Test

2023-03-21

Test: Laowa 19/2,8 Zero-D

Nu kan du läsa vårt test av Laowas specialdesignade vidvinkel till Fujifilm GFX.

Objektivet ger dig en extremt vidvinklig bild med en vinkel på 110° (motsvarar ca 15mm på en 35mm-kamera). Objektivet hör till Laowas Zero-D serie av raktecknande objektiv.  En raktecknande ultravidvinkel är ett utmärkt verktyg för bilder av landskap, arkitektur och interiörer.

Mats: Denna optik är manuellt fokuserad och även bländarinställningen sker manuellt via objektivets bländarring. Liksom övriga Laowa-objektiv är 19/2,8 Zero-D en mycket rejäl konstruktion i metall, med en gedigen känsla i fokus- och bländarreglagen. Jag hade dock önskat att klicklägena i bländaringen kändes tydligare, man ska inte behöva titta efter vilken bländare man ställt in utanpå objektivet.

I centrum av bilden är skärpan helt okej på f/2,8 och ut mot kanter och hörn blir det väldigt soft på full öppning. På korta fokusavstånd runt 1-2 meter blir det rejält skarpt i mitten av bilden även på f/2,8. Nedbländad runt f/8-f/11 ökar skärpan över hela bilden och framförallt ut mot kanter och hörn. Det blir dock aldrig lika knivskarpt som hos många av Fujis GF-objektiv, men skärpan på f/8-f/11 är ändå tillräckligt bra för de flesta användare (bortsett från "pixel peepers").

Den mest imponerande egenskapen är förstås den i stort sett obefintliga distorsionen, detta är ett mycket raktecknande ultravidvinkelobjektiv som är som gjort för landskap- och arkitekturfoto. I motljussituationer får man en underbar 10-uddig solstjärnseffekt.

Läs hela testet här: Laowa 19/2,8 Zero-D, för Fuji GFX

Fler bilder tagna med Laowa 19mm f/2,8  Zero-D hittar du här ->>