• Test: Laowa 19/2,8 Zero-D

    Test

    Nu kan du läsa vårt test av Laowas specialdesignade vidvinkel till Fujifilm GFX.

    Objektivet ger dig en extremt vidvinklig bild med en vinkel på 110° (motsvarar ca 15mm på en 35mm-kamera). Objektivet hör till Laowas Zero-D serie av raktecknande objektiv.  En raktecknande ultravidvinkel är ett utmärkt verktyg för bilder av landskap, arkitektur och interiörer.

    Mats: Denna optik är manuellt fokuserad och även bländarinställningen sker manuellt via objektivets bländarring. Liksom övriga Laowa-objektiv är 19/2,8 Zero-D en mycket rejäl konstruktion i metall, med en gedigen känsla i fokus- och bländarreglagen. Jag hade dock önskat att klicklägena i bländaringen kändes tydligare, man ska inte behöva titta efter vilken bländare man ställt in utanpå objektivet.

    I centrum av bilden är skärpan helt okej på f/2,8 och ut mot kanter och hörn blir det väldigt soft på full öppning. På korta fokusavstånd runt 1-2 meter blir det rejält skarpt i mitten av bilden även på f/2,8. Nedbländad runt f/8-f/11 ökar skärpan över hela bilden och framförallt ut mot kanter och hörn. Det blir dock aldrig lika knivskarpt som hos många av Fujis GF-objektiv, men skärpan på f/8-f/11 är ändå tillräckligt bra för de flesta användare (bortsett från "pixel peepers").

    Den mest imponerande egenskapen är förstås den i stort sett obefintliga distorsionen, detta är ett mycket raktecknande ultravidvinkelobjektiv som är som gjort för landskap- och arkitekturfoto. I motljussituationer får man en underbar 10-uddig solstjärnseffekt.

    Läs hela testet här: Laowa 19/2,8 Zero-D, för Fuji GFX

    Fler bilder tagna med Laowa 19mm f/2,8  Zero-D hittar du här ->>

  • Nyhet: Zhiyun Molus X100 och G60

    Nyhet

    Superkomptakta LED-belysningar på 100W och 60W under 400 gram!

    Zhiyun är ett välkänt varumärke bland filmskapare och videokreatörer framförallt för sina innovativa gimbals men idag är det deras belysningsutbud som får utökning med en ny serie LED-lampor för professionella innehållsskapare.

    Den nya Molus-serien är en ultrakompakt och bärbar serie som är utformad för att fungera lika bra i alla situationer, oavsett om du är en del av ett litet kreativt team, frilansare eller amatörvideograf.

    ZhiyunNyhetLED_blogg2.jpg

    MOLUS G60 är har en storlek jämförbar med en Rubiks kub och är ultraportabel med sina 300g, men producerar ändå upp till 60W vid maximal effekt. Den ger ett flexibelt CCT-område på 2700K - 6500K som enkelt kan justeras via bluetooth eller med en inbyggd ljusstyrningskontroll på baksidan. Ett CRI på ≥96 och ett TLCI-index (Television Light Consistency Index) på ≥97 säkerställer en korrekt färgåtergivning. För ökad bekvämlighet kan G60 strömförsörjas antingen med en strömadapter eller med USB-C.

    Läs mer och beställ här: Zhiyun Molus G60Zhiyun Molus G60 Combo

    ZhiyunNyhetLED_blogg3.jpg

    MOLUS X100 är storebror med en vikt på bara 385g och kan ge 100W maximal effekt. X100:s CCT-värde sträcker sig från 2700K-6500K med en CRI≥95 och TLCI≥97. Innehållsskapare som är på språng kan minimera dödtid med tre sätt att driva belysningen, antingen genom att välja mellan ett batterigrepp, en DC-adapter eller en 100W PD-snabbladdning.

    Även X100 kan enkelt justera ljusets färgtemperatur och ljusstyrka för att få önskad effekt antingen via bluetooth eller med inbyggda mekaniska styrreglage. När Music Mode är aktiverat kan blixteffekter utlösas av ljud. Till exempel, en blixteffekt som simulerar skottlossning eller som ändras i takt med musiken.

    Läs mer och beställ här: Zhiyun Molus X100Zhiyun Molus X100 Combo | Zhiyun Molus X100 Pro

    Båda LED-lamporna har Zhiyuns nya DynaVort-kylsystem. Ett nytt innovativt kylsystem som består av ett gyroskop och en FOC-fläkt för att förhindra överhettning. Tekniken bygger på en algoritm för flödesdynamik som avsevärt ökar kylningseffektiviteten genom en intelligent kontroll av luftflödet. Detta innebär att innehållsskapare får en ultrakompakt LED-lampa, redo för fotografering i farten, med 100 % jämn belysning utan flimmer.

    Den nya ZY Vega-appen gör det möjligt att styra både X100 och G60. Med den här appen har innehållsskapare fullständig kontroll över sin belysning, inklusive möjligheten att fullt ut justera enskilda lampor och gruppera flera lampor tillsammans.

    Lamporna finns i flera olika paket beroende på fotograferingssituationen och har Zhiyuns eget ZY-fäste för att fästa ljusmodifierare. En adapter för Bowens fäste finns också tillgänglig.

    LED-belysningarna kommer att börja levereras redan i slutet av mars 2023.

    ZhiyunNyhetLED_blogg1.jpg

  • Stockholms Fotodag 2023

    Allt du behöver veta om helgens mässa i Stockholm!

    Under Stockholms Fotodag hittar du den senaste fototekniken. Du möter tillverkarna som låter dig testa nya kameror, objektiv och andra tillbehör som stativ och väskor. Är du på gång att skaffa dig en ny utrustning, då har du här chansen att prata direkt med experterna – för att hitta just det som passar dig! Och framför allt: vad som känns bäst just i din hand!

    Du har också möjlighet att ta del av exklusiva mässerbjudanden hos oss under dagen.

    Du som inte har möjlighet att fysiskt besöka mässan kan se den livestreamad här: Kamera&Bild Stockholms Fotodag LIVE

    Under Fotodagens inspirerande föredrag får du möjlighet att själv utvecklas som fotograf. De välkända fotograferna delar med sig av sina kunskaper och bjuder på sina idéer. Du får även chansen att möta proffs inom en mängd olika genrer, som alla ger dig tipsen för hur du kan bli en bättre fotograf! Du lyssnar till deras föredrag för att höra mer om tankarna bakom bildskapandet, och du möter dem även personligen för att kunna ställa just dina frågor – om motiven, utrustningen och vägen fram till den perfekta bilden.

    StockholmsFotodag_föreläsare.jpg

    Program

    09:00 Fotodagen öppnar
    09.30 Jessica Wikström - Fotograferar live på scen
    10.45 Jonas Borg - Från stillbild till video
    12.00 Alexander Mahmoud - Att arbeta som pressfotograf
    12.45 Lunchpaus.
    14.00 Paneldiskussion
    15:00 Therese Asplund - Om färger och porträtt
    16:15 Magnus Winbjörk - Från fototillfälle till print
    17.00 Fotodagen avslutas

    Vi  kommer även att ha en paneldiskussion där några av Sveriges mest meriterade fotografer diskuterar aktuella ämnen inom fotografin utifrån sina egna erfarenheter och sitt bildskapande. Under diskussionen som leds av moderator Calle Rosenqvist från Kamera & Bild kommer det även finnas möjlighet för dig i publiken att ställa frågor.

    Nytt för i år är att alla seminarier, vimmel från mässgolvet samt exklusiva och spännande intervjuer kommer att livesändas för att ni som inte har möjlighet att närvara fysiskt, skall få ut så mycket som möjligt av dagen – fast hemifrån.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00 Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

    Varmt välkommen!

     

  • Drönarsöndag: Visning

    En fin dag för en flygtur.

    Den här bilden är tagen tidigare denna vecka då vi tillsammans med Mattias Miller från DJI arrangerade en uppvisning av DJI:s Enterprise-drönare för företag och myndigheter som är intresserade av hur drönare kan spara tid, pengar och huvudbry i arbetet. Som bilden förtäljer hade vi otroligt tur med vädret och just när man tänkte att det inte kunde bli mycket bättre dök vår VD Patrik upp med både kaffe och godbit för att verkligen sätta pricken över I:et.

    Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro ca. 30 minuter innan utsatt starttid för visningen.


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Blåvinge

    Veckans X-files är inskickad av Henrik Larsson.

    Henrik: Jag var nere i västmanland för att fota insekter när jag hittade en fjäril, närmare bestämt en blåvinge vilande på en överblommad maskros. Här i dalarna är det mer berg som blockar solljuset men i västmanland är det mer platt så att få solen bakom det man fotar är mycket lättare.

    Tack vare kort skärpedjup så kan man bara ana eken i bakgrunden och få fjärilen skarp. Minuten efter så kom ett gäng kossor brakande genom hagen med siktet inställt på mig. Jag såg dom på avstånd men tog ändå chansen att sätta upp stativet. Det hela slutade med att jag rafsade ihop allt jag hade och la benen på ryggen. Närgånga kor på några hundra kg är inget jag vill gå i närkamp med.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med Canon EOS 5D Mark III


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Tävling: Vårspår

    Spåra upp våren och fånga den på bild så kan du vinna en 12 månaders prenumeration på Capture One!

    Kom med oss och fånga vårspåren i din omgivning på bild och tagga oss så har du chansen att vinna ett av marknadens bästa fotoredigeringsprogram - Capture One Pro, i en 12 månadersversion + stilpaketet Beyond Styles Collection till ett totalt värde av värde 3490:-. Tävlingen pågår t.o.m. fredag den 31 mars.

    Capture One har nyligen lanserat en 12 månaders prenumeration med åtkomst till alla versioner inom Capture One Pro. Importera, organisera, exportera och redigera bilder med ett stort utbud av avancerade bildbehandlingsfunktioner. Capture One Pro erbjuder dig även blixtsnabb och smidig tethering (fotografering direkt till datorn) och andra tidsbesparande funktioner. RAW-konverteringen hos Capture One Pro är t ex bland de bästa på marknaden och ger dig den bästa möjliga bilden att börja redigera. 

    Gör så här:
    • Fånga dina vårspår i bild, ladda upp din bild på Instagram och tagga med #vårspår23. Endast ett bidrag per deltagande. Om flera bidrag har laddats upp är det senaste som gäller.
    • Tävlingen pågår t o m den 31 mars. Anställda på CyberPhoto eller familjemedlemmar till anställda får ej delta.
    • Vinnaren meddelas och presenteras i början på april i våra kanaler.
    • Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

    För dig som ännu inte är bekant med Capture One Pro har vi en superbra samling artiklar här: Capture One - Redigera dina bilder som ett proffs!

    Capture One låter dig även prova på Capture One Pro gratis i 30 dagar så kom igång redan idag!

    Lycka till! 🌼

  • Test: FE 20-70/4 G

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Sonys nya kompakta normalzoom.

    Sony FE 20-70mm f/4 G är en kompakt normalzoom med ett större zoomomfång än vanligt som går från 20mm ultravidvinkel upp till kort tele på 70mm. Vilket gör den till en mycket mångsidig optik som fungerar bra till allt från vida landskapsbilder till porträttfoto.

    Mats: Autofokusen jobbar mycket tyst, snabbt och exakt tack vare sina två två linjära XD-motorer. Optiken ger relativt låga förändringar av focus shift vid zoomning (parfokal) och focus breathing vid fokusering.

    Sony FE 20-70mm f/4 G levererar mycket bra skärpa genom hela zoomomfånget redan på f/4 och till stor del av bilden. Nedbländad 1-3 steg  ökar skärpan framförallt i kanter och hörn beroende på brännvidd och fokusavstånd. Kromatisk aberration går att hitta i känsliga fall, och förekommer lite mer på 20mm än 70mm, men i det stora hela försumbart. En svag vinjettering kan märkas på f/4, som i vanlig ordning avtar vid nedbländning och i princip borta omkring f/8.

    Läs hela testet här: FE 20-70/4 G för E-fattning (fullformat)

    Fler bilder tagna med Sony FE 20-70mm f/4 G hittar du här ->>

  • Stockholms Fotodag - Therese Asplund

    Kom och se Thereses föreläsning om vikten av att kunna lita på det du ser när du redigerar.

    Therese Asplund är en svensk porträttfotograf med passion för människor och ljus och driver sedan mer än tio år fotostudion Ateljé Linslusen. Förutom arbetet i studion, med nyföddbebisar, barn och familjer, så gör hon även många jobb ute på location både i uppdrag för olika företag och privatpersoner. På uppdrag för företag fotograferar Therese allt från mode och reklam till arkitektur och produkter. De konstbilder hon gör i sina egna projekt blir ofta tävlingsbilder och Therese har vunnit priser både i Sverige och internationellt.

    therese_asplund_-_empowered_0.jpg

    När det kommer till bildskärmar kan man lätt drunkna i tekniska specifikationer, men vad gör det för skillnad rent praktiskt? Therese Asplund tävlar på allra högsta nivå men lägger hellre tiden på att skapa än att grotta ner sig i tekniken och som vet hur viktigt det är att du kan lita på vad du ser när du redigerar.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00 Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

  • Fotohistoria: Omega 120

    Idag ska vi titta på en amerikansk kamera som är både udda och sällsynt.

    Simmon Bros. Inc. L.I.C. New York, USA, var kända för deras förstoringsapparater. Alfred Simmon designade Omega 120. Som namnet antyder så tar den 120-film. Den lanserades i mars 1954 och den ger 6x7 negativ. Denna kamera var en föregångare till Koni-Omegaflex som vi berättat om tidigare i denna serie om fotohistoria.

    Omega 120 hade en kopplad mätsökare och levererades med en Omicron 90mm f/3,5. Slutaren kom från amerikanska Wollensak och var en Rapax Synchro som klarade 1/400s - 1S + B.

    Du ser 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Stockholms Fotodag - Magnus Winbjörk

    Missa inte när Magnus berättar om processen från fototillfälle till print.

    Landskap och norrsken är några av de motiv som Magnus Winbjörk har i sin portfölj som djur- och landskapsfotograf i norra Sverige. Med sina bilder vill Magnus visa hela världen hur vackra miljöer som finns i den svenska fjällvärlden.

    – Jag vill att det ska se ut som jag vill, som jag hade tänkt mig. Och ju mer jag höll på ju mer insåg jag vilket hantverk det är att printa. Nu är det nästan lika roligt som själva fototillfället! Det går att göra så mycket med olika papper och att redigera bilderna olika för att passa olika storlekar och papper. Till exempel ett porträtt på en äldre person med väderbiten hud passar ju mycket bättre på ett matt, lite grövre papper, medan om du ska skriva ut en bild på något detaljrikt med mycket färg blir det bättre med ett blankare papper och så vidare, förklarar Magnus.

    magnus_winbjorktriptyk_blogg.jpg

    Magnus kommer berätta mer om sina natur- och norrskensbilder, och hur man kan tänka när man skriver ut sina egna bilder, och förklara hela flödet från fotograferingstillfället till färdig utskrift.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00 Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

  • DJI Enterprise - Info & testflygning

    Imorgon kl 10:00 är det dags för en visning av DJIs fantastiska enterprise drönare i Umeå!

    Imorgon den 16 mars kl 10:00 välkomnar vi dig som är företagare eller myndighet för att få en inblick i DJI fantastiska drönare, specifikt modellerna Matrice 300 RTK och Mavic 3 Enterprise. På plats finns DJI:s egen Mattias Miller och Erik Carlsson från CyberPhoto som hjälper dig att förstå möjligheterna av drönarflygning i din verksamhet.

    DJI Mavic 3 Enterprise är en kompakt men kraftfull drönare för kartläggning, inmätning och undersökning. Kartlägg områden med stor effektivitet utan behovet av kontrollpunkter på marken. Drönaren är utrustad med både en vidvinkelkamera och en hybridzoom som ger upp till 56 gånger förstorning så du kan se viktiga detaljer på avstånd. Batteriet är optimerat för långdrift som möjliggör att du får 45 minuters flygtid vilket ger upp till 2 kvadratkilometer täckning på en flygning.

    Matrice 300 RTK är DJI:s senaste kommersiella drönarplattform som hämtar inspiration från moderna flygsystem. Den erbjuder upp till 55 minuters flygtid, avancerade AI-funktioner, 6-riktningsavkänning, positionering och mer. Konfigurera din Matrice 300 RTK för att passa dina uppdragsbehov genom att montera upp till 3 nyttolaster (t.ex. kameror eller strålkastare) samtidigt, med en maximal lastkapacitet på 2,7 kg. Matrice 300 RTK är den ultimata drönaren för räddningstjänster, inspektion och kartläggning tack vare sina smarta och automatiserade funktioner.

    Anmälan är bindande men eventet är kostnadsfritt.

    Klicka här för att anmäla dig >>

    Vi träffas vid Bäcksjön på denna plats: https://goo.gl/maps/SSW4ya2KiMAoDnsH6

    Vid frågor kan du alltid kontakta oss på info@cyberphoto.se

  • Nyhet: Nisi Wizard och NM-200S

    Nyhet

    Två nyheter för att komma i rätt position!

    Nisi lanserar Wizard W-72 och W-63, ett innovativt kamerafäste som låter dig enkelt växla mellan vertikal och horisontell fotografering med bara ett vrid. Mycket mer flexibelt och smidigare än L-fästen.  Utmärkt för tex event-fotografen som behöver växla mellan horisontell och vertikal orientering med jämna mellanrum. Fästet monteras med enkelhet under kameran och stativplattan är av typen Arca Swiss Standard.

    Kompatibilitet W-72: Canon R-serien, Fujifilm X-serien, Nikon Z-serien och Olympus-kameror

    Kompatibilitet W-63: Sony A-serien och Canon M-serien. 

    Läs mer och beställ redan idag: Nisi Wizard W-72Wizard W-63


    Nisi lanserar även makrofokuseringskenan NM-200S. Med hjälp av en makrofokuseringskena (även känt som makroräls eller makrosläde) kan du finjustera och flytta fokuspunkten med lätthet utan att behöva ändra fokuseringen på objektivet. Denna skena är utrustad med rattar för att möjliggöra precis justering samt rotation av kameran.

    Med en arca-kompatibel snabbfäste kan du lätt montera och montera av kameran och rälsen själv har en arca-design så du kan montera rälsen på ett stativ.

    Läs mer och beställ här: Nisi NM-200S

  • Test: Samyang V-AF 75 T1,9 FE

    Test

    Samyangs videofokuserade objektiv-serie V-AF fortsätter att leverera!

    Samyang ​V-AF objektiven fungerar utmärkt för all användningsområden för rörlig bild. För dig som vloggar, är filmstudent eller äger ett litet produktionsbolag. Ljusstarka och uniforma cineobjektiv med autofokus är perfekt för att göra inspelning smidigare och minimera efterbehandlingen.

    Mats: Redan på största bländaröppning f/1,8 är skärpan mycket bra till stor del av bilden, och som skarpast från kant till kant blir det redan på f/4. Mycket bra skärpa och bäst hittills i V-AF serien. Det är som väntat inte helt fritt från kromatisk aberration, vinjettering och distorsion. De håller sig på normala nivåer och ungefär vad man kan förvänta sig i denna pris- och prestandaklass, och de är inga som helst problem att korrigera i efterhand.

    Ljusstyrkan 1,9 anges med beteckningen T istället för F, som annars alltid anges för objektiv till stillbildskameror. T-värdet är ett korrigerat värde på ljusstyrkan där man tar hänsyn till de ljusförluster som finns i objektivet.

    Bilderna tagna med en Sony A7R IV i RAW och konverterade till JPEG i Capture One.

    Läs hela testet här: Samyang V-AF 75 T1,9 FE

    Fler bilder tagna med Samyang V-AF 75 T1,9 FE hittar du här ->>

  • Stockholms Fotodag - Jonas Borg

    Dags att ta steget från stillbild till video? Jonas föreläser om de kreativa möjligheterna och svårigheterna och vad du som nybörjare ska tänka på.

    Jonas är en fotograf och filmare baserad i Stockholm. Han har i över 20 år arbetat för stora svenska och internationella företag, organisationer och produktioner. Han var fotograf vid Kronprinsessans bröllop 2010 och har sedan dess haft Kungahuset som klienter. Jonas har vunnit och blivit uppmärksammad i flera internationella fototävlingar såsom ”Tokyo International Photo Awards” och ”Pink Lady food photographer of the year”.

    Jonas kommer att prata om att börja filma med sin systemkamera. Då han själv tagit steget att gå från enbart stillbildsfotograf till filmare kommer han prata om vilka kreativa möjligheter – och svårigheter – som finns och vad man kan tänka på som nybörjare när man går från stillbild till video.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00 Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

  • Drönarsöndag: Bullmark ovanför dimman

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Ida Svärling.

    Ida: Bullmark ovanför dimman.

    Bilden är tagen med DJI Mini 2


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Kattunge

    Veckans X-files är inskickad av Benny Skoglund.

    Benny: Här kommer en bild som jag tog i somras, uppe i nordöstra Thailand, Sakon Nakhon.
    Träffade på kattungen på en marknad som gärna ville vara med på bild.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med Sony A7R llla och Sony FE 24/1,4 GM


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Test: Sigma 50/1,4 DG DN ART

    Test

    Hur står sig Sigmas nya 50mm mot Sonys GM? Läs testet och få svaret!

    Sigmas nya 50mm normaloptik med ljusstyrka f/1,4 som är designad med fokus på den höga optiska prestanda som Sigmas Art-serie är känd för. Objektivet tecknar ut fullformat och finns med Sony E- och Panasonic L-fattning.

    Mats: På f/1,4 blir det skarpt i centrum, och märkbart softare ut mot kanterna. Vid nedbländning ca 1-2 steg ökar både centrum- och kantskärpan, och som skarpast över hela bilden blir det runt f/4. Distorsionen är svagt kuddformig och faktiskt lite tydligare än vad det brukar vara hos 50mm-objektiv. Vinjetteringen är också mycket märkbar på f/1,4, men minskar som vanligt på mindre öppningar och försumbar runt f/5,6.

    Sigma 50/1,4 DG DN ART känns mycket gediget och är till stor del byggt av metall. Känslan i fokus och bländarring kan man heller inte klaga på. Autofokusmotorn jobbar snabbt och tyst och lämpar sig väl för både stillbildsfoto och filmning.

    Sigma 50/1,4 DG DN ART är utan tvekan ett skarpt normalobjektiv som levererar bättre skärpa än de flesta f/1,4-objektiv på full öppning, även om det inte når upp till samma kantskärpenivå som Sonys FE 50/1,4 GM kantskärpa på största öppning, och Sony har även lyckats bättre med korrigeringen av longitudinell kromatisk aberration på f/1,4.

    Bilderna tagna i RAW med en Sony A7R V i och konverterade till JPEG i Capture One.

    Läs hela testet här: Sigma 50/1,4 DG DN ART

    Fler bilder tagna med Sigma 50/1,4 DG DN ART hittar du här ->>

  • Stockholms Fotodag - Alexander Mahmoud

    Kom och se prisade Dagens Nyheter-fotografen berätta om utmaningarna och vad som krävs för att skapa bilder som berör.

    Alexander Mahmoud är fotograf på Dagens Nyheter. Med kameran som verktyg skildrar han händelser både i Sverige och internationellt. Han har följt thailändska bärplockare i Norrland, dokumenterat konsekvenserna av gängskjutningar och mött flyktingar på Lesbos – för att nämna några exempel.

    Han har flera gånger nominerats till Stora journalistpriset, som Årets berättare och Årets röst. Han har även vunnit priset tillsammans med DN-journalisterna Josefin Sköld och Patrik Lundberg – för deras granskning av det svenska adoptionssystemet. Då i kategorin Årets avslöjande.

    Alexander har även sommarpratat i Sveriges Radio och släppt två böcker, nu senast ”Du vill inte mer” som kom ut i februari på Norstedts förlag. Den nya boken, som Alexander beskriver som en kärleksförklaring till arbetet, är en fotografisk arbetsdagbok där 150 bilder blandas med texter om hans arbete på DN, livet i övrigt och om möten med olika människor – kända såväl som mindre kända.

    – Jag jobbar mycket och sen när jag är ledig så vill jag jobba, eller jag drömmer om jobbet. Det är väl så när man har fått sitt drömjobb, säger Alexander om att vara DN-fotograf.

    På Stockholms Fotodag den 25:e mars kommer Alexander utifrån sin senaste bok berätta mer om jobbet som fotograf på Dagens Nyheter: Vilka utmaningar han möter, hur hans vardag ser ut och vad som krävs för att skapa bilder som berör.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00 Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

    Varmt välkommen!

  • Fotohistoria: Chiyoca 35 IF

    Återigen så ska vi se närmare på en riktigt sällsynt kamera. Denna gång en japansk kamera från 1950-talet som endast tillverkades i cirka 500 exemplar. En av många "Leica-kopior" från denna tid.

    Kameratillverkaren Reise grundades av en tidigare anställd från Kōgaku Seiki, vilket var föregångare till Nicca. I början av 1950-talet så tillverkade Reise i stort sett bara Leica-liknande kameror för Chiyoda Shōkai, en fotobutik i Tokyo. Denna fotobutik var troligen ett stort ekonomiskt stöd för den lilla fabriken som Reise hade. Man ser också en koppling till att fotobutiken hette Chiyoda och kameran hette Chiyoca.

    I slutet av 1954 döptes kamerorna om till Chiyotax eftersom namnet Chiyoca låg nära Chiyoko, som användes som kortnamn av företaget Chiyoda Kōgaku Seikō, vilket var föregångaren till Minolta. Tillverkningen av Chiyotax-kamerorna avbröts sommaren 1957, troligen för att Chiyoda Shōkai drog tillbaka sitt stöd och därmed så försvann företaget Reise. Dess chef, följt av ett team av arbetare, anställdes av företaget Misuzu Kōgaku Kōgyō, och fortsatte produktionen av kameran under namnet Alta.

    Det verkar som att Reise-företaget var delvis knutet till Tanaka Kōgaku (tillverkare av Tanack), som enligt uppgift distribuerade polisversionen av Chiyoca, och som senare levererade Tanar 5cm f/2-objektiv – ommärkta Altanon – till Alta. Tanaka grundades av en annan tidigare anställd på Kōgaku Seiki, och det fanns kanske personliga band mellan företagets chefer

    Företagets fullständiga namn varierade med tiden. Enligt vissa källor var det först "Reise Optical Institute", förmodligen en översättning för Reise Kōgaku Kenkyūjo, ライゼ光学研究所, och senare "Reise Camera Company, Ltd.", kanske för Reise Kamera K.K., ライゼカメラ㈱. Namnet Reise–Kogaku förekommer på Reise-Q.C 5cm f/3.5-objektivet som gjorts för Chiyoca, och Reise Camera Company, Ltd. visas högst upp i den senare Chiyotax IIIF. I septembernumret 1956 av Shashin Kōgyō framträder tillverkaren av Chiyotax som Reise Camera (ライゼカメラ), men den citeras som Reise Kōgaku (ライゼ光学) i oktobernumret. Namnen "Chiyoca Camera Company, Ltd." och "Chiyotax Camera Company, Ltd." som finns på de övre omslagen av Chiyoca- och Chiyotax-kameror är förmodligen dummy-nam. Inte lätt att hänga med i svängarna när namn används kors och tvärs för så länge sedan.

    Det förekommer en del ryska kopior av denna kamera. De är relativt lätta att avslöja om man jämför mot en bild av en äkta Chiyoca.

    1951 lanseras Chiyoca 35, kallas även Chiyoca I, och kallas även Chiyoca 35 Standard, och kallas även Chiyoca 35 I. Flera namn, men troligen samma kamera. Om den verkligen lanserades 1951 lär ingen kunna bekräfta då den inte omnämns i någon fototidning förrän 1953. Dessa kameror har ingen mätsökare utan endast en optisk sökare. 1952 lanseras Chiyoca IF, som också kallas Chiyoca 35 IF. Den har nu fått blixtsynk därav tillägget i namnet F, för Flash. 

    Först 1953 kom en modell med mätsökare, den fick namnet Chiyoca IIF

    Chiyoca 35 IF levererades oftast med ett Hexar 50 mm f/3.5-objektiv, i en konstruktion som ibland beskrivs som fast men som faktiskt är lite hopfällbar. Detta objektiv gjordes inte officiellt av Konishiroku, de som senare blev Konica. Reise fick tag i olika Hexar 50 mm f/3.5 objektiv avsedda för förstoringsapparater och monterade in dem i en fokuseringssnäcka som de tillverkade själva. De levererades med ett specifikt Chiyoca objektivlock i krom. Tydligen så stämmer inte riktigt fokuseringskammen på dessa objektiv för att användas på Leica mätsökarkameror eller andra Leica-kopior.

    Dessa var enkla och billiga kameror och kunde inte på något sätt jämföras med en äkta Leica. Idag så ligger de rätt högt i värde på grund av de är så sällsynta.

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Vackra vinterbilder från Sandra Hallnor

    Norrsken och meta för hela slanten!

    Vår Content Partner Sandra Hallnor, även känd för många som Portraits of Lapland, är som bekant otroligt duktig på att ta vackra bilder med berättelse. Sandra har skrivit en artikel där hon delar med sig av handfasta tips lånade från Hollywood för att få liv i bilderna.

    Du kan läsa artikeln här: Använd storytellingteknik för mer levande semesterbilder på barnen

    Klicka här för att se större bild >> Bild 1 | Bild 2 | Bild 3 | Bild 4

    Se mer från Sandra Hallnor på Instagram: @portraitsoflapland

  • Test: Laowa 17/4,0 Zero-D

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Venus Optics första objektiv för Fujifilms GFX-kameror.

    I skrivande stund är Laowa 17/4,0 Zero-D den klart mest vidvinkliga optiken för Fujifilms GFX-system. Bildvinkeln motsvarar en brännvidd på 13 mm på en 35mm fullformatskamera (113°).

    Mats: Objektivet har fått Laowas Zero-D-beteckning, vilket innebär att det är så gott som fritt från distorsion - eller med andra ord mycket raktecknande (raka linjer och korrekta vinklar). Denna optik är manuellt fokuserad och även bländarinställningen sker manuellt via objektivets bländarring. Man får heller ingen information ang inställd bländare i bildernas Exif-info eftersom objektivet saknar elektronik.

    I mitten av bilden är skärpan relativt bra på f/4, men det gäller bara inom ett begränsat område och skärpan faller snabbt ut mot kanterna. Nedbländad runt f/8-f/16 ökar skärpan framförallt ut mot kanter och hörn. Bländare f/11 är den jag rekommenderar om man är ute efter så bra skärpa som möjligt från hörn till hörn med detta objektiv. Man vinner inget i skärpa genom att blända ner ytterligare till f/16, det ger bara aningen större skärpedjup.

    Bilderna tagna med en Fujifilm GFX 100s i RAW och konverterade till JPEG i Capture One.

    Läs hela testet här: Laowa 17/4,0 Zero-D

    Fler bilder tagna med Laowa 17mm f/4  Zero-D hittar du här ->>

  • Stockholms Fotodag - Jessica Wikström

    Missa inte Jessicas föredrag där hon fotograferar porträtt live på scen!

    Den 25 mars är det äntligen dags för Stockholms Fotodag 2023! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Stockholms Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

    Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf och ambassadör för Fujifilm baserad i Stockholm, specialiserad inom kreativa och cinematiska porträtt, med klienter över hela världen. Jessica arbetar ofta med en ljuskälla för att plocka fram både dramatik och djupa skuggor i sina bilder – något som kännetecknar hennes bildspråk.

    Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Jessica sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och dramatiska porträtt.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00 Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

    Varmt välkommen!

  • Test: Nisi Filter Swift System

    Test

    Vi har testat Nisis filtersystem med smidig klickfunktion för filterstapling.

    Vi har under flera år använt oss av Nisis högkvalitativa variabla gråfilter till våra filmproduktioner, och när Nisi släppte Filter Swift System VND så kände vi att vi måste börja använda det istället för att ha två olika filter som måste skruvas på och av hela tiden.

    I filmen nedan ser du några exempel på vilket resultat man kan få med och utan de tre filter som ingår i detta kit. Vi har använt oss av samma vitbalans, bländare och slutartid till samtliga filmsekvenser, men Auto-ISO-inställningen gör att ISO förändras när man vrider på filtret, vilket också framgår i filmen.


    Mats: Variabla ND-filter är i mitt arbete mer eller mindre ett måste eftersom jag är ute alla tider på dygnet och filmar och fotar, och speciellt nödvändigt är det vid filmning under dygnets ljusaste timmar eftersom ljuset är oftast för starkt för att man ska kunna hålla sig rätt slutartid (t ex 1/50 sek vid 25 fps).

    Tidigare har jag använt allt från fasta ND-filter och på senare tid även variabla ND av varierande kvalitéer. Klart bäst har hittills varit Nisis variabla filter  i True Color -serien, som också ingår i detta kit.

    Läs hela testet här: Nisi Filter Swift System VND / Black Mist-kit

  • Drönarsöndag: Trysunda

    Sommar, sol och stugliv!

    Min flickväns familj har en stuga på ön Trysunda som är beläget utanför Örnsköldsvik. För oss hör det sommaren till att besöka stugan minst en gång men gärna mer om vädret tillåter och i mån av tid. Personligen tycker jag det är väldigt skönt att få komma iväg från staden en några dagar, skruva ner tempot och det enda jag behöver fundera på är vad som ska slängas på grillen nästa gång. Namnet Trysunda betyder "Tre sund".

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen sommaren 2020 med en DJI Mavic Pro.

    /Carl


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Area 51

    Veckans X-files är inskickad av Robin Jonsson.

    Robin: Jag har bifogat en bild jag tagit på en god väns Buick av årsmodell
    1927. Bilen kommer från området kring Area 51 i USA.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med en Nikon Z50 + Nikkor Z DX 50-250/4,5-6,3 VR

    Bländare: f/10, slutare: 1/2 s, ISO: 100, brännvidd: 98 mm


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Nytt hos oss: Nisi Matte Box C5

    Nyhet

    En mycket behändig och högkvalitativ matte box i tre olika kit!

    Nisi Matte Box C5 är framtagen för DSLR och spegellösa kameror för att förhindra bländning och överstrålning från solljus och starka ljuskällor. Samtidigt låter C5 dig använda två rektangulära filter samtidigt tack vara sina dubbla filterutrymmen. Nisi Matte Box C5 är mycket behändig och högkvalitativ och finns i tre olika kit; Starter, Filmmaker och Cinema! 

    NisiMatteBoxC5_blogg3.jpg

    Vad innehåller kiten?

    Starter Kit - 2 990:-
    • 1 st NiSi Matte Box C5 
    • 1 st Filterfack för 4x5,65" Cine-filter 
    • 1 st Filterfack för 100x100 mm fyrkantsfilter eller 4x4" Cine-filter 
    • 4 st Adapterringar (67, 72, 77 och 82 mm) 
    • 1 st Förvaringsväska

    Filmmaker Kit - 7 990:-
    • Allt från föregående kit
    • 1 st True Color V-ND 1-5 steg filter 
    • 1 st FS ND16 (4 steg) 4x5.65" filter 
    • 1 st Black Mist 1/8 4x5,65" filter

    Cinema Kit - 9 790:-
    • Allt från föregående kit
    • 1st True Color Roterande PL filter

    Läs mer och beställ här: Nisi Matte Box C5 Starter Kit | Filmmaker Kit | Cinema Kit

     

  • Tävling: Jubileumsresa med Fujifilm och konstnärsduon Alexandrov Klum är avgjord

    Ett stort grattis till Lars Aune som har vunnit en resa till Madeira värde 24 900:-!

    Lars berättar om sitt bidrag från en oförglömlig fotoresa till Island:

    Kerlingarfjöll är en bergskedja som ligger i Islands centrala högland. Undangömt inom denna bergskedja ligger Hveradalir, ett geotermiskt underland med ångande ventiler, kokande lerpölar och regnbågsfärgade varmkällor. Kombinationen av vandringsleder, rostfärgade berg och ångmoln skapar en av Islands mest unika vandrings- och fotograferingsdestinationer.

    Kerlingarfjöll är beläget i centrala Island och är endast åtkomligt genom att köra på ojämna, grusiga F-vägar. För att komma hit måste du antingen hyra en fyrhjulsdriven terrängbil, ta en buss eller följa med på en rundtur.

    Se större bild >>

    En fotoresa har lett till en annan, och i slutet av maj bär det av till Madeira tillsammans med Fujifilm, konstnärsduon Alexandrov Klum och Zoom Fotoresor. Jubileumsresan "Madeiras Unika Landskap" kommer bjuda på fyra dagar fyllda med landskapsfotografering, god mat och överraskningar. Vi hoppas att även denna fotoresa ska bli oförglömlig.

    Ett stort tack till Fujifilm, Zoom Fotoresor och alla som varit med och skicka in sina bidrag till denna tävling. Över 100 bidrag skickades in och det har varit en fröjd att få ta del av alla fantastiska bilder från jordens unika landskap.

    Trevlig helg!

  • Nyhet: Samyang V-AF MF Adapter

    Nyhet

    Utöka funktionaliteten på din V-AF objektiv med mekanisk manuell fokus!

    Öppna upp funktionaliteten på dina Samyang V-AF-objektiv ännu mer. Med hjälp av nya V-AF MF Adapter får dina Samyang V-AF objektiv sann cine-funktionalitet. Adaptern monteras på framsidan av objektivet och ger mekanisk fokus istället för elektronisk manuell fokus på ditt objektiv. 

    Adaptern har en fokusring som roterar cirka 300 grader beroende vilken V-AF-objektiv du sätter den på. Adaptern har alltså fasta stop, precis som klassiska filmobjektiv. Utöver detta så har ringen också längdindikatorer så du vet vart fokuset befinner sig och kan dra fokus efter utsatta punkter. 

    Rotationsvinkel: 

    • V-AF 20mm - Ej utgiven i skrivande stund
    • V-AF 24mm - 300° 
    • V-AF 35mm - 290° 
    • V-AF 45mm - 280° 
    • V-AF 75mm - 240°

    Läs mer och beställ här: Samyang V-AF MF Adapter

  • Test: Canon RF 24/1,8 Macro IS STM

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Canons nya vidvinkeloptik till RF-fattningen!

    Mats: Skärpan är mycket bra redan på största bländaröppning till stor del av bilden. Vid nedbländning ökar skärpan framförallt i kanterna och som bäst från kant till kant når den runt f/5,6. För bäst resultat ända ut i hörnen behöver man oftast blända ner ytterligare runt f/8-f/11 lite beroende på motiv och fokusavstånd.

    Distorsion och vinjettering är däremot mycket påtagliga i okorrigerade RAW-bilder och som jag anser är objektivets svagaste punkter. I JPEG direkt ur kameran märks inte dessa två egenskaper lika väl då kameran korrigerar dem automatiskt.

    Läs hela testet här: Canon RF 24/1,8 Macro IS STM

    Fler bilder tagna med Canon RF 24/1,8 IS STM hittar du här ->>

  • Nyhet: Fujifilm Instax Mini 12

    Nyhet

    Världens mest sålda direktfilmskamera är tillbaka, bättre än någonsin!

    Fujifilm Instax Mini 12 är uppföljaren till världens mest sålda direktfilmskamera Instax Mini 11, en kompakt kamera för alla tillfällen som framkallar bilden direkt. Passar utmärkt till att föreviga roliga aktiviteter,bröllop, fest, eller varför inte på resan?

    Kameran har behållt sitt bubbliga uttryck men med en mer kompakt design. Nu är det lättare än någonsin att använda instax-kameran, bara vrid på linsen för att börja fota.

    Utmärkande egenskaper:

    • Förbättrad automatisk exponering, skarpare och bättre bilder. 
    • Bättre användbarhet! Vrid linsen och kameran är redo att användas. 
    • Parallaxkorrigering, säkerställer att objektet är i mitten.  
    • Skriver ut bilder snabbare, det tar bara 5 sekunder. 

    Leveransstart för Instax Mini 12 är redan i mitten av mars!

    Läs mer och beställ här: Fujifilm Instax Mini 12 vit | Mintgrön | Rosa | Blå | Lila

  • Fotohistoria: Gokoku

    En kamera som har en återspolningsratt som helt saknar funktion, endast avsedd att ge samma look som en Leica. Detta är ännu en mycket ovanlig kamera. Denna gång från Japan. Vi ska titta närmare på en Gokoku No.1.

    6 februari 1936 bryter sig en pappersdivision ur Rikagaku Kogyo och bildar Riken Kankoshi Co. 1938 byter de namn till Riken Optical Co., Ltd. och börjar tillverka objektiv och kameror. 1963 byter de namn till Ricoh Company, Ltd och 2011 så köper Ricoh upp Pentax.

    Gokoku No.1 lanserades egentligen 1938 som Riken No.1. Den har fokalplansslutare och påminner inte så lite om en Leica. Riken No.1 såldes som Gokoku No.1 under 1939 och 1940. Gokoku är japanska betyder "beskyddare av landet" vilket var ett av krigstidens patriotiska namn som Riken använde. 

    Kamerans logo är lite udda med ett stiliserat G som knappt kan utläsas. Kameran är märkt R.K.K. vilket då står för Riken Kōgaku Kōgyō. Slutaren klarar 1/500s - 1/20s + Z. Man beräknar att mellan 1500 och 2000 exemplar tillverkades.

    På kamerans topp sitter frammtningsratten på höger sida och under den sitter filmräkneverket. Slutaren spänns i samma rörelse som filmen dras fram. Eftersom den använder 127-film så behövs filmen inte spolas tillbaka, Som jag skrev i inledningen så sitter det en återspolningsratt som helt saknar funktion. Dess enda syfte är att ge kameran en Leica-look. Man tar bort hela bakstycket tillsammans med kamerans botten för att ladda filmen. Negativen blir 3x4cm.

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Vi söker en säljare till vår butik!

    Glad, kunnig och driven? Skicka in din ansökan till oss så snart som möjligt!

    Vi söker en person som vill jobba som säljare i vår butik i Umeå. Tjänsten är heltid och innefattar ett varierande arbete, men din främsta uppgift är att på bästa möjliga sätt hjälpa och vägleda våra besökande kunder. Arbetstiderna är 8-17, måndag-fredag. Utöver det dagliga arbetet i butiken kommer du även att samarbeta med både vår inbytesavdelning och logistikavdelning. 

    Du som söker är:
    • Glad, positiv och utåtriktad
    • Självgående och van vid att fatta egna beslut
    • Kunnig inom och intresserad av foto- och videoprodukter
    • Van vid att ta emot och bemöta alla typer av kunder
    • Driven av att jobba mot både personliga och gemensamma säljmål

    Om du känner igen dig i beskrivningen ovan är du välkommen att skicka in din ansökan så snart som möjligt till butiken@cyberphoto.se. Sista ansökningsdag är 24/3, men tjänsten kan komma att tillsättas tidigare än så om vi hittar rätt person.

  • Test: Sony FE 50/1,4 GM

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Sonys senaste tillskott i GM-serien!

    Mats: Sony FE 50mm f/1,4 GM är ett lagom stort normalobjektiv, det känns välbyggt och varken för stort eller för litet. Tack vare 11 st avrundade bländarlameller får du runda bokehcirklar och fin teckning i bakgrunden.

    Skärpan imponerar stort redan på f/1,4, och det gäller dessutom över hela bilden. Det är nästan lika skarpt i mitten av bilden på f/1,4 som på skarpaste bländarna runt f/4-f/5,6, och det skiljer inte speciellt mycket i skärpa längst ut i kanterna heller.  Sony FE 50/1,4 GM är ett otroligt skarpt objektiv från kant till kant.

    Det är inte 100% fritt från lateral och axial kromatisk aberration, men de håller sig på försumbara nivåer. Vinjetteringen är som brukligt bland ljusstarka objektiv klart påtaglig på full öppning och försumbar efter ca 4-5 stegs nedbländning. Helt normalt.

    Läsa hela testet här: Sony FE 50/1,4 GM

    Fler bilder tagna med Sony FE 50mm f/1,4 GM hittar du här ->>

  • Nyhet: Samyang AF 75/1,8 för Fuji XF

    Nyhet

    En mycket lätt optik med hög kvalitet!

    Idag lanserar Samyang en ljusstark 75mm till Fujifilms APS-C anpassade X-fattning. Baserad på Samyang V-AF 75mm T 1,9s konstruktion får du ett objektiv som fungerar utmärkt för både porträttfotografi och närbilder i video. Tillsammans med sin stora bländare på f/1,8 kan du även använda objektivet i sämre ljusförhållanden.

    Objektivet har en väderskyddad konstruktion mot damm och fukt och väger endast 257 gram, vilket är ca 66% lättare än Fujifilms objektiv med närmast brännvidd Fujinon XF 80/2,8 R LM OIS WR Macro.

    Utmärkande egenskaper: 

    • 75mm brännvidd motsvarar 112,5mm på fullformatssensor 
    • Ljusstark f/1,8 bländare lämpar sig för svagt ljus 
    • Asfäriska linser ger hög upplösning och vacker bakgrundsoskärpa 
    • Mycket kompakt och lätt i jämförelse med motsvarande objektiv 
    • Snabb och tyst STM fokusmotor 
    • Väderskyddad mot fukt och damm 
    • Programmerbar funktionsknapp via Samyang Lens Station

    Ett test kommer så snart som möjligt så håll utkik efter det framöver!

    Läs mer och förbeställ redan idag: Samyang AF 75/1,8 för Fuji XF

  • Tävlingen #cyberfågel2023 är avgjord

    Ett stort grattis till Axel Graneskog och Max Kusserow!

    I samband med att den eminente fågelfotografen Jonas Classon skulle besöka Umeå för att föreläsa på Nolia hölls även en tävling. Temat för tävlingen var mycket passande nog fågelfotografi. Första priset bestod av en personlig Portfolio Reveiw + ett exemplar av Jonas bok Lappuggla : skogens dolda väsen och andra priset ett exemplar av boken.

    Nu har vår jury valt ut två vinnande bidrag (som kan ses på Instagram under taggen #cyberfågel2023) och vi säger grattis till Axel Graneskog som tar hem första plats i tävlingen med sitt bidrag med den sovande ugglan, och vi säger även grattis till Max Kusserow som tar hem andra plats för sin vackra bild på rubinnäktergalen omgiven av snöflingor.

    Vi vill även rikta ett stort tack till Jonas Classon, Sirui och alla som varit med och tävlat, det är alltid svårt för juryn att välja ut de vinnande bidrag bland alla fantastiska bidrag och den här gången var inget undantag. Det är alltid roligt för oss att få ta del av er talang.

    Nu laddar vi om så håll utkik efter fler tävlingar snart igen!

  • Tävling: Jubileumsresa med Fujifilm och konstnärsduon Alexandrov Klum

    Idag är sista dagen att skicka in ditt bidrag för chansen att vinna en oförglömlig fotoresa värde 24 900:- på Madeira tillsammans med Fujifilm och Mattias & Iris Alexandrov Klum. Upplev makalösa landskap, testa Fujifilms kameror, bo förstklassigt och lär av Sveriges internationellt sett mest erkända fotografer under din resa.

    Kom med i tävlingen "Unika Landskap" som är vårens stora tävling där du kan vinna en fotoresa i världsklass.
    Tävlingen anordnas i samarbete med Fujifilm som kommer att finnas med på resan och ge dig som deltagare möjlighet att testa deras prisade GFX-kameror samt en hel uppsättning objektiv. Ta chansen att testa dessa produkter och din egen fotoutrustning i en fantastisk och omväxlande miljön på Atlantens Pärla.

    Väl på plats guidas du av konstnärsduon och Fujifilm-ambassadörerna Mattias och Iris Alexandrov Klum som är mycket väl bekanta med omgivningarna. De kommer att hålla lärorika föredrag, medverka vid bildredigering och bildutvärderingar samt ge handfasta tips och råd när du är ute och fotograferar.
    Du sover på förstklassiga Golden Residence Hotel och får smaka på det bästa det portugisiska köket har att erbjuda.

    Detta är en jubileumsresa som Zoom Fotoresor anordnar så det bjuds även på andra spännande överraskningar under resans gång. Priset för denna tävling har ett värde på 24 900:-.

    Tid: 31 maj - 4 juni
    Resa, mat och boende på Maderia ingår.
    Resan till och från Madeira besörjer du själv för.

    Här finns mer information om jubileumsresan "Madeiras Unika Landskap".

    Gör så här för att vara med och tävla

    Du tävlar med din egentagna bild i temat "Unika landskap".
    Skicka in ditt bidrag på tavling@cyberphoto.se senast den 27 februari 2023.
    En jury bestående av Fujifilm och CyberPhoto kommer sedan att utse en vinnare i början på mars.
    Vinnaren kontaktas och kommer även att uppmärksammas i våra sociala medier.
    När du deltar ger du CyberPhoto rätt att publicera din bild på hemsidan och på sociala kanaler. 
    Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

  • Drönarsöndag: Snöklätt utebad

    En bild lika "ren" som snön.

    Jag tycker om den minimalistiska renheten i den här bilden. Träden och buskarna adderar lite textur i bilden men annars är den i princip helt fri från det och färg,. Det är mest former från basängerna och rutschkanorna man kan utröna.

    Bilden är tagen med DJI Mavic Pro

    /Carl

    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Klängiga paddor

    Veckans X-files är inskickad av Amanda Gruvnäs.

    Amanda: Varje vår fotograferar jag grodor och paddor som leker i olika vattensamlingar. Förra året upplevde jag någonting nytt som jag inte har sett tidigare. Det var två paddor (hanar) som klängde sig fast på en hona under parningen. Det är vanligt att det händer, men det var första gången som jag såg det. Honan försökte att simma runt, men det var svårt och hon gjorde höga läten (som att säga att nu får ni ge er). Det blev lite tungt och svårt att hålla sig vid vattenytan.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med Nikon D3200


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Test: Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S

    Test

    Test: Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S

    Brännvidden tillsammans med den snabba och träffsäkra autofokusen gör att detta objektiv passar perfekt till sport-, djur- och naturfoto där du behöver hålla avstånd från ditt motiv. Den inbyggda optiska bildstabiliseringen som kompenserar för upp till 5,5 steg längre slutartider hjälper dig få skarpa bilder även utan stativ.


    Mats: Med ett Nikkor Z 400/2,8 TC VR S får du tillgång till två objektiv - 400mm f/2,8 och 560mm f/4 tack vare den inbyggda 1,4x konvertern, och kompletterar du med ytterligare en 1,4x eller 2x konverter så kommer du åt tre brännvidder till på 784mm, 800mm och 1120mm. Men med extra konverter får man givetvis räkna med lägre ljusstyrka (f/5,6 & f/8) och märkbart softare bildresultat.

    Nikon Z 400/2,8 TC VR S är en mycket skarp och vältecknande optik redan på största bländaröppning, vilket också gäller över hela bilden från kant till kant. Om man bländar ner 1-2 steg så ökar skärpan ytterligare en aning och det blir absolut knivskarpt.

    En förhållandevis svag vinjettering förekommer som brukligt på full öppning, och är helt bort nedbländad runt f/8. I övrigt är optiken i stort sett fritt från distorsion och kromatisk aberration.

    Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S

    Fler bilder tagna med Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S finns här ->>

  • Sigma lanserar sin populära APS-C-trio till Nikon Z!

    Nyhet

    En utsökt uppsättning fasta objektiv.

    För nästan exakt ett år sedan idag var det Fujifilmanvändare som fick glädjas åt att Sigma lanserar sin DC DN Contemporary-trio till XF-fattningen och nu har turen kommit till Nikon. Det rör sig alltså om den ljusstarka trion av fasta objektiv Sigma 16/1,4 DC DN C | Sigma 30/1,4 DC DN C och Sigma 56/1,4 DC DN C till APS-C, även känt som DX när det kommer till Nikonkameror.

    Vi har för nuvarande inget datum för när dessa kan tänkas dyka upp i lager men kommer självklart att uppdatera dig om detta när vi vet mer.

    Läs vårt test och se bilder tagna med dessa objektiv (till Sony E) här: Sigma 16/1,4 DC DN C | Sigma 30/1,4 DC DN C | Sigma 56/1,4 DC DN C

  • Jonas Classon besöker Umeå

    Kom och lyssna idag kl 18:00 till en av Sveriges allra bästa fågelfotografer som håller en inspirerande föreläsning på Nolia, Umeå.

    Jonas Classon är en svensk fotograf med hela världen som sitt arbetsfält. Hans fågelbilder har vunnit internationella priser, ställts ut i flera länder och uppmärksammats i bland annat brittiska The Times. Under den här inspirerande föreläsningen berättar Jonas om sin egen väg att bli fågelfotograf och hur skapandet och naturen hjälpte honom upp i en tid av svår sjukdom.

    Genom åren har två fotoböcker kommit till. Du kommer även få även höra tankar om hur bildidéer kan bli förverkligade och hur man fortsätter att utvecklas som fotograf, allt ackompanjerat av de vackra bilder han skapat. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Sirui.

    Föreläsningen sträcker sig till alla och är gratis att delta under.
    Plats: Nolia
    När: Torsdag 23/2
    Kl: 18:00
    Ta gärna med en vän eller kollega.

    Välkommen!

  • Fotohistoria: Baby Sibyl

    Detta kanske inte ser ut som den mest spännande kameran i världen men det är väldigt sällsynt.

    Denna kamera, Baby Sibyl, tillverkades någon gång på 1920-talet av Newman & Guardia, som låg på 17 & 18 Rathbone Place, London i England. Newman & Guardia var ett stort namn inom kameratillverkning i England i början av 1900-talet. En av grundarna var en känd kamerakonstruktör, Arthur Samuel Newman, och det var han som uppfann centralslutaren. Han var också en av grundarna till Royal Photographic Society.

    Newman & Guardia använda ofta engelska Ross Xpres eller tyska Carl Zeiss objektiv till sina kameror. De tillverkade också en del tidiga instrument för flygplan. Företaget tillverkade kameror 1893 till 1956, och på 1960-talet ska det ha flyttat till Templefields Industrial Estate, Edinburgh Way, Harlow, Essex. På 1970-talet köptes företaget upp av Debrie Lawley. Det är all historik som jag kunde hitta. 

    Denna Baby Sibyl har en slutare som klarar 1/200s - 1/2s + B + T. Baby Sibyl var Newman & Guardias minsta kamera som de tillverkade. De första årgångarna hade Cooke eller Tessar objektiv men kring 1914 så började de använda Ross Xpres 75mm f/4,5 istället. 

    Totalt så tillverkades endast 1450st Baby Sibyl och bara ett fåtal finns kvar idag. De tillverkades fram till kring 1940. Om du mot förmodan råkar ha en sådan här kamera så kan du veta ungefärligt tillverkningsår genom att se vilken optik som sitter monterad på kameran:

    Zeiss Tessar f4.5 3" 1912 - 1914  
    Ross-Zeiss Tessar    f4.5 3" 1912 - 1914  
    Cooke Series IV f5.6 3" 1912 - 1914  
    Ross Xpres f4.5 3" 1914 - ?  
    Cooke Series II f4.5 3" 1914 - 1919  
    T.T.H. Aviar f4.5 3" 1919 - 1922  
    Dallmeyer Serrac f4.5 3" 1920 - ?  
    Wray Lustrar f4.5 3" 1920 - ?  
    T.T.H. Sibyl-Aviar f4.5 3" 1922 - ?  
    Ross Teleros f5.5 6 ¼" 1923 - ?  
    Dallmeyer Dallon f5.5 5 ¼"    1920 - ?  

     

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Test: Samyang V-AF 35 T1,9 FE

    Test

    Nu har vi testat ännu ett objektiv i Samyangs imponerande V-AF-serie!

    Mats: Redan på största bländaröppning f/1,8 är skärpan mycket bra till förvånansvärt stor del av bilden, och som vanligt ökar skärpan ytterligare vid nedbländning ca 2-3 steg. Vinjettering och distorsion håller sig på normala nivåer och ungefär vad man kan förvänta sig i denna pris- och prestandaklass.

    Lateral kromatisk aberration, förekommer i lite högre grad än önskat, men det är inte mer än att det går att trolla bort med en knapptryckning i RAW-programmet.

    Även objektivets bokeh och motljusegenskaper får godkänt betyg, och jag gillar speciellt den solstjärns-effekt som uppstår vid direkt motljus i nedbländat läge.

    Läs hela testet här: Samyang V-AF 35 T1,9 FE

    Fler bilder tagna med Samyang V-AF 35 T1,9 FE hittar du här ->>

  • Nyhet: Sony FE 50/1,4 GM

    Nyhet

    Mindre, lättare och snabbare än Sonys tidigare 50mm-optik med bländare f/1,4.

    Nu presenterar Sony sitt nya fullformatsobjektiv FE 50/1,4 GM: ett nytt G Master-objektiv med fast brännvidd och stor bländare f/1,4. Objektivet är framtaget att erbjuda mycket hög bildkvalitet och optimala funktioner för professionella fotografer, videokreatörer och entusiaster med höga krav.

    Den optiska designen inbegriper ett asfäriskt ED-element (Extra Low Dispersion Aspherical), två XA-element (Extreme Aspherical) och ett asfäriskt element för att ge en optimal upplösning. Den cirkelformade bländaren har 11 lameller vilket ska ge en mjuk och fin bakgrundsoskärpa, även i något nedbländande situationer.

    Autofokuseringen hanteras av två linjära XD-motorer (Extreme Dynamic) för att leverera snabba och exakt fokusering för både filminspelning och fotografering.

    Vid en första anblick kan detta objektiv tyckas snarlikt Sony Zeiss Planar T* FE 50/1,4 ZA som delar både brännvidd och bländarstorlek. Sony FE 50/1,4 GM är först och främst 33% lättare än både Zeiss-objektivet och det desto nyare Sony FE 50/1,2 GM vi fick bekanta oss med tidigt 2021. Sen är autofokusen 1,9x snabbare än Zeiss-objektivet, enligt Sonys interna tester, tack vare de två linjära XD-motorerna.

    Självklart kommer vår produktspecialist Mats att ta reda på vad Sonys nya objektiv går för så håll utkik efter testet framöver.

    Läs mer och förbeställ redan nu: Sony FE 50/1,4 GM

     

  • Släpp loss kreativiteten med TourBox

    Få full kontroll över din foto- och videoredigering!

    TourBox NEO och TourBox ELITE är kontrollpaneler som underlättar arbetet med t ex fotoredigering eller videoredigering i datorn och är kompatibla med både Windows och Mac. Panelen har ett antal knappar, reglage och vred - där funktionen kan skräddarsys efter respektive programvara eller användningsområde. Den huvudsakliga skillnaden mellan NEO och ELITE är att den sistnämnda fungerar trådlöst via Bluetooth och har avancerad haptisk feedback medan NEO ansluts med kabel till datorn och är därför något lägre i pris.

    Carl på CyberPhoto har provat på TourBox och har följande att berätta om sina intryck:

    Jag ska erkänna att jag initialt var skeptisk, inte mot själva kontrollpanelen utan min förmåga att förändra sättet jag redigerar foto och video. Många kan säkert känna igen sig i detta att när man gjort en sak på ett visst sätt tillräckligt länge kan det bli svårt att se sig göra det annorlunda.

    Ungefär så gick tankarna när jag kopplade in TourBox i datorn och laddade ner den tillhörande mjukvaran TourBox Console som översätter knapptrycken till kommandon. Till min förvåning tog det inte lång tid alls innan en vana började gro i vilka knappar som gjorde vad. TourBox Console kommer med ett par förinställningsprofiler för några av de mest populära foto- och videoredigeringsprogrammen men TourBox tillhandahåller även ett användarskapat bibliotek av profiler på sin hemsida till alla möjliga program som exempelvis TurboCAD, Cubase, Krita och Microsoft Excel så tro inte att den här apparaten endast kan användas till foto- och videoredigering.

    TourBox kanske allra största styrka, i mitt tycke, är möjligheten att skräddarsy kontrollpanelen på exakt det sätt du vill ha den vilket i sig var ett rätt roligt moment att fundera på hur knapparna och vreden kunde användas på bästa sätt. Det går nämligen att programmera olika funktioner för samma knapp genom att du dubbelklickar på den eller klickar på den i kombination med en annan knapp. Detta säkerställer att du har tillräckligt med möjligheter att programmera alla kommandon du behöver för att effektivisera ditt arbete.

    Läs mer och beställ här: TourBox NEOTourBox ELITE

  • Drönarsöndag: En fin höstmorgon

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Jonas Holmberg.

    Jonas: Denna tog jag med min DJI Mavic Air 2 en fin höstmorgon. Bilden är tagen i Lerum utanför Göteborg. Jag fick vänta till dimman låg precis rätt, så fick åka upp och ner några gånger innan jag träffade rätt.

    Klicka här för större bild >>


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: När mineraler bildar kristaller

    Veckans X-files är inskickad av Ulf Jordung.

    Ulf: Här kommer ett par macrofoton av en del av naturen som många inte ser, nämligen när mineraler bildar olika kristaller. Dessa kommer från en gammal gruva utanför Åkers Styckebruk och många av dessa bildar små men otroligt vackra kristaller som lämpar sig perfekt för macrofoto med hög förstoring.

    Den första bilden visar små Kopparkis kristaller med vita kvastar av Aragonit. Bilden är stackad i Zerene stacker och består av drygt 110 delfoton , FoV ~1,3mm.

    Den andra bilden visar små "lådor" av Apofyllit som sitter i ett litet hålrum av äppelgrön Prehnit. Bilden är likaså stackad i Zerene stacker och består av drygt 80 delfoton , FoV ~1,5cm.

    Vem sa att stenar inte kan vara vackra ??

    Skickar även med en till mineralbild av pyttesmå Aktinolit-nålar från samma ställe. Svårigheten här var att få till en ljussättning så att nålarna överhuvudtaget syntes och gick att fota. Fov ~4mm.

    Klicka här för att se bilderna i full storlek: Bild 1 >> | Bild 2 >> | Bild 3 >>

    Ulfs uppställning

    Bilderna är tagna med en Canon 600D med en bälg från Novoflex + ett antal mellanringar och slutligen ett bakvänt objektiv Durst Neonode 50mm.

    Själva uppställningen har jag byggt själv där jag flyttar det objekt jag fotar via en kullagrad släde med mickrometerskruv där jag kan flytta 5µm åt gången som minst.

    20230216_193827_blogg.jpg

    Jag fick tag på en Novoflex bälg med lite tillbehör och till den byggde jag en uppställning baserat på två skenor som man använder till 3D-skrivare. På så sätt kan jag flytta på både kameradelen såväl som objektdelen lite extra vid behov (beroende hur objektet ser ut i storlek). Kamera & bälg kan jag också maka på med både själva bäljen och en extra lång snabb-skena. På så sätt kan jag anpassa uppställningen utefter den mineralstuff som jag skall fota. Även om själva mineralkristallen som jag vill fota kan vara väldigt liten, så händer det att den sitter på en sten som kan vara relativt stor.

    Själva objektdelen styr jag manuellt med en µm-skruv på en kullagrad släde. Med några olika bakvända objektiv kan jag få förstoringar mellan ~5 - 20ggr vilket räcker för de mesta. Beroende på förstoringsgrad och hur mineralstuffen ser ut kör jag mellan typ 30 till 150 delfoton som jag senare stackar i Zerene Stacker Pro + lite städning i Photoshop. För att lättare hålla koll på skärpan använder jag en Viltrox kameramonitor vilket gör livet mycket lättare.

    Hela uppställningen står fastnaglat på ett bord som jag själv byggt som har en vikt av ~100kg så att det hela står helt pall och stadigt. Själva riggningen av objektet jag vill fota kan ta ett par timmar för att få det precis som jag vill med ljussättning och allt. Sedan tar det 10 - 15 minuter att fota + lite efterarbete i datorn.


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Säkerhet i naturen med Garmin inReach Mini

    Bevarandafotograf Jonas Paurell berättar varför Garmin inReach Mini alltid följer med honom ut på äventyr.

    Garmin inReach Mini är en satellitkommunikationsenhet och nödsändare framtagen för naturfotografer, snöskoteråkare, skogsarbetare, renskötare, jägare, eller fjällvandrare. Med inReach Mini kan du alltid kalla på hjälp eller nå dina nära och kära, även på platser där mobiltelefonen inte har täckning.

    Jonas Paurell är naturfotograf, utforskare, fotoworkshopsledare, och certifierad internationell fjälledare (UIMLA). Han är ute i naturen året runt både i närområdet där han bor och på några av de mest avlägsna platserna på jorden där han arbetar med att berätta historier som främjar bevarandet av vilda platser och djur.

    Jonas berättar: Jag har använt Garmin inReach Mini sedan den lanserades 2018. Jag använder den för att först och främst när jag är ute i naturen för att vara säker på att alltid kunna komma i kontakt med räddningstjänsten ifall någonting händer. Detta gäller ju både i Sverige och utomlands då den funkar i princip överallt när man har fri sikt mot himlen och alla satelliter. Att kunna skicka en nödsignal via satellit är utan tvivel den viktigaste funktionen.

    Läs hela artikeln här: Säkerhet Med Garmin InReach Mini

  • Umeå Fatbike Race 2023

    Full fart i backen på söndag!

    Nu på söndag 19/2 kl 10:00 går startskottet för Umeå Fatbike Race 2023 som CyberPhoto är med och sponsrar. Racet kommer äga rum på Hamptjärnsberget, Umeå och hålla på till 15:00. Umeå Fatbike Race är en motionstävling och som namnet antyder handlar sporten om cykel. Tävlingsbanan består av en kuperad varvbana där varje varv mäter ca 6,2 km med en total längd av 25 km.

    Anmälan till racet är öppet t.o.m. 18/2 kl 23:59 så om du vill delta hittar du anmälningsformuläret här: UFBR 2023 Anmälan

    För mer information besök https://www.umeafatbike.se/

    Det går även att följa eventet live via Vimeo:
     

  • Fotohistoria: Mentor Dreivier

    Idag ska vi titta ännu en sällsynt kamera, denna också från 1930-talet.

    1898 grundade Hugo Breutmann ett företag för tillverkning av kameror i Berlin. 1899 gick säljaren Frantz Goltz in som delägare. Företaget fick namnet Goltz & Breutmann OHG Fabrik für photographische Apparate. Dess kameramärke var Mentor och dess specialitet var kameror med fokalplansslutare. Affärsmannen Gustav Adolf Heinrich ersatte senare Goltz. Heinrich tvingade fram en vidareutveckling av företaget och dess flytt till Dresden. Under första världskriget tillverkade företaget flygkameror, men Heinrich återupplivade den civila kamerabranschen efter kriget. 1921 döptes företaget om till Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann och hade 1929 hade de 180 anställda. De var framgångsrika med sina SLR-kameror och sin Mentorett, en TLR med fokalplansslutare.

    Den ekonomiska krisen efter 1929 och Heinrichs död 1935 ledde till företagets nedgång. 1944 köpte hantverksmästaren Rudolf Großer från företag A. Nobles upp hela företaget och startade om verksamheten med 15 anställda, men fabriken totalförstördes när Dresden bombades i februari 1945. Mentor överlevde ändå kriget, och fortsatte att tillverka storformatskameror. Företaget nationaliserades som VEB Mentor Großformatkameras Dresden i april 1972, då med 21 anställda, och 1980 införlivades det in i statliga VEB Pentacon.

    Mentor Dreivier ger 3x4 cm bilder på 127-film. Namnet Dreivier är tyska: Drei Vier, vilket betyder Tre Fyra som då åsyftar negativformatet. Kameran är tillverkad av ovan nämnda Mentor (Goltz & Breutmann) i Dresden omkring 1930. Det är förmodligen den minsta kameran tillverkad av Mentor, som var mer kända för boxformade SLR-kameror. De få exemplaren som setts på marknaden har alla antingen en f/3,5 eller f/4,5 Carl Zeiss Jena Tessar och en Compur-slutare som klarar 1/300s - 1s + B + T. Kameran fanns även med en f/2.8 Tessar, eller en Leitz f/3.5 Elmar eller f/2.5 Hektor eller Elmax.

    Några exemplar har ett hopfällbart bordsstativpå höger sida av framsidan av kroppen, vilket gör att kameran kan stå på sin sida på en plan yta, då för horisontella bilder.  

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Test: Panasonic Lumix DC-S5 II

    Test

    Hur stora framsteg har Panasonic gjort? Vi har tagit reda på svaret.

    Mats: Panasonic S5 II ger ett mycket gediget intryck tack vare ett chassi av magnesiumlegering och ett mycket skönt grepp, trots det kompakta formatet. Panasonic har också designat om greppet till det bättre jämfört med föregångaren, kameran känns som gjuten för handen.

    S5 II är den första Lumix-kameran med hybrid fasdetekterande autofokus, PDAF, vilket kombinerat med kontrastbaserade autofokusen ökar hastigheten och träffsäkerheten avsevärt. Motivigenkänning och motivföljning är till följd av detta förbättrade och har nu blivit riktigt bra på att följa bl.a ögon, ansikte, huvud, människokroppen och djur. Den saknar dock specifik motivdetektering för motorfordon, flygplan etc, men efter att ha testat S5 II under Rally VM så råder ingen som helst tvekan att autofokus blivit rejält mycket snabbare än tidigare Lumix-kameror och har inga problem att följa bilar.


    Den nya processorn ger kameran inspelningsmöjligheter såsom intern 4:2:0 10-bit 6K (3:2) och 5,9K (16:9) upp till 30p/4:2:2 C4K och 4K med 60p. Den nya fläktkonstruktionen gör även att du har obegränsad inspelningstid utan att öka storleken på kameran.

    Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-S5 II

    Fler bilder tagna med  Panasonic S5 II hittar du här ->>

  • Alla hjärtans dag

    Idag har vi både årets kärleksfullaste dag och den vänligaste veckan.

    Här på CyberPhoto har vi uppmärksammat Alla hjärtans dag genom att ge rosor till våra kollegor. Som ni säkert har koll på så är Alla hjärtans dag en del av vänliga veckan.

    Några sista minuten tips:
    Spara 14% på utvalda produkter från Sony - Till den som får dig att se hjärtformad bokeh
    30% rabatt på Gourmetstål - Vägen till någons hjärta går genom magen
    Bjud med någon du tycker om på event Jonas Classon - 23 februari

    Välkommen in till vår butik på Gräddvägen 5, Umeå för att hämta din beställning redan idag, annars erbjuder vi alltid snabb leverans.

    Ha en fortsatt hjärtlig dag önskar vi på CyberPhoto 🌹

  • Ett högoktanigt smakprov på Panasonic Lumix S5 II

    Ett snabbt motiv kräver ett snabbt autofokuseringssystem.

    I helgen hade vår hemvistelse Umeå den stora äran att ha Rally VM på besök vilket utgjorde ett ypperligt tillfälle för oss att ta reda på vad Panasonics nya fasdetekterande autofokussystem i Lumix S5 II går för. På plats hade vi Mats och Maria som tillsammans med en Panasonic Lumix S Pro 70-200/4 O.I.S satte kameran på prov mot rallybilarna som motiv.

    Mats berättar: Den fasdetekterade autofokusen är utöver mina förväntningar och klarar utan problem att följa rallybilar i hög hastighet i riktning mot kameran även med högsta serietagning 30 b/s. Videobevis på detta kommer.

    Se tre bilder från rallyt i full upplösning: Bild 1 | Bild 2 | Bild 3

    Mats är i full färd med ett utförligt test av Panasonic Lumix S5 II så håll utkik i våra kanaler efter det fullständiga testet framöver.

  • Drönarsöndag: Ett spöklikt ansikte

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Tomas Torsén.

    Tomas: Is kan ge ett fantastiskt unikt mönster.

    Just denna gång blev det väldigt speciellt med ett spöklikt ansikte som har bildats.

    Klicka här för större bild >>

    Se mer från Tomas på Instagram: @ttorsens


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Jazz, Faiad & Hubert

    Veckans X-files är inskickad av Johanna Stenberg.

    Johanna: De 3 Saluki hanarna som så samarbetar så fint under mattes påhitt till studiofotografering. Jazz, Faiad & Hubert.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med Nikon D500


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Tävlingen #cybermystik är avgjord

    Är det en fågel? Ett flygplan? Nej, det är Jonas Brauers mystiska bidrag!

    Vi säger ett stort grattis till Jonas Brauer för sitt kreativa och fantasieggande bidrag som nästan för tankarna till något sorts möte med utomjordingar. I prispotten fanns inget mindre än det mycket förmånliga och flexibla filterkitet Nisi Filter Swift System VND / Black Mist-kit till ett värde upp till 5990:-.

    Vi vill rikta ett stort tack till Nisi, Jonas Brauer och alla som deltagit med sina häftiga och vackra bidrag i denna tävling och uppmana till att fortsätta hålla koll i våra kanaler då fler spännande tävlingar är på gång framöver.

    Trevlig helg!

  • Vinn flexibla filterkitet Swift System från NiSi! #cybermystik

    Sista dagen att skicka in ditt bidrag!

    NiSi är, för dig som ännu inte känner till dem, bland annat tillverkare av objektivfilter i utsökt hög kvalitet och funktion. I oktober lanserades det nya Swift System. Det är ett flexibelt system där användaren kan använda fyra olika filter samtidigt, vilket sedan kan ge upp till 15 olika effekter beroende på vad man vill åstadkomma.

    Tävlingen är öppen till kl 23:59 ikväll och en vinnare kommer att få ett Nisi Filter Swift System VND / Black Mist-kit hemskickat med ett värde mellan 4090:- till 5990:-, beroende på önskad storlek. Temat för tävlingen är Mystik och en vinnare kommer att väljas ut av vår jury och presenteras på fredag 10/2.

    Regler

    1. Ladda upp ditt bidrag på Instagram senast ikväll den 9/2 kl 23:59. Endast ett bidrag per deltagande. Bilden du taggar ska vara postad under tävlingsperioden och förstås tagen av dig själv.
    2. Följ @cyberphoto_se
    3. Tagga bilden med #cybermystik och #nisifilters

    Vinnaren kommer att tillkännages och kontaktas på fredag 10/2  och det vinnande bidraget publiceras i vår blogg och på Instagram. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

    Lycka till!

  • Test: Samyang V-AF 24 T1,9 FE

    Test

    Läs vårt test på Samyangs vidvinkel i nya V-AF-serien!

    Samyang V-AF är en ny serie objektiv anpassade för videokreatörer där alla objektiv i serien har samma vikt och storlek så att det blir enkelt för filmaren att byta brännvidd utan att behöva balansera om gimbalen.

    Mats: V-AF objektiven fungerar utmärkt för all användningsområden för rörlig bild. För dig som vloggar, är filmstudent eller äger ett litet produktionsbolag. Ljusstarka och uniforma cineobjektiv med autofokus är perfekt för att göra inspelning smidigare och minimera efterbehandlingen.

    Redan på största bländaröppning f/1,8 är skärpan bra till relativt stor del av bilden, och som skarpast över hela bilden blir det runt f/5,6. Den optiska konstruktionen ser på pappret ut att vara exakt samma som i Samyang AF 24/1,8 FE, men bilderna som jag tog med denna V-AF-variant blev faktiskt skarpare överlag, vilket gäller på samtliga bländare. Exakt vad det beror på har jag inget konkret svar på i skrivande stund.

    Lateral kromatisk aberration är förvånansvärt låg och i de flesta bilder som jag tog med detta objektiv behövdes ingen korrigering, vilket är ovanligt och mycket bra. Axial KA märks i princip bara på f/1,8 i bildytor utanför fokus (bokeh) i försumbar mängd.

    Läs hela testet här: Samyang V-AF 24 T1,9 FE

    Fler bilder tagna med Samyang V-AF 24 T1,9 FE hittar du här ->>

  • Fotohistoria: Kola No.707

    Idag ska vi titta på en mycket sällsynt tjeckisk kamera. Den fanns i många versioner med olika slutare och olika objektiv men ändå ska inte mer än 1000 exemplar ha tillverkats totalt.

    Václav Kolář var en kameratillverkare i Modřany i Prag, Tjeckien. Startade någon gång i början av 1930 och lades troligen ner 1935. 

    Kameran på bilden är en Kola som har en Schneider-Kreuznach Xenar 2.9/5cm men kameran fanns också med Zeiss Tessar 3,5/60mm, Rodenstock Anastigmat Trinar 2,9/50mm, Kolar Rekolar 3.5/50mm Rekolar och Laack Dialytar 4,5/50mm. Vissa objektiv hade fokusering endast för frontelementet medan andra andra objektiv hade en riktig fokuseringssnäcka. Det kom även en televersion med en Kolyt 4,5/75mm optik. Slutaren på denna version är en Compur som klarar 1/300s - 1s + T + B.

    Kola använde 127-film och gav 4x4 negativ men levererades med en mask för 24x36 om man så önskade använda det negativformatet istället. Det fanns då en motsvarande mask man kan fälla fram för sökaren. En multiformatskamera.

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • OM SYSTEM lanserar en ny makrooptik!

    Nyhet

    Objektivet för dig som vill komma nära dina motiv.

    M.Zuiko 90/3,5 Macro IS PRO är som namnet antyder en makrooptik i deras PRO-serie med brännvidden 90mm och ljusstyrka f/3,5 och inbyggd stabilisering. Objektivet är till Micro 4/3 vilket gör att det motsvarar 180mm brännvidd på 35mm. Den inbyggda bildstabiliseringen kompenserar upp till 7 steg som tillsammans med närgränsen på endast 24,4 cm och en avbildningsskala på 2:1 gör att du kan komma väldigt nära ditt motiv och ta grymma makrobilder. Det är även kompatibelt med telekonverter MC-14 och MC-20 för att komma ännu närmre motivet.

    Objektivet består av 18 linselement i 13 grupper som inkluderar 4 ED-linser (Extra-Low Dispersion), 2 Super ED-linser, 1 HR-lins och 1 Super HR-lins, som bland annat minimerar kromatisk aberration.

    Utmärkande egenskaper:

    • 90mm makrooptik till Micro 4/3
    • Ljusstyrka f/3,5
    • Väderskyddad konstruktion enligt IP53
    • Bildstabilisering upp till 7 steg
    • Max. avbildningsskala: 2:1
    • Närgräns: 24,4 cm
    • 7 rundande bländarlameller
    • Filterdiameter: 62mm
    • Vikt ca 453 gram

    Läs mer och beställ här: OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 90/3,5 Macro IS PRO (för Micro 4/3)

  • Spännande nyheter från Canon!

    Nyhet

    Inte mindre än två nya systemkameror och lika många zoomobjektiv.

    Canon EOS R8

    Detta är Canons nya instegskamera för dig som vill kliva upp till fullformat. Trots att EOS R8 är en av Canons lägst prissatta kameror i EOS R-familjen så är specifikationerna ingenting man skojar bort. Sensorn är samma nyutvecklade 24.2 MP som vi hittar i den nyligen lanserade och mycket uppskattade Canon EOS R6 Mark II. Tillsammans med den snabba processorn får vi upp till 40 b/s seriebildstagning, obeskuren 4K 60p och 180p i FHD. Autofokussystemet Dual Pixel CMOS AF II är också lånat från EOS R6 Mark II vilket ger snabb och exakt fokusering på en rad olika motiv så som människor, diverse djur och fordon ner till -6.5 EV.

    Canon EOS R8 är fullproppad med behändiga och kreativa funktioner som HDR-läge, fokusgaffling, panorama, false color, OVF assist, RAW burst mode och inbyggd funktion att agera webbkamera. Den elekroniska sökaren har en uppdateringsfrekvens på 120hz för att ge en mjuk och naturtrogen känsla. Allt detta och mer därtill får du i Canons lättaste fullformatskamera i EOS R-systemet som väger 461 gram.

    Läs mer och beställ här: Canon EOS R8

    Canon EOS R50

    EOS R50 har en 24.2 MP APS-C-sensor som ger skarpa detaljerade stillbilder och spelar in 4K 30p-video översamplad från 6K. Automatisk sammanslagning av bilder direkt i kameran garanterar skärpa när du tar närbilder. Kameran har också reducerat digitalt brus, kontrollerad belysning vid fotografering på natten och mer kontrast där det dynamiska omfånget är stort.

    Även EOS R50 har förgyllts med Canons nya autofokussystem Dual Pixel CMOS AF II upptäcker och spårar människor, djur och fordon för att snabbt få skärpa på motiven, även om de rör sig. Detta stöds av bildserietagning med 12 bilder per sekund via den elektroniska första slutarridån och den tysta elektroniska slutaren med 15 bilder per sekund. Allt för att du aldrig ska missa ett enda ögonblick.

    Tack vare kompatibilitet med RF-objektiv och tillgång till hela EF- objektivserien via en adapter får du tillgång till ett stort utbud av objektiv. Från ultravidvinkel till supertelefoto, från flexibla zoomobjektiv till fasta objektiv – EOS R50 levererar genomgående resultat med konstnärligt uttryck.

    Läs mer och beställ här: Canon EOS R50

    RF 24-50/4.5-6.3 IS STM

    RF 24-50/F4.5-6.3 IS STM är ett litet och lätt objektiv med brännvidd 24-50 mm – ett mycket bra val när man vill förbättra sina foto- och filmtekniker, särskilt för porträtt, interiörer och resor. Objektivet har bildstabilisering upp till 4,5 steg, som utökas till 7 steg när den används på en EOS R-kamera med inbyggd bildstabilisator. Det betyder att du kan spela in film och ta stillbilder i svaga ljusförhållanden utan att behöva använda stativ. Stegmotorn ger snabb och tyst fokusering och extra kontroll sker via en anpassningsbar objektivring, för att kunna växla mellan olika lägen och fotografera och spela in precis som yrkesproffsen. Med sin RF-fattning kan RF 24-50/F4.5-6.3 IS STM användas tillsammans med kamerorna i EOS R-serien och har stöd för många olika bildförbättringsfunktioner direkt i kameran, inklusive panorering i motivläge och korrigering av bildvinkelförändring i filmer.

    Läs mer och beställ här: RF 24-50/4.5-6.3 IS STM

    RF-S 55-210/5-7.1 IS STM

    RF-S 55-210/5-7.1 IS STM är ett kompakt och flexibelt RF-zoomobjektiv, perfekt för att fotografera motiv som befinner sig på avstånd, eller för att skapa fördelaktiga porträtt med motivseparation. Objektivets bildstabilisering innebär att man kan ta skarpa foton även utan stativ och ett fokussystem med stegmotor skapar jämn och tyst autofokusering vilket är ett stort plus när man filmar. Zoomobjektivet är idealiskt för att ta bilder på bland annat resor, sportevenemang och djurliv och vänder sig till dig som vill experimentera med olika inställningar och bredda räckvidden. Zoomen är ett perfekt tillägg till EOS R50 och objektivet RF-S 18-45/4.5-6.3 IS STM.

    Läs mer och beställ här: RF-S 55-210/5-7.1 IS STM

  • Sigma lanserar en ny 50mm i Art-klassen

    Nyhet

    Sigmas nya Art-familj växer så det knakar!

    Designad med fokus på sofistikerad optisk prestanda och uttrycksfullhet levererar Sigmas Art-serie hög konstnärlig kvalitet. Det senaste tillägget till serien av F1.4-optik, som har blivit synonymt med Art-serien, är Sigma 50/1,4 DG DN Art; en normaloptik med stor bländaröppning framtagen exklusivt för spegellösa fullformatskameror. Sigma berättar att de från grunden har utvärderat vad som verkligen är viktigt i en standardoptik, samtidigt som originalkonceptet från ikoniska Sigma 50/1.4 DG HSM Art bibehålls.

    Sigma berättar också att genom att använda de senaste teknologierna har detta objektiv uppnått en hög nivå av kompatibilitet mellan den optimala storleken och höghastighets-AF för dagens spegellösa system, samtidigt som högsta optiska prestanda bibehålls. Utöver den ljusstarka bländaren ska aberrationer blivit balanserade för en uniform och balanserad bildkvalitet från mitten av bilden ändå ut i kanterna. Resultatet är ett objektiv som verkligen är allsidigt kapabelt när det gäller prestanda och användbarhet, och är designat för att hjälpa fotografer att skapa sitt bästa arbete.

    Sigma50DGDNArt_blogg2.jpg
    Detta objektiv blir det femte i DG DN Art och föregås av 20mm, 24mm, 35mm och 85mm.

    Utmärkande egenskaper

    • Optisk konstruktion: 14 element i 11 grupper (1 SLD and 3 asfäriska linser)
    • Kompatibel med höghastighetsautofokus
    • Kompatibel med AF assist (endast Sony E-mount)
    • Vatten- och oljeavvisande ytbehandling på frontlinsen
    • Focus Mode switch
    • Stöd för byte mellan linjär och icke-linjär fokusringsinställning (endast L-Mount)
    • Bländarring med Lock switch och Click switch
    • Damm- och väderskyddad konstruktion
    • Designad för att minimera flare och ghosting
    • Varje enskilt objektiv genomgår SIGMAs egenutvecklade MTF-mätsystem
    • 11-bladiga rundade bländarlameller

    Sigma 50/1,4 DG DN Art är tillgänglig i Sony E-mount och L-Mount.

    Läs mer och beställ här: Sigma 50/1,4 DG DN Art för Sony ESigma 50/1,4 DG DN Art för L-mount

  • Nikon lanserar två objektiv

    Nyhet

    En gedigen teleoptik i S-serien och ett vidvinkligt pannkaksobjektiv!

    Om störst går först kan vi börja med att berätta om den efterlängtade Nikkor Z 85/1,2 S. Som namnet avslöjar handlar det om ett 85mm-objektiv i S-serien, anpassat för Nikons spegellösa kameror. S-serien är Nikons toppobjektiv designade för att leverera utomordentlig prestanda och bildkvalitet för professionella fotografer och entusiaster med mycket höga krav.

    Användningen av ett ED-glaselement dämpar färgkanterna vid bokeh-kanterna, medan optimeringen av linskonstruktionen har möjliggjort stor och mjuk bokeh. Nikon berättar att objektivet också ger den enastående renderingsprestanda som krävs för att uttrycka texturerna i hud och hår vackert, vilket ytterligare utökar möjligheterna för användare att ta porträtt inom områden som bröllop och mode.

    Nikon har infört ett multifokuseringssystem som ska ge Nikkor Z 85/1,2 S snabb och exakt AF-prestanda, även med det korta skärpedjupet vid maximal bländare f/1.2. Dessutom möjliggör integrationen av stegmotorer (STM) för mjuk och tyst fokusering, vilket gör det möjligt för användare att bättre koncentrera sig på att ta stillbilder och spela in video utan oro för oönskade driftsljud, särskilt användbart vid evenemang som bröllop.

    Utmärkande egenskaper:

    • 85mm teleoptik till Nikon Z-fattning
    • Ljusstyrka f/1,2
    • Närgräns: 0,85m
    • Multifokuseringssystem
    • 11st rundade bländarlameller
    • Väderskyddad konstruktion
    • Filterdiameter: 82mm
    • Vikt: Ca 1160 gram

    Leveransstart för Nikkor Z 85/1,2 S förväntas närmare slutet av mars detta år.

    Läs mer och beställ här: Nikkor Z 85/1,2 S

    Nikon lanserar även pannkaksobjektivet Nikkor Z 26/2. Med en total längd på cirka 23,5 mm och en vikt på cirka 125 g är Nikkor Z 26/2,8 det tunnaste AF-objektivet för spegellösa fullformatskameror och det lättaste NIKKOR Z-objektivet. Den kan enkelt förvaras i en handväska eller liten väska, så att användarna kan bära den med sig dagligen. Den optiska konstruktionen består bland annat av tre asfäriska linselement för att ge både utmärkt bärbarhet och optisk prestanda.

    Dess 26 mm vidvinkelbrännvidd och maximal bländare på f/2.8 gör det till ett idealiskt objektiv för en mängd olika scener, från stadsbilder till bordsbilder, och stödjer avancerade amatöranvändare som tar med sig kameran var som helst för att fånga varje tillfälle.

    Utmärkande egenskaper:

    • 26mm vidvinkelobjektiv till Z-fattning
    • Ljusstyrka f/2,8
    • Närgräns: 0,2m
    • Anpassningsbar inställningsring
    • 7st rundade bländarlameller
    • Väderskyddad konstruktion
    • Filterdiameter: 52mm
    • Vikt: Ca 125 gram

    Leveransstart för Nikkor Z 26/2,8 förväntas redan tidigt i mars detta år.

    Läs mer och beställ här: Nikkor Z 26/2,8

  • Vårens Fotodagar - Turnén fortsätter

    CyberPhoto snart på besök i Stockholm och Malmö.

    Sveriges Fotodagar tog start i början av oktober 2022 i Umeå för att sedan rask röra sig ner till Göteborg senare samma månad. Nu har vi laddat batterierna och gjort oss beredda för att tillsammans med våra vänner Kamera & Bild och Zoom Fotoresor återuppta mässturnén och styra kosan mot Stockholm den 25/3 och sedan Malmö den 6/5.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    På varje ställe erbjuds seminarier fyllda av inspiration och skaparglädje samt en matig mässa där du får klämma på det senaste nyheterna, prata med produktspecialister och få ta del av unika erbjudanden. Det är fritt inträde till mässan och biljett till seminarierna kan du förköpa online. Spara datumet i kalendern så ses vi till våren.

    Säkra din biljett idag och få tillgång till alla inspirerande föreläsningar under Fotodagen i din valda stad. Du får även möjlighet att skicka in dina bilder till Portfolio review under paneldiskussionen med erfarna fotografer.

    Erbjudande – Gå två betala för en

    Läs mer och köp din biljett här: Stockholm | Malmö

    Spara datumet i kalendern så ses vi snart till våren!

  • Drönarsöndag: En frusen bilruta?

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Ralph Lindberg.

    Ralph: En drönarbild tagen på den nylagda isen på Lillarmsjön utanför Bjurholm. Utan öarna som referens är det svårt att se om det är en drönarbild tagen på 80 meters höjd eller närbild på en frusen bilruta. Det ljusa är svagare is med luftbubblor.

    Klicka här för större bild >>

    RalphLindbergDrönarsöndag_blogg2.jpg

    En bild utan öar för referens också​

    Bilden är tagen med DJI Mini 2


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Rävungen

    Veckans X-files är inskickad av Niklas & Jenny Blumenberg.

    Niklas: Denna bild tog jag och min sambo i våras. Vi hade fått för oss att hitta en björn att fotografera denna sommaren, och totalt åkte vi ca 100 mil bland grusvägar i dalaskogarna. Många hade sett björn där, men det fick inte vi!
    Däremot fick vi några andra fynd, och detta måste vara det finaste!

    Plötsligt fick vi syn på den här rävungen och 3-4 av hens syskon som sprang runt och busade med varandra och nosade runt i skogskanten, bara några meter från vägen. Eftersom de var så nyfikna på oss åkte vi bort en bit för att kunna ta lite bilder utan att störa dem.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med EOS M50 Mark II

    Se mer från Niklas och Jenny på deras Instagramprofil: @blumenbergphotography


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Fredagsflow: Utsikt

    Återställ dina uttömda uppmärksamhetsdepåer och hitta fokuset!

    I det sista avsnittet av Fredagsflow tar Canon och Giovanni Dienstmann med oss till en vacker vy med guidad meditation för att hjälp oss hitta vårt fokus.

    Att exponeras för naturen kan återställa uttömda uppmärksamhetsdepåer, och göra oss mer öppna för kreativitet och problemlösning.

    Vinn exklusiv yogamatta

    Tagga en kompis på Instagram så har ni chansen att vinna var sin flowiga Canon-yogamatta! Ett mycket bra redskap för dig som vill hitta ditt flow. Vinnarna kontaktas på Instagram direktmeddelande på måndag 6/2.

    CanonFYF_gif.gif

    Känslan av flow

    När du går in i ett tillstånd av flow blir andningen djupare och pulsen långsammare. Dessutom aktiveras de ansiktsmuskler som får oss att le.

    Medfödd förmåga

    Vissa har en naturlig fallenhet för flow – särskilt de som i personlighetstester får höga poäng för samvetsgrannhet och öppenhet för nya erfarenheter.

    Nya idéer

    Mindfulness öppnar sinnet för nya idéer, förbättrar uppmärksamheten och gör dig bättre rustad att hantera negativa tankar. På så sätt skapas bättre förutsättningar för flow och kreativitet.

    Om du missat tidigare avsnitt kan du se dem här:

    Välkommen tillbaka nästa fredag för det fjärde och sista avsnittet i Fredagsflow.

    Trevlig helg!

  • Nyhet: EIZO ColorEdge CS2400S

    Nyhet

    Hög färgprecision för kreativa entusiaster!

    ColorEdge CS2400S är designad för att möta de varierande behoven hos blivande kreativa entusiaster som gillar fotografi, video, illustration och design. Den i klassen mycket imponerande ljusstyrkan och kontrastförhållandet, gör att användarens användningsområde ökar.

    De många anslutningarna inkluderar också en USB-C-port. Detta gör CS2400S idealisk för användning med högpresterande bärbara datorer, som bekvämt kan anslutas med bara en enda kabel. EIZO’s patenterade uniformitest-teknik, Digital Uniformity Equalizer, säkerställer att jämnheten av ljus och färg över hela skärmytan för att ge dig en korrekt representation av ditt material.

