Fotohistoria: Kodak Pupille

En liten och kanske anspråkslös kamera men den har en del intressant historia och som kallades dessutom för drottningen av 3x4-kameror. Den hade också en del udda tillbehör.

Pupille tillverkades från början av Nagel, vilket var en kortlivad kameratillverkare i Stuttgart i Tyskland mellan 1928 och 1931. Nagel grundades av Dr. August Nagel. Han jobbade tidigare på Contessa Nettel men når det företaget tvingades in i Zeiss Ikon så valde Dr. Nagel att starta ett eget företag i stället. Trots svåra tider så hade Nagel framgång och någon gång 1931-1932 så köpte Kodak upp hans företag och Kodak AG - Dr. Nagel Werk skapades. Detta var verkligen en win-win-situation då Kodak fick tillgång till kameror av hög kvalitet som var tillverkade i Tyskland och Dr. Nagel fick tillgång till ekonomiskt stöd samt till ett globalt nätverk att sälja kameror genom.

Det är specifikt kameramodellen Pupille som vi ska titta på idag. Den konstruerades och tillverkades av Nagel men som sagt så salufördes den senare under namnet Kodak istället. Detta var för sin tid en mycket kompakt kamera, den är 97 x 68 x 49mm. Den gav 16 bilder med 3x4cm som negativformat på 127-film. Pupille hade en mycket fin design och den var tillverkad med god precision så den kallades "Queen of the 3x4 cameras". Objektivet hade en riktig fokuseringssnäcka. Många kameror på den tiden hade enklare objektiv som endast fokuserade med hjälp av frontlinsen. Nagel använde bland annat E. Leitz = Leica Elmar 50mm f/3,5 och senare i de kameror som bar Kodak-namnet även Schneider-Kreuznach Xenon 45mm f/2. Slutaren kom från Compur och klarade 1/300s - 1s + B + T.

I mitten av 1930-talet utvecklade Dr. Nagel en 35 mm filmkassett som skulle passa de framgångsrika Leica och Contax mätsökarkamerorna. Nagel krympte också sin tidigare Vollenda-kamera för att passa detta mindre format, vilket i förlängningen skapade Kodak Retina. Kodak i USA marknadsförde denna nya filmkassett som 135-format, och den blev snart den 35 mm-standard som är universell idag.

Pupille hade två hål i topplattan som passar till Leicas externa mätsökare. Ser lite knasigt ut men funkar. Sedan fanns det två typer av spegeltillsatser så att kameran blev någon form av udda TLR, dvs tvåögd spegelreflex. Den ena var Megoflex från Hugo Meyer. Den andra okänd tillverkare så troligen från Nagel själv. Väldigt udda och faktiskt fula tillsatser.

Som väldigt onödigt vetande kan jag berätta att Pupille såldes R. F. Hunter i England som Rolloroy, samt att det fanns en budgetversion som hette Ranca. Den hade en frontlinsfokuserad Nagel Anastigmat 50mm f/4,5 med en Everset slutare.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas