, rostfärgade berg och ångmoln skapar en av Islands mest unika vandrings- och fotograferingsdestinationer.
Kerlingarfjöll är beläget i centrala Island och är endast åtkomligt genom att köra på ojämna, grusiga F-vägar. För att komma hit måste du antingen hyra en fyrhjulsdriven terrängbil, ta en buss eller följa med på en rundtur.
En fotoresa har lett till en annan, och i slutet av maj bär det av till Madeira tillsammans med Fujifilm, konstnärsduon Alexandrov Klum och Zoom Fotoresor. Jubileumsresan "Madeiras Unika Landskap" kommer bjuda på fyra dagar fyllda med landskapsfotografering, god mat och överraskningar. Vi hoppas att även denna fotoresa ska bli oförglömlig.
Ett stort tack till Fujifilm, Zoom Fotoresor och alla som varit med och skicka in sina bidrag till denna tävling. Över 100 bidrag skickades in och det har varit en fröjd att få ta del av alla fantastiska bilder från jordens unika landskap.
Trevlig helg!
-
Nytt hos oss: Nisi Matte Box C5
NyhetEn mycket behändig och högkvalitativ matte box i tre olika kit!
Nisi Matte Box C5 är framtagen för DSLR och spegellösa kameror för att förhindra bländning och överstrålning från solljus och starka ljuskällor. Samtidigt låter C5 dig använda två rektangulära filter samtidigt tack vara sina dubbla filterutrymmen. Nisi Matte Box C5 är mycket behändig och högkvalitativ och finns i tre olika kit; Starter, Filmmaker och Cinema!
Vad innehåller kiten?
Starter Kit - 2 990:-
• 1 st NiSi Matte Box C5
• 1 st Filterfack för 4x5,65" Cine-filter
• 1 st Filterfack för 100x100 mm fyrkantsfilter eller 4x4" Cine-filter
• 4 st Adapterringar (67, 72, 77 och 82 mm)
• 1 st FörvaringsväskaFilmmaker Kit - 7 990:-
• Allt från föregående kit
• 1 st True Color V-ND 1-5 steg filter
• 1 st FS ND16 (4 steg) 4x5.65" filter
• 1 st Black Mist 1/8 4x5,65" filterCinema Kit - 9 790:-
• Allt från föregående kit
• 1st True Color Roterande PL filterLäs mer och beställ här: Nisi Matte Box C5 Starter Kit | Filmmaker Kit | Cinema Kit
-
Nyhet: Samyang V-AF MF Adapter
NyhetUtöka funktionaliteten på din V-AF objektiv med mekanisk manuell fokus!
Öppna upp funktionaliteten på dina Samyang V-AF-objektiv ännu mer. Med hjälp av nya V-AF MF Adapter får dina Samyang V-AF objektiv sann cine-funktionalitet. Adaptern monteras på framsidan av objektivet och ger mekanisk fokus istället för elektronisk manuell fokus på ditt objektiv.
Adaptern har en fokusring som roterar cirka 300 grader beroende vilken V-AF-objektiv du sätter den på. Adaptern har alltså fasta stop, precis som klassiska filmobjektiv. Utöver detta så har ringen också längdindikatorer så du vet vart fokuset befinner sig och kan dra fokus efter utsatta punkter.
Rotationsvinkel:
- V-AF 20mm - Ej utgiven i skrivande stund
- V-AF 24mm - 300°
- V-AF 35mm - 290°
- V-AF 45mm - 280°
- V-AF 75mm - 240°
Läs mer och beställ här: Samyang V-AF MF Adapter
-
Test: Canon RF 24/1,8 Macro IS STM
TestNu kan du läsa vårt test på Canons nya vidvinkeloptik till RF-fattningen!
Mats: Skärpan är mycket bra redan på största bländaröppning till stor del av bilden. Vid nedbländning ökar skärpan framförallt i kanterna och som bäst från kant till kant når den runt f/5,6. För bäst resultat ända ut i hörnen behöver man oftast blända ner ytterligare runt f/8-f/11 lite beroende på motiv och fokusavstånd.
Distorsion och vinjettering är däremot mycket påtagliga i okorrigerade RAW-bilder och som jag anser är objektivets svagaste punkter. I JPEG direkt ur kameran märks inte dessa två egenskaper lika väl då kameran korrigerar dem automatiskt.