    EIZO ColorEdge CS2400S har en för klassen väldigt låg energiförbrukning. ColorEdge CS2400S är också den första bildskärmen i ColorEdge-serien som går över till mer hållbara kartong- och formpressade massaförpackningar i stället för konventionell frigolit och plast. Adderar man dessutom till den branschledande garantitiden på 5 år, så är det lätt att inse att CS2400S är ett av de bättre alternativen att välja.

    Utmärkande egenskaper

    • 24-tums Wide Gamut LCD 16:10, 1920 x 1200 pixlar
    • Täcker 99 % av AdobeRGB, 98 % av DCI-P3, 100% sRGB och 81% av REC2020 
    • Klassledande 410 cd/m² i maximal ljusstyrka och kontrast 1350:1
    • Hög färgprecision säkerställd via 16 bit LUT och 10-bitars färgåtergivning 
    • Digital uniformitets teknik, mycket jämn ljus och färgfördelning över hela panelen
    • USB-C (DisplayPort-signal och upp till 70 watt strömtillförsel), DisplayPort- och HDMI-ingångar
    • Varje enskild skärm är individuellt mätt, optimerad och kalibrerad från fabrik
    • Hårdvarukalibrering via EIZO’s ColorNavigator och hela 10 presets

    Läs mer och beställ här: EIZO ColorEdge CS2400S | EIZO ColorEdge CS2400S (inkl. kalibrator EX4)

  • Fotohistoria: Ingo 3x4

    Idag ska vi titta på en udda kamera med udda lösningar och med en udda historia.

    Det var en gång en tysk kamerafabrik som hette Glunz & Bülter. Den grundades 1893, och 1903 bytte den namn till Bülter & Stammer då grundaren Bülter bytte kompanjon. Det är troligen denna Glunz som lämnade företaget som startade ett eget företag som också tillverkade kameror. 1921 blev Bülter & Stammer till Orionwerke, men vi går nu över och följer Glunz. Han startade sin tillverkning av kameror i Hannover, Tyskland. Vi känner bara till 5 kameramodeller som Glunz tillverkade: Glunz SG Mod. 60 och Glunz Mod. 8 för 9x12 bladfilm, Glunz Mod. 0 och Glunz Mod. 40 för 6,5x9 bladfilm, Glunz-Kamera Nr. 333 som använde rullfilm och slutligen Ingo som använde 127-film. Det är denna sista modell vi ska titta närmare på på idag.

    Ingo lanserades på 1930-talet och använde 127-film, en film som är en lillebror till den idag vanliga 120-filmen. Ingo gav negativ i storleken 3x4 cm. Ingo hade en utfällbar optik som kom ut genom att två portar öppnade sig på kamerans framsida. Inom fotohistoria så kallas dessa för "barn-doors". Objektivet är ett Rodenstock Trinar 5cm f/4,5. Slutaren kom från Compur och klarade 1/300s - 1s + B + T. De första exemplaren hade en Pronto slutare som bara klarade 1/100 - 1/25 + B.

    Denna kamera såldes även av Rodenstock som Rodinett.

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Test: Tamron 20-40/2,8 Di III VXD

    Test

    Nu har vi testat Tamrons smidiga normalzoom för Sony E-fattning.

    Objektivet är framtaget för att användas till både stillbild och video och Tamron har gått in för att göra den så liten och lätt som möjligt - Tamron 20-40mm f/2,8 Di III VXD är i skrivande stund den minsta och lättaste normalzoomen i sin klass.

    Mats: Tamron 20-40mm f/2,8 Di III VXD är till stor del tillverkat av plastmaterial, men det känns ändå hyfsat välbyggt med lämpligt motstånd i zoom och fokusring. Objektivet är också vädertätat för att kunna användas vid lite sämre väder tillsammans med tätat kamerahus.

    I mitten av bilden är skärpan mycket bra redan på full öppning, och speciellt på de kortare brännvidderna runt 20-25mm. På 40mm och f/2,8 blir det aningen mjukare fokuserat på oändligt, men på kortare fokusavstånd blir det skarpt och bra även på 40/2,8. Bäst skärpa i centrum nås vid f/4-f/5,6 och skarpast från kant till kant blir det runt f/5,6-f/11 lite beroende på brännvidd, motiv och fokusavstånd.

    Fokus breathing vid fokusering är märkbar vid fokusering på samtliga brännvidder, medan focus shift vid zoomning är knappt märkbar alls, vilket förvånande mig lite.

    Läs hela testet här: Tamron 20-40/2,8 Di III VXD, för Sony E-fattning (fullformat)

    Fler bilder tagna med Tamron 20-40/2,8 Di III VXD hittar du här ->>

    Ifall det är något fotorelaterat ord eller förkortning i texten ovan som du undrar över så finns förklaringen här ->>

     

  • Liveföreläsning: Fotografering under extrema förhållanden

    Missade du Jonas föreläsning? Ingen fara, se den i efterhand!

    Den 26/1 höll Jonas Paurell en föreläsningen där han diskuterade fototekniker för landskap, djurfoto och porträtt samt att behandla historieberättande i dessa inriktningar av foto. Det är lätt att bli överväldigad av alla möjligheter till foto när man är ute och reser eller på expedition - så hur väljer man vad man ska fota? 


    Då många uttryckt önskemål om att Jonas föreläsningar ska hållas på engelska gjorde denna det för att så många som möjligt ska kunna ta del av informationen.

    Den första föreläsningen handlade om Bevarandefoto för naturfotografer, den andra om The Jubilee Expedition, och nu går vi in tekniskt på fotograferingen under komplicerade och varierande förhållanden. Jonas har lång erfarenhet av att arbeta som fotograf på expeditioner både i extrem kyla i Arktis och i varma klimat med hög luftfuktighet som exempelvis Amazonas regnskog. Kyla, värme, luftfuktighet, snö, regn, damm, avsaknad av enkla laddningsmöjligheter och backup gör att planering och väl inarbetade arbetssätt är kritiskt viktiga för att kunna arbeta effektivt och smidigt.

    Vilken kamera bör man ta med sig på olika typer av äventyr, och kanske ännu mer viktigt...vilken optik? Och vilka tillbehör är absolut nödvändiga? Jonas kommer att prata zoomobjektiv, fasta objektiv, filter, fotoväskor, vattentäta påsar, stativ, sensor- och optikrengöring, och laddning med både solceller och powerbanks. 

    Jonas föreläsning är den tredje i en serie av fyra om The Jubilee Expedition som CyberPhoto är en stolt sponsor till.

    Click here for the english version

    On 26/1 at 7 pm, during the lecture, Jonas Paurell will discuss photo techniques for landscapes, animal photos and portraits, as well as treat storytelling in these areas of photography. It's easy to get overwhelmed by all the photo opportunities when you're out and about or on an expedition - so how do you choose what to photograph?

    As many have expressed wishes for Jonas's lectures to be held in English, he will do so so that as many people as possible can take part in the information. The lecture will also be available to watch afterwards with Swedish subtitles.

    The first lecture was about Conservation Photography for Nature Photographers, the second about The Jubilee Expedition, and now we get into the technical aspects of photography under complicated and varied conditions. Jonas has extensive experience of working as a photographer on expeditions both in extreme cold in the Arctic and in hot climates with high humidity such as the Amazon rainforest. Cold, heat, humidity, snow, rain, dust, lack of easy charging options and backup mean that planning and well-established working methods are critically important to be able to work efficiently and smoothly.

    What camera should you bring on different types of adventures, and perhaps more importantly...what optics? And what accessories are absolutely necessary? Jonas will talk about zoom lenses, fixed lenses, filters, photo bags, waterproof bags, tripods, sensor and optics cleaning, and charging with both solar cells and power banks.

    The lecture is guaranteed to deliver important information for all photographers who love to travel with camera in hand - whether it's on family vacations, wilderness hikes or larger expeditions. Come prepared to get lots of tips on how to maximize your photo opportunities and come home with great photos!

    If you have questions even before the lecture, you can send them directly to Jonas on Instagram: @jonaspaurell

    Jonas's lecture is the third in a series of four about The Jubilee Expedition of which CyberPhoto is a proud sponsor.


    Se tidigare föreläsningar här:

  • Rösta på oss - Årets e-handlare 2023

    Röstningen om Årets e-handlare 2023 av PriceRunner är i full gång. Rösta på oss och hjälp oss vinna!

    Gillar du det vi gör och vill hjälpa oss framåt? Då finns det två saker du kan göra för oss nu:

    För det första kan du rösta på oss som Årets e-handlare 2023. För det andra kan du ge oss en recension när du har handlat hos oss. Sista datumet att rösta är 22/2.

    Du kommer att hitta länken till din recension på bekräftelsesidan när du genomfört ditt köp. Vi är väldigt glada för all hjälp vi kan få så stort tack till dig som tar dig tid att lämnar en recension, det hjälper oss att veta vad vi kan göra ännu bättre.

    PriceRunner ger även alla som är med och röstar i Årets e-handlare 2023 chansen att vinna ett Playstation 5!

    Ett stort tack på förhand! ♥

    Klicka här för att komma direkt till röstningen: PriceRunner | Årets e-handlare 2023

  • Drönarsöndag: Misty Torso

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Magnus Franzen.

    Magnus: Denna bild tog jag Januari 2018. Molnen låg otroligt lågt och jag hade tur att komma över dom och ta denna fina bild på Turning Torso i Malmö.

    Klicka här för större bild >>


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

     

  • X-files: Fornborgen

    Veckans X-files är inskickad av Miska Saarikko.

    Nej, det är inte en kraftigt beskuren bild tagen med ett vidvinkelobjektiv utan 59 bilder tagna på 500mm och ihopstitchat i efterhand. Se bilden i sin fulla högupplösta ära nedan. OBS! En stark uppkoppling rekommenderas.

    Miska: Följande bild tog jag på toppen av en Fornborg vid Bollstabruk förra månaden, när vädret var som finast, men vill dela med mig av den ändå med tanke på att man kunde se minst 2,5 mil bort.

    Detta räknade man rätt fort genom att gamla TV-tornet, som är till höger om solen från betraktaren sett, befinner sig på Älgberget-Björnbergets naturreservat och vi stod på Borgberget. Avståndet dit är ca 25 km.

    Klicka här för större bild >> (OBS! Bilden är 127MB (41403 x 5059 pixlar i upplösning) så var beredd på att det kan ta en stund att ladda.

    Bilden är tagen med en Nikon Z6 och Nikon AF-S 200-500/5,6E ED VR
    59 x porträttformat @ 500 mm, F/9, 1/400 sek, ISO 200, WB dagsljus, handhållet, ca 15% överlappning på bilderna


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Fredagsflow: Som ett flytande vatten

    Vart bättre att hitta sitt flow än vid ett rinnande vatten?

    Lägg märke till hur rinnande vatten kan skölja bort negativa tankar och hjälpa till att sänka andningsfrekvensen.

    Canon och Catherine Polan Orzech är återigen tillbaka för att hjälpa oss att varva ner inför helgen och hitta vårt flow. I veckans avsnitt får vi följa med till Catherine till vad man kanske kan kalla för en porlande bäck, eller till och med en fors.

    Vinn exklusiv yogamatta

    Tagga en kompis på Instagraminlägget för veckans Fredagsflow så har ni chansen att vinna var sin flowiga Canon-yogamatta! Ett mycket bra redskap för dig som vill hitta ditt flow. Vinnarna kontaktas på Instagram direktmeddelande på måndag 30/1.

    CanonFYF_gif.gif

    Känslan av flow

    När du går in i ett tillstånd av flow blir andningen djupare och pulsen långsammare. Dessutom aktiveras de ansiktsmuskler som får oss att le.

    Medfödd förmåga

    Vissa har en naturlig fallenhet för flow – särskilt de som i personlighetstester får höga poäng för samvetsgrannhet och öppenhet för nya erfarenheter.

    Nya idéer

    Mindfulness öppnar sinnet för nya idéer, förbättrar uppmärksamheten och gör dig bättre rustad att hantera negativa tankar. På så sätt skapas bättre förutsättningar för flow och kreativitet.

    Om du missat tidigare avsnitt kan du se dem här:

    Välkommen tillbaka nästa fredag för det fjärde och sista avsnittet i Fredagsflow.

    Trevlig helg!

  • Test: Canon RF 135/1,8 L IS USM

    Test

    Bildkvalitet som kan få den mest luttrade objektivnörden att rysa av välbehag.

    Canon fortsätter utöka sin RF-serie, denna gång med en ljusstark 135mm teleoptik med ljusstyrka f/1,8. Optiken har 9st rundade bländarlameller för en soft bokeh, perfekt för porträtt.

    Mats: Autofokusen i Canon RF 135/1,8 L IS USM sköts av en Nano USM-motor som är Canons klart bästa AF-motor genom tiderna. Trots att det är stora och tunga linser som skall flyttas omkring i objektivet så går det ändå mycket tyst och snabbt.

    Canon RF 135/1,8 L IS USM levererar en mycket bra skärpa redan på största bländaröppning över stor del hela bilden. Vid nedbländning några enstaka steg ökar skärpan över hela bilden och ger rakbladsskarpa bilder från kant till kant runt f/4 -f/8.

    För dig som tänkt använda detta objektiv för video kan jag dock berätta att det ger en mycket påtaglig focus breathing när det fokuseras hela vägen från närgräns till oändligt. Detta gäller då i synnerhet för alla Canons kameror som saknar inbyggd kompensation för focus breathing. I skrivande stund är det endast EOS R6 Mark II som har den funktionen för video, och RF 135/1,8 L IS USM tillhör nu tillsammans med några andra objektiv de som är kompatibla med samma funktion.

    Läs hela testet här: Canon RF 135/1,8 L IS USM

    Fler bilder tagna med Canon RF 135/1,8 L IS USM hittar du här ->>

  • Fotohistoria: Beier-Flex

    Idag ska vi titta på en mellanformatskamera från 1938. Den tillverkades av Kamera-Fabrik Woldemar Beier.

    Kamerafabriken Woldemar Beier låg i Freital när Dresden i Tyskland. Företaget grundades 1932 av Woldemar Beier och deras första kamera var en 35mm kamera. Efter andra världskriget lyckades företaget hållas sig fritt trots att de hamnade bakom järnridån i Öst-Tyskland men 1959 tog den kommunistiska regimen över en stor del av företagets aktier och 1972 tog staten över företaget helt och det införlivades i VEB Kamerafabrik Freital. Senare gick Karl Pouva Kamerafabrik, Tharand-Werke och the Optisches Werk Ernst Ludwig (Weixdorf) samma öde till mötes.

    Beier-Flex lanserades 1938 och är en mellanformatskamera av spegelreflextyp. Den ger 6x6 negtiv och använder 120-film. Det finns adaptrar för 6x4,5 plattor samt 6x6 bladfilm. Den levererades oftast med en Schneider-Kreuznach Xenar 3.5/7.5 cm men fanns även med både Radionar och Victar standardobjektiv. Det fanns utbytbara objektiv upp till 400mm.

    Slutaren är av fokalplantyp. Det finns två versioner av denna kamera: Beier-Flex I, 1938-1941, med slutarhastigheterna 1/500s - 1/25, och Beier-Flex II med slutarhastigheterna 1/500s - 2s.

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Nyhet: Capture One lanserar prenumerationstjänst

    Nyhet

    Vilken är bäst för just dig?

    Som kund hos oss har du nu möjlighet att välja mellan Capture One engångsköps-modellen eller ett Capture One förbetalt 12-månadersabonnemang.

    Capture One Pro är ett kraftfullt fotoredigeringsprogram som låter dig blåsa liv i dina foton med industrin kraftfullaste verktyg. Importera, organisera, exportera och redigera bilder med ett stort utbud utav avancerade bildbehandlings funktioner. Capture One erbjuder dig även blixtsnabb och smidig tethering (fotografering direkt till datorn) och andra otroliga tidsbesparande funktioner.

    RAW-konvertering hos Capture One är bland de bästa på marknaden och ger dig den bästa möjliga bilden att börja redigera.

    Capture One Pro Engångsbetalning vs. Capture One Pro Förbetald 12-Månaders Prenumeration:

    Capture One Pro 23:

    • Engångsbetalning 3290:-
    • Du äger din licens för alltid och den kommer att fortsätta att fungera så länge din hårdvara och operativsystem stödjer det
    • Du får tillgång till den köpta versionen och alla tidigare versioner
      Lämplig för dig om du inte behöver tillgång till de senaste funktionerna och inte planerar att investera i en ny kamera snart

    Capture One Pro Förbetald Prenumeration:

    • Årlig betalning 2190:- med möjlighet att antingen förnya eller avsluta efter 12 månader
    • Du sparar 1100:- genom att köpa årsplanen
    • Tillgång till alla versioner av Capture One, inklusive nya utgåvor så länge din licens är aktiv
    • Det bästa priset för ett helt år av Capture One Pro
    • Passar dig om du vill hålla dig uppdaterad och alltid ha tillgång till de senaste funktionerna i Capture One Pro

     

  • Test: Sigma 60-600/4,5-6,3 DG DN OS Sports

    Test

    Vi startar veckan med ett gediget test på Sigmas lika gedigna telezoom.

    Sigma lanserade nyligen en ny version av sin telezoom 60-600mm med ljusstyrka f/4,5-6,3. Nu i specialgjord DN-version för spegelfria Panasonic- och Sony-kameror. Som namnet avslöjar så passar objektivet bra till sportfotografering men även en rad andra motiv tack vare sitt stora zoomomfång.

    Mats: Skärpan är förvånansvärt bra genom hela zoomomfånget redan på respektive största bländaröppning. Vid nedbländning ca 1 steg ökar skärpan ytterligare ett snäpp, och det är bara lite skarpare på korta brännvidder jämfört med längre.  Även kantskärpan är förvånansvärt bra på samtliga brännvidder med tanke på det enorma zoomomfånget på 10x.

    Optiken är som vanligt inte fritt från distorsion, vinjettering  och lateral kromatisk aberration, men alla dessa egenskaper håller sig på normala och relativt låga nivåer.

    Bajonetten, fokusringen, zoomringen, samt knappar är alla damm- och väderskyddade för att förhindra att damm och smuts tränger in i objektivet. Frontlinsen har en vatten- och oljeavvisande ytbehandling. Objektivet ger också en mycket gedigen känsla och är tillverkat i en kombination av magnesiumlegering och kompositmaterial.

    Läs hela testet här: Sigma 60-600/4,5-6,3 DG DN OS Sports

    Fler bilder tagna med Sigma 60-600/4,5-6,3 DG DN OS Sports hittar du här ->>

  • Drönarsöndag: Norr om Bengtsfors

    Jan Gustavsson levererar idyllisk sommarbild!

    Jan: Vy över mitt hem norr om Bengtsfors och Känsbytjärnet Dalsland.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Järvsö Bike Park

    Veckans bidrag är inskickat av Niklas Sundin.

    Niklas: Bilden i kurvan är tagen i Järvsö Bike Park och det mindre lyckade hoppet är första försöket att köra vår nya led i Fursteli här i Östersund.

    Klicka här för större bild 1 >> | Bild 2 >>

    Båda bilderna är tagna Sony A7 IV + Sony FE 70-200/4 G OSS


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Fredagsflow: Hitta ditt fokus bland bergen

    Det är återigen dags att flyta in i helgen!

    Canon och Catherine Polan Orzech är tillbaka med ännu en guidad meditativ video där vi besöker bergen för att hitta lugnet och vårt fokus.

    Bilder av solljus och utomhusmiljöer kan i vissa fall öka mängden serotonin, som tycks bidra till välbefinnande – och därmed flow.

    Vinn exklusiv yogamatta

    Tagga en kompis på vår Instagram så har ni chansen att vinna var sin flowiga Canon-yogamatta! Ett mycket bra redskap för dig som vill hitta ditt flow. Vinnarna kontaktas på Instagram direktmeddelande på måndag 23/1.

    CanonFYF_gif.gif

    Känslan av flow

    När du går in i ett tillstånd av flow blir andningen djupare och pulsen långsammare. Dessutom aktiveras de ansiktsmuskler som får oss att le.

    Medfödd förmåga

    Vissa har en naturlig fallenhet för flow – särskilt de som i personlighetstester får höga poäng för samvetsgrannhet och öppenhet för nya erfarenheter.

    Nya idéer

    Mindfulness öppnar sinnet för nya idéer, förbättrar uppmärksamheten och gör dig bättre rustad att hantera negativa tankar. På så sätt skapas bättre förutsättningar för flow och kreativitet.

    Om du missade förra veckans avsnitt kan du se det här: Fredagsflow: Meditation vid en sjö

    Välkommen tillbaka nästa fredag då vi får uppleva hur rinnande vatten kan skölja bort negativa tankar.

  • Vackra vinterbilder undertecknat Kevin Bruseby

    Skåda ett snöklätt Östergötland.

    Kevin: Dessa bilder är precis från början av december månad när vi fick en liten omgång med snö här nere i Östergötland.

    Om du vill lära dig att använda vädret till din fördel för att ta lika stämningsfulla bilder som Kevin så har han faktiskt skrivit en matig artikel som du kan läsa här: Väder & placering

    Klicka här för större bild 1 >> | Bild 2

    Bilderna är tagna med Nikon Z6 + Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary

  • Fotohistoria: Udda objektivmärken

    Det finns en del udda objektivmärken även i dag men vi ska titta närmare på några, eller egentligen en hel massa, som dykt upp under fotohistoriens gång. Idag kallas de tredjepartstillverkare men under den analoga eran så kallades de för piratobjektiv. Ännu en gång har jag ramlat ner i kaninhålet och lagt ner alldeles för mycket tid. För varje nytt okänt märke jag hittat så dyker det upp ännu fler som associeras det märket. Trodde aldrig märkena skulle ta slut och förmodligen så finns det ännu fler, men denna lista bör täcka de flesta. Tur att jag vet att det finns många fler än jag som tycker detta är intressant. Det finns både bilder och information till alla dessa märken.

    Detta inlägg växte och växte till proportioner som inte ryms här i bloggen så klicka på länken nedanför för att komma till artikeln:

    Gå till Udda objektivmärken >>

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Test: Canon RF 15-30/4,5-6,3 IS STM

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Canons vidvinkelzoom!

    En 15-30mm-optik passar utmärkt till många olika motivområden såsom landskap, arkitektur, porträtt, gruppbilder, reportage, gatufoto m.m. 

    Mats: Skärpan är relativt bra till stor del av bilden på samtliga brännvidder redan på full öppning och lär säkert duga för de flesta hobbyanvändare. Vid nedbländning 1-2 steg ökar skärpan en aning i kanterna, men hörnen blir inte alltid så skarpa som man kan önska oavsett bländarinställning.

    Utan korrigering i RAW är distorsionen mycket påtaglig på 15mm, så pass markant att hörnen blir svarta. Det är dock inte meningen att bilderna ska användas utan korrigering och jag ser ingen skillnad angående hörnskärpan före eller efter distorsionskorrigeringen.

    Läs hela testet här: Canon RF 15-30/4,5-6,3 IS STM

    Fler bilder tagna med Canon RF 15-30/4,5-6,3 IS STM hittar du här ->>

  • Nyhet: Sony FE 20-70/4 G

    Nyhet

    En kompakt normalzoom i G-klassen!

    Sony lanserar fullformatsobjektivet FE 20-70/4 G: ett nytt G-standardzoomobjektiv med ett zoomomfång som innefattar både ultravidvinkel och tele. Objektivet har en fast F/4-bländare genom hela omfånget och är konstruerat att erbjuda hög bildkvalitet och ideala funktioner, särskilt för filminspelning och stillbilder anpassat för fullformat.

    Den avancerade optiska designen innehåller tre ED-element (Extra Low Dispersion), två AA-element (Advanced Aspherical), ett asfäriskt ED-element (Extra Low Dispersion Aspherical) och ett asfäriskt element. Den cirkelformade bländaren med 9 lameller.

    Två linjära XD-motorer (Extreme Dynamic) med komplex konstruktion levererar snabbare och mer exakt fokusering för både fotografering och filminspelning. Sony berättar även att objektivet ska ha minimerad brännviddsförändring samt fokus- och axelförändring vid zoomning, vilket är särskilt uppskattat för video.

    Utmärkande egenskaper:

    • 20-70mm normalzoom för fullformat med Sony E-fattning
    • Ljusstyrka f/4
    • Väderskyddad konstruktion
    • Tyst & snabb autofokus
    • Väger endast ca 488 gram

    Leveransstart för Sony FE 20-70/4 G är redan nu i februari, exakt datum kommer så småningom.

    Läs mer och beställ här: Sony FE 20-70/4 G

     

  • Drönarsöndag: Kävlinge vattentorn

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Andreas Cederström.

    Andreas: Flög med DJI Mini 3 Pro en morgon i början av dec, precis innan gatubelysningen släktes.
    Tyckte de blev rätt fräckt. Speciellt med de rödbelysta vattentornet som kontrast.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro @ F/1,7, 1/15s, ISO 270


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Wachtelhunden Dennis

    Vår Content Partner Jenny Rehnman bjuder vinterhund!

    Jenny: Det är Wachtelhunden Dennis som fotograferade sig innan jul.

    Klicka här för större bild >> (spana in skärpan!)

    Bilden är tagen med Nikon Z9 + Nikkor Z 50/1,2 S @ 1/200 s, f/2, iso 100

    Detta är inte första gången vi ser Jenny fotografera våra fyrbenta vänner utan för några månader sedan delade hon med sig toppentips på hur du fotograferar hästar på bästa sätt.

    Även om du själv inte har en fyrbening av gnäggande sort där hemma så kan du sannolikt ta med dig något bra från Jennys guide som du kan läsa (och se!) här: Fotograf Jenny Rehnman tipsar om hästfotografering


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Fredagsflow: Meditation vid en sjö

    Hitta ditt flow lagom till helgen!

    Vill du uppleva lite flow? Börja med att fokusera på din andning och din kropp. Det krävs bara 10 minuter per dag. Tillsammans med Mindfulness Appen har Canon skapat fyra videor som hjälper dig att skapa en ny vana för att främja din kreativa process.

    Denna vecka tar Canon och Catherine Polan Orzech med oss ut till en sjö där vi får uppleva Flow med utsikt:

    Att exponeras för naturen kan återställa uttömda uppmärksamhetsdepåer, och göra oss mer öppna för kreativitet och problemlösning.

    Känslan av flow

    När du går in i ett tillstånd av flow blir andningen djupare och pulsen långsammare. Dessutom aktiveras de ansiktsmuskler som får oss att le.

    Medfödd förmåga

    Vissa har en naturlig fallenhet för flow – särskilt de som i personlighetstester får höga poäng för samvetsgrannhet och öppenhet för nya erfarenheter.

    Nya idéer

    Mindfulness öppnar sinnet för nya idéer, förbättrar uppmärksamheten och gör dig bättre rustad att hantera negativa tankar. På så sätt skapas bättre förutsättningar för flow och kreativitet.

    Välkommen tillbaka nästa fredag då vi får följa med Catherine Polan Orzech till bergen!

  • Test: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45/4 PRO

    Test

    En mycket liten och lätt normalzoom för Micro 4/3.

    Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45/4 PRO är en utmärkt allroundoptik för den lätta och portabla utrustningen. OM System själva kallar optiken för världens lättaste och mest kompakta normalzoom med fast ljusstyrka.

    Mats: Zoom- och fokusringen går mjukt och fint. Autofokus fungerar snabbt och i princip ljudlöst. Fokuseringen sker internt, men vid zoomning ändrar den längd med ca 2 cm som mest.

    Skärpan är mycket bra över hela bilden redan på f/4, och blända ner behöver man i stort sett bara göra ifall större skärpedjup eller längre slutartider önskas. Bäst skärpa får man på f/4-f/5,6 lite beroende på brännvidd och fokusavstånd.

    Kromatisk aberration håller sig på en försumbar nivå och sällan något som märks överhuvudtaget. I okorrigerad RAW märks det en mycket påtaglig tunnformig distorsion på kortast brännvidd, som sedan avtar och går mot svagt kuddformig på 45mm. I JPEG korrigerar kameran  distorsionen automatiskt och inget man märker av. Vinjettering kan också märkas i känsliga fall på 12mm och största bländaröppning.

    Läs hela testet här: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45/4 PRO

    Fler bilder tagna med Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45/4 PRO hittar du här ->>

  • Nyhet: Sigma 60-600/4,5-6,3 DG DN OS Sports

    Ett zoomomfång som verkligen heter duga!

    Sigma lanserar nu en ny version av telezoom 60-600mm och bländare f/4,5-6,3 till spegelfria Panasonic- och Sonykameror. Som namnet avslöjar så passar objektivet bra till sportfotografering tack vare det stora zoomomfånget, den nytutvecklade HLA-motorn som ger snabb autofokus samt den nyutvecklade bildstabiliseringsalgoritmen OS2 som kompenserar upp till 7 steg.

    Objektivet har även Dual Action Zoom och är damm- och väderskyddat. Utöver allt detta finns också en uppsjö av anpassningsbara funktioner för att hjälpa dig få hög bildkvalitet och flexibilitet i ditt fotograferande.

    Utmärkande egenskaper:

    • 60-600mm telezoom
    • Ljusstyrka f/4,5-6,3
    • Bildstabilisering som kompenserar upp till 7 steg
    • Nyutvecklad HLA-motor för snabb autofokus
    • Väderskyddad konstruktion
    • Filterdiameter 105mm
    • Vikt ca 2490 gram

    Objektivet lanseras till Sony E-fattning och L-fattning och förväntad leveransstart är i mitten av februari.

    Läs mer och beställ här: Sigma 60-600/4,5-6,3 DG DN OS Sports för Sony E-fattning | för L-fattning

  • Nyheter från NanLite

    Nyhet

    Här är andra generationens Forza samt nya PavoTubes!

    NanLite lanserar en omfattande uppdatering av sina mest populära LED-belysningar, PavoTube och Forza. NanLite har lyssnat på feedback från produktionsteam, filmteam och fotografer över hela världen vilket har resulterat i flera uppskattade uppgraderingar av deras mest populära produkter.

    Forza II

    Forza 60/60B II har i sitt kompakta format en fantastisk effekt precis som sin föregångare, med en belysningsstyrka på 3 420lux/2 096lux@1m utan ljusformare.

    Forza 60B II har numera två effektlägen: det konventionella läget med maximal effekt och det nya läget med en konstant utgångseffekt för en stabilare intensitet. Hanteringen av fläktljudet har förbättrats och gör att ljudnivån sänkts till 20dbA, och här sticker Forza ut från sina konkurrenter. Alla innovationer och förbättringar som tillämpats i 60W-serien har också integrerats i de nya Forza 300W och 500W.


    Forza II-serien har ett nytt justerbart kylsystem med fyra driftlägen: Smart, Full speed, Low speed och Off. Ljudnivån sjunker till 23 dBA i Smart-läget. Ljudnivån är också betydligt lägre i Full speed-läget jämfört med den senaste generationen. Det blir inte några problem med ljudstörningar i ljudkänsliga inspelningsmiljöer, t.ex. intervjuer.

    Färgåtergivningsmöjligheterna hos Forza 300/300B II och 500/500B II har förbättrats betydligt, vilket gör dem till ett pålitligt tillskott i filmskaparens verktygslåda. Forza 300/500 II har ett CRI/TLCI-värde på 96/97 och Forza 300B/500B II ett genomsnittligt CRI/TLCI-värde på 96/97.

    Styrboxens nya kompakta design med nätadaptern inbyggd, minskar den totala storleken på styrenheten för Forza 300/300B II med 37 % och Forza 500/500B II med 16 %. V-mount-fäste på båda sidor, en ny bågformad yoke-design med enkelsidig låsning och integrerad snabbkoppling är några av de nya smidiga funktionerna som kommer med den uppdaterade Forzan.

    Länk till produkter kommer inom kort.

    PavoTube II

    PavoTube II 15C/30C använder färgblandningstekniken RGBWW med en utmärkt och exakt färgåtergivning. De har ett färgtemperaturintervall på 2700-7500K med G/M±150-justering som ger fler belysningsalternativ under olika tider på dygnet, vilket underlättar att ta bilder och filma i varierande miljöer.

    PavoTube II ger en mer kraftfull effekt jämfört med de tidigare versionerna - trots att de nästan har samma mått. PavoTube II 15C och PavoTube II 30C är 10 % respektive 20 % ljusstarkare. Den inbyggda styrningen har också optimerats med ett mycket mer intuitivt gränssnitt och nu erbjuds PD3.0-laddning, strömförsörjning och uppdatering av mjukvara via USB C.

    Både PavoTube och nya Forza erbjuder flera kontrollmetoder; inbyggd, 2,4G, Bluetooth, DMX/RDM och via NanLink-appen.

    Länk till produkter kommer inom kort.

     

  • Fotohistoria: Primarette

    Detta är en mycket udda och sällsynt kamera. Vi ska titta närmare på den och även se på företagets historia som tillverkade den.

    Bentzin var en tysk kameratillverkare baserad i Görlitz, Sachsen i Tyskland. Företaget grundades av Curt Bentzin (1862 - 1932). Bentzin var välkänd för sina innovativa och högkvalitativa kameror som Primar, Reflex-Primar, Primarette och Primarflex.

    Han öppnade sin första verkstad 1891. Med hjälp av Dr. Paul Rudolph inleddes de första förhandlingarna 1899 om ett samarbete mellan Carl Zeiss och Curt Bentzin. Zeiss ville gå in i kameratillverkningsbranschen för att marknadsföra sina Anastigmats: Protar, Planar och Unar som Rudolph hade utvecklat åren innan. Därför behövde Zeiss Bentzins kompetens inom kameratillverkning.

    År 1900 grundades "Aktiengesellschaft Kamerawerk Palmos", som tillverkade kameror vid Zeiss-fabriken i Jena samt på Bentzin-verkstaden i Görlitz och 1901 lanserades den första kameran från detta samarbete som fick namnet Film-Palmos 6x9. Samma år fick företagets bank ekonomiska problem och Aktiengesellschaft Kamerawerk Palmos likviderades. Zeiss tog över produktionen i Jena och Bentzin drev ett eget företag igen under namnet Curt Bentzin, Görlitz.

    Under de följande åren utvecklades ett stort utbud av spegelreflexkameror, fältkameror och studiokameror. Varje kamera var speciellt konstruerad för sin avsedda användning. Bentzin producerade även kameror för välkända tyska företag som Voigtländer och Emil Busch.

    Efter första världskriget drog sig företagets grundare mer och mer tillbaka från affärer. Hans son, Ludwig Bentzin, började arbeta i företaget för att förbättra sina kunskaper. 1928 överlät Curt Bentzin företaget till sin son Ludwig, hans dotter Helene och hennes man.

    1932 dog Curt Bentzin vid 70 års ålder. Från 1939 styrde Helene och Ludwig Bentzin företaget tillsammans. 1945 dog Ludwig Bentzin och företaget omorganiserades upprepade gånger som en del av det statligt ägda systemet, och blev så småningom en del av VEB Feinoptisches Werk Görlitz.

    Curt Bentzin Görlitz 1889 – 1945
    Kamera Werke Görlitz 1945 – 1948
    Primar Kamera Werke Görlitz 1948 – 1951
    Feinoptisches Werk Görlitz 1951 – 1953

    1953 stoppades kameraproduktionen.

    Primaretten är en kamera med dubbla linser tillverkad av Bentzin på 1930-talet och tar 4×6,5 cm bilder på 127-film. Den såldes också som Planovista. Det är en hopfällbar kamera med dubbla objektiv, men ändå inte en tvåögd spegelereflex, TLR, utan med två objektiv och två bälgar, ett objektiv och bälg för visning och en för att ta bilder med. Det fanns ett urval av standardobjektiv på den: Meyer Trioplan 75 mm f3.5 med en Compur slutare med som klarar 1/300s - 1s, eller en f3.8 Zeiss Tessar med samma slutare, eller en f2.7 Meyer Makroplasmat med en Compur-Rapid-slutare som hade självutlösare. Det objektiv som används till sökaren projicerar en bild på en slipad glasskärm  på baksidan av kameran, designad för användning i ögonhöjd. Eftersom det inte finns någon reflexspegel så blir bilden upp och ned.

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Zoom Fotoresor - Årets Bild 2022

    Var med och rösta fram din favorit!

    Zoom Fotoresor är glada över att kunna presentera deltagarna i tävlingen Årets Bild 2022, en tävling för de som deltagit på någon av Zoom Fotoresors resor eller kurser under året. Nedan hittar du länken till de bilder som har lämnats in till tävlingen samt de bilder som blivit valda till resans bild och därigenom blir direktkvalificerade till finalen.

    Var med och rösta fram Årets Bild 2022 genom att rösta på den bild du anser ska bli Årets Bild.

    OBS! Det går endast att rösta på en bild vid ett tillfälle. Sista röstdag är 15/1.

    Klicka här för att komma till röstsidan: Zoom Fotoresor | Årets Bild 2022

    Bilden ovan är tagen av Anna Andersson och vann Årets Bild 2021.

  • Nu hittar du Rhino hos oss!

    Några av marknadens bästa sliders för både nybörjaren och proffset.

    Rhino Camera Gear erbjuder smidiga och högkvalitativa lösningar för mjuka kameraåkningar, bland annat med motoriserade sliders ROV PRO och det videohuvudet Arc II.

    Se allt hela vårt sortiment från Rhino här: Rhino

    I videon nedan kan du se några exempel på hur en Rhino ROV PRO Traveler kan komma till användning i ditt videoskapande:

     

  • Välkommen på Q&A med Panasonic Lumix

    Idag kl 10 har du chansen att ställa dina frågor om nya Lumix S5 II direkt till Panasonic Nordics produktspecialist Martin Wallgren!