Läs hela testet här: Canon RF 24/1,8 Macro IS STM
Fler bilder tagna med Canon RF 24/1,8 IS STM hittar du här ->>
-
Nyhet: Fujifilm Instax Mini 12
NyhetVärldens mest sålda direktfilmskamera är tillbaka, bättre än någonsin!
Fujifilm Instax Mini 12 är uppföljaren till världens mest sålda direktfilmskamera Instax Mini 11, en kompakt kamera för alla tillfällen som framkallar bilden direkt. Passar utmärkt till att föreviga roliga aktiviteter,bröllop, fest, eller varför inte på resan?
Kameran har behållt sitt bubbliga uttryck men med en mer kompakt design. Nu är det lättare än någonsin att använda instax-kameran, bara vrid på linsen för att börja fota.
Utmärkande egenskaper:
- Förbättrad automatisk exponering, skarpare och bättre bilder.
- Bättre användbarhet! Vrid linsen och kameran är redo att användas.
- Parallaxkorrigering, säkerställer att objektet är i mitten.
- Skriver ut bilder snabbare, det tar bara 5 sekunder.
Leveransstart för Instax Mini 12 är redan i mitten av mars!
Se vårt utbud av polaroidkameror här.Läs mer och beställ här: Fujifilm Instax Mini 12 vit | Mintgrön | Rosa | Blå | Lila
-
Fotohistoria: Gokoku
En kamera som har en återspolningsratt som helt saknar funktion, endast avsedd att ge samma look som en Leica. Detta är ännu en mycket ovanlig kamera. Denna gång från Japan. Vi ska titta närmare på en Gokoku No.1.
6 februari 1936 bryter sig en pappersdivision ur Rikagaku Kogyo och bildar Riken Kankoshi Co. 1938 byter de namn till Riken Optical Co., Ltd. och börjar tillverka objektiv och kameror. 1963 byter de namn till Ricoh Company, Ltd och 2011 så köper Ricoh upp Pentax.
Gokoku No.1 lanserades egentligen 1938 som Riken No.1. Den har fokalplansslutare och påminner inte så lite om en Leica. Riken No.1 såldes som Gokoku No.1 under 1939 och 1940. Gokoku är japanska betyder "beskyddare av landet" vilket var ett av krigstidens patriotiska namn som Riken använde.
Kamerans logo är lite udda med ett stiliserat G som knappt kan utläsas. Kameran är märkt R.K.K. vilket då står för Riken Kōgaku Kōgyō. Slutaren klarar 1/500s - 1/20s + Z. Man beräknar att mellan 1500 och 2000 exemplar tillverkades.
På kamerans topp sitter frammtningsratten på höger sida och under den sitter filmräkneverket. Slutaren spänns i samma rörelse som filmen dras fram. Eftersom den använder 127-film så behövs filmen inte spolas tillbaka, Som jag skrev i inledningen så sitter det en återspolningsratt som helt saknar funktion. Dess enda syfte är att ge kameran en Leica-look. Man tar bort hela bakstycket tillsammans med kamerans botten för att ladda filmen. Negativen blir 3x4cm.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
Vi söker en säljare till vår butik!
Glad, kunnig och driven? Skicka in din ansökan till oss så snart som möjligt!
Vi söker en person som vill jobba som säljare i vår butik i Umeå. Tjänsten är heltid och innefattar ett varierande arbete, men din främsta uppgift är att på bästa möjliga sätt hjälpa och vägleda våra besökande kunder. Arbetstiderna är 8-17, måndag-fredag. Utöver det dagliga arbetet i butiken kommer du även att samarbeta med både vår inbytesavdelning och logistikavdelning.
Du som söker är:
• Glad, positiv och utåtriktad
• Självgående och van vid att fatta egna beslut
• Kunnig inom och intresserad av foto- och videoprodukter
• Van vid att ta emot och bemöta alla typer av kunder
• Driven av att jobba mot både personliga och gemensamma säljmålOm du känner igen dig i beskrivningen ovan är du välkommen att skicka in din ansökan så snart som möjligt till butiken@cyberphoto.se. Sista ansökningsdag är 24/3, men tjänsten kan komma att tillsättas tidigare än så om vi hittar rätt person.