    Förra veckan lanserade Panasonic sin nya Lumix S5 II med 6K-video, fasdetekterande autofokus och en diskret fläkt under den elektroniska sökaren som möjliggör obegränsade inspelningstider. Idag kl 10:00 bjuder vi tillsammans med Panasonic Nordic in dig till att delta i en frågestund med Panasonic Nordics produktspecialist Martin Wallgren.

    Frågestunden hålls i ett Microsoft Teams-möte som du ansluter till via länken nedan.

    Varmt välkommen!

    Klicka här för att komma direkt till frågestunden: Lumix S5II Q&A

  • Nyhet: DJI RS3 Mini

    Nyhet

    Hälften så stor, smidigare än någonsin.

    DJI RS3 Mini är en liten och lätt handhållen kamerastabilisator med en maximal lastkapacitet på 2kg. Gimbalen har fått ärva alla utmärkta och avancerade stabiliserignsfunktioner från RS 3 och är mycket enkel att ta med sig tack vara sin kompakta konstruktion. RS 3 Mini antar en innovativ omdesign som inkluderar en mindre konstruktion, integrerat batteri och inbyggt vertikalt fotograferingsläge. Den kompakta och bärbara enheten kan enkelt passa i en axelväska, vilket gör att du kan resa lätt. När den används är RS 3 Mini ungefär hälften så stor som RS 3 Pro, vilket gör den bekvämare för långvarig användning.

    RoninS3mini-text_6.jpg
     

    Utrustad med inbyggd bluetooth kan RS3 Mini trådlöst anslutas till din kamera så du kan starta och stoppa inspelning utan att behöva ansluta några kablar mellan stabilisatorn och kameran.  Om du har parat ihop din kamera och gimbalen tidigare kommer dessa att automatiskt anslutas framöver. 

    Skillnaden mellan RS 3 Mini gentemot RS 3 & Pro:

    • Inbyggt batteri 
    • 1cm mindre skärm 
    • Hälften så stor som RS 3 Pro 
    • Mer centrerad tyngdpunkt 
    • Fäste på vertikala sidan för bättre porträtt filmning 
    • Maxbelastning på 2kg istället för 3kg hos RS3 och 4,5kg på Pro 


    RoninS3mini-text_5.jpg

    Utmärkande egenskaper: 

    • Kompakt och kraftfull, väger endast 795g i porträttläge, 850g i horisontelltläge 
    • Klarar populära fullformatskameror med objektiv - Upp till 2kg belastning
    • Kan styra inspelning och utlösarfunktion via bluetooth 
    • Samma 3e-Generationens stabiliserings från RS3 & RS3 Pro 
    • Bättre porträtt läge, dedikerat fäste på den vertikala sidan 
    • 1.4" pekskärm i färg 
    • 10 timmars batteritid 
    • Stadig och lätt kolfiberkonstruktion 
    • Stödjer 18W PD snabbladdning 
    • 2.5h snabbladdningstid
    • Dedikerad knapp för att byta läge

    Läs mer och beställ här: DJI RS3 Mini

  • Drönarsöndag: Bonden hade börjat plöja

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Björn Aronsson.

    Björn: Det är en bild tagen i början av oktober, med min DJI Mini 2. Flög runt knuten hemmavid utanför enköping för att försöka fånga lite av höstens färger när jag såg att bonden hade börjat plöja åkern. Det är en enkel bild men mönstret och färgerna tilltalar mig och jag delar gärna med mig av den.

    Klicka här för större bild


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Pillars of Light

    En gnutta planering, tur och efterbearbetning.

    Den här bilden tog jag för en tävling för några år sedan där temat var ”ljus i mörkret”. Idéen till bilden var att göra pelare av ljus genom flera långa exponeringar av en drönare med en fasttejpad LED-belysning, något som jag absolut inte rekommenderar då drönaren gärna ville sjunka på grund av den extra vikten vilket var extra jobbigt ovanför vatten, sen slog jag ihop alla bilder i Photoshop.

    För att ge bilden lite mer av en berättelse och mystik placerade jag mig själv i förgrunden med en ficklampa och adderade dimma och ljus från ficklampan i efterhand. Att solen råkade gå upp medan jag tog bilderna var en lycklig "slump".

    Bilden är tagen med Sony A7 III + Tamron AF 17-28/2,8 Di III RXD

    /Carl


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Visa upp dina bilder i X-files och Drönarsöndag!

    Skicka in ditt bidrag och "vinn" en italiensk läderrem.

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp X-files eller Drönarsöndag? Då får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera eller drönare som helst. Berätta även gärna lite kort om bilden.

    Bilden måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design, värde över 1000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Fotohistoria: Gomz Sport (Спорт)

    Спорт (=Sport) är en av de första spegelreflexkamerorna, tillsammans med tyska Ihagee Kine Exakta. Vem som egentligen var först diskuteras med olika fakta, som vem hade första prototypen klar först och så vidare, men generellt räknas Gomz Sport som världens näst första spegelreflexkamera.

    GOMZ står för "Gosularstvennyi Optiko-Mekhanicheskii Zavod", vilket betyder "Statens Optisk-Mekaniska Fabrik". Det grundades 1932 i dåvarande Leningrad som nu heter St Petersburg. Det blir därmed en av de äldsta sovjetiska optiska fabrikerna. Där tillverkades även de mer kända Smena- och Lubitel-kamerorna. GOMZ tillverkade också ljusmätare av selen-typ. 1965 bytte fabriken till det namn vi alla nog har hört talas om, LOMO. Det står för Leningradskoe Optiko Mekhanichesko Obedinenie, vilket betyder Leningrads Optisk-Mekaniska Förening.

    Gomz Sport lanserades 1936 eller 1937. Det tillverkades någonstans mellan 16000 - 20000 exemplar. Informationen om lanseringsår och antal tillverkade är lite spretig, men nu vet vi på ett ungefär. Konstruktionen av denna kamera var lång och utdragen då det var en helt ny design och ny teknik. Slutaren var vertikalt gående av giljotin-typ i metall. När slutaren var spänd så förvarades "giljotinen" i kamerans stora överbyggnad. Öppnande slutarbladet är anslutet till spegeln och det stängande slutarbladet är då giljotindelen som faller ner från kamerans överbyggnad. Myten säger att denna slutarkonstruktion valdes för att den skulle klara kyla bättre. Huvudingenjör var i början A. O. Gelgar men som senare assisterades av konstruktörerna Rybnikow och Pimenov.

    De allra tidigaste versionerna hade ett rött fönster bak för användning av film med pappersbaksida. Även om objektivet i praktiken var utbytbart så är endast normalobjektivet det enda kända objektivet som finns till denna kamera.
    Gomz Sport använde 35mm film i specialkassett som gav 50 exponeringar med 24x36 negativformat. Optiken är en Industar 50mm f/3,5. Slutaren klarade 1/500s - 1/25s. Gomz Sport är en enögd spegelreflex där sökaren sitter på kamerans topp. Kameran är 133 ×103 ×68mm och väger 750 gram med optik.

    Som onödigt vetande så släppte de även en liknande kamera som heter Гельветта, dvs Gelvetta. Den är betydligt mer sällsynt.

    Du ser 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Nyhet: Panasonic Lumix S5 II, S5 IIX & 14-28/F4-5.6

    Panasonic Lumix går in i en ny fas!

    Panasonic slösar ingen tid utan drar igång året med en panglansering med de nya och förbättrade hybridkamerorna Lumix S5 II och S5 IIX. Bland nyheterna hittar vi en nyutvecklad 24.2 MP-fullformatssensor som möjliggör PDAF (Fasdetekterande autofokus) och en ny processor som är uppskattningsvis dubbelt så snabb som sin föregångare.

    Autofokussystemet i S5 II är alltså en hybrid av konstrasbaserad autofokus och fasdetekterande autofokus vilket tillsammans ämnar att ge en otroligt snabbt och inte minst pricksäker autofokus, oavsett om du fotograferar eller spelar in video. Lumix S5 II och S5 IIX har även en mycket kraftfull bildstabilisering som kombinerad med deras objektiv med inbyggd stabilisering kompenserar för 6.5 steg långsammare slutartider men även en betydligt mjukare bild fri från vibrationsoskärpa vid filmning, inte minst med det nya Active I.S. som ger en ännu stabilare bild i utbyte mot en mindre beskärning.

    Lumix har länge varit ett omtyckt val för filmskapare och Panasonic ser inte ut att ha några planer på att förändra detta, tvärtom. Lumix S5 II och S5 IIX är byggda för att leverera riktigt bra video, även jämförbart med arbetshästen Lumix S1H. 4:2:0 10-bit 6K (17:9 eller 3:2), 5.9K (16:9), obegränsad 4:2:2 10-bit C4K/4K-videoinspelning är några av upplösningarna du kan förvänta dig med 14+ steg dynamiskt omfång i V-Log. En otroligt smart funktion dessa kameror erbjuder är möjligheten att applicera LUTs i kameran, antingen bara för visning eller direkt på det fångade materialet, så du kan se hur videon faktiskt kommer att se ut. Kameran är även försedd med uppskattade videohjälpmedel som zebraränder, waveform och möjligheten att ställa in shutter angle.

    På tal om smarta funktioner, la du märke till att kameran är utrustad med en fläkt? Panasonic har nämligen placerat in- och utflödet för fläkten undertill och på sidorna av den elektroniska sökaren (som för övrigt har en 3,680K-dot OLED skärm) vilket ser till att du kan filma obegränsat utan att kameran riskerar att överhetta.

    PanasonicLumixS5II_blogg3.jpg

    Lumix S5 IIX kan skicka ut Apple ProRes RAW genom den fullstora HDMI-utgången till videoinspelninsenheter (t ex Ninja V+), något som Lumix S5 II också kommer kunna göra med en framtida mjukvaruppdatering som förväntas komma i mitten av 2023. Notera att denna funktion kommer att kräva en Software Upgrade Key (DMW-SFU2) som säljes separat.

    Den upplösningstörstande stillbildsfotografen kan glädjas åt att båda kamerorna kommer High Resolution Mode vilket är precis vad det låter, ett läge som ger betydligt mer högupplösta bilder (96 MP) och kan fås i både JPEG och RAW och sker direkt i kameran till minneskortet.

    Läs mer och beställ här: Panasonic Lumix S5 II

    LUMIXS5II_TradeIn.png
    I samband med lanseringen erbjuder vi dig 3000:- rabatt på antingen kamerahuset eller kittet med objektiv i samband med att du byter in valfri kamera eller objektiv!

    Läs mer om lanseringskampanjen här: Lanseringserbjudande Panasonic S5 II - Spara 3000:-
     

    Lumix S5 IIX

    De primära skillnaderna mellan S5 IIX och S5 II är att X säljs med inbyggt stöd för den kommande mjukvaruppdateringen för Apple ProRes RAW via HDMI och därför inte kräver att du köper licensen för det. Dessa två modeller särskiljer sig också något visuellt då S5 IIX är i princip helt svart. S5 IIX har även intern ProRes-inspelning (422 & HQ), All-Intra, inspelning till lagringsenheter via USB-C samt möjlighet till livestream trådlöst eller via USB-C.

    PanasonicLumixS5II_blogg4.jpg

    Lumix S5 IIX börjar skeppas senare i Juni.

    Läs mer och beställ här: Panasonic Lumix S5 IIX
     

    Lumix S 14-28/4-5,6 Macro

    Panasonic lanserar nu även en 14-28mm vidvinkelzoom för att ytterligare bygga ut deras sortiment av fullformatsanpassade objektiv i Lumix S-serien. 

    En 14-28mm-optik passar utmärkt till många olika motivområden såsom landskap, arkitektur, gruppbilder, reportage, gatufoto m.m. Objektivet består av 14 linselement i 10 grupper som inkluderar 1 asfärisk lins, 1 asfärisk ED-lins (Extra-Low Dispersion), 1UHR-lins och 3 ED-linser, som bland annat minimerar kromatisk aberration.

    Test kommer så snart som möjligt, håll utkik här eller i bloggen för att läsa det så fort det finns tillgängligt!

    Utmärkande egenskaper:

    • 14-28mm vidvinkelzoom för Panasonics S-fullformatsmodeller
    • Ljusstyrka f/4-5,6
    • Väderskyddad konstruktion
    • Kompakt & lätt
    • Filterdiameter 77mm
    • Vikt ca 345 gram

    Läs mer och beställ här: Lumix S 14-28/4-5,6 Macro

     

    På onsdag den 11/1 kl 10:00 kommer Panasonic Lumixs produktspecialist Martin Wallgren att hålla en Q&A för dig som har frågor om nya Panasonic Lumix S5 II så missa inte detta. Mer info kommer snart!

  • Nyhet: Garmin Dash Cam Live

    Nyhet

    Kameran som alltid håller ett öga på din bil.

    Garmin Dash Cam Live är den smarta dash camen som är ständigt ansluten vilket ger dig tillgång till bilder i realtid via smartphoneappen. Kameran spelar kontinuerligt in video i 1440p med ett brett 140-gradersobjektiv och Garmin Clarity™ HDR-optik ger tydliga detaljer dag som natt samt sparar information om fordonets position.

    Öka situationsberedskapen med varningar om frontalkrock, filbyte och fartkameror. Garmin Dash Cam Live håller även kolla på din bil när den är parkerad så om en incident sker i din frånvaro skickas en avisering i Garmin Drive-appen med ett videoklipp av den upptäckta incidenten. För den här funktionen krävs ett aktivt LTE-abonnemang. Dash Cam Live är även utrustad med röstfunktion så du kan styra den utan att ta händerna från ratten.

    GarminDashLive_blogg3.jpg

    Notera att vissa funktioner kräver LTE-anslutning ( abonnemang krävs ) som gör att du alltid kan få tillgång till realtidsbilder, positionsspårning, stöldlarm och Parking Guard-aviseringar från din dash cam till appen på din smartphone.

    Beställ här: Garmin Dash Cam Live

  • Årets kamera 2022

    Hur kan man välja bara en?

    Året 2022 var minst sagt proppat med spännande nyheter i kameravärlden. Ett axplock vi minns från det gångna året var att Canon lanserade EOS R5 C och APS-C-kamerorna EOS R7 och EOS R10, Sony lanserade A7R V och FX30, Fujifilm lanserade X-H2, X-H2S och X-T5, Panasonic lanserade Lumix GH6, Olympus bytte namn till OM System och lanserade både OM-1 och OM-5, Nikon lanserade den kompakta Z30 och GoPro lanserade Hero11 Black och den ännu mer kompakta Hero11 Black Mini.

    Några som gillar att prova på kameror är kanadensarna på DPReview som du kanske sett på YouTube om du brukar titta på kamerarelaterade videos. De utsåg Fujifilm X-H2S till årets produkt 2022 med följande (sammanfattade) motivering:

    "Fujifilm X-H2S är årets produkt för oss, främst för att det är en utmärkt kamera, men också för att det är en ambitiös sådan. Stacked CMOS-teknik har underbyggt en mängd snabba kameror under de senaste åren men Fujifilm har gjort mer än att bara erbjuda ren hastighet. Som OM System gjorde med OM-1 har Fujifilm även använt den snabba sensorn för att leverera information till en rad AF-algoritmer som tränats för att känna igen motiv. Även om vi känner att Canon EOS R6 Mark II:s bildkvalitet ger den vinsten i kategorin mellanpriskameror, tror vi att X-H2S är den mer ambitiösa produkten, vilket höjer våra förväntningar på vad en hybridkamera kan göra."

    Läs hela motiveringen här: dpreview.com

    Även vår egen produktspecialist Mats imponerades av Fujifilm X-H2S och avslutade sitt test med följande rader:

    "FujiFilm X-H2s är en fantastiskt snabb, bra och trevlig kamera att använda både för stillbild och video, och i mitt tycke Fujis klart bästa X-modell hittills på alla plan. Efter att ha lagt ner lite tid på att programmera om kameran som jag vill att allt ska skötas så tycker jag den fungerar ypperligt bortsett från exp.kompensationen i videoläget som jag önskat fungerat lite annorlunda, men det handlar mest om en vanesak och är en petitess i det stora hela.

    X-H2s är också Fujis hittills överlägset snabbaste kamera både i seriebildtagning och särskilt i kombination med motivspårande autofokus. Allt detta tillsammans med en mycket effektiv IBIS upp till 7 stegs kompensation gör X-H2s till en kamera som konkurrerar med övriga tillverkares flaggskeppsmodeller på många punkter. Rekommenderas!"

    Men smaken är som bekant som baken därför vill vi gärna höra från dig vilken kamera som lanserades 2022 du tycker var bäst eller verkade mest spännande.

    Kommentera gärna på vår Facebook eller Instagram.

  • Test: Sony FX30

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Sonys instegskamera i Cinema Line-familjen!

    Hos FX30 hittar man mycket av prestandan från storasyskonet FX3, men nerpackat i en prisvärd kamera med en helt ny konstruerad 26MP APS-C sensor istället för 12MP fullformatssensorn som sitter i FX3.

    Mats: FX30 ger möjlighet till mycket bra filmkvalitet så länge man inte går upp för högt i ISO. Bildbruset är relativt lågt upp till ISO 3200, men på högre ISO än så drar det iväg lite för mycket för min smak. Den inbyggda sensorbaserade 5-axlig bildstabiliseringen ger en effekt på upp till motsvarande 5,5 slutarsteg. Stabiliseringen fungerar överlag mycket bra, men den är inte lika effektiv som i t ex Canon R5 / R6 eller Olympus E-M1 X / E-M1 Mark III samt Panasonic S5.

    Personligen saknar jag dock en sökare eftersom en sökare har så många fler fördelar än bara en skärm. Som t ex när det är väldigt ljust ute vilket kan göra det svårt att se något överhuvudtaget på skärmen, eller vid tillfällen när man behöver förstora bilden för att tydligare avgöra var fokus ligger...

    Läs hela testet här: Sony FX30

  • Pizzasöndag: Den internationella pizzadagen

    En god start på året.

    Pizzan har som bekant sina rötter i Italien och ska ha kommit till Sverige på 1940-talet, även om det tog ytterligare 20 år innan den började bli populär på riktigt. Exakt varför den internationella pizzadagen infaller sig just på årets första dag kan man bara spekulera men så är det. Om du vill baka riktigt goda pizzor rekommenderar vi starkt Gourmetstål. Fördelen med att baka pizza på stål är dess starkt värmeledande egenskaper vilket gör att gräddningstiden i ugnen blir kort och pizzan får en liknande gräddning som om den bakats in en riktig vedugn.

    Nedan kan du se en video jag spelade in i farten för att testa hurvida det går bra att fästa en GoPro Hero11 Black Mini på i princip vad som helst och det tycker jag absolut det gjorde.